StoryEditor
PolitikaKARTA KANTA

Tko je Škoro, a tko Bernardić?

8. srpnja 2020. - 18:00
AFP

Nikad nisam bila upućena u politiku, a za pravo reći, politika u užem smislu riječi nikad me nije osobito niti zanimala pa sav svoj politički interes izrazim tek izlaskom na izbore. I to je sve.

Često sam na rubu neizlaska, a vrlo često i dan-dva pred izbore važem ima li smisla otići na biračko mjesto, zaokružiti neku listu i "dati povjerenje" nekim ljudima. Ipak, svaki put iziđem i svaki put zaključim kako nam nema pomoći. Međutim, ne mogu a da se ne čudim neupućenosti mnogih kojima je politika posao ili koji nastoje da im politika tek postane sudbina.

U tom pogledu, nevjerojatne su mi dvije vrlo različite političke opcije koje se upravo, svaka na svoj način, suočavaju s njima neshvatljivim neuspjehom.

Prva je koalicija okupljena oko SDP-a i Davora Bernardića, a druga je ona koju predvodi Miroslav Škoro. Prvi je doista mislio kako njegova ekipa ima realne izglede osvojiti većinu u Saboru i sastaviti Vladu, drugi je bio uvjeren kako nitko bez njega neće ni moći vladati Hrvatskom.

Na čemu su temeljili takva uvjerenja? Zacijelo na nekim istraživanjima koja su se pokazala kao potpuni promašaji, a koja su, uz očigledan nedostatak "zrna soli u glavi" i uvida u hrvatsku realnost, pridonijela i sadašnjem gorkom razočaranju obiju političkih grupacija.

Po mome skromnom sudu, i jedna i druga politička grupacija, a doimaju se različite da su gotovo suprotne, svoje razočaranje rezultatima mogu zahvaliti jednoj temeljnoj stvari – ni jedni ni drugi zapravo ne znaju svoj vlastiti identitet niti kao takvi pružaju glasačima mogućnost identifikacije sa sobom i svojim stavovima.

Tko je i što je SDP, odnosno što bi to uopće bila Restart koalicija? Tko je i što je grupacija koja je sebi dala ime Domovinski pokret? Prvi se predstavljaju kao ljevica, drugi kao krajnja desnica, ali temeljne vrijednosti ni ljevice ni desnice zapravo ne zastupaju, uzevši čak u obzir i vrlo nejasnu crtu koja i u Europi razdvaja stranke lijevog od stranaka desnog spektra.

Također, nisu nevažni ni osobni profili ljudi koji su se stavili u prvi plan ovih opcija. Tko je i što je Davor Bernardić? Ima li on ono nešto što obično nazivamo "karizma", odnosno liderski potencijal? Evidentno nema. On stalno, čak i u svojim najpripremljenijim nastupima, ostavlja dojam dobrog dečka iz pristojne kuće, ali dečka bez šarma, smisla za humor i bez šireg spektra tema o kojima znade barem onoliko koliko može pročitati na Wikipediji. On ostavlja dojam jednog od onih mladića koji dežuraju kraj gramofona i vrte ploče dok se drugi zabavljaju.

Škoro? On otkako se upustio u politiku prije tri mjeseca, kao da je ostario deset godina, naborao se, smrknuo se, a šarm narodnog zabavljača milog glasa žrtvovao je za mrgudno i neuvjerljivo lice bukača od kojeg i notorni Zlatko Hasanbegović sa svojim tregerima ima više "personalityja". Gledano iz kuta običnog glasača, Bernardić personality nije nikad ni imao, a Škoro se svoga milozvučnog dobrog glasa odrekao, preuzimajući neki neprirodni, magloviti imidž dežurnog čuvara ognjišta i Domovine.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 18:03