StoryEditor
PolitikaKRAĐE I MULJANJA

Svi se čude sirotanu Žuniću iz APN-a, a zaboravljaju da on nije iznimka nego žalosno pravilo domaćeg političkog grabeža. Uostalom, evo vam podsjetnik

Piše Marina Karlović Sabolić
30. siječnja 2020. - 21:10
Krešimir Žunić bio je stalno na izvoru informacija i to je dobro iskoristioAnte Čizmić/HANZA MEDIA

- Svašta sam u politici vidio i doživio, ali ovako nešto nikada. Tu je svaki komentar suvišan - brutano je iskren bio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Čak i u situaciji kada je riječ o njegovom stranačkom kolegi i HDZ-ovoj Vladi koja ga je postavila na visoku poziciju u APN-u, slučaj Krešimira Žunića za Butkovića je bio šokantan.

Duga je lista HDZ-ovaca koji su se na Žunićevim slučajem posljednjih dana zgražali. Nitko ga nije branio. Iz jednostavnog razloga: način na koji je kao jedan od šefova APN-a sebi i svojem sinu prodao POS-ov stan u Zadru je naprosto – neobranjiv.

No, Žunić nije ni prvi ni jedini koji se prevršio mjeru.Nema tome dugo da je iz ministarske fotelje "odletio" Žunićev prijatelj Lovro Kuščević. Ministar uprave, politički tajnik HDZ-a, čovjek koji se do tada samouvjereno razračunavao i s kritičarima iz oporbe i s referendumom Željke Markić.

Njega u početku HDZ nije dao. Tražila su se opravdanja, smišljale izlike. Ipak je riječ bila o krupnijoj HDZ-ovoj “zvjerci”. No, kada su na vidjelo izašle muljaže sa zamjenama zemljišta, izmjenama prostornih planova, kokošinjcima na temelju kojih su niknule vile uz more, luksuznim objektima zatajenih u katastru, uslijedio je muk.

Prije nešto više od godinu dana načelnik male dalmatinske općine Sveti Filip i Jakov HDZ-ovac Zoran Pelicarić na poklon od države je dobio 40 hektara državnog zemljišta vrijednog 36 milijuna kuna. S jednom jedinom, jasno istaknutom namjenom: za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji.

“Slobodna Dalmacija” otkrila je da je Pelicarić samo dva dana kasnije raspisao natječaj na kojemu su se 62 parcele prodavale po početnoj cijeni od 65 eura. Po sistemu tko da više. U natječaju se nisu spominjale mlade obitelji, a parcele su pokupovali vlasnici građevinskih tvrtki, agencija za nekretnine i poduzetnici bliski lokalnoj općinskoj vlasti. Iz Vlade su odmah zatražili da Pelicarić poništi natječaj, no on se na taj zahtjev oglušio, a protiv njega je stranka MODES podignula kaznenu prijavu.

image
Tomislav Saucha na sudu pokušava dokazati da on nema ništa s krivotvorenjem putnih naloga
Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Nitko nije branio ni Tomislava Sauchu, šefa Ureda bivšeg SDP-ova premijera Zorana Milanovića. Optužbe koje mu je DORH stavio na dušu bile su doista brutalne: krađa dnevnica, fiktivni putni nalozi, nepostojeća, a naplaćena službena putovanja, krivotvorenje službenih isprava. U igri je navodno bilo pola milijuna kuna.

Sauchu nitko nije branio iz još jednog razloga: čovjek je – iako je u Sabor izabran na listi SDP-a – pretrčao HDZ-u. I u svibnju 2017. spasio Plenkovića i njegovu Vladu od pada.

Za razliku od Marine Lovrić Merzel, posrnule sisačko-moslovačke županice. Koju su u SDP-u branili, štitili i relativizirali njezinu krivnju kada je završila u istražnom pritvoru. Branili su je i ranije. Kada se otkrilo da je županijskim novcem  platila troškove svadbe svoga sina i kupovala jaja koja je utrošila u svojoj predizbornoj kampanji.

image
Marina Lovrić Merzel županijskim je novcem platila i pir svoga sina, tako barem stoji u optužnici 
Damjan Tadić/HANZA MEDIA

Marina Lovrić Merzel prijateljevala je s čitavim vrhom SDP-a, pa su na Iblerovu trgu braneći nju, zapravo branili sebe. No, kada je otkriveno da postoje dokazi da je u kuverti primila mito od 100 tisuća eura od velikogoričkog poduzetnika Željka Žužića, na njezinoj strani više nije bilo nikog. Osim njezinih odvjetnika, koji je na suđenju pokušavaju spasiti od dugogodišnjeg zatvora.

Nitko nije branio ni HNS-ovku Ljiljanu Čule, predsjednicu Uprave HEP distribucije, koja je u HEP-u je zaposlila i četvero članova svoje rodbine. Sina u Elektri Zagreb, kćer u tvrtki HEP odmor i rekreacija, nevjestu u kadrovskoj službi, a zeta u Sektoru za informatiku HEP distribucije.

Svi su šutjeli i na šokantan slučaj HDZ-ova načelnika općine Lobor Andrije Smetiška koji je optužen i neopravomoćnom presudom osuđen zbog krađe 350 tisuća kuna općinskog novca. Između ostalih, i onih namijenjenih humanitarnoj udruzi za pomoć starijim osobama.

Neobranjiv je i primjer načelnika općine Škabrnja Nediljka Bubnjara. HDZ-ovca koji je debitnom karticom na bankomatu s računa Općine dizao gotovinu. I koristio je za vlastite potrebe. Plaćao privatne račune u restoranima, trgovinama prehrambenom i mješovitom robom, trgovinama sportske odjeće i obuće, specijaliziranim trgovinama kožne i druge galanterije.

I tako oštetio Škabrnju za ukupno 900 tisuća kuna.

#KREŠIMIR ŽUNIĆ#TOMISLAV SAUCHA#MARINA LOVRIĆ MERZEL#KORUPCIJA

Izdvojeno

02. lipanj 2020 00:11