StoryEditorOCM
Politikapodjela fotelja

Procurili detalji dogovora HDZ-a i DP-a: četiri nova imena u Vladi, među njima i jedan Splićanin te tri DP-ovca

Piše Marina Karlović-Sabolić
14. svibnja 2024. - 15:37

Andrej Plenković roster za Vladu nije previše mijenjao.

Potpredsjednici ostaju Tomo Medved, koji će i u iduće četiri godine voditi Ministarstvo hrvatskih branitelja, Branko Bačić kao ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Oleg Butković kao ministar mora, prometa i infrastrukture te Davor Božinović i Ivan Anušić kao ministri unutarnjih poslova te obrane. Pridružit će im se Mario Radić iz Domovinskog pokreta kao novi ministar demografije.

image

Mario Radić

Goran Mehkek/Cropix

Ministar vanjskih i europskih poslova, po svemu sudeći, ostaje Gordan Grlić Radman, koju poziciju kod HDZU-ovog premijera očito nije ugrozio niz afera ni u najmanju ruku nezgrapnih istupa.

image

Slaven Dobrović

Bruno Konjevic/cropix/

Ministar financija ostaje Marko Primorac, dok će na čelo Ministarstva pravosuđa i uprave, kao što se i najavljivalo, doći dosadašnji ministar gospodarstva Damir Habijan. Novi ministar poljoprivrede postat će Josip Dabro iz DP-a, a u Vladu se vraća Slaven Dobrović, bivši Mostov ministar koji će boje Domovinskog pokreta braniti u Ministarstvu gospodarstva. Ministar regionalnog razvoja i fondova EU ostaje zadarski HDZ-ovac Šime Erlić, dok će dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković doći na čelnu poziciju u novom Ministarstvu održivog razvoja.

Ministar turizma i sporta u ovom će mandatu biti Splićanin Tonči Glavina, koji će na tom mjestu zamijeniti Nikolinu Brnjac.

image

Tonči Glavina

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ostaje Marin Piletić, a Ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministrica kulture i medija i u iduće će četiri godine biti Nina Obuljen Koržinek, a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.  

image

Josip Dabro

Vlado Kos/

Plenković oko izbora nove Vlade – svoje treće po redu – nije stisnut rokovima. No, kako su HDZ i DP uspjeli sklopiti politički pakt i zajedno s dijelom manjinskih zastupnika, nema nikakvog razloga da odugovlači.

Moguće je da Vlada u Saboru bude potvrđena već u petak. Dan ranije u četvrtak predsjednik Republike Zoran Milanović sazvao je konstituirajuću sjednicu Sabora na kojoj bi Gordan Jandroković glasovima HDZ-a, DP-a i dijela manjina trebao biti izabran za novog-starog predsjednika Sabora.    

image

Andrej Plenković

Damir Sencar/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 00:47