StoryEditorOCM
Politikatko je lovrinčević?

‘Ponašao se kao ministar, podređenima se obraćao povišenim tonom, a tek priča o liftu...‘

Piše Vanja Nezirović/JL
12. prosinca 2023. - 19:53

Jurica Lovrinčević, bivši posebni savjetnik ministra gospodarstva, u samom Ministarstvu navodno se toliko ‘udomaćio‘ da se, prepričavaju nam izvori, ponašao kao da je on ministar, a ne Filipović, kako ga je opisao i tjednik Nacional. Također je sklon, navodno, razgovarati s podređenima povišenim tonom, a neki prepričavaju i da su ministar i njegov savjetnik tražili da navodno jedan lift u zgradi bude osiguran samo za njihove potrebe, te da se drugim liftom koriste ostali zaposlenici, piše Jutarnji list. 

Uglavnom, radi Lovrinčevićevih ‘kombinacija‘ s lokalnom zagrebačkom televizijom jučer su obojica ‘pala‘ s vrha Ministarstva gospodarstva radi afere koju je razotkrio tjednik Nacional. Lovrinčević je, prema njihovom članku, a i samoj snimci koju je snimio novinar Marin Vlahović, nudio lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreži TV zakup oglasnog prostora od strane većeg broja državnih tvrtki i institucija. Obećane uplate išle su preko 200 tisuća eura unutar tri mjeseca, no Lovrinčević je, prema pisanju tjednika, zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica novca predviđenog za kupnju oglasnog prostora.

No, tko je uopće Lovrinčević?

Slovi za poduzetnika koji se nikad nije samostalno politički aktivirao. Isprva je bio vezan uz Domovinski pokret, a potom HDZ, ali nikad nije sam bio javno politički aktivan. Lovrinčević je godinama bio direktor Pevexa, a i isplaćene su mu nedavno dividende u vrijednosti od 22 milijuna kuna, jer je i manjinski suvlasnik te kompanije.

Suradnja s Mariom Radićem

U Zagrebu je prijavljen na adresi u Jarunskoj ulici gdje posjeduje stan veći od 120 četvornih metara, kupljen 2017. godine, i na kojem ‘nema tereta‘. S ministrom Filipovićem je bio prijatelj, a i najbliži suradnik. Lovrinčević je, inače, završio Agronomski fakultet u Zagrebu, a upisao je i doktorat na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, no nema dostupnih informacija da ga je i završio.

Jutarnji je prošle godine pisao kako je Filipović Lovrinčevića pozivao na gostujuća predavanja na Ekonomskom fakultetu gdje je studentima objašnjavao način upravljanja Pevexom te kako je od nekadašnjeg Peveca, firme koja je bila pred samom propasti, stvorio Pevex, trgovački lanac koji je opstao sve do danas. Prema medijskim pisanjima, Lovrinčević je imao i poslovne odnose s obitelji Davora Filipovića, a za posao na mjestu specijalnog savjetnika ministra gospodarstva i održivosti prijavio se prije nešto više od godinu dana. Ranije je surađivao s Mariom Radićem, zamjenikom Domovinskog pokreta s kojim je naglo prekinuo višegodišnju suradnju k kada su njih dvojica zajedno pokrenuli tvrtku Dicentra, a nekoliko godina nakon i tvrtku Filir.

Raskidom suradnje, Radiću je pripala Dicentra, a Lovrinčeviću Filir. Lovrinčević je godinama bio na čelu Pevexa. Prije nego što je stupio na funkciju predsjednika Uprave 2016., godinama je bio član Uprave, a bio je zadužen za marketing i prodaju. Nacional je još u travnju pisao kako je on u teškom sukobu interesa jer je prigrabio funkcije u energetskom sektoru, a s Pavlom Vujnovcem je suvlasnik Pevexa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:33