StoryEditorOCM
Politikaodgođena sjednica

Nova drama u odnosima HDZ-a i DP-a zbog Pupovca: hoćemo li ponovo na parlamentarne izbore?

Piše Marko Špoljar/JL
24. svibnja 2024. - 10:49

Prva kriza vladajuće većine započela je jučer popodne kada je predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel rekao kako je do njega došla informacija da će HDZ podržati prijedlog da se za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabere lider SDSS-a Milorad Pupovac.

Peternela je posebno razjarila činjenica kako spomenuti saborski odbor spada u "kvotu" nove parlamentarne većine.

- Nama je to potpuno neprihvatljivo. Ako smo se dogovorili da SDSS nije dio vladajuće većine, onda ne može Pupovac biti predsjednik Odbora za nacionalne manjine - rekao je Peternel za Jutarnji list.

Na pitanje ne trebaju li zastupnici nacionalnih manjina sami izabrati predsjednika svog odbora odvratio je kako su zastupnici nacionalnih manjina podijeljeni što znači da dio njih čini većinu, a tu, kaže, nema mjesta za SDSS ni pod kojim uvjetima.

image

Plenković i Pupovac

Damir Krajac/Cropic

Na daljnje pitanje što ako Pupovac ipak bude izglasan za predsjednika Odbora za nacionalne manjine kaže da u tom slučaju "većina u ovoj konstelaciji više ne postoji", ali nije odgovorio na iduće pitanje da li bi to značilo da se ide na nove izbore.

Sjednica Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove - na kojoj bi trebali biti izabrali članovi većine saborskih odbora i drugih radnih tijela - još nije gotova, a prema neslužbenim informacijama koje smo dobili tik prije početka jutrošnje sjednice, prijedlog da se Pupovca izabere za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina - još nije stigao članovima Odbora za izbor i imenovanja.

No, predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Vladimir Bilek upravo je izvijetio kako je odluka o tome hoće li lider SDSS-a Milorad Pupovac biti predložen za predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina odgođena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 09:43