StoryEditorOCM
Politikasaborska većina

Mario Radić osniva novu stranku i otkriva hoće li nastaviti podržavati Plenkovićevu Vladu: ‘Mi nismo Most!‘

Piše vijesti sd
6. rujna 2024. - 11:01

 eć ovih dana će širom Hrvatske osvanuti veliki plakati s prvim sloganom političke inicijative koju će pokrenuti Mario Radić i njegovi istomišljenici koji su napustili Domovinski pokret. Idući tjedan javnosti će biti predstavljen i osnivački odbor nove stranke, čije se programske ideje već testiraju na fokus grupama. Paralelno se odvija proces osipanja članstva. Domovinski pokret nesumnjivo gubi dužnosnike i članove, ali teško je točno ustanoviti koji su razmjeri toga. 

I Ivan Penava mora priznati da ih u klubu zastupnika u Saboru nema 11 nego devet i da će ta brojka pasti na osam kada krajem studenog Damir Biloglav reaktivira svoj zastupnički mandat. Samim tim se, dakle, parlamentarna većina smanjuje na 77 odnosno 76 zastupnika. Ili ipak ne.

 - Rekao bih da je 78 zastupnika sasvim izvjesno. Kad bi se prebrojavali, rekao bih da je ta brojka i 80, ali o tom – potom, rekao je Penava, piše Novi list.

Pitanje saborske većine prokomentirao je i Mario Radić.

image

‘Mi nismo Most da ćemo pod svaku cijenu bježati od bilo kojeg oblika vlasti‘, rekao je Radić

Goran Mehkek/Cropix

– Mi smo pristali na provedbu koalicijskog sporazuma, koja nam se, moram priznati, nije baš sviđala. Zato ćemo mi najnormalnije sjesti s vladajućima i reći im koji su otprilike naši zahtjevi. Ukoliko ih oni ne prihvate, mi ćemo u Saboru biti oporba. Mi nismo Most da ćemo pod svaku cijenu bježati od bilo kojeg oblika vlasti. Političko-ideološki dio koalicijskog sporazuma HDZ-a i Domovinskog pokreta uopće se ne realizira i na tome ćemo mi inzistirati.

Ključne su nam politike, programski okvir koalicijskog sporazuma, ne pozicije. Sve će, mislim, biti jasno do početka zasjedanja Sabora, objasnio je Radić polazište stranke koju će formirati s drugima koji su se našli izvan Domovinskog pokreta.

Znači da nije još isključeno da parlamentarna većina, kao štogovori Branko Bačić, zaista bude 78 ili 79 zastupnika, kao i prije raskola u Domovinskom pokretu, piše Novi list.

image

 Ivan Penava na saborsku većinu gleda drugačije od Marija Radića 

Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:47