StoryEditorOCM
PolitikaRASPAD

Kako je pukla muška družba: Sve je otišlo k vragu kad se pojavila žena koja misli svojom glavom - to se u Mostu ne traži

Piše Vinko Vuković
24. travnja 2024. - 15:51
‘Ili ja ili Marin Miletić‘, kazala je Marija Selak Raspudić Nikoli Grmoji i Boži Petrovu, a oni su izabrali Marina MiletićaDamjan Tadić/Cropix

I dok su sve oči bile uprte u Domovinski pokret, čekajući izravni prijenos njihova raspada prije izvjesnog formiranja vlasti s HDZ-om, raspao se Most. I to sam od sebe, ostavši bez dvije važne karike, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića.

Iznenađenje u utorak navečer bilo je poprilično. Ako se itko, naime, na hrvatskoj političkoj pozornici doimao homogenim, onda je to bila ekipa iz Mosta. Družba Nikole Grmoje činila se i vesela i nepoderiva. Osvojili su deset mandata, u Sabor su ušli svi koji su trebali ući, novo bivstvovanje u oporbi nije im predstavljao problem, dapače, Miro Bulj u boljoj je formi no ikada, a flagelant Božo Petrov u miru je, bez stresnih situacija kao 2015. godine, mogao nastaviti sa svojom svakodnevnom homilijom.

Ipak, kako to i inače s muškim družbama biva, sve je otišlo k vragu kad se u družbi pojavila žena koja misli svojom glavom. Jer, žene koje misle svojom glavom u muškim družbama poput Mosta nisu dobrodošle.

Žene koje misle

"Ili ja ili Marin Miletić"​, kazala je Marija Selak Raspudić Nikoli Grmoji i Boži Petrovu, a oni su izabrali Marina Miletića.

"Ili ja, progresivna desničarka, ili Marin Miletić, zatucani klerikalac", zapravo je glasila njezina poruka, a čelnici Mosta su, bez puno razmišljanja, izabrali zatucanog klerikalca.

Grmoja i Petrov zauzeli su jasan smjer kao nikada prije. Slineći nad uspjehom Domovinskog pokreta - manje za brojem njihovih mandata, a više za trenutačnom pregovaračkom pozicijom - odlučili su skrenuti još više udesno te se tako sasvim odmaknuti od onog Mosta koji je iz Metkovića davnih dana krenuo kao platforma lišena ideologije, da bi kao takav, bezbojan i svoj, u jednom trenutku postao snažna nacionalna treća opcija.

- Smatram da Miletić nije pogriješio u stavu Mosta, ali je pogriješio što se ogradio od kolegice - kazao je Božo Petrov u srijedu na konferenciji za novinare.

A stav Marina Miletića, ujedno i Mosta, jest da pobačaj nije ženino pravo. I upravo na tom stavu Most je pukao. Poglavito nakon što je Miletić, čuvši kako Marija Selak ozbiljno tvrdi kako pobačaj jest ženino pravo, šovinistički zaključio kako se kolegica - koja, nije zaboravio spomenuti, uopće nije članica Mosta - pogrešno izrazila.

Jer, tako se to u muškim družbama zaključuje. Ženama je dopušteno pogrešno se izraziti, ali nije misliti svojom glavom. U suprotnom, lete van.

image

Stav Marina Miletića, ujedno i Mosta, jest da pobačaj nije ženino pravo. I upravo na tom stavu Most je pukao - Marija se nije složila

Slobodna Dalmacija

Božo Petrov sukob je pokušao svesti u okvire obiteljske razmirice. Neuspješno. Koliko god on, naime, govorio da su Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić ‘izrazito principijelni, karakterni i čestiti ljudi‘, činjenica je da se on tih ‘izrazito principijelnih, karakternih i čestitih ljudi‘ doslovno preko noći riješio. Procijenio je da će mu u budućnosti više glasova donijeti stavovi koje zagovara Miletić, nego principijelne, karakterne i čestite žene koje misle svojom glavom.

Službeno, razlaz bračnog para Raspudić s Mostom dogodio se zbog nemogućnosti sastavljanja liste za EU izbore na kojoj bi, kako je to rekao Petrov, bili svi prepoznatljivi Mostovi ljudi. Pa tako i Marija Selak Raspudić, kojoj je bilo namijenjeno mjesto nositeljice liste, i Marin Miletić.

"Ja sam birao i želio da svi budu na listi, a kolegica Selak Raspudić i kolega Raspudić taj dio nisu mogli prihvatiti te su se odlučili povući", objasnio je Petrov.

Unatoč tome što su novinari inzistirali, nije želio odgovoriti na upit zašto je u sukobu svojih kolega stao na Miletićevu stranu.

"Ja nisam stao ni na jednu stranu, ja sam htio i nju i Nina, koji nije htio, i to je točno, ja sam ih htio sve na listi, a neki drugi to nisu mogli prihvatiti", prilično nesuvislo zvučao je Petrov.

Marija Selak Raspudić na svojoj je konferenciji za novinare bila mnogo konkretnija.

"Do razilaženja nije došlo zbog liste za EU parlament, nego zbog razilaženja oko kampanje", jasno je poručila.

"S obzirom na to da se na zajedničkoj listi za europski parlament našao i Miletić i s obzirom na to da se on od mene javno ogradio, smatrala sam kako nije primjereno da nosim zajedničku listu te sam od toga odustala. Da, mogla sam okrenuti glavu i uzeti siguran briselski mandat, ali meni su osobni integritet i principi ispred briselskih ili bilo kojih drugih fotelja. Smatrala sam da bi bila izdaja i birača da okrenem glavu i da nosim listu koja nije konzistentna", istaknula je Selak Raspudić.

Cijeli niz stvari

Najavila je i kako će ona i njezin suprug Nino Raspudić ubuduće djelovati kao nezavisni zastupnici te da im trenutačno nije u planu ulaženje u neku drugu stranku.

"Što se tiče netočnih informacija oko Nina, istina je da je on rezolutno odbio biti na listi jer ne želi varati birače odlaskom u Bruxelles", otkrila je.

S ovakvim ishodom, dodala je, nitko nije sretan, no drukčije, očito, nije moglo biti.

"Puno smo razgovarali i nismo uspjeli pronaći zajednički jezik, pri čemu problem nije bio u listi za EU parlament jer se naše razmimoilaženje odnosi na cijeli niz stvari koje nismo uspjeli razriješiti. Nitko od nas nije mislio da ćemo se razići, mislili smo da ćemo razlike prevladati, ali nismo uspjeli", kazala je Selak Raspudić.

Napomenula je i kako kolegi Miletiću ništa ne zamjera jer je ograđivanje bilo njegova procjena na koju on ima pravo te je dodala kako ga nije htjela ranije javno prozvati kako mu ne bi naštetila prije parlamentarnih izbora.

O formiranju većine za sastavljanje vlade naglasila je kako što se nje i njezina supruga tiče nikakva suradnja s HDZ-om nije moguća, ali da im je zato prihvatljiv dogovor dosadašnje oporbe kojim bi HDZ poslali u opoziciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:52