StoryEditorOCM
Hrvatskanatrag na godišnje

HDZ-ova većina u Saboru izglasala da je izvanredna sjednica o utvrđivanju krivnje za štetu HEP-u bila - nepotrebna

Piše Ivanka Toma/JL
23. srpnja 2023. - 11:11

Hrvatski sabor u nedjelju je većinom glasova odbio zaključke koje je predložio predsjednik Republike Zorana Milanović o štrajku u pravosuđu i plinskoj aferi, nakon što je o njima dva dana trajala žustra rasprava, a prihvatio je zaključke vladajuće većine.

Sa 77 glasova odbijen je tako zaključak predsjednika Milanovića kojim bi se Vlada obvezala da odmah, a najduže u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo uredno funkcioniranje sudbene vlasti u Hrvatskoj.

Odbijen je i zaključak predsjednika Republike kojim bi se obvezala Vlada da u roku od 15 dana utvrdi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu HEP-u u provedbi Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Prihvaćeni su zaključci vladajuće većine u kojima stoji da je sazivanje izvanredne sjednice od strane predsjednika RH bilo nepotrebno jer Vlada poduzima sve potrebne mjere za osiguranje urednog funkcioniranja sudbene vlasti, kao i sve potrebne mjere za utvrđivanje okolnosti u provedbi Uredbe o uklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Predsjednik Republike u potpunosti se svrstao na stranu parlamentarne manjine, a svojim izjavama je u javnosti obezvrijedio rad zastupnika u Hrvatskom saboru, instituciju parlamenta i odredbe Ustava, navodi se u zaključku vladajućih.

image
Damjan Tadic/Cropix

Sabor je većinom odbio i zaključke koje je predložila cjelokupna oporba, da se zaduži Vladu da donese odluku kojom će državnim službenicima i namještenicama svi dani provedeni u štrajku biti plaćeni, te da u roku od tri radna dana razriješi članove uprave HEP-a, članove upravnog vijeća HERA-e, upravu HROTE-a i državnog tajnika za energetiku u Ministarstvu gospodarstva Ivu Milatića.

Oporbeni prijedlog da se štrajkašima isplate plaće za dane u štrajku dobio je 67 glasova, a protiv je glasalo 74. Za razliku od glasanja po ostalim točkama, u glasanje za ovaj prijedlog nije se uopće uključilo troje zastupnika SDSS-a.

Odbijen je i zaključak Kluba Domovinskog pokreta kojim je tražio od Vlade da u roku 15 dana dostavi zapisnik sa sjednice Kriznog tima za Plan intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom Hrvatske održane krajem ožujka 2023., te izvješće o razlozima povećanja cijene otkupa plina od INA-e s 41 na 47 eura u vrijeme smanjenja cijena plina u Europskoj uniji.

Ovo je trenutak sramote HDZ-a i satelita koji su po nalogu Andreja Plenkovića odbili platiti plaću radnicima u štrajku i na koje su poslali specijalce, rekao je Peđa Grbin (SDP). Plenkovića je nazvao "napuhanim egom", na što u HDZ-ovci uzvratili da je "licemjeran".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:24