stdClass Object ( [id] => 1079685 [title] => Za Lećevicu se 20 godina rješavaju papiri, dok Zadar i Šibenik uskoro otvaraju svoje ‘tvornice otpada‘. Kako to da su splitske i dubrovačke još u nacrtima? [alias] => za-lecevicu-se-20-godina-rjesavaju-papiri-dok-zadar-i-sibenik-uskoro-otvaraju-svoje-tvornice-otpada-kako-to-da-su-splitske-i-dubrovacke-jos-u-nacrtima [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Evo nas i na početku 2021. godine, a od "Centra za gospodarenjem otpadom" za Splitsko-dalmatinsku županiju u Lećevici još nema ni onog famoznog kamena temeljca.

Jer ni nakon dva desetljeća od donesene odluke na skupštini Splitsko-dalmatinske županije daleke 2000. godine kako će toponim Šilovića Doci u Kladnjicama, u općini Lećevica, biti mjesto gradnje moderne „tvornice smeća”, ništa se nije pomaklo nabolje.

Barem što se gradnje tiče!

Dokumentacije je napravljeno „more”, brojne studije, pa i lokacijske dozvole za šest pretovarnih stranica su rađene pa mijenjane, „osvježavane” novim datumima, veliki broj žalbi je podnesen, pa odbijen, te su raspisani i natječaji koji su redovito bili zasuti brojnim tužbama, da bi sada, nakon brojnih odgoda i izmjena datuma, imali i ponuđače radova, njih četvero koji žele raditi ovaj pogon u srcu Zagore.

Uz kuriozitet – sve ponude su znatno skuplje od početne procjene vrijednosti projekta, čak i trostruko!

No radova još nema! Jer nema ni otkupljenog zemljišta!

---

image
Lećevica
Vojko Bašić
---

Doduše, država je poklonila svojih 18 hektara zemlje, ali od privatnih vlasnika dodatnih 16 hektara nikada ni metar nije otkupljen. Ni lipe nije plaćen, premda su Lećevićani još 2009. godine potpisali predugovore „teške” oko 16,5 milijuna kuna s Općinom Lećevica za prodaju svoje zemlje kako bi se mogao graditi "Centar za gospodarenje otpadom". Stajalo je tada crno na bijelo da će za kvadrat zemlje dobiti 95 kuna plus 5 kuna po kvadratu koje idu javnom bilježniku koji ima zadatak zemlju knjižno i katastarski „očistiti”. I da će im u roku od mjesec dana nakon potpisivanja predugovora biti isplaćeno 20 posto od cjelokupnog iznosa.

Do danas lipe nisu dobili, no zato ih je po novim mjerenjima pola „izbačeno” iz obuhvata gdje će se graditi, pa se sada kreće s izvlaštenjem onih koji su ostali "u igri", i to po cijeni od 51,49 kuna za kvadrat. Što je cijena dobivena nakon čak četiri vještačenja vrijednosti te grude zemlje u Dalmatinskoj zagori...

U međuvremenu je Splitsko-dalmatinska županija od Općine Lećevica preuzela projekt kojim bi najveća regija u državi s pola milijuna stanovnika koji ljeti s turistima „nabuja” na 2 milijuna žitelja, koji stvaraju 230.000 tona otpada godišnje, napokon imala pravo gospodarenje otpadom.

Te smo ulaskom u Europsku uniju potpisali da će pogon za preradu smeća biti gotov do 31. prosinca 2018. godine. Ili nam slijede penali...

Ujedno uz Centar treba izgraditi i šest pretovarnih stanica (Split, Sinj, Zagvozd, Brač, Hvar i Vis), sve kako bi se zatvorilo i 15 deponija otpadom, a cijela investicija procijenjena je na više od 72 milijuna eura, od čega 72 posto bespovratnih sredstava osigurava Europska unija.

Novac koji do danas nismo u stanju uzeti, premda je 2005. godine osnovana i županijska tvrtka "Regionalni centar čistog okoliša" s desetak zaposlenih, koja je zadužena isključivo za ovaj projekt.

No do sada, osim brda papira i prema procjenama utrošenih više od 20 milijuna kuna, imamo tek izgrađen odvojak ceste od nekih 150 metara, s glavne ceste prema Centru. Odnosno, prema zemljištu na kojem će valjda uskoro, ako i ikada, biti izgrađen moderan pogon za gospodarenjem otpadom.

A cijelu apsurdnost situacije najbolje možda oslikava i novi spor - državna tvrtka stopira rad drugoj državnoj tvrtki na projektu od državne važnosti!

Naime, HEP je započeo gradnju trafostanice za Lećevicu, no Hrvatske šume su ih zaustavile u tim radovima budući da nemaju riješenu dokumentaciju u svezi vlasništva zemljišta, a vlasnik je, gle čuda, Republika Hrvatska...

Nije puno bolje niti u Dubrovniku, u kojem se za CGO Lučino razdolje još rješavaju potrebne dozvole. Ne izgrade li se centri na vrijeme, županije u kojima nije riješeno gospodarenje otpadom plaćat će penale zbog nezbrinjavanja otpada. Odnosno, njihovi građani plaćat će te penale kroz odvoz smeća koji će ionako poskupjeti.

Istovremeno, u Zadru i Šibeniku gradi se punom parom.

Zadarski projekt stoljeća

Bude li sve proteklo po trenutnim predviđanjima, Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim trebao bi biti završen krajem 2022. godine, čime bi bio završen zadarski „projekt stoljeća”, ukupno težak više od pola milijarde kuna – riječ je o investiciji od 682.044.680 kuna s PDV-om.

Kohezijski fond Europske unije pokriva 76,26 posto tog iznosa, 13,73 posto je dio Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih deset posto past će na teret proračuna Zadra, Benkovca i Zadarske županije kao suvlasnika tvrtke „Eko”, koja vodi izgradnju Centra.

---

image
Biljane Donje
Jure Miškovic/Cropix
---

Bez obzira na to što su početni rokovi izgradnje silom prilika probijani i mijenjani, u Zadru su uvjereni da će u trenutku kada Centar konačno proradi Zadarska i dio Ličko-senjske županije biti u značajnoj prednosti u odnosu na veliku većinu hrvatskih gradova i županija koje nisu još ni blizu početku realizacije projekata na kojima počivaju lokalne strategije za zbrinjavanje otpada.

Vrlo zahtjevna procedura do potpisa ugovora o financiranju, projektiranju i gradnji postrojenja ni u Zadru nije prošla bez velikih teškoća.

Direktor tvrtke „Eko” Dino Perović u veljači 2017. godine poništio je već provedeni natječaj za projektiranje i izgradnju CGO-a, na koji se tada javilo 13 poduzeća iz cijele Europe. Kad se očekivalo otvaranje ponuda, Perović je zbog straha da bi moglo doći do financijskih korekcija teških do 15 milijuna kuna, koji bi pali na pleća lokalne samouprave, natječaj poništio i novi raspisao tek nakon sedam mjeseci. Rokovi su pomaknuti, natječajna je dokumentacija mijenjana, vrijednost projekta je rasla, a svoj doprinos kašnjenju dala je i poljska tvrtka „Control Process“, koja se žalila dok god je mogla.

Na koncu, za projektanta i izvođača radova izabran je slovenski konzorcij „Riko”, s kojim je 5. travnja 2019. godine potpisan ugovor: u roku od 39 mjeseci slovenski su izvođači radova morali projektirati i izgraditi postrojenje za mehaničko biološku obradu, kompostanu, skladišta, reciklažno dvorište, kao i prilazne ceste i potrebne zgrade. Centar ima kapacitet od 88.000 tona mehaničko-biološke obrade otpada, pri čemu je 75.000 tona miješani, 10.000 tona biološki, a 3000 tona takozvani strukturni otpad. Nakon prerade, u Centru će ostati oko 30 posto „ulaza”, i to u vidu biostabilata, koji će biti deponiran na odlagalištu neopasnog otpada unutar Centra za gospodarenje otpadom.

Sredinom kolovoza prošle godine na gradilište u Biljanima Donjim stigli su prvi građevinski strojevi.

- Radovi se zahuktavaju i idu sukladno izdanim građevinskim dozvolama. Do sada smo dobili osam od 13 građevinskih dozvola, a još su dvije na pregledu u ministarstvu. Preostale tri još čekamo, ali se radi o nekim manjim zahvatima u sklopu Centra za gospodarenje otpadom - kaže Dino Perović, direktor tvrtke „Eko”, koji procjenjuje da će sve biti dovršeno do kraja 2022. godine, kada bi CGO trebao početi šestomjesečni probni rad.

Kašnjenje s izgradnjom Centra u Zadru i cijeloj Zadarskoj županiji dovelo je do problema sa sanacijom postojećih odlagališta otpada, među kojima je najveće ono zadarsko. Inspektori zaštite okoliša ispisali su rješenje o zatvaranju zadarskog deponija kod Dikla do kraja prošle godine, ali je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poništilo to inspekcijsko rješenje. Tada su reagirali i iz Državnog inspektorata, pa su i oni povukli svoj potez i Upravnom su sudu tužili Ministarstvo, a sudski epilog ne treba očekivati tako brzo. Strategijom zatvaranja postojećih odlagališta Diklo bi, kao najveći deponij u Zadarskoj županiji, trebalo biti zatvoreno posljednje, pa se nameće zaključak da će zadarski deponij ipak ostati u upotrebi sve dok Centar u Biljanima konačno ne proradi.

Šibenik: probni rad u listopadu

Potpisivanje ugovora za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenja otpadom (RCGO) Bikarac u lipnju 2019. godine bio je velik i značajan događaj za Šibenik.

Bio je to, i još uvijek jest, čak i u konkurenciji s "Aglomeracijom" golema, najveća pojedinačna investicija, vrijedna čak 196 milijuna kuna, od čega se najveći dio, 72 posto, financira sredstvima EU-a. Ostatak, 18 posto, otpada na RH, odnosno sredstva Fonda za zaštitu okoliša RH i 10 posto na sam grad Šibenik.

Projekt se izvodi u pet faza, od kojih je svaka zahtijevala vlastitu građevinsku dozvolu – izgradnju upravne zgrade, trafostanice, postrojenja mehaničko-biološke obrade (MBO), servisnih cesta, te nove plohe za odlaganje otpada, kapaciteta 600 tisuća kubika. Kada bude gotov – a plan je da u listopadu ove godine krene u probni rad, koji će se ispoštovati unatoč koroni – Šibenik i Šibensko-kninska županija bit će prva županija u Hrvatskoj koja će imati kompletno zaokružen sustav gospodarenja otpadom, i to za idućih trideset godina po najvišim EU standardima – od prikupljanja, njegove MBO obrade, proizvodnje goriva iz otpada, te odlaganja inertnog, odnosno tzv. ostatnog dijela, koji se više ne može iskoristiti, ali je ekološki neškodljiv.

---

image
Bikarac
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Takvog bi otpada na koncu trebalo biti svega 12 do 13 posto od trenutnih količina. A o kakvom je civilizacijskom dostignuću i napretku riječ, najbolje govori podatak da grad Šibenik i gradovi i općine u županiji u ovom trenutku na Bikarcu deponiraju godišnje i do 50 tisuća tona komunalnog, te krupnog i građevinskog otpada. Kada se centar izgradi, ta će se količina smanjiti i do pet puta, i trebala bi iznositi desetak tisuća tona inertnog, ekološki neškodljivog otpada dok bi se ostatak - koji sada predstavlja ekološki problem – pretvorio u reciklirane sirovine, gorivo i humus kao nusprodukt kompostiranja.

Izvođač radova su slovenska grupacija, GH Holding, Drava Ptuj i Pomgrad, s tim da su imali rok od devet mjeseci za projektiranje i ishođenje dozvola, te 17 mjeseci za izvođenje radova.

Dubrovnik: čekaju se dozvole

Projekt centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije "vuče se" duže od deset godina, tijekom kojih je u njega uloženo skoro 8 milijuna kuna, a jedan je od najvažnijih strateških projekata za život na krajnjem jugu. Najvažniji razlog zašto Dubrovačko-neretvanska županija nije prije dobila centar je lokacija. Godinama se tražilo pravo mjesto, no zbog krškog vodopropusnog terena odustajalo se od nekoliko predloženih lokacija sve dok se nije odredilo da to bude Lučino razdolje u Općini Dubrovačko primorje.

Napravljena su sva ispitivanja i studije kojima je potvrđeno da centar za gospodarenje otpadom na tom mjestu neće utjecati na okoliš, posebice na akvatorij Malostonskog zaljeva u kojem se uzgajaju školjke, no to nisu prihvatile udruge za zaštitu okoliša i pojedini stručnjaci koji se pozivaju na trasiranje voda, provedeno 2010. godine. Projekt je došao na korak od realizacije, no imenovanjem Slavena Dobrovića za ministra zaštite okoliša u bivšoj koalicijskoj Vladi HDZ-a i Mosta, projekt je ponovno zaustavljen. Dobrović se, naime, protivio ne samo Lučinom razdolju, već nacionalnom sustavu gospodarenja otpadom kojima su predviđeni centri te je zaustavio realizaciju svih projekata čija realizacija u tom trenutku nije započela.

---

image
Lučino razdolje
Denis Jerković/Cropix
---

Odlaskom Mosta iz vladajuće koalicije, a time i Dobrovića sa čela ministarstva, stvari se u pitanju Lučina razdolja počinju kretati nabolje. Tako je odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike u veljači prošle godine za financiranje projekta centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije odobreno nešto manje od 290 milijuna kuna, što predstavlja udio Europske unije u sufinanciranju ukupnih 409 milijuna, na koliko su troškovi procijenjeni.

Preostalih 20 posto sredstava osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a deset posto Dubrovačko-neretvanska županija. Uz gradnju samog centra, projekt obuhvaća izgradnju šest pretovarnih stanica u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli. Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje trebao bi biti izgrađen do kraja 2022. godine, a početi s radom tijekom 2023. godine.

U međuvremenu se očekuju građevinske dozvole za tri pretovarne stanice, za jednu je u tijeku izrada glavnog projekta, a za najveće stanice u Dubrovniku i Metkoviću očekuju se lokacijska dozvola i idejni projekt.

No protivnici takvog pogona ne odustaju, posebice iz tadašnje građanske nezavisne liste, a odnedavno i političke stranke Srđ je grad, koji su odmah nakon potpisivanja ugovora o financiranju Lučino razdolje naveli kao "još jedan primjer neodgovornog i anticivilizacijskog zbrinjavanja otpada, koji ne zadovoljava niti ekološki kriterij održivosti, niti onaj gospodarstvene isplativosti". U studenome prošle godine, sumnjajući u nepravilnosti, projekt centar Lučino razdolje prijavili su Europskoj komisiji.

- Projekt CGO Lučino razdolje temelji se na netočno procijenjenim količinama otpada koje nastaju na području Dubrovačko-neretvanske županije. Razlika između količine otpada koja stvarno nastaje i one koji se navodi u Studiji izvedivosti za 2019. godinu je 20.000 tona. Izrađivačima Studije izvedivosti dostavljene su namjerno prenapuhane brojke da bi se pokazala opravdanost projekta – tvrdi se, među ostalim, u prijavi EK-a.

---

CGO Biljane Donje u brojkama

CGO Biljane Donje
682 milijuna kuna
vrijednost projekta s PDV-om
76,26 posto
financija pokriva fond EU-a
CGO Bikarac
196 milijuna kuna
vrijednost projekta
72 posto
financira EU
CGO Lećevica
540 milijuna kuna
72 posto financira EU
CGO Lučino razdolje
409 milijuna kuna
290 milijuna kuna financira EU

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Što južnije, to tužnije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => Što južnije, to tužnije 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-19 11:25:32 [created_by] => 3198 [created_by_alias] => Predrag Opačić, Sandra Barčot Zdravko Pilić, Anton Hauswitschka [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-02-24 07:01:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-02-24 07:01:21 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1315 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/19\/16969274.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/19\/16946770.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/19\/16938872.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/19\/15931008.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/19\/16958066.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Jure Mi\u0161kovic\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107","Denis Jerkovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Jure Mi\u0161kovi\u0107, Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev, Vojko Ba\u0161i\u0107, Denis Jerkovi\u0107\/Cropix","Biljane Donje","Bikarac","Le\u0107evica","Lu\u010dino razdolje"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1210","k_16969274_1280.jpg":"1280x1280","k_16969274_1024.jpg":"1024x1024","k_16969274_640.jpg":"640x640","k_16969274_480.jpg":"480x480","k_16969274_340.jpg":"340x340","k_16969274_220.jpg":"220x220","o_16969274_1280.jpg":"1280x806","o_16969274_1024.jpg":"1024x645","o_16969274_640.jpg":"640x403","o_16969274_480.jpg":"480x302","o_16969274_340.jpg":"340x214","o_16969274_220.jpg":"220x138","h_16969274_1280.jpg":"1280x854","h_16969274_1024.jpg":"1024x683","h_16969274_640.jpg":"640x427","h_16969274_480.jpg":"480x320","h_16969274_340.jpg":"340x227","h_16969274_220.jpg":"220x147","pp_16969274_1280.jpg":"1006x1280","pp_16969274_1024.jpg":"805x1024","pp_16969274_640.jpg":"503x640","pp_16969274_480.jpg":"377x480","pp_16969274_340.jpg":"267x340","pp_16969274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1255","k_16946770_1280.jpg":"1280x1280","k_16946770_1024.jpg":"1024x1024","k_16946770_640.jpg":"640x640","k_16946770_480.jpg":"480x480","k_16946770_340.jpg":"340x340","k_16946770_220.jpg":"220x220","o_16946770_1280.jpg":"1280x836","o_16946770_1024.jpg":"1024x669","o_16946770_640.jpg":"640x418","o_16946770_480.jpg":"480x313","o_16946770_340.jpg":"340x222","o_16946770_220.jpg":"220x143","h_16946770_1280.jpg":"1280x854","h_16946770_1024.jpg":"1024x683","h_16946770_640.jpg":"640x427","h_16946770_480.jpg":"480x320","h_16946770_340.jpg":"340x227","h_16946770_220.jpg":"220x147","pp_16946770_1280.jpg":"1006x1280","pp_16946770_1024.jpg":"805x1024","pp_16946770_640.jpg":"503x640","pp_16946770_480.jpg":"377x480","pp_16946770_340.jpg":"267x340","pp_16946770_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_16938872_1280.jpg":"1280x1280","k_16938872_1024.jpg":"1024x1024","k_16938872_640.jpg":"640x640","k_16938872_480.jpg":"480x480","k_16938872_340.jpg":"340x340","k_16938872_220.jpg":"220x220","o_16938872_1280.jpg":"1280x854","o_16938872_1024.jpg":"1024x683","o_16938872_640.jpg":"640x427","o_16938872_480.jpg":"480x320","o_16938872_340.jpg":"340x227","o_16938872_220.jpg":"220x146","h_16938872_1280.jpg":"1280x854","h_16938872_1024.jpg":"1024x683","h_16938872_640.jpg":"640x427","h_16938872_480.jpg":"480x320","h_16938872_340.jpg":"340x227","h_16938872_220.jpg":"220x147","pp_16938872_1280.jpg":"1006x1280","pp_16938872_1024.jpg":"805x1024","pp_16938872_640.jpg":"503x640","pp_16938872_480.jpg":"377x480","pp_16938872_340.jpg":"267x340","pp_16938872_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1138","k_15931008_1280.jpg":"1280x1280","k_15931008_1024.jpg":"1024x1024","k_15931008_640.jpg":"640x640","k_15931008_480.jpg":"480x480","k_15931008_340.jpg":"340x340","k_15931008_220.jpg":"220x220","o_15931008_1280.jpg":"1280x758","o_15931008_1024.jpg":"1024x606","o_15931008_640.jpg":"640x379","o_15931008_480.jpg":"480x284","o_15931008_340.jpg":"340x201","o_15931008_220.jpg":"220x130","h_15931008_1280.jpg":"1280x854","h_15931008_1024.jpg":"1024x683","h_15931008_640.jpg":"640x427","h_15931008_480.jpg":"480x320","h_15931008_340.jpg":"340x227","h_15931008_220.jpg":"220x147","pp_15931008_1280.jpg":"1006x1280","pp_15931008_1024.jpg":"805x1024","pp_15931008_640.jpg":"503x640","pp_15931008_480.jpg":"377x480","pp_15931008_340.jpg":"267x340","pp_15931008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1262","k_16958066_1280.jpg":"1280x1280","k_16958066_1024.jpg":"1024x1024","k_16958066_640.jpg":"640x640","k_16958066_480.jpg":"480x480","k_16958066_340.jpg":"340x340","k_16958066_220.jpg":"220x220","o_16958066_1280.jpg":"1280x841","o_16958066_1024.jpg":"1024x673","o_16958066_640.jpg":"640x420","o_16958066_480.jpg":"480x315","o_16958066_340.jpg":"340x223","o_16958066_220.jpg":"220x144","h_16958066_1280.jpg":"1280x854","h_16958066_1024.jpg":"1024x683","h_16958066_640.jpg":"640x427","h_16958066_480.jpg":"480x320","h_16958066_340.jpg":"340x227","h_16958066_220.jpg":"220x147","pp_16958066_1280.jpg":"1006x1280","pp_16958066_1024.jpg":"805x1024","pp_16958066_640.jpg":"503x640","pp_16958066_480.jpg":"377x480","pp_16958066_340.jpg":"267x340","pp_16958066_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 1 [type_id] => 204 [authors] => Array ( [0] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3198 [name] => Predrag Opačić [username] => predrag-opa-i [email] => predrag-opa-i@sd.hr [password] => $2y$10$y..QATXOiXmUfhMI1PM65uiyIpg5Jyy1b1x3fnOe7ZS4MwMIqLP/a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/predrag-opacic-3198 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1716 [gender] => m [description] => [image] => 1716.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1716.png ) [1] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [2] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3232 [name] => Zdravko Pilić [username] => zdravko.pilic [email] => zdravko.pilic@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$O9PdHlnaSAYt.zgbdLNsvOn1lgGMDn41TfLgk3P3lwFbgzHJrnk36 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zdravko-pilic-3232 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1750 [gender] => m [description] => [image] => 1750.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1750.png ) [3] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3099 [name] => Anton Hauswitchka [username] => anton-hauswitchka [email] => anton-hauswitchka@sd.hr [password] => $2y$10$Bq0Up/FhqIqjZ0w3hyScJu4Zpg25hBTrGL4.JYnzT14TzWzvWfoQW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2021-06-14 11:20:03 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anton-hauswitchka-3099 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1617 [gender] => m [description] => [image] => 1617.jpg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1617.jpg ) ) [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7449207 Threads: 4 Questions: 1600167714 Slow queries: 4749841 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110522754 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 65 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/za-lecevicu-se-20-godina-rjesavaju-papiri-dok-zadar-i-sibenik-uskoro-otvaraju-svoje-tvornice-otpada-kako-to-da-su-splitske-i-dubrovacke-jos-u-nacrtima-1079685 [printLink] => /vijesti/hrvatska/za-lecevicu-se-20-godina-rjesavaju-papiri-dok-zadar-i-sibenik-uskoro-otvaraju-svoje-tvornice-otpada-kako-to-da-su-splitske-i-dubrovacke-jos-u-nacrtima-1079685?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 500035 [name] => centar za gospodarenje otpadom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => centar-za-gospodarenje-otpadom [link] => /tag/centar-za-gospodarenje-otpadom ) [1] => stdClass Object ( [id] => 220993 [name] => lećevica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lecevica [link] => /tag/lecevica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 303992 [name] => bikarac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bikarac [link] => /tag/bikarac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 271349 [name] => Biljane Donje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biljane-donje [link] => /tag/biljane-donje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 601251 [name] => Lučino razdolje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lucino-razdolje [link] => /tag/lucino-razdolje ) [5] => stdClass Object ( [id] => 631708 [name] => tvornica otpada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-24 08:01:37 [main_article_id] => 0 [alias] => tvornica-otpada [link] => /tag/tvornica-otpada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Što južnije, to tužnije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za Lećevicu se 20 godina rješavaju papiri, dok Zadar i Šibenik uskoro otvaraju svoje ‘tvornice otpada‘. Kako to da su splitske i dubrovačke još u nacrtima? [num_of_authors] => 4 [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/19/16969274.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Jure Mišković, Nikolina Vuković Stipaničev, Vojko Bašić, Denis Jerković/Cropix [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/19/16969274.jpg [title] => Jure Mišković, Nikolina Vuković Stipaničev, Vojko Bašić, Denis Jerković/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/19/16946770.jpg [title] => Jure Miškovic/CropixBiljane Donje ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/19/16938872.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/CropixBikarac ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/19/15931008.jpg [title] => Vojko BašićLećevica ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/19/16958066.jpg [title] => Denis Jerković/CropixLučino razdolje ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Evo nas i na početku 2021. godine, a od "Centra za gospodarenjem otpadom" za Splitsko-dalmatinsku županiju u Lećevici još nema ni onog famoznog kamena temeljca.

Jer ni nakon dva desetljeća od donesene odluke na skupštini Splitsko-dalmatinske županije daleke 2000. godine kako će toponim Šilovića Doci u Kladnjicama, u općini Lećevica, biti mjesto gradnje moderne „tvornice smeća”, ništa se nije pomaklo nabolje.

Barem što se gradnje tiče!

Dokumentacije je napravljeno „more”, brojne studije, pa i lokacijske dozvole za šest pretovarnih stranica su rađene pa mijenjane, „osvježavane” novim datumima, veliki broj žalbi je podnesen, pa odbijen, te su raspisani i natječaji koji su redovito bili zasuti brojnim tužbama, da bi sada, nakon brojnih odgoda i izmjena datuma, imali i ponuđače radova, njih četvero koji žele raditi ovaj pogon u srcu Zagore.

Uz kuriozitet – sve ponude su znatno skuplje od početne procjene vrijednosti projekta, čak i trostruko!

No radova još nema! Jer nema ni otkupljenog zemljišta!

---

image
Lećevica
Vojko Bašić
---

Doduše, država je poklonila svojih 18 hektara zemlje, ali od privatnih vlasnika dodatnih 16 hektara nikada ni metar nije otkupljen. Ni lipe nije plaćen, premda su Lećevićani još 2009. godine potpisali predugovore „teške” oko 16,5 milijuna kuna s Općinom Lećevica za prodaju svoje zemlje kako bi se mogao graditi "Centar za gospodarenje otpadom". Stajalo je tada crno na bijelo da će za kvadrat zemlje dobiti 95 kuna plus 5 kuna po kvadratu koje idu javnom bilježniku koji ima zadatak zemlju knjižno i katastarski „očistiti”. I da će im u roku od mjesec dana nakon potpisivanja predugovora biti isplaćeno 20 posto od cjelokupnog iznosa.

Do danas lipe nisu dobili, no zato ih je po novim mjerenjima pola „izbačeno” iz obuhvata gdje će se graditi, pa se sada kreće s izvlaštenjem onih koji su ostali "u igri", i to po cijeni od 51,49 kuna za kvadrat. Što je cijena dobivena nakon čak četiri vještačenja vrijednosti te grude zemlje u Dalmatinskoj zagori...

U međuvremenu je Splitsko-dalmatinska županija od Općine Lećevica preuzela projekt kojim bi najveća regija u državi s pola milijuna stanovnika koji ljeti s turistima „nabuja” na 2 milijuna žitelja, koji stvaraju 230.000 tona otpada godišnje, napokon imala pravo gospodarenje otpadom.

Te smo ulaskom u Europsku uniju potpisali da će pogon za preradu smeća biti gotov do 31. prosinca 2018. godine. Ili nam slijede penali...

Ujedno uz Centar treba izgraditi i šest pretovarnih stanica (Split, Sinj, Zagvozd, Brač, Hvar i Vis), sve kako bi se zatvorilo i 15 deponija otpadom, a cijela investicija procijenjena je na više od 72 milijuna eura, od čega 72 posto bespovratnih sredstava osigurava Europska unija.

Novac koji do danas nismo u stanju uzeti, premda je 2005. godine osnovana i županijska tvrtka "Regionalni centar čistog okoliša" s desetak zaposlenih, koja je zadužena isključivo za ovaj projekt.

No do sada, osim brda papira i prema procjenama utrošenih više od 20 milijuna kuna, imamo tek izgrađen odvojak ceste od nekih 150 metara, s glavne ceste prema Centru. Odnosno, prema zemljištu na kojem će valjda uskoro, ako i ikada, biti izgrađen moderan pogon za gospodarenjem otpadom.

A cijelu apsurdnost situacije najbolje možda oslikava i novi spor - državna tvrtka stopira rad drugoj državnoj tvrtki na projektu od državne važnosti!

Naime, HEP je započeo gradnju trafostanice za Lećevicu, no Hrvatske šume su ih zaustavile u tim radovima budući da nemaju riješenu dokumentaciju u svezi vlasništva zemljišta, a vlasnik je, gle čuda, Republika Hrvatska...

Nije puno bolje niti u Dubrovniku, u kojem se za CGO Lučino razdolje još rješavaju potrebne dozvole. Ne izgrade li se centri na vrijeme, županije u kojima nije riješeno gospodarenje otpadom plaćat će penale zbog nezbrinjavanja otpada. Odnosno, njihovi građani plaćat će te penale kroz odvoz smeća koji će ionako poskupjeti.

Istovremeno, u Zadru i Šibeniku gradi se punom parom.

Zadarski projekt stoljeća

Bude li sve proteklo po trenutnim predviđanjima, Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim trebao bi biti završen krajem 2022. godine, čime bi bio završen zadarski „projekt stoljeća”, ukupno težak više od pola milijarde kuna – riječ je o investiciji od 682.044.680 kuna s PDV-om.

Kohezijski fond Europske unije pokriva 76,26 posto tog iznosa, 13,73 posto je dio Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih deset posto past će na teret proračuna Zadra, Benkovca i Zadarske županije kao suvlasnika tvrtke „Eko”, koja vodi izgradnju Centra.

---

image
Biljane Donje
Jure Miškovic/Cropix
---

Bez obzira na to što su početni rokovi izgradnje silom prilika probijani i mijenjani, u Zadru su uvjereni da će u trenutku kada Centar konačno proradi Zadarska i dio Ličko-senjske županije biti u značajnoj prednosti u odnosu na veliku većinu hrvatskih gradova i županija koje nisu još ni blizu početku realizacije projekata na kojima počivaju lokalne strategije za zbrinjavanje otpada.

Vrlo zahtjevna procedura do potpisa ugovora o financiranju, projektiranju i gradnji postrojenja ni u Zadru nije prošla bez velikih teškoća.

Direktor tvrtke „Eko” Dino Perović u veljači 2017. godine poništio je već provedeni natječaj za projektiranje i izgradnju CGO-a, na koji se tada javilo 13 poduzeća iz cijele Europe. Kad se očekivalo otvaranje ponuda, Perović je zbog straha da bi moglo doći do financijskih korekcija teških do 15 milijuna kuna, koji bi pali na pleća lokalne samouprave, natječaj poništio i novi raspisao tek nakon sedam mjeseci. Rokovi su pomaknuti, natječajna je dokumentacija mijenjana, vrijednost projekta je rasla, a svoj doprinos kašnjenju dala je i poljska tvrtka „Control Process“, koja se žalila dok god je mogla.

Na koncu, za projektanta i izvođača radova izabran je slovenski konzorcij „Riko”, s kojim je 5. travnja 2019. godine potpisan ugovor: u roku od 39 mjeseci slovenski su izvođači radova morali projektirati i izgraditi postrojenje za mehaničko biološku obradu, kompostanu, skladišta, reciklažno dvorište, kao i prilazne ceste i potrebne zgrade. Centar ima kapacitet od 88.000 tona mehaničko-biološke obrade otpada, pri čemu je 75.000 tona miješani, 10.000 tona biološki, a 3000 tona takozvani strukturni otpad. Nakon prerade, u Centru će ostati oko 30 posto „ulaza”, i to u vidu biostabilata, koji će biti deponiran na odlagalištu neopasnog otpada unutar Centra za gospodarenje otpadom.

Sredinom kolovoza prošle godine na gradilište u Biljanima Donjim stigli su prvi građevinski strojevi.

- Radovi se zahuktavaju i idu sukladno izdanim građevinskim dozvolama. Do sada smo dobili osam od 13 građevinskih dozvola, a još su dvije na pregledu u ministarstvu. Preostale tri još čekamo, ali se radi o nekim manjim zahvatima u sklopu Centra za gospodarenje otpadom - kaže Dino Perović, direktor tvrtke „Eko”, koji procjenjuje da će sve biti dovršeno do kraja 2022. godine, kada bi CGO trebao početi šestomjesečni probni rad.

Kašnjenje s izgradnjom Centra u Zadru i cijeloj Zadarskoj županiji dovelo je do problema sa sanacijom postojećih odlagališta otpada, među kojima je najveće ono zadarsko. Inspektori zaštite okoliša ispisali su rješenje o zatvaranju zadarskog deponija kod Dikla do kraja prošle godine, ali je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja poništilo to inspekcijsko rješenje. Tada su reagirali i iz Državnog inspektorata, pa su i oni povukli svoj potez i Upravnom su sudu tužili Ministarstvo, a sudski epilog ne treba očekivati tako brzo. Strategijom zatvaranja postojećih odlagališta Diklo bi, kao najveći deponij u Zadarskoj županiji, trebalo biti zatvoreno posljednje, pa se nameće zaključak da će zadarski deponij ipak ostati u upotrebi sve dok Centar u Biljanima konačno ne proradi.

Šibenik: probni rad u listopadu

Potpisivanje ugovora za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenja otpadom (RCGO) Bikarac u lipnju 2019. godine bio je velik i značajan događaj za Šibenik.

Bio je to, i još uvijek jest, čak i u konkurenciji s "Aglomeracijom" golema, najveća pojedinačna investicija, vrijedna čak 196 milijuna kuna, od čega se najveći dio, 72 posto, financira sredstvima EU-a. Ostatak, 18 posto, otpada na RH, odnosno sredstva Fonda za zaštitu okoliša RH i 10 posto na sam grad Šibenik.

Projekt se izvodi u pet faza, od kojih je svaka zahtijevala vlastitu građevinsku dozvolu – izgradnju upravne zgrade, trafostanice, postrojenja mehaničko-biološke obrade (MBO), servisnih cesta, te nove plohe za odlaganje otpada, kapaciteta 600 tisuća kubika. Kada bude gotov – a plan je da u listopadu ove godine krene u probni rad, koji će se ispoštovati unatoč koroni – Šibenik i Šibensko-kninska županija bit će prva županija u Hrvatskoj koja će imati kompletno zaokružen sustav gospodarenja otpadom, i to za idućih trideset godina po najvišim EU standardima – od prikupljanja, njegove MBO obrade, proizvodnje goriva iz otpada, te odlaganja inertnog, odnosno tzv. ostatnog dijela, koji se više ne može iskoristiti, ali je ekološki neškodljiv.

---

image
Bikarac
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Takvog bi otpada na koncu trebalo biti svega 12 do 13 posto od trenutnih količina. A o kakvom je civilizacijskom dostignuću i napretku riječ, najbolje govori podatak da grad Šibenik i gradovi i općine u županiji u ovom trenutku na Bikarcu deponiraju godišnje i do 50 tisuća tona komunalnog, te krupnog i građevinskog otpada. Kada se centar izgradi, ta će se količina smanjiti i do pet puta, i trebala bi iznositi desetak tisuća tona inertnog, ekološki neškodljivog otpada dok bi se ostatak - koji sada predstavlja ekološki problem – pretvorio u reciklirane sirovine, gorivo i humus kao nusprodukt kompostiranja.

Izvođač radova su slovenska grupacija, GH Holding, Drava Ptuj i Pomgrad, s tim da su imali rok od devet mjeseci za projektiranje i ishođenje dozvola, te 17 mjeseci za izvođenje radova.

Dubrovnik: čekaju se dozvole

Projekt centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije "vuče se" duže od deset godina, tijekom kojih je u njega uloženo skoro 8 milijuna kuna, a jedan je od najvažnijih strateških projekata za život na krajnjem jugu. Najvažniji razlog zašto Dubrovačko-neretvanska županija nije prije dobila centar je lokacija. Godinama se tražilo pravo mjesto, no zbog krškog vodopropusnog terena odustajalo se od nekoliko predloženih lokacija sve dok se nije odredilo da to bude Lučino razdolje u Općini Dubrovačko primorje.

Napravljena su sva ispitivanja i studije kojima je potvrđeno da centar za gospodarenje otpadom na tom mjestu neće utjecati na okoliš, posebice na akvatorij Malostonskog zaljeva u kojem se uzgajaju školjke, no to nisu prihvatile udruge za zaštitu okoliša i pojedini stručnjaci koji se pozivaju na trasiranje voda, provedeno 2010. godine. Projekt je došao na korak od realizacije, no imenovanjem Slavena Dobrovića za ministra zaštite okoliša u bivšoj koalicijskoj Vladi HDZ-a i Mosta, projekt je ponovno zaustavljen. Dobrović se, naime, protivio ne samo Lučinom razdolju, već nacionalnom sustavu gospodarenja otpadom kojima su predviđeni centri te je zaustavio realizaciju svih projekata čija realizacija u tom trenutku nije započela.

---

image
Lučino razdolje
Denis Jerković/Cropix
---

Odlaskom Mosta iz vladajuće koalicije, a time i Dobrovića sa čela ministarstva, stvari se u pitanju Lučina razdolja počinju kretati nabolje. Tako je odlukom Ministarstva zaštite okoliša i energetike u veljači prošle godine za financiranje projekta centra za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije odobreno nešto manje od 290 milijuna kuna, što predstavlja udio Europske unije u sufinanciranju ukupnih 409 milijuna, na koliko su troškovi procijenjeni.

Preostalih 20 posto sredstava osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a deset posto Dubrovačko-neretvanska županija. Uz gradnju samog centra, projekt obuhvaća izgradnju šest pretovarnih stanica u Dubrovniku, Metkoviću, Janjini, na Mljetu, Lastovu i Korčuli. Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje trebao bi biti izgrađen do kraja 2022. godine, a početi s radom tijekom 2023. godine.

U međuvremenu se očekuju građevinske dozvole za tri pretovarne stanice, za jednu je u tijeku izrada glavnog projekta, a za najveće stanice u Dubrovniku i Metkoviću očekuju se lokacijska dozvola i idejni projekt.

No protivnici takvog pogona ne odustaju, posebice iz tadašnje građanske nezavisne liste, a odnedavno i političke stranke Srđ je grad, koji su odmah nakon potpisivanja ugovora o financiranju Lučino razdolje naveli kao "još jedan primjer neodgovornog i anticivilizacijskog zbrinjavanja otpada, koji ne zadovoljava niti ekološki kriterij održivosti, niti onaj gospodarstvene isplativosti". U studenome prošle godine, sumnjajući u nepravilnosti, projekt centar Lučino razdolje prijavili su Europskoj komisiji.

- Projekt CGO Lučino razdolje temelji se na netočno procijenjenim količinama otpada koje nastaju na području Dubrovačko-neretvanske županije. Razlika između količine otpada koja stvarno nastaje i one koji se navodi u Studiji izvedivosti za 2019. godinu je 20.000 tona. Izrađivačima Studije izvedivosti dostavljene su namjerno prenapuhane brojke da bi se pokazala opravdanost projekta – tvrdi se, među ostalim, u prijavi EK-a.

---

CGO Biljane Donje u brojkama

CGO Biljane Donje
682 milijuna kuna
vrijednost projekta s PDV-om
76,26 posto
financija pokriva fond EU-a
CGO Bikarac
196 milijuna kuna
vrijednost projekta
72 posto
financira EU
CGO Lećevica
540 milijuna kuna
72 posto financira EU
CGO Lučino razdolje
409 milijuna kuna
290 milijuna kuna financira EU

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jure Miškovic/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Vojko Bašić Denis Jerković/Cropix

Jure Mišković, Nikolina Vuković Stipaničev, Vojko Bašić, Denis Jerković/Cropix
Jure Miškovic/Cropix
Biljane Donje
Vojko Bašić
Lećevica
Denis Jerković/Cropix
Lučino razdolje
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/za-lecevicu-se-20-godina-rjesavaju-papiri-dok-zadar-i-sibenik-uskoro-otvaraju-svoje-tvornice-otpada-kako-to-da-su-splitske-i-dubrovacke-jos-u-nacrtima-1079685 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=615f946e25f995324e328329d573ae17c7807b09 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+Le%C4%87evicu+se+20+godina+rje%C5%A1avaju+papiri%2C+dok+Zadar+i+%C5%A0ibenik+uskoro+otvaraju+svoje+%E2%80%98tvornice+otpada%E2%80%98.+Kako+to+da+su+splitske+i+dubrova%C4%8Dke+jo%C5%A1+u+nacrtima%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fza-lecevicu-se-20-godina-rjesavaju-papiri-dok-zadar-i-sibenik-uskoro-otvaraju-svoje-tvornice-otpada-kako-to-da-su-splitske-i-dubrovacke-jos-u-nacrtima-1079685 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fza-lecevicu-se-20-godina-rjesavaju-papiri-dok-zadar-i-sibenik-uskoro-otvaraju-svoje-tvornice-otpada-kako-to-da-su-splitske-i-dubrovacke-jos-u-nacrtima-1079685 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Što južnije, to tužnije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŠto južnije, to tužnije

Za Lećevicu se 20 godina rješavaju papiri, dok Zadar i Šibenik uskoro otvaraju svoje ‘tvornice otpada‘. Kako to da su splitske i dubrovačke još u nacrtima?

Piše Predrag Opačić, Sandra Barčot Zdravko Pilić, Anton Hauswitschka
24. veljače 2021. - 08:01

Evo nas i na početku 2021. godine, a od "Centra za gospodarenjem otpadom" za Splitsko-dalmatinsku županiju u Lećevici još nema ni onog famoznog kamena temeljca.

Jer ni nakon dva desetljeća od donesene odluke na skupštini Splitsko-dalmatinske županije daleke 2000. godine kako će toponim Šilovića Doci u Kladnjicama, u općini Lećevica, biti mjesto gradnje moderne „tvornice smeća”, ništa se nije pomaklo nabolje.

Barem što se gradnje tiče!

Dokumentacije je napravljeno „more”, brojne studije, pa i lokacijske dozvole za šest pretovarnih stranica su rađene pa mijenjane, „osvježavane” novim datumima, veliki broj žalbi je podnesen, pa odbijen, te su raspisani i natječaji koji su redovito bili zasuti brojnim tužbama, da bi sada, nakon brojnih odgoda i izmjena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:04