StoryEditorOCM
Hrvatskaprobrana ekipa

Vozač Ferrarija u kojem je bio Bartulica zamalo ubio vatrogasca; Bujanec se s njim slikavao kad mu je prijetila Torcida

Piše JL
13. lipnja 2024. - 07:54

Sadašnji suvlasnik jednog zagrebačkog restorana sa živom glazbom, Ivko Marić (45), koji je dovezao Stephena Bartulicu u sjedište Domovinskog pokreta Ferrarijem na proglašenje rezultata izbora za Europarlament, kako je to otkrio portal index.hr, više puta je dolazio u sukob sa zakonom zbog različitih kaznenih djela.

Najteže od njih je pokušaj ubojstva iz srpnja 2011., zbog čega je Marić na zagrebačkom Županijskom sudu 2012. bio osuđen na tri i pol godine zatvora. Prema presudi, Marić je 31. srpnja 2011. upao na sjednicu upravnog odbora lokalnog vatrogasnog društva u jednome mjestu u zagrebačkoj okolici te napao potpredsjednika vatrogasnog društva.

Udario ga je snažno šakom u glavu i pritom mu slomio kosti lica, a zatim ga je ubo nožem u leđa i probio mu plućno krilo. Iako je napadnuti muškarac pao na tlo, Marić ga je više puta pokušao ubosti nožem u glavu i tijelo, no ovaj se branio rukama te si tako spasio život.

Sin napadnutog muškarca, koji se također nalazio u prostoriji, tada je dograbio jednu od drvenih stolica te udario Marića po leđima i glavi kako bi ga zaustavio, no Marić se okrenuo te ga ubo u stražnjicu. Državno odvjetništvo i sud ovaj su događaj okarakterizirali kao pokušaj ubojstva i pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede te je Marić osuđen za oba djela, piše Jutarnji list.

No, ne samo za to. Godinu dana ranije Marić je na Općinskom sudu u Sesvetama bio osuđen na uvjetnu kaznu od sedam mjeseci zatvora zbog pokušaja iznude i oštećenja tuđe stvari, pa mu je i ta kazna opozvana te mu je izrečena jedinstvena od tri i pol godine zatvora.

Čitav nasilni događaj još je šokantniji kada se u obzir uzmu motivi tog prilično brutalnog napada u dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Naime, kako se to da rekonstruirati iz spisa, Marić je bio organizator malonogometnog turnira koji se za blagdan Velike Gospe trebao održati na igralištu vatrogasnog društva, no napadnuti predsjednik odbora tome se usprotivio.

U crnim kronikama Marić će se, međutim, pet godina kasnije pojaviti kao protagonist sukoba između kickboksača i vlasnika narodnjačkoga kluba Armus, Stipana Ivića, a koji će završiti time da će Marićev bratić, inače pjevač narodne glazbe Mirko Marić, Ivića ubiti u svibnju 2017.

Povod je navodno, kako su to sami ispričali i Ivko i Mirko Marić, sukob koji je počeo godinu i pol dana ranije. Tada su se Ivko Marić i Ivić, koji su do tada bili u bliskim odnosima, žestoko potukli u narodnjačkom klubu Kafana na Jarunu, a Ivić je u tom sukobu izvukao deblji kraj.

Krajem 2016. Ivka Marića je pak nepoznati napadač pretukao u ‘sačekuši‘ u Buzinu slomivši mu lubanju, a Marići su bili uvjereni da je napad naručio Ivić.

U ožujku 2017. Mariću je zapaljen Mercedes, a prijetnje telefonom dobivao je i Mirko Marić, koji će dva mjeseca kasnije uzeti revolver, sačekati Ivića ispred kluba u Španskom te mu pucati u glavu. Mirko Marić je zbog ubojstva osuđen na 10 godina zatvora.

Ivko Marić je, sudeći prema objavama kontroverznog TV voditelja Velimira Bujanca, njegov višegodišnji prijatelj te je Bujanec u više navrata objavljivao njihove zajedničke fotografije.

Prvi put, koliko smo uspjeli vidjeti, u prosincu 2018. Tada je Bujanec nakon emisije u kojoj je Igor Štimac jednoga od vođa Torcide, tada pokojnog Žana Ojdanića, veterana 4. gardijske brigade nazivao ‘Jovanom‘, dobio prijeteće poruke iz Torcide, a na utakmici su splitski navijači razvili transparent posvećen Bujancu i Štimcu: ‘Hajduk živi vječno, a vi ćete dok vas ne uvatimo!‘.

Ubrzo se Bujanec oglasio na svojem Facebook profilu s porukom ‘IMA NAS - I SPREMNI SMO!‘ te fotografijom na kojoj je pozirao s Marićem, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 17:51