StoryEditor
HrvatskaPONOVIMO GRADIVO

Vili Beroš: Šetajte sami, a ne u društvu. Za sada su brojke dobre, ali pripremamo daljnje ograničavanje kretanja ako se epidemiološka slika pogorša

Piše PSD
29. ožujka 2020. - 20:42
Ministar kaže da je dobro šetati, ali ne u društvu i ne na mjestima gdje se očekuje puno ljudiHanza Media

U Hrvatsku je stigla vrijedna donacija zaštitne opreme, ali kraj epidemije još se ne nazire, kazao je to ministar zdravstva Vili Beroš, gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.

Kazao je da je na putu za Hrvatsku još deset tona zaštitne opreme, dio ide u zdravstveni sustav i službe koje su izravno u borbi s ovom epidemijom, a ako ostane još opreme one će u slobodnu prodaju građanima'.

Krivulja rasta zaraze u Hrvatskoj još nije eksponencijalna i epidemiološka slika nije loša, ustvrdio je ministar. 

- Uz promptna postupanja epidemiologa jedan od detalja u kojem se krije dosadašnji uspjeh je u brzoj izolaciji kontakata zaraženih te otkrivanju istih. Za sada nam to uspijeva i to je ključ svega. Kao i naše ponašanje i samozaštita i disciplina građana. Brojke su još uvijek dobre i vjerujemo da je velik dio u tome što su građani poslušali naše apele da se pobrinu za starije te da stariji ne napuštaju domove ako nije nužno - kazao je Vili Beroš u Dnevniku Nove TV.

Pokušao je i dati odgovor na pitanje trebamo li izlaziti u šetnju ili ostajati doma dok epidemija ne prođe.

- Dobro je šetati, ali sami. Šetnja u društvu nikako nije poželjna. Ako šetate morate svakako biti dovoljno udaljeni od drugih ljudi, a nije realno očekivati da, ako po lijepom vremenu izađete van, budete sami na Jarunu ili na splitskoj Rivi. Zato je ipak bolje ostati doma - kazao je ministar.

Onima koji žele loviti ribu, poručio je da u ribolov idu sami.

- Uspjeli smo za sada dosta prolongirati eksponencijalni rast, ako svi budemo odgovorni, ako građani budu vodili računa o samozaštiti možemo ga još jako dugo prolongirati. U pripremi je čitav niz mjera planiran za aktiviranje u skladu s epidemiološkom slikom, za sada nema potrebe za tim, ali ako bude potrebno aktivirat ćemo ih. U pripremi je i daljnje ograničavanje kretanja ako se epidemiološka slika pogorša - upozorio je ministar Beroš.

Ministar je istaknuo i kako velik dio borbe protiv epidemije ovisi i o ljudima koji su u samoizolaciji te o njihovom pridžavanju mjera kako bi zaštitili i sebe i druge.

Upitan do kada će trajati epidemija, kazao je da je odgovor u nama.

- Ukoliko se ne budemo odgovorno ponašali sve će potrajati dulje i bit će lošije, a onda ćemo to sve skupa teže i izdržati- kazao je Beroš, ali i dodao da trajanje epidemije uvelike ovisi o ponašanju virusa što je moment koji nitko još ne može točno predvidjeti. 

- Ukoliko se bude ponašao sezonski, kako očekuje većina epidemiologa, vjerujem da sve možemo smiriti do lipnja ili srpnja, no ako ne bude tako spremni smo i za takve scenarije - zaključio je.

#VILI BEROŠ#KORONAVIRUS#OSTAJEM DOMA

Izdvojeno

19. svibanj 2020 20:11