StoryEditorOCM
Hrvatskaslužbe na nogama

Velika akcija uklanjanja protubrodske mine: luku u Puli preplavili specijalci, ima 500 kg eksploziva

Piše Vijesti SD
29. listopada 2023. - 11:12

Luka u Puli jutros je zatvorena zbog uklanjanje protubrodske mine. U složenoj akciji sudjeluju pripadnici specijalne policije iz Pule, Rijeke i Splita. Kod pulske luke nalazi se HRT-ova reporterka Anita Bartolović kazavši kako je akcija još uvijek u tijeku, javlja HRT. 

 No, jedan dio akcije je gotov. Protubrodska mina iz Drugog svjetskog rata sigurnosno je uklonjena iz vode.

- Ronioci su rano jutro zaronili na šest metara dubine, osigurali je, pomoću balona digli na površinu. Zatim su je gumenjakom dovezli na kopno, te premjestili na teretno vozilo, koje u ovim trenucima vozi do Rt Marlera u Ližnjanu gdje će ona biti uništena u sigurnosnim kontroliranim uvjetima, istaknula je Bartolović.

Nadzor s mora njenog uništavanja nadzirat će dva policijska broda, dok će u nadzoru s kopna sudjelovati sve ostale službe uključene u ovu akciju. 

Samo akcija vađenja mine iz mora trajala je oko sat i pol minuta, jer se radi o muljevitom području i cijela akcija je bila dosta zahtjevna.

Radi se o mini iz Drugog svjetskog rata, koja teži gotovo 800 kilograma s 500 kilograma eksploziva.

Iz Policijske uprave Pula kažu kada se god radi o eksplozivnim napravama da postoji određeni stupanj opasnosti, ali su oni zato unaprijed napravili zarone, izradili sigurnosno uklanjanje, te osigurali da ne dovedu opasnost niti građane niti imovinu.

Naravno iz Policijske uprave Pula također apeliraju na građane da ne dolaze u zabranjene dijelove i zatvorene dijelove kako ne bi doveli opasnost ni sebe ni druge.

Vođa ronilaca pirotehničara rekao je kako je to poprilično zahtjevna akcija, pogotovo zbog muljevitog dna.

- Imali smo i problema s time što smo radili većinu toga na dodir. Znači, ništa se ne vidi dolje, ali je bilo dobro isplanirano, tako da smo se držali plana i sve je uspješno proteklo, poručio je.

Radi se o to torpednoj mini.

- Nije klasični torpedo koji ima vlastiti pogon, znači, ona se izbacuje iz broda ili iz podmornice, dodao je. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:01