StoryEditorOCM
Hrvatskaoglasili se

Ustavni sud objavio kada će donijeti odluku o Milanovićevoj kandidaturi

Piše VIJESTI SD
16. ožujka 2024. - 14:26

Ustavni sud oglasio se o kandidaturi Zorana Milanovića za premijera priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Ustavni sud Republike Hrvatske obavještava javnost da je predsjednik Ustavnog suda za ponedjeljak 18. ožujka s početkom u 11.00 sati sazvao Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda sa sljedećom dnevnim redom:

1. Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske g. Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor raspisanih odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 15. ožujka 2024."

Podsjetimo, ranije danas Glavni odbor SDP-a potvrdio je nositelje izbornih lista, Milanović će biti nositelj u prvoj izbornoj jedinici, a predsjednik SDP-a Peđa Grbin iznio je argumente zbog kojih smatra da to nije protuustavno.

Grbin je naveo da je 1992. Franjo Tuđman kao predsjednik države bio kandidat na izborima za saborske zastupnike i dodao da je na izborima 1995. godine Tuđman bio nositelj HDZ-ove liste te da je bio nositelj HDZ-ovih listi čak i na lokalnim izborima. Svoju argumentaciju zaključio je podsjećanjem da je Vlatko Pavletić kao vršitelj dužnosti predsjednika Republike bio i kandidat na izborima za Sabor.

Grbin je pozvao Ustavni sud da što prije donese odluku i otkrio plan u slučaju da se Milanovićeva kandidatura zabrani.

“Jedna od opcija je da Milanović ostane kandidat za premijera, ali da ne bude na SDP-ovoj listi”, kazao je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:03