StoryEditorOCM
Hrvatskanema iz kuće

‘Upaljen‘ meteoalarm za dvije regije: ‘Bit će obilne kiše, nevremena, grmljavine, tuče...‘; Evo što nas čeka za vikend

Piše PSD.
31. svibnja 2024. - 09:06

DHMZ je za za sjeverni Jadran i gospićku regiju ‘upalio‘ narančasti meteoalarm zbog moguće obilne kiše. Ostatak Hrvatske je u žutom, piše Jutarnji list. 

Zoran Vakula za HRT najavljuje u petak čestu kišu, gdjegod i obilnu, uz grmljavinu, lokalno i nevrijeme, tuču, a na Jadranu i umjereno i jako jugo. Vikend će biti sunčaniji, ali posvuda ne i suh.

image
Dhmz/

Lokalne nestabilnosti u četvrtak bile su uvod u vremenski još "izazovniji" petak, tijekom kojeg će gotovo diljem Hrvatske biti kiše, često i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, lokalno i olujnog nevremena s tučom, koje prema trenutačnim procjenama stručnjaka DHMZ-a zaslužuje čak narančasto upozorenje - drugo od tri moguća stupnja.

Ni sljedećih dana neće biti suho, ali će veći dio vikenda ipak biti sunčanije, uz samo rijetke pljuskove, a češći i obilniji mogući su potkraj nedjelje najprije na Jadranu i područjima uz njega pa u ponedjeljak i u sjevernijim krajevima. A sredinom i posebice prema kraju sljedećeg tjedna značajno se povećava vjerojatnost za prvi "dašak" ljeta - stabilnije, sunčanije i prve lipanjske vruće dane.

U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo oblačno, većinom uz povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu. Moguće je i olujno nevrijeme s tučom. Najniža temperatura od 14 do 16 °C, a najviša, uz slab do umjeren jugoistočnjak, oko 25 °C.

image
Jakov Prkić/Cropix

I u središnjoj Hrvatskoj jutro toplije od nego u četvrtak, ali danju manje toplo jer će prevladavati oblačno, gotovo posvuda uz povremenu kišu, pa i obilnije pljuskove s grmljavinom, gdjegod vjerojatno i prolazno jakim vjetrom i tučom.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj još nestabilnije, uz čak narančasto upozorenje - drugog stupnja od moguća 3 - za često obilne pljuskove s grmljavinom, lokalno i nevrijeme, uz koje su moguće i bujične poplave. Temperatura zraka ujutro od 12 do 15 °C, uz more i do 18 °C, a poslijepodne 20 do 23 °C, u gorju malo niža.

U Dalmaciji više sunčanih sati i toplije, danju većinom oko 25 °C, ali i česti pljuskovi s grmljavinom, te uglavnom umjereno i jako, ponegdje na udare i olujno jugo, koje će i na promjenjivo oblačnom i nestabilnom, te već ujutro toplom krajnjem jugu Hrvatske prouzročiti umjereno valovito i valovito more.

Sljedećih dana na Jadranu uglavnom manje vjetrovito i valovito, iako i dalje uz prevladavajuće jugo. Pritom u subotu prolazno stabilnije, premda ne i posvuda suho, a prema kraju nedjelje i posebice u ponedjeljak opet česti pljuskovi s grmljavinom, koji zaslužuju nova upozorenja.

I diljem kopnenog područja ponedjeljak jako nestabilan, a u manje oblačnu nedjelju pljuskovi i grmljavina uglavnom u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, još rjeđi u pretežno suhu i sunčanu subotu. Pritom vikend danju većinom topliji od petka, mnogima i sparan, ali uz svježija jutra, mjestimice i maglovita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 11:59