StoryEditorOCM
Hrvatskanervozni zastupnici

U raspravi o proračunu pale uvrede; Hajdaš Dončić: Ne laprdajte bezveze; Marko Pavić: Gdje vam je Peđa ‘štrik‘ Grbin?

Piše vijesti sd
21. studenog 2023. - 11:55

Članovi hrvatskih političkih stranaka po prirodi stvari najčešće imaju različita stajališta, pa tako i o jednom od najvažnijih akata za funkcioniranje same države, donošenju proračuna. Sve, naravno, postaje još zaoštrenije uoči izbora.

Kupuje li Vlada proračunom za iduću godinu glasove birača, kako tvrdi oporba, ili je riječ o pomaganju najugroženijim građanima, kako tvrde vladajući, analizirali su ‘U mreži Prvog‘ Marko Pavić (HDZ), Siniša Hajdaš Dončić (SDP) i Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti). U jednom je trenutku došlo do žestokog obračuna Pavića i Hajdaša Dončića.

Komentirajući rast rashoda od 11 posto zbog kojeg je Vlada morala ukinuti ograničenje za potrošnju koje je sama postavila u lipnju Vesna Vučemilović je kazala kako se zaista radi o predizbornom proračunu, jer će veliki dio toga otići na plaće.

- Daleko od toga da plaće i mirovine ne trebaju biti veće, ali pogledajmo ‘tajming‘ - sve se to moglo i trebalo učiniti puno ranije. Rebalans je pokazao da novca ima i na razini države i na lokalnoj razini, smatra zastupnica, prenosi HRT.

image

Vesna Vučemilović: Daleko od toga da plaće i mirovine ne trebaju biti veće, ali pogledajmo ‘tajming‘ - sve se to moglo i trebalo učiniti puno ranije

Damjan Tadić/Cropix

- Malo je optimistično da Vlada očekuje isti rast BDP-a kao u 2023. jer ono što se događa u srednjoj Europi i Njemačkoj miriše na recesiju. Malo je nerealno što se računa da bi lokalna uprava i samouprava bili u višku, a da bi ukupan manjak koji bi ostvarila država bio 4,6 posto, kazao je Siniša Hajdaš Dončić koji također smatra da je povećanje plaća došlo prekasno. On je izrazio žaljenje što je Vlada odustala od daljnjeg poreza na ekstradobit čime je "dodatno zaštitila kladionice, banke i velike trgovačke lance".

‘laprdanje‘ i gubitak izbora

Marko Pavić (HDZ) kazao je kako je ovo osmi proračun koji predlaže Vlada Andreja Plenkovića te da on u makroekonomskom okviru odražava zadnjih sedam godina rast BDP-a od 20 milijardi eura. Od toga dolazi okvir za povećanja rashoda, ali unatoč tome - javni dug pada, naglasio je.

Na pitanje kako objasniti da je proračun 2016. bio 16 milijardi, a za iduću godinu 32 milijarde, kazao je: "Dobar dio su fondovi EU-a, dobar dio rast BDP-a". Dodao je kako će proračun utjecati na rast standarda građana.

image

Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je inače nepristojan čovjek, ali da nije nervozan

Damjan Tadić/Cropix

Hajdaš Dončić i Vučemilović upozorili su da se u proračunu smanjuju stavke za gospodarstvo i poslovno okruženje te za programe ruralnog razvoja. A stavke za stanovanje - nema.

- Samo da još kažem Paviću da ne laprda bezveze - javni dug u apsolutnom iznosu značajno raste - sa 45,7 na 46,9 milijardi eura, kazao je u jednom trenutku Siniša Hajdaš Dončić.

Na Pavićevu opasku da "bude pristojan i ne bude nervozan što će izgubiti izbore", odgovorio je da je on "inače nepristojan čovjek, ali da nije nervozan".

‘investicije u katedrale u pustinji‘

- Idemo s argumentima. Dvije milijarde eura za školstvo, ulaganja u zdravstvo, sigurnost (Rafali). Proračun ministarstva za regionalni razvoj je ove godine rastao za par stotina milijuna eura, projekt Slavonija dvije milijarde eura, ulaganje u Banovinu. Sve to govori koliko Vlada radi politikom modernog suverenizma, kazao je Pavić.

Naglasio je kako se udio javnog duga u odnosu na BDP - smanjio.

image

Marko Pavić Hajdašu Dončiću: Vaši članovi ne vide da bi Peđa ‘štrik‘ Grbin mogao biti budući premijer i vi ste zato nervozni

Nera Šimić/Cropix

- A dok ste vi bili gospodine Hajdaš Dončić na vlasti - 350 tisuća nezaposlenih, štrajkovi, otpuštanja, nacionalizacija mirovina, minimalna plaća rasla je za 11 kuna. A vaši članovi ne vide i vi ste zato nervozni - da bi Peđa ‘štrik‘ Grbin mogao biti budući premijer, dodao je Pavić te prozvao SDP za lošu politiku i loše poteze u Gradu Zagrebu.

- Joj, daj tamo plači kod Plenkovića, kazao je Hajdaš Dončić.

- Svi ti epohalni projekti koji se tiču Slavonije, Banije i Gorskog kotara su rezultirali velikim ‘ostankom‘ građana RH. Dakle, Hrvatska se iselila. Ovo ima ime ‘investicije u katedrale u pustinji‘. To vam je način kako HDZ vodi regionalnu politiku. Provjerite brojke, zaključio je Hajdaš Dončić, prenosi HRT.

image

Siniša Hajdaš Dončić u društvu ‘Peđe ‘štrik‘ Grbina‘

Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:21