StoryEditorOCM
HrvatskaBIJEG OD RATA

U Izraelu je zapelo i oko 180 hrvatskih hodočasnika: evo kako i kada se vraćaju, postoji plan i ako se stanje pogorša

Piše Krešimir Žabec/JL
9. listopada 2023. - 15:03

Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana 180 hrvatskih državljana trebalo bi napustiti Izrael gdje su bili na hodočašću, saznaje Jutarnji list. Prema njihovim informacijama, oko 50 hrvatskih državljana danas će redovnom avionskom linijom s aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu poletjeti za Beč.

Preostalih oko 130 hodočasnika na isti će način zrakoplovom prema Beču krenuti sutra. Kako doznaju, svi su oni dobro, a s njima je u kontaktu osoblje hrvatskog veleposlanstva u Izraelu. Zaposlenici veleposlanstva bili su tijekom današnjeg dana s prvom grupom hodočasnika na aerodromu te vode brigu o njima dok ne polete. U ovom trenutku nije poznato kada će poletjeti ali, prema rasporedu letenja, danas s Ben Guriona prema Beču polijeće nekoliko aviona.

Ti letovi, za razliku od mnogih drugih nisu otkazani i polijeću prema redu letenja. Prema njihovim  informacijama, hodočasnicima je od strane veleposlanstva ponuđeno da ih se iz Izraela izvuče posebnim letom iz Tel Aviva u organizaciji hrvatske Vlade, ali oni su se ipak odlučili koristiti redovni let za koji imaju kupljenu kartu. Proteklih dana je u organizaciji hrvatskog veleposlanstva u Izraelu tu zemlju napustilo nekoliko hrvatskih državljana koji žive u toj zemlji.

image

Putnici u zračnoj luci Ben Gurion

Gil Cohen-magen/Afp

Kako neslužbeno doznaju, u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije u Vladi se radi i na rezervnoj varijanti izvlačenja hrvatskih državljana iz Izraela. Tako se razgovaralo o mogućnosti da se iz Zagreba organizira izvanredni let Croatia Airlinesa za Larnacu na Cipru, dok bi hrvatske državljane iz Tel Aviva u Larnacu dovezao avion hrvatske kompanije Trade Air koji se nalazi na Cipru i do jučer je redovno letio na liniji Tel Aviv - Larnaca. Takva je mogućnost u međuvremenu otpala.

Kako im je objašnjeno, zrakoplov Croatia Airlinesa u ovom trenutku ne može otići u Tel Aviv zbog određenih ograničenja za aviokompanije iz Europske unije.

Ako bi se situacija zakomplicirala postoji mogućnost da avion Croatia Airlinesa ode u Tel Aviv po naše državljane. No, kako nam kažu sugovornici, za sada je stanje još uvijek prilično povoljno, s obzirom na to da s Ben Guriona konstantno polijeću avioni prema Europi i postoje mnoge mogućnosti da se putnici dokopaju nekog od europskih aerodroma. U posljednja tri dana na više se načina u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova pokušalo organizirati izlazak hodočasnika iz Izraela.

Tako je postojala i opcija da se oni danas vrate avionom kompanije Sun Dor na redovnoj liniji iz Tel Aviva za Zagreb, a u povratku bi istim avionom u Tel Aviv otišli izraelski državljani koji žive u Hrvatskoj. No, ti su letovi danas otkazani i ta je opcija otpala. Izlazak stranih državljana iz Izraela moguć je i kopnenim putem preko Jordana ili Egipta. No, kako nam tvrde sugovornici, organizacija takvog puta je u ovom trenutku izuzetno komplicirana te je izlaz zračnim putem u ovom trenutku najjednostavniji i najsigurniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 00:49