StoryEditorOCM
HrvatskaPREKO CIJELE EUROPE

U Hrvatsku stiže masivna pošiljka afričkog pijeska: padat će prljava kiša, vjerojatno će kvaliteta zraka biti niža

Piše JL
24. veljače 2024. - 09:13

Talijanski mediji najavljivali su jučer veliko nevrijeme koje je zahvatilo susjednu nam državu u kasnim satima petka.

‘Ogromna ciklona iz sjevernog Atlantika brzo se približava, donoseći sa sobom oluju značajnih razmjera. Valja se pripremiti za crni petak u kojem nas očekuju obilna kiša, jak vjetar i obilne snježne padaline koje će posebno pogoditi naše planine‘, pisali su talijanski mediji.

Obilna kiša pogodila je Liguriju, Lombardiju, Triveneto, Toskanu i Lazio, a Veneto i Furlanija-Julijska krajina mogli bi biti ozbiljno pogođeni dugotrajnim oborinama, sa stvarnim rizikom od poplava i hidrogeološke nestabilnosti u planinskim područjima.

S posljedičnim padom temperatura, snježne oborine bit će značajne na cijelom području Alpa, a pahulje bi se mogle spustiti na visine između 900 i 1000 metara.

Pljuskovi u Dalmaciji

DHMZ pak za Hrvatsku u subotu najavljuje promjenjivo oblačno vrijeme, u zapadnim predjelima uz dulja sunčana razdoblja. Mjestimice će padati kiša, uglavnom u Dalmaciji gdje se lokalno očekuju i obilni pljuskovi te grmljavina. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Na Jadranu će umjereno i jako jugo te južni vjetar okretati na jugozapadnjak, a olujnih udara bit će uglavnom na krajnjem jugu.

Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od 4 do 9, na moru između 8 i 13. Najviša dnevna bit će većinom između 11 i 16 °C.

image

Ilustracija

Paun Paunovic/Cropix

Promjena vremena slijedi početkom idućeg tjedna, kada se očekuje manji pad temperature, a na sjevernom Jadranu slaba bura. No temperature će i dalje biti iznadprosječno visoke za ovo doba godine.

Mjestimice će u sjeverozapadnim krajevima u unutrašnjosti te u Lici i Gorskom kotaru pasti malo kiše.

Jugo i jugozapadnjak koji će zapuhati sredinom tjedna donijet će povećanu naoblaku i kišu, no i dalje će biti razmjerno toplo. Više oborine se očekuje na Jadranu i uz Jadran. U unutrašnjosti se očekuju temperature od 5 do 12 stupnjeva, a na Jadranu od 10 do 15.

Afrički pijesak

No najzanimljivije jesu prognoze meteorologa za kraj veljače koja će klimatološki ostati zabilježena kao jedna od najtoplijih, ako ne i najtoplija u povijesti mjerenja.

Naime, u Hrvatsku stiže masivna pošiljka afričkog pijeska, javlja Istramet.

Dugotrajna ciklogeneza koja će se intenzivirati u Genovskim zaljevu krajem idućeg tjedna, a koja će započeti novim prodorom s Atlantika već u ponedjeljak, donosi vrlo turbulentno vrijeme velikom dijelu Europe.

Na prednjoj strani ciklona naši će se krajevi naći u jakom južnom visinskom strujanju zraka, a ciklone će povući i vruć zrak iz Sahare gotovo do Sicilije i juga Grčke. Prve velike vrućine tako stižu na sjever Afrike, a primjerice u Libiji vrijednosti bi mogle porasti i do 35 °C, što se dobro može uočiti na prognostičkim kartama za Europu.

U jakim južnim visinskim strujama stiže nam i ogromna količina saharskog pijeska koji će do kraja idućeg vikenda prodrijeti duboko na sjever Europe. Padati će prljava kiša, a vjerojatno će i kvaliteta zraka biti niža, što se naročito odnosi na razinu PM 2.5 čestica.

Takvo stanje potrajat će danima, a naznake za smirivanje vremena postoje tek u drugom dijelu prve dekade ožujka. Naravno, ništa zimskog osim snijega u najvišem gorju nema na vidiku, piše Istramet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:02