stdClass Object ( [id] => 1353386 [title] => Svijetom vlada pandemija, ali ne korone: po bolesti koja vodi drugim, smrtonosnim bolestima, ‘najjači‘ smo u Europi [alias] => svijetom-vlada-pandemija-ali-ne-korone-po-bolesti-koja-vodi-drugim-smrtonosnim-bolestima-najjaci-smo-u-europi [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Debljina je bolest. Kronična metabolička bolest.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ju je najvećim globalnim kroničnim zdravstvenim problemom u odraslih. Radi se o problemu koji postaje ozbiljniji od pothranjenosti, navedeno je na stranicama Hrvatskog društva za debljinu.

Istraživanje Eurostata, objavljeno 2023. godine, pokazalo je da su Hrvati, prema podacima prikupljenim 2019. godine, najdeblji narod u Europi. Više od 70 posto muškaraca u našoj zemlji ima indeks tjelesne mase jednak ili veći od 25. Isti ili približan indeks tjelesne mase ima oko 60 posto žena.

Čak 2,7 posto BDP-a, odnosno 1,7 milijardi eura odlazilo je na troškove vezane uz debljinu, prema podacima iz 2019. godine. Ako nastavimo, a nastavljamo, možemo očekivati da će to 2060. godine biti 3,5 posto BDP-a, što je oko 5,8 milijardi kuna koje će otići na nešto što se može spriječiti - upozorila je na Hrvatski dan osviještenosti o debljini prošloga ožujka Sanja Musić Milanović, epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Trend porasta oboljelih

Koliko je problem prekomjerne tjelesne težine i debljine velik i raširen, svjedoči i golemi interes za skup o debljini, koji su u prosincu u Osijeku organizirali Hrvatsko endokrinološko društvo, Klinika za unutarnje bolesti KBC-a Osijek i tamošnji Medicinski fakultet. Ilustracije radi, broj zainteresiranih liječnika različitih medicinskih grana, nutricionista, medicinskih sestara... iz cijele Hrvatske bio je toliki da ih se sve nije moglo smjestiti u nekoliko osječkih hotela, zbog čega ih je dio u dva dana trajanja ovoga skupa, neposredne prethodnice Dana dijabetologa također održanih u Osijeku - bio "raspoređen" u privatnom smještaju.

Što su uzroci tolikoj pojavnosti debljine Hrvatskoj, kako se društvo odnosi prema toj kroničnoj bolesti, i što čini - i čini li išta - na njezinu suzbijanju i prevenciji, razgovarali smo s doc. dr. sc. Silvijom Canecki-Varžić, endokrinologinjom, predsjednicom Hrvatskog endokrinološkog društva, voditeljicom Zavoda za endokrinologiju i predstojnicom Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, osobom koja je glavni "krivac" za sjajnu organizaciju skupa o debljini, na kojemu su liječnici različitih specijalizacija održali predavanja o različitim aspektima odnosa prema ovoj bolesti.

Prekomjerna težina i debljina smatraju se bolešću epidemijskih razmjera, no dr. Canecki-Varžić u startu napominje da to nije točno - radi se, kaže, o bolesti pandemijskih razmjera.

---

image

Dr. Silvija Canecki-Varžić predsjednica je Hrvatskog endokrinološkog društva, voditeljica Zavoda za endokrinologiju i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, te glavni "krivac" za organizaciju nedavno u Osijeku održanog vrlo uspješnog skupa o debljini, na kojemu su liječnici različitih specijalizacija održali predavanja o različitim aspektima odnosa prema ovoj bolesti

Lgk/
---

Što dovodi do debljine? Je li debljina samo stvar individualnog pristupa hrani ili je to stvar društva, okoliša…?

- Nije moguće dati jednostavan i jednoznačan odgovor na to pitanje. Smatra se da debljina nastaje kao posljedica složenih interakcija čitavog niza čimbenika. To su definitivno socioekonomski, psihološki i biološki čimbenici. Uočljivo je da je trend porasta broja oboljelih posebno naglašen zadnjih nekoliko desetljeća. Iz toga se zaključuje da genska podloga ipak nije najbitnija, nego da na ovako enorman porast broja oboljelih ipak ponajviše utječu okolišni čimbenici. E sad, što se tiče okolišnih čimbenika, prehrana ima vrlo važnu ulogu. U značajnoj mjeri prehrana se promijenila, promijenile su se prehrambene navike stanovništva. Interesantno je za Hrvatsku da su se one tradicionalne razlike u načinu prehrane - na primjer one između juga i sjevera Hrvatske - praktički danas u potpunosti izgubile. Nema više gotovo nikakve razlike u pogledu konzumacije suhomesnatih proizvoda, mesa, povrća, ribe... To se gotovo posve izjednačilo.

Na koji se točno način prehrana u različitim dijelovima zemlje izjednačila? Više se ne bazira na lokalnim namirnicama?

- Izjednačena je gledajući prosječni dnevni unos makronutrijenata. Konzumacija voća i povrća je nedostatna, a konzumacija mesa, mesnih prerađevina, rafiniranih ugljikohidrata je prekomjerna. Svi kupujemo u istim velikim trgovinama iste namirnice, koje pripremamo na isti način. Ili kupujemo procesuirane proizvode. Više se onaj tradicijski način prehrane, vezan uz dostupnost i pripremu lokalne hrane, potpuno izgubio - nije više slučaj da Dalmatinci jedu pretežno ribu, a Slavonci svinjetinu.

---

image

Kirurško liječenje debljine rezervirano je za najteže bolesnike kao zadnja, ujedno i najučinkovitija opcija, tako da kod svih bolesnika kod kojih se ne uspijeva na druge načine postići regulacija tjelesne mase treba razmotriti ovaj oblik liječenja

/Shutterstock
---

Drugi je interesantan, ali nedovoljno istražen segment koji dovodi do debljine prisutnost takozvanih obesogenih - nemamo odgovarajuću hrvatsku riječ - čimbenika. To se odnosi na čitav niz, na tisuće i tisuće kemijskih spojeva kojima je svakodnevno izložen naš organizam, a koji mogu imati značajnog upliva na metabolizam i funkciju endokrinog sustava. Mi ih zovemo i endokrini disruptori. Ne radi se samo o dodacima prehrani - te su tvari praktički svuda oko nas. Unosimo ih u organizam hranom, vodom, zrakom, ali i kozmetikom, odjećom… Okruženi smo tisućama takvih čimbenika koji na neki način interferiraju s fiziološkim funkcioniranjem endokrinog sustava. Smatra se, dakle, da je i to dio razloga tolikog porasta broja osoba s prekomjernom težinom i debljinom.

Endokrini disruptori

Kako endokrini disruptori djeluju na organizam?

- Ovo je područje još uvijek nedovoljeno istraženo, ali ono što jest poznato je da endokrini disruptori mogu potaknuti povećanje broja masnih stanica u organizmu, pohranu masti u njima, mogu remetiti hormonalnu kontrolu teka za jelo, odnosno osjećaja sitosti, kao i utjecati na promjene bazalnog metabolizma.

Postoji još jedan, treći važan segment koji doprinosi ovome problemu: nedostatna fizička aktivnost. Veliki broj sati u danu i odrasli i djeca provode sjedeći. Tu je nastala velika promjena u odnosu na raniji način života vezan uz kretanje. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za djecu i adolescente u dobi od pet do 17 godina jest minimalno 60 minuta dnevno tjelesne aktivnosti umjerenog ili visokog intenziteta, što u Hrvatskoj provodi svega 17,9 posto mladih. Odrasle osobe u dobi od 18 do 64 godine trebale bi tijekom tjedna provesti najmanje 150-300 minuta u aerobnim tjelesnim aktivnostima umjerenog intenziteta, što je sada slučaj u samo 25,5 posto našega stanovništva ovoga dobnog raspona. Čak 36,1 posto zaposlenih osoba dnevno provede više od 420 minuta sjedeći. Podaci su to proizišli iz Europske zdravstvene ankete provedene 2019. godine.

---

image

Endokrini disruptori mogu potaknuti povećanje broja masnih stanica u organizmu, pohranu masti u njima, mogu remetiti hormonalnu kontrolu teka za jelo, odnosno osjećaja sitosti, kao i utjecati na promjene bazalnog metabolizma

/Shutterstock
---

Može li se reći da siromaštvo deblja? Odnosno, je li siromašniji dio populacije deblji?

- Apsolutno. Hrvatski podaci pokazali su da je prevalencija prekomjerne težine i debljine značajno viša u osoba nižeg socioekonomskog statusa i niže izobrazbe, a naročito je ta diskrepancija vidljiva kod žena. Postoji i razlika između urbane i ruralne populacije, u smislu da su prekomjerna težina i debljina u većoj mjeri zastupljene u ruralnim sredinama.

Čime se to objašnjava? Slabijom informiranošću, slabijom kupovnom moći…?

- Rekla bih - sigurno manjom informiranošću i slabijom dostupnošću kvalitetnijeg izbora hrane.

Hrvatska je na vrhu europske liste najdebljih nacija. Zašto? I kako se hrvatski javnozdravstveni sustav odnosi prema tom problemu?

- Hrvatska doista jest vodeća zemlja u Europskoj uniji prema postotku osoba s prekomjernom težinom i debljinom. Posebno je nepovoljno da taj trend nije vezan samo uz odraslu životnu dob nego i uz djecu i adolescente. Iako ima značajnog prostora za intenziviranje javno-zdravstvenih aktivnosti, važno je naglasiti da je problem o kojemu govorimo značajno širi od samog zdravstvenog sustava. Mislim da se nedovoljno naglašava važnost uloge obitelji i usvajanja zdravih životnih navika od najranije dobi. Važna je svakako i uloga odgojno-obrazovnog sustava, ali postoji i niz drugih mogućnosti vezanih, na primjer, uz reklamiranje i oporezivanje nezdravih prehrambenih proizvoda.

---

image

Debljina je kronična bolest koju se godinama na neki način trivijalizira, a pristup svodi na jednostavnu mantru - jedite manje, krećite se ili vježbajte više

/Shutterstock
---

Napravili iskorak, ali...

Bolest debljine uza sve je i jako skupa...

- Problem debljine je povezan s razvitkom čitavog niza kroničnih komplikacija, i to upravo onih koje su vodeći uzroci i pobola i smrtnosti, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. To su kronične nezarazne bolesti tipa arterijske hipertenzije, šećerne bolesti tipa 2, te posljedično kardiovaskularne bolesti. No nije pitanje samo ovih navedenih bolesti - debljina je povezana s povećanim rizikom od razvitka čitavog niza karcinoma različitih lokalizacija među kojima su i oni najčešći, na primjer karcinom dojke i kolorektalni karcinom. Utoliko "cijenu" same debljine za sustav nije jednostavno izračunati, ali možemo reći da bismo primarnom prevencijom, upravo u fazi kad još nije došlo do razvitka komplikacija, dugoročno mogli doprinijeti značajnim uštedama u sustavu.

Bavimo li se mi u Hrvatskoj više uzrocima ili posljedicama debljine?

- Primarno se više bavimo posljedicama, odnosno komplikacijama. U najvećem dijelu zastupljene su upravo kardiovaskularne komplikacije, koje su i vodeći uzrok smrtnosti u RH. Najopterećenija su ona područja zdravstvene skrbi koja se bave liječenjem komplikacija, dok se zaista samo simbolično, nekoliko postotaka financijskih sredstava, troši na preventivne aktivnosti.

Što je zaključak struke okupljene u Osijeku - kako bi trebalo djelovati, što napraviti?

- Budući da se radilo o multidisciplinarnom skupu, bilo je dosta govora o načinima na koje bismo mogli provesti u djelo sve preventivne aktivnosti. Naglašena je i potreba prepoznavanja debljine kao kronične bolesti koja sa sobom nosi povećan rizik razvitka niza ozbiljnih komplikacija i koju stoga treba pravovremeno dijagnosticirati i liječiti. Čini mi se da smo možda zadnjih nekoliko godina napravili određeni iskorak, ali još nas čeka puno posla.

---

Lijekovi za šećernu bolest i debljinu

Ista djelatna tvar, ali...

Vrlo su popularni lijekovi koji se koriste za smanjenje tjelesne težine. U Hrvatskoj je za to registriran samo jedan lijek - Saxenda. No, koriste se i drugi lijekovi koji nisu registrirani kao lijekovi za debljinu, nego za druge bolesti, npr. Ozempic, namijenjen liječenju šećerne bolesti.

- Da, radi se o jednoj modernoj, kvalitetnoj, učinkovitoj terapijskoj opciji za liječenje šećerne bolesti tipa 2, no podaci govore da se čak jedna trećina Ozempica u Hrvatskoj koristi za liječenje debljine.

Kako ga, ako je registriran za šećernu bolest, može dobiti netko tko nema dijagnosticiranu šećernu bolest?

- Malo je problematična ta off the label uporaba. Radi se o istoj djelatnoj tvari semaglutidu, samo su doza za liječenje šećerne bolesti tipa 2 i debljine, a time i zaštićeni nazivi lijeka, različiti. Lijek pod tim zaštićenim nazivom i u dozama koje se upotrebljavaju za debljinu u Hrvatskoj još nije dostupan.

Koliko su ti lijekovi djelotvorni? Mogu li izliječiti debljinu?

- Možemo povući paralelu s terapijom za liječenje povišenog krvnog tlaka ili lipida. Znači, lijekovi su učinkoviti, učinak na smanjenje tjelesne mase kreće se, s najnovijim terapijskim opcijama za liječenje debljine koje u Hrvatskoj još nemamo, i do 25 posto. Radi se o novoj klasi moćnih lijekova, no terapija je djelotvorna dok je se koristi. Ali i sam inicijalni gubitak tjelesne mase koji se postiže uz farmakološku terapiju značajno može podići motivaciju samog bolesnika za trajnom promjenom životnog stila.

---
---

U KBC-u Osijek

U četiri godine više od 150 kirurški liječenih pacijenata

Čini mi se da nije baš općepoznato da je KBC Osijek jak centar za liječenje debljine?
Da, uz farmakološku terapiju u Hrvatskoj postoje i centri koji se bave kirurškim liječenjem debljine, odnosno takozvanom barijatrijskom, ili, preciznije, metaboličkom kirurgijom. Dva takva centra koji imaju najveći broj liječenih bolesnika su KB Dubrava i KBC Osijek. Taj način liječenja je rezerviran za one najteže bolesnike kao zadnja terapijska opcija u liječenju debljine. Ujedno je to i najučinkovitija opcija, tako da kod svih bolesnika kod kojih se možda ne uspijeva na druge načine postići regulacija tjelesne mase treba razmotriti ovaj oblik liječenja.

U Osijeku smo imali sreće što se naš kolega, doc. dr. sc. Zdenko Boras, nakon što je proveo pet godina u Cleveland klinici u Abu Dhabiju, gdje se bavio isključivo liječenjem debljine kirurškim putem, odlučio vratiti. Program kirurškog liječenja debljine pokrenuli smo u KBC-u Osijek krajem 2019. godine. Oformili smo multidisciplinarni tim koji je u ovom razdoblju od četiri godine operativnom liječenju uspješno podvrgnuo sada već više od 150 bolesnika. Dolaze nam bolesnici iz cijele Hrvatske, uključujući i vašu, Splitsko-dalmatinsku županiju i grad Split.

Kirurško liječenje o kojemu govorite odnosi se na takozvano "podvezivanje želuca"?

- Ne, ne radi se o podvezivanju želuca. Najčešća kirurška metoda liječenja debljine je, i u svijetu i u našem KBC-u, tzv. "sleeve" gastrektomija. Radi se laparoskopskoj proceduri kojom se uklanjanju dvije trećine želuca, a koja zahtijeva kratkotrajnu hospitalizaciju od svega dva-tri dana. Bolesnik ustaje već isti dan, dakle radi se o minimalno invazivnom zahvatu koji se možda može usporediti s laparoskopskim odstranjenjem žučnog mjehura.

Kakav je trend nakon operacije - ako ste imali 150 pacijenata, sigurno već imate podatke o tome koliko su zahvati bili uspješni?

- Moram reći da su to uglavnom bolesnici u rasponu indeksa tjelesne mase od 40 do 60 kg/m2. Sukladno tome raspon tjelesne mase u naših operiranih bolesnika se kretao između 150 i 280 kilograma, tako da su i gubici tjelesne mase zaista impresivni, i do stotinu kilograma. No i ovdje, kao i kod svih ostalih oblika liječenja, postoji postotak bolesnika koji nakon inicijalnog gubitka na tjelesnoj masi počinju ponovno dobivati kilograme, tako da ne postoji jedan oblik liječenja koji daje stopostotne dugoročne rezultate.

---
---

Debljina kao show


Neetično, ali i korisno

Iako je debljina bolest, kod nas postoji TV show u kojemu sudjeluju upravo ljudi koji boluju od debljine. Je li to neetično?

- Neetično je, s tim se apsolutno slažem. To je kronična bolest koja se godinama na neki način trivijalizira i pristup se svodi na jednostavnu mantru - jedite manje, krećite se ili vježbajte više. Moramo biti svjesni da je intenzivna tjelovježba kod pretilih bolesnika povezana sa značajnim zdravstvenim rizicima. No možda je dobra strana te priče da je ipak na neki način podigla svijest o problemu debljine u našem društvu i da se o tome u našoj zemlji više govori i u općoj populaciji i među liječnicima.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatska je vodeća zemlja u EU prema postotku osoba s prekomjernom težinom i debljinom, a posebno je nepovoljno što je taj trend vezan i uz djecu i adolescente. Problem je značajno širi od samog zdravstvenog sustava, kaže doc. dr. sc. Canecki-Varžić, voditeljica Zavoda za endokrinologiju i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, organizatorica iznimno dobro posjećenog skupa o debljini nedavno održanog u Osijeku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dr. Canecki-Varžić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Hrvatska je vodeća zemlja u EU prema postotku osoba s prekomjernom težinom i debljinom, a posebno je nepovoljno što je taj trend vezan i uz djecu i adolescente. Problem je značajno širi od samog zdravstvenog sustava, kaže doc. dr. sc. Canecki-Varžić, voditeljica Zavoda za endokrinologiju i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, organizatorica iznimno dobro posjećenog skupa o debljini nedavno održanog u Osijeku Dr. Canecki-Varžić 2 0 9598 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-03 11:16:12 [created_by] => 3157 [created_by_alias] => Lidija Gnjidić Krnić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-07 18:27:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-07 18:26:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Hrvatska je vodeća zemlja u EU prema postotku osoba s prekomjernom težinom i debljinom, a posebno je nepovoljno što je taj trend vezan i uz djecu i adolescente. Problem je značajno širi od samog zdravstvenog sustava, kaže doc. dr. sc. Canecki-Varžić, voditeljica Zavoda za endokrinologiju i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, organizatorica iznimno dobro posjećenog skupa o debljini nedavno održanog u Osijeku [metadata] => robots= author= title=Svijetom vlada pandemija, ali ne korone: po bolesti koja vodi drugim, smrtonosnim bolestima, 'najjači' smo u Europi page_title=Svijetom vlada pandemija, ali ne korone: po bolesti koja vodi drugim, smrtonosnim bolestima, 'najjači' smo u Europi [metakey] => Silvija Canecki-Varžić, Endokrinologija, KBC Osijek, debljina, prekomjerna težina, kirurško liječenje debljine, ozempic, Saxenda [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/03\/26302012.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/03\/26311488.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/03\/26311472.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/03\/26311470.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/03\/26231442.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vlado Kos\/Cropix","\/Shutterstock","\/Shutterstock","\/Shutterstock","Lgk\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Doc. dr. sc. Silvija Canecki-Var\u017ei\u0107<\/p>","

Endokrini disruptori mogu potaknuti pove\u0107anje broja masnih stanica u organizmu, pohranu masti u njima, mogu remetiti hormonalnu kontrolu teka za jelo, odnosno osje\u0107aja sitosti, kao i utjecati na promjene bazalnog metabolizma<\/p>","

Kirur\u0161ko lije\u010denje debljine rezervirano je za najte\u017ee bolesnike kao zadnja, ujedno i naju\u010dinkovitija opcija, tako da kod svih bolesnika kod kojih se ne uspijeva na druge na\u010dine posti\u0107i regulacija tjelesne mase treba razmotriti ovaj oblik lije\u010denja<\/p>","

Debljina je kroni\u010dna bolest koju se godinama na neki na\u010din trivijalizira, a pristup svodi na jednostavnu mantru - jedite manje, kre\u0107ite se ili vje\u017ebajte vi\u0161e<\/p>","

Dr. Silvija Canecki-Var\u017ei\u0107 predsjednica je Hrvatskog endokrinolo\u0161kog dru\u0161tva, voditeljica Zavoda za endokrinologiju i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, te glavni \u201dkrivac\u201d za organizaciju nedavno u Osijeku odr\u017eanog vrlo uspje\u0161nog skupa o debljini, na kojemu su lije\u010dnici razli\u010ditih specijalizacija odr\u017eali predavanja o razli\u010ditim aspektima odnosa prema ovoj bolesti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26302012_1920.jpg":"1920x1080","k_26302012_1280.jpg":"1280x1280","k_26302012_1024.jpg":"1024x1024","k_26302012_640.jpg":"640x640","k_26302012_480.jpg":"480x480","k_26302012_340.jpg":"340x340","k_26302012_220.jpg":"220x220","o_26302012_1280.jpg":"1280x853","o_26302012_1024.jpg":"1024x682","o_26302012_640.jpg":"640x426","o_26302012_480.jpg":"480x320","o_26302012_340.jpg":"340x226","o_26302012_220.jpg":"220x146","h_26302012_1280.jpg":"1280x854","h_26302012_1024.jpg":"1024x683","h_26302012_640.jpg":"640x427","h_26302012_480.jpg":"480x320","h_26302012_340.jpg":"340x227","h_26302012_220.jpg":"220x147","pp_26302012_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302012_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302012_640.jpg":"640x814","pp_26302012_480.jpg":"480x611","pp_26302012_340.jpg":"340x432","pp_26302012_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26311488_1920.jpg":"1920x1080","k_26311488_1280.jpg":"1280x1280","k_26311488_1024.jpg":"1024x1024","k_26311488_640.jpg":"640x640","k_26311488_480.jpg":"480x480","k_26311488_340.jpg":"340x340","k_26311488_220.jpg":"220x220","o_26311488_1280.jpg":"1280x853","o_26311488_1024.jpg":"1024x682","o_26311488_640.jpg":"640x426","o_26311488_480.jpg":"480x320","o_26311488_340.jpg":"340x226","o_26311488_220.jpg":"220x146","h_26311488_1280.jpg":"1280x854","h_26311488_1024.jpg":"1024x683","h_26311488_640.jpg":"640x427","h_26311488_480.jpg":"480x320","h_26311488_340.jpg":"340x227","h_26311488_220.jpg":"220x147","pp_26311488_1280.jpg":"1280x1628","pp_26311488_1024.jpg":"1024x1303","pp_26311488_640.jpg":"640x814","pp_26311488_480.jpg":"480x611","pp_26311488_340.jpg":"340x432","pp_26311488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1395","hd_26311472_1920.jpg":"1920x1080","k_26311472_1280.jpg":"1280x1280","k_26311472_1024.jpg":"1024x1024","k_26311472_640.jpg":"640x640","k_26311472_480.jpg":"480x480","k_26311472_340.jpg":"340x340","k_26311472_220.jpg":"220x220","o_26311472_1280.jpg":"1280x930","o_26311472_1024.jpg":"1024x744","o_26311472_640.jpg":"640x465","o_26311472_480.jpg":"480x348","o_26311472_340.jpg":"340x247","o_26311472_220.jpg":"220x159","h_26311472_1280.jpg":"1280x854","h_26311472_1024.jpg":"1024x683","h_26311472_640.jpg":"640x427","h_26311472_480.jpg":"480x320","h_26311472_340.jpg":"340x227","h_26311472_220.jpg":"220x147","pp_26311472_1280.jpg":"1280x1628","pp_26311472_1024.jpg":"1024x1303","pp_26311472_640.jpg":"640x814","pp_26311472_480.jpg":"480x611","pp_26311472_340.jpg":"340x432","pp_26311472_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26311470_1920.jpg":"1920x1080","k_26311470_1280.jpg":"1280x1280","k_26311470_1024.jpg":"1024x1024","k_26311470_640.jpg":"640x640","k_26311470_480.jpg":"480x480","k_26311470_340.jpg":"340x340","k_26311470_220.jpg":"220x220","o_26311470_1280.jpg":"1280x853","o_26311470_1024.jpg":"1024x682","o_26311470_640.jpg":"640x426","o_26311470_480.jpg":"480x320","o_26311470_340.jpg":"340x226","o_26311470_220.jpg":"220x146","h_26311470_1280.jpg":"1280x854","h_26311470_1024.jpg":"1024x683","h_26311470_640.jpg":"640x427","h_26311470_480.jpg":"480x320","h_26311470_340.jpg":"340x227","h_26311470_220.jpg":"220x147","pp_26311470_1280.jpg":"1280x1628","pp_26311470_1024.jpg":"1024x1303","pp_26311470_640.jpg":"640x814","pp_26311470_480.jpg":"480x611","pp_26311470_340.jpg":"340x432","pp_26311470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_26231442_1920.jpg":"1920x1080","k_26231442_1280.jpg":"1280x1280","k_26231442_1024.jpg":"1024x1024","k_26231442_640.jpg":"640x640","k_26231442_480.jpg":"480x480","k_26231442_340.jpg":"340x340","k_26231442_220.jpg":"220x220","o_26231442_1280.jpg":"1280x1706","o_26231442_1024.jpg":"1024x1365","o_26231442_640.jpg":"640x853","o_26231442_480.jpg":"480x640","o_26231442_340.jpg":"340x453","o_26231442_220.jpg":"220x293","h_26231442_1280.jpg":"1280x854","h_26231442_1024.jpg":"1024x683","h_26231442_640.jpg":"640x427","h_26231442_480.jpg":"480x320","h_26231442_340.jpg":"340x227","h_26231442_220.jpg":"220x147","pp_26231442_1280.jpg":"1280x1628","pp_26231442_1024.jpg":"1024x1303","pp_26231442_640.jpg":"640x814","pp_26231442_480.jpg":"480x611","pp_26231442_340.jpg":"340x432","pp_26231442_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15063461 Threads: 6 Questions: 3156633634 Slow queries: 7054367 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235085177 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/svijetom-vlada-pandemija-ali-ne-korone-po-bolesti-koja-vodi-drugim-smrtonosnim-bolestima-najjaci-smo-u-europi-1353386 [printLink] => /vijesti/hrvatska/svijetom-vlada-pandemija-ali-ne-korone-po-bolesti-koja-vodi-drugim-smrtonosnim-bolestima-najjaci-smo-u-europi-1353386?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 743169 [name] => Silvija Canecki-Varžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-07 19:27:34 [main_article_id] => 0 [alias] => silvija-canecki-varzic [link] => /tag/silvija-canecki-varzic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 743170 [name] => Endokrinologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-07 19:27:34 [main_article_id] => 0 [alias] => endokrinologija [link] => /tag/endokrinologija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 521696 [name] => KBC Osijek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-osijek [link] => /tag/kbc-osijek ) [3] => stdClass Object ( [id] => 420206 [name] => debljina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => debljina [link] => /tag/debljina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 243025 [name] => prekomjerna težina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prekomjerna-tezina [link] => /tag/prekomjerna-tezina ) [5] => stdClass Object ( [id] => 743171 [name] => kirurško liječenje debljine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-07 19:27:34 [main_article_id] => 0 [alias] => kirursko-lijecenje-debljine [link] => /tag/kirursko-lijecenje-debljine ) [6] => stdClass Object ( [id] => 708333 [name] => ozempic [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-07 07:12:43 [main_article_id] => 0 [alias] => ozempic [link] => /tag/ozempic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 743172 [name] => Saxenda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-07 19:27:34 [main_article_id] => 0 [alias] => saxenda [link] => /tag/saxenda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatska je vodeća zemlja u EU prema postotku osoba s prekomjernom težinom i debljinom, a posebno je nepovoljno što je taj trend vezan i uz djecu i adolescente. Problem je značajno širi od samog zdravstvenog sustava, kaže doc. dr. sc. Canecki-Varžić, voditeljica Zavoda za endokrinologiju i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, organizatorica iznimno dobro posjećenog skupa o debljini nedavno održanog u Osijeku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dr. Canecki-Varžić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svijetom vlada pandemija, ali ne korone: po bolesti koja vodi drugim, smrtonosnim bolestima, ‘najjači‘ smo u Europi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3157 [name] => Lidija Gnjidić [username] => lidija-gnjidi [email] => lidija-gnjidi@sd.hr [password] => $2y$10$mtngOqzQV8jneai0Ik7mIexV4pAvDlAqOL0lsOSs2gQuEk7KEba92 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lidija-gnjidic-3157 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1675 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/30b1a32f8a9df9371676b36d9e6e20f4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26302012.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vlado Kos/Cropix [mainImageDesc] =>

Doc. dr. sc. Silvija Canecki-Varžić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26302012.jpg [title] =>

Doc. dr. sc. Silvija Canecki-Varžić

Vlado Kos/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26311488.jpg [title] =>

Endokrini disruptori mogu potaknuti povećanje broja masnih stanica u organizmu, pohranu masti u njima, mogu remetiti hormonalnu kontrolu teka za jelo, odnosno osjećaja sitosti, kao i utjecati na promjene bazalnog metabolizma

/Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26311472.jpg [title] =>

Kirurško liječenje debljine rezervirano je za najteže bolesnike kao zadnja, ujedno i najučinkovitija opcija, tako da kod svih bolesnika kod kojih se ne uspijeva na druge načine postići regulacija tjelesne mase treba razmotriti ovaj oblik liječenja

/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26311470.jpg [title] =>

Debljina je kronična bolest koju se godinama na neki način trivijalizira, a pristup svodi na jednostavnu mantru - jedite manje, krećite se ili vježbajte više

/Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/03/26231442.jpg [title] =>

Dr. Silvija Canecki-Varžić predsjednica je Hrvatskog endokrinološkog društva, voditeljica Zavoda za endokrinologiju i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, te glavni ”krivac” za organizaciju nedavno u Osijeku održanog vrlo uspješnog skupa o debljini, na kojemu su liječnici različitih specijalizacija održali predavanja o različitim aspektima odnosa prema ovoj bolesti

Lgk/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Debljina je bolest. Kronična metabolička bolest.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ju je najvećim globalnim kroničnim zdravstvenim problemom u odraslih. Radi se o problemu koji postaje ozbiljniji od pothranjenosti, navedeno je na stranicama Hrvatskog društva za debljinu.

Istraživanje Eurostata, objavljeno 2023. godine, pokazalo je da su Hrvati, prema podacima prikupljenim 2019. godine, najdeblji narod u Europi. Više od 70 posto muškaraca u našoj zemlji ima indeks tjelesne mase jednak ili veći od 25. Isti ili približan indeks tjelesne mase ima oko 60 posto žena.

Čak 2,7 posto BDP-a, odnosno 1,7 milijardi eura odlazilo je na troškove vezane uz debljinu, prema podacima iz 2019. godine. Ako nastavimo, a nastavljamo, možemo očekivati da će to 2060. godine biti 3,5 posto BDP-a, što je oko 5,8 milijardi kuna koje će otići na nešto što se može spriječiti - upozorila je na Hrvatski dan osviještenosti o debljini prošloga ožujka Sanja Musić Milanović, epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Trend porasta oboljelih

Koliko je problem prekomjerne tjelesne težine i debljine velik i raširen, svjedoči i golemi interes za skup o debljini, koji su u prosincu u Osijeku organizirali Hrvatsko endokrinološko društvo, Klinika za unutarnje bolesti KBC-a Osijek i tamošnji Medicinski fakultet. Ilustracije radi, broj zainteresiranih liječnika različitih medicinskih grana, nutricionista, medicinskih sestara... iz cijele Hrvatske bio je toliki da ih se sve nije moglo smjestiti u nekoliko osječkih hotela, zbog čega ih je dio u dva dana trajanja ovoga skupa, neposredne prethodnice Dana dijabetologa također održanih u Osijeku - bio "raspoređen" u privatnom smještaju.

Što su uzroci tolikoj pojavnosti debljine Hrvatskoj, kako se društvo odnosi prema toj kroničnoj bolesti, i što čini - i čini li išta - na njezinu suzbijanju i prevenciji, razgovarali smo s doc. dr. sc. Silvijom Canecki-Varžić, endokrinologinjom, predsjednicom Hrvatskog endokrinološkog društva, voditeljicom Zavoda za endokrinologiju i predstojnicom Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, osobom koja je glavni "krivac" za sjajnu organizaciju skupa o debljini, na kojemu su liječnici različitih specijalizacija održali predavanja o različitim aspektima odnosa prema ovoj bolesti.

Prekomjerna težina i debljina smatraju se bolešću epidemijskih razmjera, no dr. Canecki-Varžić u startu napominje da to nije točno - radi se, kaže, o bolesti pandemijskih razmjera.

---

image

Dr. Silvija Canecki-Varžić predsjednica je Hrvatskog endokrinološkog društva, voditeljica Zavoda za endokrinologiju i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, te glavni "krivac" za organizaciju nedavno u Osijeku održanog vrlo uspješnog skupa o debljini, na kojemu su liječnici različitih specijalizacija održali predavanja o različitim aspektima odnosa prema ovoj bolesti

Lgk/
---

Što dovodi do debljine? Je li debljina samo stvar individualnog pristupa hrani ili je to stvar društva, okoliša…?

- Nije moguće dati jednostavan i jednoznačan odgovor na to pitanje. Smatra se da debljina nastaje kao posljedica složenih interakcija čitavog niza čimbenika. To su definitivno socioekonomski, psihološki i biološki čimbenici. Uočljivo je da je trend porasta broja oboljelih posebno naglašen zadnjih nekoliko desetljeća. Iz toga se zaključuje da genska podloga ipak nije najbitnija, nego da na ovako enorman porast broja oboljelih ipak ponajviše utječu okolišni čimbenici. E sad, što se tiče okolišnih čimbenika, prehrana ima vrlo važnu ulogu. U značajnoj mjeri prehrana se promijenila, promijenile su se prehrambene navike stanovništva. Interesantno je za Hrvatsku da su se one tradicionalne razlike u načinu prehrane - na primjer one između juga i sjevera Hrvatske - praktički danas u potpunosti izgubile. Nema više gotovo nikakve razlike u pogledu konzumacije suhomesnatih proizvoda, mesa, povrća, ribe... To se gotovo posve izjednačilo.

Na koji se točno način prehrana u različitim dijelovima zemlje izjednačila? Više se ne bazira na lokalnim namirnicama?

- Izjednačena je gledajući prosječni dnevni unos makronutrijenata. Konzumacija voća i povrća je nedostatna, a konzumacija mesa, mesnih prerađevina, rafiniranih ugljikohidrata je prekomjerna. Svi kupujemo u istim velikim trgovinama iste namirnice, koje pripremamo na isti način. Ili kupujemo procesuirane proizvode. Više se onaj tradicijski način prehrane, vezan uz dostupnost i pripremu lokalne hrane, potpuno izgubio - nije više slučaj da Dalmatinci jedu pretežno ribu, a Slavonci svinjetinu.

---

image

Kirurško liječenje debljine rezervirano je za najteže bolesnike kao zadnja, ujedno i najučinkovitija opcija, tako da kod svih bolesnika kod kojih se ne uspijeva na druge načine postići regulacija tjelesne mase treba razmotriti ovaj oblik liječenja

/Shutterstock
---

Drugi je interesantan, ali nedovoljno istražen segment koji dovodi do debljine prisutnost takozvanih obesogenih - nemamo odgovarajuću hrvatsku riječ - čimbenika. To se odnosi na čitav niz, na tisuće i tisuće kemijskih spojeva kojima je svakodnevno izložen naš organizam, a koji mogu imati značajnog upliva na metabolizam i funkciju endokrinog sustava. Mi ih zovemo i endokrini disruptori. Ne radi se samo o dodacima prehrani - te su tvari praktički svuda oko nas. Unosimo ih u organizam hranom, vodom, zrakom, ali i kozmetikom, odjećom… Okruženi smo tisućama takvih čimbenika koji na neki način interferiraju s fiziološkim funkcioniranjem endokrinog sustava. Smatra se, dakle, da je i to dio razloga tolikog porasta broja osoba s prekomjernom težinom i debljinom.

Endokrini disruptori

Kako endokrini disruptori djeluju na organizam?

- Ovo je područje još uvijek nedovoljeno istraženo, ali ono što jest poznato je da endokrini disruptori mogu potaknuti povećanje broja masnih stanica u organizmu, pohranu masti u njima, mogu remetiti hormonalnu kontrolu teka za jelo, odnosno osjećaja sitosti, kao i utjecati na promjene bazalnog metabolizma.

Postoji još jedan, treći važan segment koji doprinosi ovome problemu: nedostatna fizička aktivnost. Veliki broj sati u danu i odrasli i djeca provode sjedeći. Tu je nastala velika promjena u odnosu na raniji način života vezan uz kretanje. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za djecu i adolescente u dobi od pet do 17 godina jest minimalno 60 minuta dnevno tjelesne aktivnosti umjerenog ili visokog intenziteta, što u Hrvatskoj provodi svega 17,9 posto mladih. Odrasle osobe u dobi od 18 do 64 godine trebale bi tijekom tjedna provesti najmanje 150-300 minuta u aerobnim tjelesnim aktivnostima umjerenog intenziteta, što je sada slučaj u samo 25,5 posto našega stanovništva ovoga dobnog raspona. Čak 36,1 posto zaposlenih osoba dnevno provede više od 420 minuta sjedeći. Podaci su to proizišli iz Europske zdravstvene ankete provedene 2019. godine.

---

image

Endokrini disruptori mogu potaknuti povećanje broja masnih stanica u organizmu, pohranu masti u njima, mogu remetiti hormonalnu kontrolu teka za jelo, odnosno osjećaja sitosti, kao i utjecati na promjene bazalnog metabolizma

/Shutterstock
---

Može li se reći da siromaštvo deblja? Odnosno, je li siromašniji dio populacije deblji?

- Apsolutno. Hrvatski podaci pokazali su da je prevalencija prekomjerne težine i debljine značajno viša u osoba nižeg socioekonomskog statusa i niže izobrazbe, a naročito je ta diskrepancija vidljiva kod žena. Postoji i razlika između urbane i ruralne populacije, u smislu da su prekomjerna težina i debljina u većoj mjeri zastupljene u ruralnim sredinama.

Čime se to objašnjava? Slabijom informiranošću, slabijom kupovnom moći…?

- Rekla bih - sigurno manjom informiranošću i slabijom dostupnošću kvalitetnijeg izbora hrane.

Hrvatska je na vrhu europske liste najdebljih nacija. Zašto? I kako se hrvatski javnozdravstveni sustav odnosi prema tom problemu?

- Hrvatska doista jest vodeća zemlja u Europskoj uniji prema postotku osoba s prekomjernom težinom i debljinom. Posebno je nepovoljno da taj trend nije vezan samo uz odraslu životnu dob nego i uz djecu i adolescente. Iako ima značajnog prostora za intenziviranje javno-zdravstvenih aktivnosti, važno je naglasiti da je problem o kojemu govorimo značajno širi od samog zdravstvenog sustava. Mislim da se nedovoljno naglašava važnost uloge obitelji i usvajanja zdravih životnih navika od najranije dobi. Važna je svakako i uloga odgojno-obrazovnog sustava, ali postoji i niz drugih mogućnosti vezanih, na primjer, uz reklamiranje i oporezivanje nezdravih prehrambenih proizvoda.

---

image

Debljina je kronična bolest koju se godinama na neki način trivijalizira, a pristup svodi na jednostavnu mantru - jedite manje, krećite se ili vježbajte više

/Shutterstock
---

Napravili iskorak, ali...

Bolest debljine uza sve je i jako skupa...

- Problem debljine je povezan s razvitkom čitavog niza kroničnih komplikacija, i to upravo onih koje su vodeći uzroci i pobola i smrtnosti, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. To su kronične nezarazne bolesti tipa arterijske hipertenzije, šećerne bolesti tipa 2, te posljedično kardiovaskularne bolesti. No nije pitanje samo ovih navedenih bolesti - debljina je povezana s povećanim rizikom od razvitka čitavog niza karcinoma različitih lokalizacija među kojima su i oni najčešći, na primjer karcinom dojke i kolorektalni karcinom. Utoliko "cijenu" same debljine za sustav nije jednostavno izračunati, ali možemo reći da bismo primarnom prevencijom, upravo u fazi kad još nije došlo do razvitka komplikacija, dugoročno mogli doprinijeti značajnim uštedama u sustavu.

Bavimo li se mi u Hrvatskoj više uzrocima ili posljedicama debljine?

- Primarno se više bavimo posljedicama, odnosno komplikacijama. U najvećem dijelu zastupljene su upravo kardiovaskularne komplikacije, koje su i vodeći uzrok smrtnosti u RH. Najopterećenija su ona područja zdravstvene skrbi koja se bave liječenjem komplikacija, dok se zaista samo simbolično, nekoliko postotaka financijskih sredstava, troši na preventivne aktivnosti.

Što je zaključak struke okupljene u Osijeku - kako bi trebalo djelovati, što napraviti?

- Budući da se radilo o multidisciplinarnom skupu, bilo je dosta govora o načinima na koje bismo mogli provesti u djelo sve preventivne aktivnosti. Naglašena je i potreba prepoznavanja debljine kao kronične bolesti koja sa sobom nosi povećan rizik razvitka niza ozbiljnih komplikacija i koju stoga treba pravovremeno dijagnosticirati i liječiti. Čini mi se da smo možda zadnjih nekoliko godina napravili određeni iskorak, ali još nas čeka puno posla.

---

Lijekovi za šećernu bolest i debljinu

Ista djelatna tvar, ali...

Vrlo su popularni lijekovi koji se koriste za smanjenje tjelesne težine. U Hrvatskoj je za to registriran samo jedan lijek - Saxenda. No, koriste se i drugi lijekovi koji nisu registrirani kao lijekovi za debljinu, nego za druge bolesti, npr. Ozempic, namijenjen liječenju šećerne bolesti.

- Da, radi se o jednoj modernoj, kvalitetnoj, učinkovitoj terapijskoj opciji za liječenje šećerne bolesti tipa 2, no podaci govore da se čak jedna trećina Ozempica u Hrvatskoj koristi za liječenje debljine.

Kako ga, ako je registriran za šećernu bolest, može dobiti netko tko nema dijagnosticiranu šećernu bolest?

- Malo je problematična ta off the label uporaba. Radi se o istoj djelatnoj tvari semaglutidu, samo su doza za liječenje šećerne bolesti tipa 2 i debljine, a time i zaštićeni nazivi lijeka, različiti. Lijek pod tim zaštićenim nazivom i u dozama koje se upotrebljavaju za debljinu u Hrvatskoj još nije dostupan.

Koliko su ti lijekovi djelotvorni? Mogu li izliječiti debljinu?

- Možemo povući paralelu s terapijom za liječenje povišenog krvnog tlaka ili lipida. Znači, lijekovi su učinkoviti, učinak na smanjenje tjelesne mase kreće se, s najnovijim terapijskim opcijama za liječenje debljine koje u Hrvatskoj još nemamo, i do 25 posto. Radi se o novoj klasi moćnih lijekova, no terapija je djelotvorna dok je se koristi. Ali i sam inicijalni gubitak tjelesne mase koji se postiže uz farmakološku terapiju značajno može podići motivaciju samog bolesnika za trajnom promjenom životnog stila.

---
---

U KBC-u Osijek

U četiri godine više od 150 kirurški liječenih pacijenata

Čini mi se da nije baš općepoznato da je KBC Osijek jak centar za liječenje debljine?
Da, uz farmakološku terapiju u Hrvatskoj postoje i centri koji se bave kirurškim liječenjem debljine, odnosno takozvanom barijatrijskom, ili, preciznije, metaboličkom kirurgijom. Dva takva centra koji imaju najveći broj liječenih bolesnika su KB Dubrava i KBC Osijek. Taj način liječenja je rezerviran za one najteže bolesnike kao zadnja terapijska opcija u liječenju debljine. Ujedno je to i najučinkovitija opcija, tako da kod svih bolesnika kod kojih se možda ne uspijeva na druge načine postići regulacija tjelesne mase treba razmotriti ovaj oblik liječenja.

U Osijeku smo imali sreće što se naš kolega, doc. dr. sc. Zdenko Boras, nakon što je proveo pet godina u Cleveland klinici u Abu Dhabiju, gdje se bavio isključivo liječenjem debljine kirurškim putem, odlučio vratiti. Program kirurškog liječenja debljine pokrenuli smo u KBC-u Osijek krajem 2019. godine. Oformili smo multidisciplinarni tim koji je u ovom razdoblju od četiri godine operativnom liječenju uspješno podvrgnuo sada već više od 150 bolesnika. Dolaze nam bolesnici iz cijele Hrvatske, uključujući i vašu, Splitsko-dalmatinsku županiju i grad Split.

Kirurško liječenje o kojemu govorite odnosi se na takozvano "podvezivanje želuca"?

- Ne, ne radi se o podvezivanju želuca. Najčešća kirurška metoda liječenja debljine je, i u svijetu i u našem KBC-u, tzv. "sleeve" gastrektomija. Radi se laparoskopskoj proceduri kojom se uklanjanju dvije trećine želuca, a koja zahtijeva kratkotrajnu hospitalizaciju od svega dva-tri dana. Bolesnik ustaje već isti dan, dakle radi se o minimalno invazivnom zahvatu koji se možda može usporediti s laparoskopskim odstranjenjem žučnog mjehura.

Kakav je trend nakon operacije - ako ste imali 150 pacijenata, sigurno već imate podatke o tome koliko su zahvati bili uspješni?

- Moram reći da su to uglavnom bolesnici u rasponu indeksa tjelesne mase od 40 do 60 kg/m2. Sukladno tome raspon tjelesne mase u naših operiranih bolesnika se kretao između 150 i 280 kilograma, tako da su i gubici tjelesne mase zaista impresivni, i do stotinu kilograma. No i ovdje, kao i kod svih ostalih oblika liječenja, postoji postotak bolesnika koji nakon inicijalnog gubitka na tjelesnoj masi počinju ponovno dobivati kilograme, tako da ne postoji jedan oblik liječenja koji daje stopostotne dugoročne rezultate.

---
---

Debljina kao show


Neetično, ali i korisno

Iako je debljina bolest, kod nas postoji TV show u kojemu sudjeluju upravo ljudi koji boluju od debljine. Je li to neetično?

- Neetično je, s tim se apsolutno slažem. To je kronična bolest koja se godinama na neki način trivijalizira i pristup se svodi na jednostavnu mantru - jedite manje, krećite se ili vježbajte više. Moramo biti svjesni da je intenzivna tjelovježba kod pretilih bolesnika povezana sa značajnim zdravstvenim rizicima. No možda je dobra strana te priče da je ipak na neki način podigla svijest o problemu debljine u našem društvu i da se o tome u našoj zemlji više govori i u općoj populaciji i među liječnicima.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vlado Kos/Cropix /Shutterstock /Shutterstock /Shutterstock Lgk/
Vlado Kos/Cropix

Doc. dr. sc. Silvija Canecki-Varžić

/Shutterstock

Endokrini disruptori mogu potaknuti povećanje broja masnih stanica u organizmu, pohranu masti u njima, mogu remetiti hormonalnu kontrolu teka za jelo, odnosno osjećaja sitosti, kao i utjecati na promjene bazalnog metabolizma

/Shutterstock

Kirurško liječenje debljine rezervirano je za najteže bolesnike kao zadnja, ujedno i najučinkovitija opcija, tako da kod svih bolesnika kod kojih se ne uspijeva na druge načine postići regulacija tjelesne mase treba razmotriti ovaj oblik liječenja

/Shutterstock

Debljina je kronična bolest koju se godinama na neki način trivijalizira, a pristup svodi na jednostavnu mantru - jedite manje, krećite se ili vježbajte više

Lgk/

Dr. Silvija Canecki-Varžić predsjednica je Hrvatskog endokrinološkog društva, voditeljica Zavoda za endokrinologiju i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, te glavni ”krivac” za organizaciju nedavno u Osijeku održanog vrlo uspješnog skupa o debljini, na kojemu su liječnici različitih specijalizacija održali predavanja o različitim aspektima odnosa prema ovoj bolesti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/svijetom-vlada-pandemija-ali-ne-korone-po-bolesti-koja-vodi-drugim-smrtonosnim-bolestima-najjaci-smo-u-europi-1353386 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7888d61fd39381072963f590b68c3648bc3253ed [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svijetom+vlada+pandemija%2C+ali+ne+korone%3A+po+bolesti+koja+vodi+drugim%2C+smrtonosnim+bolestima%2C+%E2%80%98najja%C4%8Di%E2%80%98+smo+u+Europi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsvijetom-vlada-pandemija-ali-ne-korone-po-bolesti-koja-vodi-drugim-smrtonosnim-bolestima-najjaci-smo-u-europi-1353386 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsvijetom-vlada-pandemija-ali-ne-korone-po-bolesti-koja-vodi-drugim-smrtonosnim-bolestima-najjaci-smo-u-europi-1353386 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatska je vodeća zemlja u EU prema postotku osoba s prekomjernom težinom i debljinom, a posebno je nepovoljno što je taj trend vezan i uz djecu i adolescente. Problem je značajno širi od samog zdravstvenog sustava, kaže doc. dr. sc. Canecki-Varžić, voditeljica Zavoda za endokrinologiju i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, organizatorica iznimno dobro posjećenog skupa o debljini nedavno održanog u Osijeku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Dr. Canecki-Varžić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDr. Canecki-Varžić

Svijetom vlada pandemija, ali ne korone: po bolesti koja vodi drugim, smrtonosnim bolestima, ‘najjači‘ smo u Europi

Piše Lidija Gnjidić Krnić
7. siječnja 2024. - 19:26

Debljina je bolest. Kronična metabolička bolest.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila ju je najvećim globalnim kroničnim zdravstvenim problemom u odraslih. Radi se o problemu koji postaje ozbiljniji od pothranjenosti, navedeno je na stranicama Hrvatskog društva za debljinu.

Istraživanje Eurostata, objavljeno 2023. godine, pokazalo je da su Hrvati, prema podacima prikupljenim 2019. godine, najdeblji narod u Europi. Više od 70 posto muškaraca u našoj zemlji ima indeks tjelesne mase jednak ili veći od 25. Isti ili približan indeks tjelesne mase ima oko 60 posto žena.

Čak 2,7 posto BDP-a, odnosno 1,7 milijardi eura odlazilo je na troškove vezane uz debljinu, prema podacima iz 2019. godine. Ako nastavimo, a nastavljamo, možemo očekivati da će to 2060. godine biti 3,5 posto B...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:28