StoryEditor
HrvatskaNovi podaci

Stožer: Šest umrlih, devet novih zaraženih koronavirusom. Svi su iz Splitsko-dalmatinske županije

Piše Hina
1. svibnja 2020. - 14:22
Davorin Visnjic/pixsell

Šest novih osoba umrlo je u Hrvatskoj uslijed zaraze koronavirusom, u zadnja 24 sata zaraza je potvrđena kod devet novih osoba, pa je sada ukupno zaraženo njih 2085, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo devet novodijagnosticiranih bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 2085 bolesnika”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Prosječna dob zaraženih je 51,25 godina, ženskih osoba je 45,9 posto, a muških 54,1 posto.

U Splitu je preminulo pet ženskih osoba - 1924., 1927., 1948. godište i dvije 1942. godište. U Koprivnici je umrla ženska osoba 1931. godište.

Tri umrle osobe bile su na respiratoru, rekao je Beroš. Ukupno je u Hrvatskoj umrlo 75 osoba zaraženih covidom-19.

Prosječna dob umrlih je 79,2 godina, muških je 45 posto, a ženskih 55 posto.

Na respiratoru je 17 bolesnika. Testirano je ukupno 36.917 osoba, među kojima njih 696 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 5,65 posto.

Hospitalizirano je 248 osoba, 13 manje u odnosu na jučer, a oporavljenih je 588, 29 više nego jučer. Oporavljenih kod kuće je 833.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je ukupno izliječena 1421 osoba.

- Nastavljamo s brojevima jednoznamenkastim. Svih 9 oboljelih je iz Splitsko-dalmatinske županije, četvero su obiteljski kontakti ranije oboljelih. Imamo 2 medicinske sestre u bolnici, srećom, one su postale pozitivne u vrijeme kada nisu radile, testirane su prije povratka na posao, vjerojatno neće imati utjecaja na funkcioniranje bolnice, nitko ne mora u samoizolaciju. Radi se vjerojatno o zarazi u obiteljskom kontaktu.

Imamo i jednu oboljelu njegovateljicu u domu za starije i jednu pacijenticu u bolnici, na odjelu gdje je bilo zaraženih medicinskih sestara. Splitsko-dalmatinska županija izbila je na prvo mjesto. No, ako usporedimo s drugim zemljama, to je još uvijek jedna prilično niska incidencija i mali broj oboljelih za županiju s toliko stanovnika, rekao je Capak.

Ministar Beroš je pročitao dio objedinjenog izvješća inspekcijskog nadzora u splitskom Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici.

- Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva ustanovila je da u postupanju liječnice nije bilo pogrešaka. U postupanju zdravstvenih radnika splitskog Zavoda za javno zdravstvo, prema korisnicima u Domu za umirovljenike u Splitu nije bilo propusta, provedene su sve mjere - rekao je Beroš.

Riječ je uzela ministrica demografije Vesna Bedeković.

- Što se tiče inspekcije Ministarstva demografije, ustanovljeno je da u domovima za starije i nemoćne zbog niza specifičnosti korisnika nužna disciplina svih - od djelatnika do korisnika. Svi su se pridržavali propisanih procesa. Dom je postupao sukladno uputama svih nadležnih tijela. Obiteljska liječnica bila je tamo svakog dana osim vikendom. U postupanju zdravstvenih i drugih djelatnika doma utvrđeno je da nije bilo nepravilnosti. Korisnici su bili primjereno zbrinuti. Osnovni prioriteti Ministarstva od izbijanja epidemije su zaštita života i zdravlja korisnika, postojanost radnih mjesta i suzbijanje zaraze. Maksimalnim zalaganjem brojni stručnjaci i danas u sustavu socijalne skrbi prilagođavaju svoju praksu kako bi mogli pružiti adekvatnu skrb, a nerijetko su i sami izloženi opasnosti od zaraze. Želim poslati poruku zahvale svom osoblju u domovima jer snose najveći teret. Zahvaljujem i svim pružateljima socijalnih usluga i svim drugim radnicima koji potvrđuju snagu i vrijednost profesije socijalnih radnika. Svima uz čestitku povodom Praznika rada upućujem izraz dubokog poštovanja i zahvalnosti - rekla je ministrica Bedeković.

Ministrica demografije pojasnila je kako je onda došlo do zaraze.

- Načinjeno je objedinjeno izvješće. Nalazi pokazuju da nije bilo propusta u postupanju doma koji je pratio sve upute, niti od strane zaposlenika i osoblja - rekla je.

Capak je pojasnio kako se radi o ustanovi s brojnim teško bolesnim korisnicima.

- Temperatura kao simptom njima se vrlo često pokazuje, urinoinfekti i izmjena katetera mogu biti uzrok visoke temperature. Svi su pregledani od strane liječnice koja tamo radi i dobili su terapiju. Većina je dobila antibiotik. Zašto nije dijagnosticiran COVID-19 teško je utvrditi. Lako je biti general poslije bitke. Liječnica očito nije sumnjala na koronavirus. Da jest, ne bi dala antibiotik - rekao je.

Dodaje da nadzori svih inspekcija pokazuju da nema elemenata odgovornosti ljudi u domu.

Beroš je rekao kako su sva izvješća pažljivo promatrana.

- Izvjesno je da se kod bolesnika temperatura javljala i prolazila, a nije bila ona temperatura koju bi očekivali kod COVID-a 19. Dopisom MUP-a obaviješteni smo da se temeljem naloga Općinskog državnog odvjetništva u Splitu izuzima dokumentacija te se vode izvidi u splitskom domu - rekao je Beroš.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 21:33