StoryEditorOCM
Hrvatskaopasni fenomen

Što je superćelijska oluja? Riječ je o najrjeđoj i najrazornijoj oluji, može se javiti bilo gdje, pa i u Hrvatskoj

Piše vijesti sd
2. srpnja 2024. - 12:13

Superćelijska oluja intenzivna je grmljavinska oluja s rotirajućim uzlaznim strujanjem. Zbog te rotacije ovakve oluje nazivaju se i rotirajuće grmljavinske oluje. Među četiri vrste grmljavinskih oluja (superćelijske, olujne, višećelijske i jednoćelijske), superćelijske su najrjeđe, ali potencijalno i najjače. Ove oluje mogu dominirati lokalnim vremenom i protezati se na području širine do 32 kilometra te obično traju dva do četiri sata, piše Zimo.

image

Superćelijska oluja nad Nebraskom,  u visokim ravnicama SAD-a postoji ‘Aleja tornada‘

 

 

Afp

Superćelijske oluje mogu se pojaviti diljem svijeta pod određenim vremenskim uvjetima. Superćelijske oluje najčešće su u takozvanoj Aleji tornada u visokim ravnicama SAD-a. Druge regije s velikom pojavom uključuju dijelove Europe, Tornado koridor u Argentini, Urugvaj i južni Brazil te Bangladeš i istočnu Indiju, Južnu Afriku i istočnu Australiju. Povremeno se javljaju u drugim područjima srednje geografske širine poput Europe i istočne Kine. Nažalost, tome smo posvjedočili i prošle godine u Hrvatskoj, gdje je superćelijska oluja prouzročila ogromnu štetu te čak odnijela i četiri života.

Ove oluje mogu se klasificirati u tri vrste: klasične (normalna razina oborine), s niskim oborinama i s visokim oborinama.

Superćelijske oluje su fascinantni, ali potencijalno opasni vremenski fenomeni koji mogu uzrokovati loše vremenske uvjete, uključujući tornada, tuču i jake vjetrove. Razumijevanje njihove strukture i ponašanja presudno je za predviđanje i spremnost na njih.

image

Lovci na oluje, poput ovih u Oklahomi, ne propuštaju superćelijske oluje

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 12:14