StoryEditorOCM
Hrvatskapojela u komadu

Svi dijele stari video s Jadrana, ovakvo ponašanje hobotnice mnogi nisu očekivali. Strpljivo je čekala ručak, a onda...

Piše Vijesti SD
20. rujna 2023. - 21:35

Ne čekaju samo psi i mačke da im se servira ručak! Dokaz za to je i video kojeg nam je u srijedu poslao čitatelj, a koji datira iz 2022. godine. 

 On kaže kako vjeruje da se snimka stigla s Kornata, ali točne potvrde nema. Snimka je prošle godine kružila društvenim mrežamal ali očito je toliko genijalna da nema rok trajanja i još uvijek kruži po mobitelima i zaslonima diljem zemlje. 

Na snimci se jasno vidi kako hobotnica dolazi do mula, dozvoljava muškarcu da je uhvati za jedan od krakova i onda jede ribu koju joj je on dodao. 

Ovakvo ponašanje zapravo i ne čudi ako se sjetimo da je hobotnica jedna od najinteligentnijih života, a naše kolege iz Otvorenog mora o njoj su pisale i ranije. 

Hobotnica (Octopus vulgaris) vrsta je mekušca iz porodice Octopodidae. Ima osam krakova s kojima može dostići duljinu i do 3 metra. Ovu ljepoticu snimio je u Komiži naš podvodni fotograf Srđan Vrančić.

Evo što još o ovoj poznatoj i kod gurmana vrlo popularnoj morskoj životinji kaže Wikipedia:

Hobotnica je odlično prilagođena životu lovca, ali i plijena, jer ima tajno oružje. U tjelesnim naborima krije vrećicu s crnilom koje ispušta kad želi zbuniti svoje neprijatelje. Hobotnica izgleda kao gomoljasta glava s osam nogu, no njezino vrećasto tijelo krije iznimno dobro razvijen mozak i živčani sustav, zbog čega je hobotnica iznenađujuće inteligentna morska životinja.

Hobotnica je važan stanovnik morskog dna gdje živi na stjenovitim obalama i većinu vremena provodi u rupama ili raspuklinama stijena u plitkoj vodi. Katkad krakovima prenosi kamenje i gradi neku vrstu "utvrde" na morskom dnu. Hobotnica se kreće plivajući ili pužući po dnu na vrhovima krakova, a pri bijegu se kreće unatrag. Po mogućnosti se povlači uvijek u isto sklonište.

Sklonište se prepoznaje po uredno naslaganom većem i manjem kamenju ispred rupe. Mužjak se od ženke razlikuje po trećem kraku sa desne strane, gledajući odozgora, koji kod mužjaka završava u obliku žličice, zove se hektokotilus.

Danju hobotnica većinu vremena provodi u svom skrovištu i pritom promatra okolinu. Njezine velike oči s kapcima prilagođene su prigušenom svjetlu pod vodom pa mogu razaznati gibanja i prepoznati strukture.

Hobotnica je osjetljiva na hladnoću i zbog toga ih mnogo ugiba zimi u plitkim predjelima uz obalu zbog niskih temperatura mora. Hobotnica umočena u slatku vodu ugiba za nekoliko sekundi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:47