stdClass Object ( [id] => 1325043 [title] => Sandra Benčić - empatična i srčana Zagorka, ‘vječna studentica‘ sa sitnim grijesima. Može li postati premijerka? [alias] => sandra-bencic-empaticna-i-srcana-zagorka-vjecna-studentica-sa-sitnim-grijesima-moze-li-postati-premijerka [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvi krug izbora tek što je završio, a u stožeru platforme Možemo već se naveliko slavilo.

Tog svibnja 2021. njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević pomeo je konkurenciju. Nekadašnji aktivist koji je karijeru izgradio na prosvjedima u Varšavskoj najavio je obračun s koruptivnom ostavštinom Milana Bandića i osvojio srca Zagrepčana. U prvom krugu osvojio je 45,13 posto glasova.

Za Možemo, novu političku opciju koja je sebe definirala kao zeleno-lijevu platformu, bio je to fenomenalan rezultat. Do prije dvije godine praktički nisu ni postojali na političkoj karti Hrvatske. A onda su u dvokoraku – godinu dana prije uspjeli su ući u Sabor, a sada im je do apsolutne većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nedostajao samo jedan mandat – postali pravi hit. Za skupinu aktivista bili su to, u punom smislu tih riječi, dani ponosa i slave.

A onda je uslijedio grom iz vedra neba. Sandru Benčić, jednu od predvodnica političkog trijumfa “možemosa”, novinari N1 televizije u izbornoj su noći pitali je li ona buduća hrvatska premijerka.

’Kakvo pitanje!’

Sandra Benčić ostala je zatečena.

– Ajme, Bože, kakvo pitanje! Sandra Benčić je saborska zastupnica i tako će i ostati. Nitko od nas ne razmišlja na taj način, mi razmišljamo o odgovornosti prema građanima, i idemo prema tome – kratko je kazala Benčić. Pitanje joj se u trenutku kad je fokus čitave zemlje bio na Zagrebu činilo pomalo neukusnim. Čak i ne-temom, da se poslužimo premijerovim rječnikom.

Ipak, ono je bilo itekako logično. Možemo je pokazalo da se nisu – kao neke druge nove opcije prije njih – ispuhali nakon početnog uzleta. I da imaju potencijala za dulje staze. A nakon prolaza u Sabor i trijumfa u Zagrebu, idući logičan cilj je utrka za poziciju premijera.

Dvije godine kasnije i to je došlo na red.

Možemo je ekspresno uvalilo košaricu Peđi Grbinu i njegovu posrnulom SDP-u. I za premijersku kandidatkinju izabralo pravnicu Sandru Benčić, mladu političarku progresivnih nazora koja se iz saborskih klupa, kao jedna od aktivnijih zastupnica, nikada nije libila ući u klinč s Andrejem Plenkovićem. I u lice mu reći što misli o koruptivnim aferama njegovih dužnosnika. I stanju u kojemu se Hrvatska nalazi tri desetljeća nakon osamostaljenja.

– U ovih 30 godina Hrvatska je postala zarobljenik jedne stranke koja doživljava ovu zemlju, njezine ljude i resurse kao svoj feud. Život bez stranačke iskaznice život je bez perspektive. Ogroman broj mladih zbog toga odlazi iz zemlje. To moramo zaustaviti jer vrijeme nam curi i vrlo brzo stvar će postati nepopravljiva – poručila je tom prigodom Benčić. Hrvatska je, prema njezinim riječima, imala svojih uspjeha. Obnovljena je nakon rata, ušla je u NATO, EU i Schengen. No nijedna Vlada, tvrdi ona, nije stvorila Hrvatsku zemljom za ljude. Nije osigurala kvalitetan život niti napravila da institucije budu po mjeri građana.

– Imamo pravo tražiti za sebe i svoju zemlju više od pukog preživljavanja, imamo pravo tražiti socijalnu i ekonomsku jednakost, imamo pravo tražiti da svi budu jednaki pred zakonom – ustvrdila je Sandra Benčić. I zacrtala prilično jasnu političku agendu u kojoj je glavna meta HDZ, glavni promotor loše politike premijer Plenković, a glavna, vjerojatno i najveća nada nova snaga koju nudi stranka Možemo.

Žestoki protuudar

Uslijedio je žestoki protuudar.

Javnost je tako doznala da je obrt Sandre Benčić pod ovrhom zbog neplaćanja računa. Da je na fakultetu diplomirala tek u 35. godini. Te da ne zna točno ispuniti ni vlastitu imovinsku karticu. Premijerska kandidatkinja zaboravila je, naime, u njoj navesti da plaća najamninu za stan, pa je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv nje pokrenulo postupak.

Što je još gore za Sandru Benčić, već u startu se – i to na prilično banalnim stvarima – poskliznula o koru banane. I otvorila bokove napadima koji će je pratiti sve do finala kampanje. Etiketa koja joj se nalijepila nosi sa sobom jasnu, i za premijerske ambicije Sandre Benčić prilično lošu poruku: ne zna voditi računa ni o vlastitim financijama, kako bi onda vodila državu.

Ključni pritom neće biti birači HDZ-a, koji su njezinim propustom da u izbore uđe čista kao suza dobili municiju za protunapad na neugodnu kritičarku Vlade desnog centra koju oni zagovaraju. Nego lijevi birači, čitav onaj bazen koji se proteže od socijaldemokrata do zelene ljevice, a koji je u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa uredno ostajao doma. Ako njima bude zasmetala teza o budućoj premijerki koja je bila “vječni student” i čiji obrt ima dugove, onda su šanse Sandre Benčić u startu pokopane. Ako joj, međutim, ta tiha masa potencijalnih birača koja se već dugo razočarava u raznorazne lidere i liderčiće – i sada očajnički traži neku novu nadu kojoj će pokloniti svoje povjerenje – oprosti te sitne grijehe, onda je ovaj udar neće poljuljati. Upravo suprotno. Mogao bi joj dati priliku da – u uvjetima naglo povećane vidljivosti – dopre i do ljudi koji do sada o njoj nisu pretjerano puno znali.

Jer dvije godine u Saboru nisu dovoljne da šira javnost ikoga bolje upozna. Pa su i mnogi detalji iz biografije ove 45-godišnje političarke rodom iz Zaboka još uvijek nerasvijetljeni. Na Wikipediji, popularnoj koliko i površnoj Internet enciklopediji, o Sandri Benčić piše tek nekoliko šturih rečenica. Njezina službena biografija na web-stranici stranke Možemo kratko pobrojava njezin angažman u Centru za mirovne studije i Solidarnoj na zaštiti ljudskih prava i rodnu ravnopravnost, osnivanju jedne od prvih konzultantskih tvrtki za EU fondove, predavački staž na učilištu Algebra i poziv Vijeća Europe da im bude vanjska stručnjakinja za slobodu govora. Bila je članica Povjerenstva za postupanje po pritužbama u MUP-u i Savjeta za razvoj civilnog društva.

’Sjajna aktivistkinja’

I to bi manje-više bilo to.

Splitski novinar, voditelj i urednik popularne TV emisije “Cenzura” Eugen Jakovčić godinama je surađivao sa Sandrom Benčić u vrijeme dok je ona bila koordinatorica Kuće ljudskih prava.

– Sandra je bila sjajna aktivistkinja. Pisala je savršene tužbe Europskom sudu za ljudska prava, a svaki europski projekt koji bi pripremila prošao je. Sad joj prigovaraju da je dugo studirala, a sjećam se da je i prije diplome bolje radila posao pravnika od mnogih koji su diplomirali pravo. Ona je u tom periodu radila i stvarala – kaže u izjavi za Spektar Jakovčić.

Sandra Benčić dolazi iz prosječne građanske obitelji iz Zagorja. Ona i brat školovali su se radeći. Od tih je prihoda poslije i kupila stan od 38 kvadrata u Zagrebu, koji danas iznajmljuje. Paralelno s tim gurala je i svoju aktivističku priču. Kao klinka sudjelovala je na prvom Gay Prideu u Zagrebu, poslije je u ime platforme civilnog društva agitirala kontra referenduma o braku Željke Markić, potom i pravno štitila tražitelje azila…

---

image

Eugen Jakovčić: Sad joj prigovaraju da je dugo studirala, a sjećam se da je i prije diplome bolje radila posao pravnika od mnogih koji su diplomirali pravo

Darko Tomaš/Cropix
---

– Sandra je u tim ulogama bila briljantna. Ona je bistra, brzo shvaća i još brže reagira. U svemu je srčana i sve je radila sa željom da ljudima pomogne. Nosila ju je želja za pravednošću. Rijetko sam vidio osobu koja ima takvu energiju. Njoj je istinski stalo. Ona nije niknula iz nekog PR-ovskog inženjeringa. Ona naprosto nije fejk – zaključuje Jakovčić.

To što je nekada bila aktivistica kritičari joj pripisuju kao veliki minus. Rada Borić, njezina kolegica iz saborskih klupa, smatra pak da joj je to veliki plus. Sandru Benčić, kaže, poznaje godinama i ponosna je što u političkom prostoru postoji osoba koja posjeduje znanje i odlučnost, srčanost i empatiju.

– Donijeti u mainstream politiku “aktivističko iskustvo” prednost je, svidjelo se to kome ili ne. Njezina briga za druge, vrijeme koje će dijeliti s roditeljima djece oboljele od teških bolesti ili s obespravljenim radnicima i radnicama. Osvjedočila sam se mnogo puta da će Sandra uvijek staviti u prvi plan borbu za druge – na prosvjede je znala dolaziti i s povišenom temperaturom, a za vikend se sastajati s onima koji trebaju podršku – kaže nam Rada Borić.

Neugodne situacije

S premijerskom kandidatkinjom godinu je dana dijelila sobu u Klubu zastupnika.

– Tada sam se uvjerila da Klub pod njezinim vodstvom može biti i radno i veselo mjesto. Veselo, posebice u kasnim satima zasjedanja Sabora. Sandrina radna energija je nevjerojatna i, što je najvažnije, umije je prenijeti na druge – zaključuje Rada Borić.

---

image

Rada Borić (desno) smatra da je prethodno aktivističko iskustvo njezine kolegice iz saborskih klupa ovoj veliki plus

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix
---

Aktivizam i politički angažman često ju je znao dovoditi u neugodne situacije. Svojedobno je SOA, s Tomislavom Karamarkom na čelu, provodila sigurnosnu provjeru Sandre Benčić. Ona je tvrdila da je provjera u kojoj je agent Tomislav nazivao aktiviste iz udruge B.a.b.e. i raspitivao se o njoj bila protuzakonita. Ustavni sud naknadno je utvrdio da su joj tom prilikom prekršena ljudska prava. Kad joj je na Facebooku netko zaprijetio smrću i silovanjem, u roku od 15 minuta ušla mu je u trag, našla njegov broj telefona i nazvala ga. Bio je, posvjedočila je poslije Benčić, manji od makova zrna.

S kritičarima se nikada nije bojala suočiti. Tako i sada tvrdi da je za dug od 300 eura proziva stranka čiji su dužnosnici utajili milijune. Uvjerena je da Hrvatskoj može ponuditi novu nadu.

Sad je samo pitanje je li tu nadu potrošila već na prvom koraku.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPORBENI PROFIL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OPORBENI PROFIL 2 0 9137 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-20 10:26:44 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-23 17:25:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-23 17:25:50 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sandra Benčić - empatična i srčana Zagorka, 'vječna studentica' sa sitnim grijesima. Može li postati premijerka? [metakey] => Sandra Benčić, premijer, možemo , Eugen Jakovčić, rada borić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25538536.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/10905798.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/22253364.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/22253350.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25665632.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25283608.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25208464.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25180685.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25129469.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25129469.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/24901035.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/24901034.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/15429448.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/17124854.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672769.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672770.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672771.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672772.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672773.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/20\/25672774.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Lucija O\u010dko\/Cropix","Darko Toma\u0161\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix","Tomislav Kristo\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix\/Cropix","Ranko Suvar\/Cropix\/Cropix","Dragan Matic\/Cropix\/Cropix","Davor Pongracic\/Cropix\/Cropix","Ronald Gorsic\/Cropix\/Cropix","Ronald Gorsic\/Cropix\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sandra Ben\u010di\u0107 - klju\u010dan \u0107e za nju biti bazen bira\u010da koji se prote\u017ee od socijaldemokrata do zelene ljevice, onih koji su na zadnjih nekoliko izbora uredno ostajali doma<\/p>","

Eugen Jakov\u010di\u0107: Sad joj prigovaraju da je dugo studirala, a sje\u0107am se da je i prije diplome bolje radila posao pravnika od mnogih koji su diplomirali pravo<\/p>","

Zagreb, 020622
\nTrg svetog Marka, Sabor RH.
\nZastupnica stranke Mozemo Sandra Bencic.
","

Zagreb, 020622
\nTrg svetog Marka, Sabor RH.
\nZastupnica stranke Mozemo Sandra Bencic.
","

Zagreb, 190923.
\nHrvatski sabor, Trg sv. Marka.
\nPocelo je jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora nakon dvomjesecne ljetne stanke. Zasjedanje je pocelo aktualnim prijepodnevom u kojem su zastupnici postavljali pitanja clanovima Vlade.
\nNa fotografiji: Sandra Bencic
","

Zagreb, 170723.
\nTrg svetog Marka, Hrvatski sabor.
\nKonferencija za medije na kojoj je Sandra Bencic, kordinatorica stranke Mozemo govorila o vise aspekata odgovornosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovica u plinskoj aferi koja trese Hrvatsku.
\nNa fotografiji: Ursa Raukar Gamulin, Sandra Bencic, Ivana Kekin.
","

Zagreb, 040723.
\nTrg svetog Marka, Hrvatski sabor.
\nIzjava za medije zastupnice Mozemo Sandre Bencic na temu afere u HEP-u.
\nNa fotografiji: Sandra Bnecic.
","

Zagreb, 290623.
\nTrg svetog Marka. Sabor RH.
\nIzjava za medije zastupnice stranke Mozemo Sandre Bencic na temu nadolazecih izbora.
\nNa fotografiji: Sandra Bencic.
","

Zagreb, 200623.
\nTrg svetog Marka.
\nNastavak 16. sjednice Hrvatskog sabora.
\nNa fotografiji: Pedja Grbin, Sandra Bencic.
","

Zagreb, 200623.
\nTrg svetog Marka.
\nNastavak 16. sjednice Hrvatskog sabora.
\nNa fotografiji: Pedja Grbin, Sandra Bencic.
","

Zagreb, 190423.
\nMarkov trg, Hrvatski sabor.
\nNa fotografij: Sandra Bencic.
","

Zagreb, 190423.
\nMarkov trg, Hrvatski sabor.
\nNa fotografij: Sandra Bencic.
","

Zagreb, 011220.
\nTrg svetog Marka, Sabor RH.
\n4. sjednica Sabora RH.
\nNa fotografiji: Sandra Bencic.
","

Zagreb, 100321.
\nGornji grad.
\nSaborska zastupnica Sandra Bencic.
","

Zagreb, 240111. Selska ulica 112c. Okrugli stol \u201dNovi Kazneni zakon - kaznena djela protiv spolne slobode i kaznenih djela protiv braka, obitelji i mladezi\u201d - Ministarstvo pravosudja u suradnji sa Kucom ljudskih prava. Svrha je upoznati siru javnost s novinama koje Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Novog zakona predlaze. U ime radne skupine za izradu novog Kaznenogm zakona govorili su voditeljica radne skupine Ksenija Turkovic, sutkinja Vrhovnog suda RH Ana Garacic, Sandra Bencic i ivan Crncec ministarstvo pravosudja.","

Zagreb, 240111. Selska ulica 112c. Okrugli stol \u201dNovi Kazneni zakon - kaznena djela protiv spolne slobode i kaznenih djela protiv braka, obitelji i mladezi\u201d - Ministarstvo pravosudja u suradnji sa Kucom ljudskih prava. Svrha je upoznati siru javnost s novinama koje Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Novog zakona predlaze. U ime radne skupine za izradu novog Kaznenogm zakona govorili su voditeljica radne skupine Ksenija Turkovic, sutkinja Vrhovnog suda RH Ana Garacic, Sandra Bencic i ivan Crncec ministarstvo pravosudja.","

Zagreb, 041215. Platforma 112 organizirala je u Europskom domu javnu raspravu Postizborni skener - Sto je dogovoreno i s kim?. Na fotografiji: Sandra Bencic, CMS.","

Zagreb, 260117.
\nMarkov trg.
\nUoci obiljezavanja prvih stotinu dana Vlade premijera Andreja Plenkovica, organizacije udruzene u Platformu 112 dale su svoj osvrt na konferenciji za novinare ispred Vlade na kojoj je govorila Sandra Bencic iz Centra za mirovne studije, Bernard Ivcic iz Zelene akcije i Jelena Berkovic iz GONG-a.
","

Rada Bori\u0107 (desno) smatra da je prethodno aktivisti\u010dko iskustvo\u00a0njezine kolegice iz saborskih klupa ovoj veliki plus<\/p>","

Zagreb, 280319.
\nNacionalna sveucilisna knjiznica.
\nKonferencija za medije koalicije za izlazak na europske izbore politicke platforme Mozemo.
\nNa fotografiji: Teodor Celakoski, Dragan Markovina, Rada Boric, Sandra Bencic, Tomislav Tomasevic, Zorislav Antun Petrovic.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25538536_1920.jpg":"1920x1080","k_25538536_1280.jpg":"1280x1280","k_25538536_1024.jpg":"1024x1024","k_25538536_640.jpg":"640x640","k_25538536_480.jpg":"480x480","k_25538536_340.jpg":"340x340","k_25538536_220.jpg":"220x220","o_25538536_1280.jpg":"1280x853","o_25538536_1024.jpg":"1024x682","o_25538536_640.jpg":"640x426","o_25538536_480.jpg":"480x320","o_25538536_340.jpg":"340x226","o_25538536_220.jpg":"220x146","h_25538536_1280.jpg":"1280x854","h_25538536_1024.jpg":"1024x683","h_25538536_640.jpg":"640x427","h_25538536_480.jpg":"480x320","h_25538536_340.jpg":"340x227","h_25538536_220.jpg":"220x147","pp_25538536_1280.jpg":"1280x1628","pp_25538536_1024.jpg":"1024x1303","pp_25538536_640.jpg":"640x814","pp_25538536_480.jpg":"480x611","pp_25538536_340.jpg":"340x432","pp_25538536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10905798_1920.jpg":"1920x1080","k_10905798_1280.jpg":"1280x1280","k_10905798_1024.jpg":"1024x1024","k_10905798_640.jpg":"640x640","k_10905798_480.jpg":"480x480","k_10905798_340.jpg":"340x340","k_10905798_220.jpg":"220x220","o_10905798_1280.jpg":"1280x853","o_10905798_1024.jpg":"1024x682","o_10905798_640.jpg":"640x426","o_10905798_480.jpg":"480x320","o_10905798_340.jpg":"340x226","o_10905798_220.jpg":"220x146","h_10905798_1280.jpg":"1280x854","h_10905798_1024.jpg":"1024x683","h_10905798_640.jpg":"640x427","h_10905798_480.jpg":"480x320","h_10905798_340.jpg":"340x227","h_10905798_220.jpg":"220x147","pp_10905798_1280.jpg":"1280x1628","pp_10905798_1024.jpg":"1024x1303","pp_10905798_640.jpg":"640x814","pp_10905798_480.jpg":"480x611","pp_10905798_340.jpg":"340x432","pp_10905798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2647","hd_22253364_1920.jpg":"1920x1080","k_22253364_1280.jpg":"1280x1280","k_22253364_1024.jpg":"1024x1024","k_22253364_640.jpg":"640x640","k_22253364_480.jpg":"480x480","k_22253364_340.jpg":"340x340","k_22253364_220.jpg":"220x220","o_22253364_1280.jpg":"1280x1764","o_22253364_1024.jpg":"1024x1411","o_22253364_640.jpg":"640x882","o_22253364_480.jpg":"480x661","o_22253364_340.jpg":"340x468","o_22253364_220.jpg":"220x303","h_22253364_1280.jpg":"1280x854","h_22253364_1024.jpg":"1024x683","h_22253364_640.jpg":"640x427","h_22253364_480.jpg":"480x320","h_22253364_340.jpg":"340x227","h_22253364_220.jpg":"220x147","pp_22253364_1280.jpg":"1280x1628","pp_22253364_1024.jpg":"1024x1303","pp_22253364_640.jpg":"640x814","pp_22253364_480.jpg":"480x611","pp_22253364_340.jpg":"340x432","pp_22253364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2722","hd_22253350_1920.jpg":"1920x1080","k_22253350_1280.jpg":"1280x1280","k_22253350_1024.jpg":"1024x1024","k_22253350_640.jpg":"640x640","k_22253350_480.jpg":"480x480","k_22253350_340.jpg":"340x340","k_22253350_220.jpg":"220x220","o_22253350_1280.jpg":"1280x1814","o_22253350_1024.jpg":"1024x1451","o_22253350_640.jpg":"640x907","o_22253350_480.jpg":"480x680","o_22253350_340.jpg":"340x482","o_22253350_220.jpg":"220x311","h_22253350_1280.jpg":"1280x854","h_22253350_1024.jpg":"1024x683","h_22253350_640.jpg":"640x427","h_22253350_480.jpg":"480x320","h_22253350_340.jpg":"340x227","h_22253350_220.jpg":"220x147","pp_22253350_1280.jpg":"1280x1628","pp_22253350_1024.jpg":"1024x1303","pp_22253350_640.jpg":"640x814","pp_22253350_480.jpg":"480x611","pp_22253350_340.jpg":"340x432","pp_22253350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25665632_1920.jpg":"1920x1080","k_25665632_1280.jpg":"1280x1280","k_25665632_1024.jpg":"1024x1024","k_25665632_640.jpg":"640x640","k_25665632_480.jpg":"480x480","k_25665632_340.jpg":"340x340","k_25665632_220.jpg":"220x220","o_25665632_1280.jpg":"1280x853","o_25665632_1024.jpg":"1024x682","o_25665632_640.jpg":"640x426","o_25665632_480.jpg":"480x320","o_25665632_340.jpg":"340x226","o_25665632_220.jpg":"220x146","h_25665632_1280.jpg":"1280x854","h_25665632_1024.jpg":"1024x683","h_25665632_640.jpg":"640x427","h_25665632_480.jpg":"480x320","h_25665632_340.jpg":"340x227","h_25665632_220.jpg":"220x147","pp_25665632_1280.jpg":"1280x1628","pp_25665632_1024.jpg":"1024x1303","pp_25665632_640.jpg":"640x814","pp_25665632_480.jpg":"480x611","pp_25665632_340.jpg":"340x432","pp_25665632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25283608_1920.jpg":"1920x1080","k_25283608_1280.jpg":"1280x1280","k_25283608_1024.jpg":"1024x1024","k_25283608_640.jpg":"640x640","k_25283608_480.jpg":"480x480","k_25283608_340.jpg":"340x340","k_25283608_220.jpg":"220x220","o_25283608_1280.jpg":"1280x853","o_25283608_1024.jpg":"1024x682","o_25283608_640.jpg":"640x426","o_25283608_480.jpg":"480x320","o_25283608_340.jpg":"340x226","o_25283608_220.jpg":"220x146","h_25283608_1280.jpg":"1280x854","h_25283608_1024.jpg":"1024x683","h_25283608_640.jpg":"640x427","h_25283608_480.jpg":"480x320","h_25283608_340.jpg":"340x227","h_25283608_220.jpg":"220x147","pp_25283608_1280.jpg":"1280x1628","pp_25283608_1024.jpg":"1024x1303","pp_25283608_640.jpg":"640x814","pp_25283608_480.jpg":"480x611","pp_25283608_340.jpg":"340x432","pp_25283608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25208464_1920.jpg":"1920x1080","k_25208464_1280.jpg":"1280x1280","k_25208464_1024.jpg":"1024x1024","k_25208464_640.jpg":"640x640","k_25208464_480.jpg":"480x480","k_25208464_340.jpg":"340x340","k_25208464_220.jpg":"220x220","o_25208464_1280.jpg":"1280x853","o_25208464_1024.jpg":"1024x682","o_25208464_640.jpg":"640x426","o_25208464_480.jpg":"480x320","o_25208464_340.jpg":"340x226","o_25208464_220.jpg":"220x146","h_25208464_1280.jpg":"1280x854","h_25208464_1024.jpg":"1024x683","h_25208464_640.jpg":"640x427","h_25208464_480.jpg":"480x320","h_25208464_340.jpg":"340x227","h_25208464_220.jpg":"220x147","pp_25208464_1280.jpg":"1280x1628","pp_25208464_1024.jpg":"1024x1303","pp_25208464_640.jpg":"640x814","pp_25208464_480.jpg":"480x611","pp_25208464_340.jpg":"340x432","pp_25208464_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25180685_1920.jpg":"1920x1080","k_25180685_1280.jpg":"1280x1280","k_25180685_1024.jpg":"1024x1024","k_25180685_640.jpg":"640x640","k_25180685_480.jpg":"480x480","k_25180685_340.jpg":"340x340","k_25180685_220.jpg":"220x220","o_25180685_1280.jpg":"1280x1920","o_25180685_1024.jpg":"1024x1536","o_25180685_640.jpg":"640x960","o_25180685_480.jpg":"480x720","o_25180685_340.jpg":"340x510","o_25180685_220.jpg":"220x330","h_25180685_1280.jpg":"1280x854","h_25180685_1024.jpg":"1024x683","h_25180685_640.jpg":"640x427","h_25180685_480.jpg":"480x320","h_25180685_340.jpg":"340x227","h_25180685_220.jpg":"220x147","pp_25180685_1280.jpg":"1280x1628","pp_25180685_1024.jpg":"1024x1303","pp_25180685_640.jpg":"640x814","pp_25180685_480.jpg":"480x611","pp_25180685_340.jpg":"340x432","pp_25180685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25129469_1920.jpg":"1920x1080","k_25129469_1280.jpg":"1280x1280","k_25129469_1024.jpg":"1024x1024","k_25129469_640.jpg":"640x640","k_25129469_480.jpg":"480x480","k_25129469_340.jpg":"340x340","k_25129469_220.jpg":"220x220","o_25129469_1280.jpg":"1280x853","o_25129469_1024.jpg":"1024x682","o_25129469_640.jpg":"640x426","o_25129469_480.jpg":"480x320","o_25129469_340.jpg":"340x226","o_25129469_220.jpg":"220x146","h_25129469_1280.jpg":"1280x854","h_25129469_1024.jpg":"1024x683","h_25129469_640.jpg":"640x427","h_25129469_480.jpg":"480x320","h_25129469_340.jpg":"340x227","h_25129469_220.jpg":"220x147","pp_25129469_1280.jpg":"1280x1628","pp_25129469_1024.jpg":"1024x1303","pp_25129469_640.jpg":"640x814","pp_25129469_480.jpg":"480x611","pp_25129469_340.jpg":"340x432","pp_25129469_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25129469_1920.jpg":"1920x1080","k_25129469_1280.jpg":"1280x1280","k_25129469_1024.jpg":"1024x1024","k_25129469_640.jpg":"640x640","k_25129469_480.jpg":"480x480","k_25129469_340.jpg":"340x340","k_25129469_220.jpg":"220x220","o_25129469_1280.jpg":"1280x853","o_25129469_1024.jpg":"1024x682","o_25129469_640.jpg":"640x426","o_25129469_480.jpg":"480x320","o_25129469_340.jpg":"340x226","o_25129469_220.jpg":"220x146","h_25129469_1280.jpg":"1280x854","h_25129469_1024.jpg":"1024x683","h_25129469_640.jpg":"640x427","h_25129469_480.jpg":"480x320","h_25129469_340.jpg":"340x227","h_25129469_220.jpg":"220x147","pp_25129469_1280.jpg":"1280x1628","pp_25129469_1024.jpg":"1024x1303","pp_25129469_640.jpg":"640x814","pp_25129469_480.jpg":"480x611","pp_25129469_340.jpg":"340x432","pp_25129469_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24901035_1920.jpg":"1920x1080","k_24901035_1280.jpg":"1280x1280","k_24901035_1024.jpg":"1024x1024","k_24901035_640.jpg":"640x640","k_24901035_480.jpg":"480x480","k_24901035_340.jpg":"340x340","k_24901035_220.jpg":"220x220","o_24901035_1280.jpg":"1280x1920","o_24901035_1024.jpg":"1024x1536","o_24901035_640.jpg":"640x960","o_24901035_480.jpg":"480x720","o_24901035_340.jpg":"340x510","o_24901035_220.jpg":"220x330","h_24901035_1280.jpg":"1280x854","h_24901035_1024.jpg":"1024x683","h_24901035_640.jpg":"640x427","h_24901035_480.jpg":"480x320","h_24901035_340.jpg":"340x227","h_24901035_220.jpg":"220x147","pp_24901035_1280.jpg":"1280x1628","pp_24901035_1024.jpg":"1024x1303","pp_24901035_640.jpg":"640x814","pp_24901035_480.jpg":"480x611","pp_24901035_340.jpg":"340x432","pp_24901035_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24901034_1920.jpg":"1920x1080","k_24901034_1280.jpg":"1280x1280","k_24901034_1024.jpg":"1024x1024","k_24901034_640.jpg":"640x640","k_24901034_480.jpg":"480x480","k_24901034_340.jpg":"340x340","k_24901034_220.jpg":"220x220","o_24901034_1280.jpg":"1280x1920","o_24901034_1024.jpg":"1024x1536","o_24901034_640.jpg":"640x960","o_24901034_480.jpg":"480x720","o_24901034_340.jpg":"340x510","o_24901034_220.jpg":"220x330","h_24901034_1280.jpg":"1280x854","h_24901034_1024.jpg":"1024x683","h_24901034_640.jpg":"640x427","h_24901034_480.jpg":"480x320","h_24901034_340.jpg":"340x227","h_24901034_220.jpg":"220x147","pp_24901034_1280.jpg":"1280x1628","pp_24901034_1024.jpg":"1024x1303","pp_24901034_640.jpg":"640x814","pp_24901034_480.jpg":"480x611","pp_24901034_340.jpg":"340x432","pp_24901034_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1348","hd_15429448_1920.jpg":"1920x1080","k_15429448_1280.jpg":"1280x1280","k_15429448_1024.jpg":"1024x1024","k_15429448_640.jpg":"640x640","k_15429448_480.jpg":"480x480","k_15429448_340.jpg":"340x340","k_15429448_220.jpg":"220x220","o_15429448_1280.jpg":"1280x898","o_15429448_1024.jpg":"1024x718","o_15429448_640.jpg":"640x449","o_15429448_480.jpg":"480x337","o_15429448_340.jpg":"340x238","o_15429448_220.jpg":"220x154","h_15429448_1280.jpg":"1280x854","h_15429448_1024.jpg":"1024x683","h_15429448_640.jpg":"640x427","h_15429448_480.jpg":"480x320","h_15429448_340.jpg":"340x227","h_15429448_220.jpg":"220x147","pp_15429448_1280.jpg":"1280x1628","pp_15429448_1024.jpg":"1024x1303","pp_15429448_640.jpg":"640x814","pp_15429448_480.jpg":"480x611","pp_15429448_340.jpg":"340x432","pp_15429448_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17124854_1920.jpg":"1920x1080","k_17124854_1280.jpg":"1280x1280","k_17124854_1024.jpg":"1024x1024","k_17124854_640.jpg":"640x640","k_17124854_480.jpg":"480x480","k_17124854_340.jpg":"340x340","k_17124854_220.jpg":"220x220","o_17124854_1280.jpg":"1280x853","o_17124854_1024.jpg":"1024x682","o_17124854_640.jpg":"640x426","o_17124854_480.jpg":"480x320","o_17124854_340.jpg":"340x226","o_17124854_220.jpg":"220x146","h_17124854_1280.jpg":"1280x854","h_17124854_1024.jpg":"1024x683","h_17124854_640.jpg":"640x427","h_17124854_480.jpg":"480x320","h_17124854_340.jpg":"340x227","h_17124854_220.jpg":"220x147","pp_17124854_1280.jpg":"1280x1628","pp_17124854_1024.jpg":"1024x1303","pp_17124854_640.jpg":"640x814","pp_17124854_480.jpg":"480x611","pp_17124854_340.jpg":"340x432","pp_17124854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25672769_1920.jpg":"1920x1080","k_25672769_1280.jpg":"1280x1280","k_25672769_1024.jpg":"1024x1024","k_25672769_640.jpg":"640x640","k_25672769_480.jpg":"480x480","k_25672769_340.jpg":"340x340","k_25672769_220.jpg":"220x220","o_25672769_1280.jpg":"1280x853","o_25672769_1024.jpg":"1024x682","o_25672769_640.jpg":"640x426","o_25672769_480.jpg":"480x320","o_25672769_340.jpg":"340x226","o_25672769_220.jpg":"220x146","h_25672769_1280.jpg":"1280x854","h_25672769_1024.jpg":"1024x683","h_25672769_640.jpg":"640x427","h_25672769_480.jpg":"480x320","h_25672769_340.jpg":"340x227","h_25672769_220.jpg":"220x147","pp_25672769_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672769_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672769_640.jpg":"640x814","pp_25672769_480.jpg":"480x611","pp_25672769_340.jpg":"340x432","pp_25672769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25672770_1920.jpg":"1920x1080","k_25672770_1280.jpg":"1280x1280","k_25672770_1024.jpg":"1024x1024","k_25672770_640.jpg":"640x640","k_25672770_480.jpg":"480x480","k_25672770_340.jpg":"340x340","k_25672770_220.jpg":"220x220","o_25672770_1280.jpg":"1280x853","o_25672770_1024.jpg":"1024x682","o_25672770_640.jpg":"640x426","o_25672770_480.jpg":"480x320","o_25672770_340.jpg":"340x226","o_25672770_220.jpg":"220x146","h_25672770_1280.jpg":"1280x854","h_25672770_1024.jpg":"1024x683","h_25672770_640.jpg":"640x427","h_25672770_480.jpg":"480x320","h_25672770_340.jpg":"340x227","h_25672770_220.jpg":"220x147","pp_25672770_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672770_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672770_640.jpg":"640x814","pp_25672770_480.jpg":"480x611","pp_25672770_340.jpg":"340x432","pp_25672770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25672771_1920.jpg":"1920x1080","k_25672771_1280.jpg":"1280x1280","k_25672771_1024.jpg":"1024x1024","k_25672771_640.jpg":"640x640","k_25672771_480.jpg":"480x480","k_25672771_340.jpg":"340x340","k_25672771_220.jpg":"220x220","o_25672771_1280.jpg":"1280x853","o_25672771_1024.jpg":"1024x682","o_25672771_640.jpg":"640x426","o_25672771_480.jpg":"480x320","o_25672771_340.jpg":"340x226","o_25672771_220.jpg":"220x146","h_25672771_1280.jpg":"1280x854","h_25672771_1024.jpg":"1024x683","h_25672771_640.jpg":"640x427","h_25672771_480.jpg":"480x320","h_25672771_340.jpg":"340x227","h_25672771_220.jpg":"220x147","pp_25672771_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672771_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672771_640.jpg":"640x814","pp_25672771_480.jpg":"480x611","pp_25672771_340.jpg":"340x432","pp_25672771_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25672772_1920.jpg":"1920x1080","k_25672772_1280.jpg":"1280x1280","k_25672772_1024.jpg":"1024x1024","k_25672772_640.jpg":"640x640","k_25672772_480.jpg":"480x480","k_25672772_340.jpg":"340x340","k_25672772_220.jpg":"220x220","o_25672772_1280.jpg":"1280x853","o_25672772_1024.jpg":"1024x682","o_25672772_640.jpg":"640x426","o_25672772_480.jpg":"480x320","o_25672772_340.jpg":"340x226","o_25672772_220.jpg":"220x146","h_25672772_1280.jpg":"1280x854","h_25672772_1024.jpg":"1024x683","h_25672772_640.jpg":"640x427","h_25672772_480.jpg":"480x320","h_25672772_340.jpg":"340x227","h_25672772_220.jpg":"220x147","pp_25672772_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672772_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672772_640.jpg":"640x814","pp_25672772_480.jpg":"480x611","pp_25672772_340.jpg":"340x432","pp_25672772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_25672773_1920.jpg":"1920x1080","k_25672773_1280.jpg":"1280x1280","k_25672773_1024.jpg":"1024x1024","k_25672773_640.jpg":"640x640","k_25672773_480.jpg":"480x480","k_25672773_340.jpg":"340x340","k_25672773_220.jpg":"220x220","o_25672773_1280.jpg":"1280x838","o_25672773_1024.jpg":"1024x670","o_25672773_640.jpg":"640x419","o_25672773_480.jpg":"480x314","o_25672773_340.jpg":"340x222","o_25672773_220.jpg":"220x144","h_25672773_1280.jpg":"1280x854","h_25672773_1024.jpg":"1024x683","h_25672773_640.jpg":"640x427","h_25672773_480.jpg":"480x320","h_25672773_340.jpg":"340x227","h_25672773_220.jpg":"220x147","pp_25672773_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672773_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672773_640.jpg":"640x814","pp_25672773_480.jpg":"480x611","pp_25672773_340.jpg":"340x432","pp_25672773_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1173","hd_25672774_1920.jpg":"1920x1080","k_25672774_1280.jpg":"1280x1280","k_25672774_1024.jpg":"1024x1024","k_25672774_640.jpg":"640x640","k_25672774_480.jpg":"480x480","k_25672774_340.jpg":"340x340","k_25672774_220.jpg":"220x220","o_25672774_1280.jpg":"1280x782","o_25672774_1024.jpg":"1024x625","o_25672774_640.jpg":"640x391","o_25672774_480.jpg":"480x293","o_25672774_340.jpg":"340x207","o_25672774_220.jpg":"220x134","h_25672774_1280.jpg":"1280x854","h_25672774_1024.jpg":"1024x683","h_25672774_640.jpg":"640x427","h_25672774_480.jpg":"480x320","h_25672774_340.jpg":"340x227","h_25672774_220.jpg":"220x147","pp_25672774_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672774_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672774_640.jpg":"640x814","pp_25672774_480.jpg":"480x611","pp_25672774_340.jpg":"340x432","pp_25672774_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7635216 Threads: 2 Questions: 1619572454 Slow queries: 4809709 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110995013 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/sandra-bencic-empaticna-i-srcana-zagorka-vjecna-studentica-sa-sitnim-grijesima-moze-li-postati-premijerka-1325043 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sandra-bencic-empaticna-i-srcana-zagorka-vjecna-studentica-sa-sitnim-grijesima-moze-li-postati-premijerka-1325043?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 613636 [name] => Sandra Benčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-27 19:06:58 [main_article_id] => 0 [alias] => sandra-bencic [link] => /tag/sandra-bencic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 480075 [name] => premijer [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => premijer [link] => /tag/premijer ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611871 [name] => možemo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-03 15:24:01 [main_article_id] => 0 [alias] => mozemo [link] => /tag/mozemo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 356618 [name] => eugen jakovčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eugen-jakovcic [link] => /tag/eugen-jakovcic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 374329 [name] => rada borić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rada-boric [link] => /tag/rada-boric ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPORBENI PROFIL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sandra Benčić - empatična i srčana Zagorka, ‘vječna studentica‘ sa sitnim grijesima. Može li postati premijerka? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25538536.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Lucija Očko/Cropix [mainImageDesc] =>

Sandra Benčić - ključan će za nju biti bazen birača koji se proteže od socijaldemokrata do zelene ljevice, onih koji su na zadnjih nekoliko izbora uredno ostajali doma

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25538536.jpg [title] => Lucija Očko/Cropix

Sandra Benčić - ključan će za nju biti bazen birača koji se proteže od socijaldemokrata do zelene ljevice, onih koji su na zadnjih nekoliko izbora uredno ostajali doma

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/10905798.jpg [title] => Darko Tomaš/Cropix

Eugen Jakovčić: Sad joj prigovaraju da je dugo studirala, a sjećam se da je i prije diplome bolje radila posao pravnika od mnogih koji su diplomirali pravo

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/22253364.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 020622
Trg svetog Marka, Sabor RH.
Zastupnica stranke Mozemo Sandra Bencic.
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/22253350.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 020622
Trg svetog Marka, Sabor RH.
Zastupnica stranke Mozemo Sandra Bencic.
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25665632.jpg [title] => Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 190923.
Hrvatski sabor, Trg sv. Marka.
Pocelo je jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora nakon dvomjesecne ljetne stanke. Zasjedanje je pocelo aktualnim prijepodnevom u kojem su zastupnici postavljali pitanja clanovima Vlade.
Na fotografiji: Sandra Bencic
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25283608.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 170723.
Trg svetog Marka, Hrvatski sabor.
Konferencija za medije na kojoj je Sandra Bencic, kordinatorica stranke Mozemo govorila o vise aspekata odgovornosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovica u plinskoj aferi koja trese Hrvatsku.
Na fotografiji: Ursa Raukar Gamulin, Sandra Bencic, Ivana Kekin.
) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25208464.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 040723.
Trg svetog Marka, Hrvatski sabor.
Izjava za medije zastupnice Mozemo Sandre Bencic na temu afere u HEP-u.
Na fotografiji: Sandra Bnecic.
) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25180685.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 290623.
Trg svetog Marka. Sabor RH.
Izjava za medije zastupnice stranke Mozemo Sandre Bencic na temu nadolazecih izbora.
Na fotografiji: Sandra Bencic.
) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25129469.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 200623.
Trg svetog Marka.
Nastavak 16. sjednice Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Pedja Grbin, Sandra Bencic.
) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25129469.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 200623.
Trg svetog Marka.
Nastavak 16. sjednice Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Pedja Grbin, Sandra Bencic.
) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/24901035.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix

Zagreb, 190423.
Markov trg, Hrvatski sabor.
Na fotografij: Sandra Bencic.
) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/24901034.jpg [title] => Tomislav Kristo/Cropix

Zagreb, 190423.
Markov trg, Hrvatski sabor.
Na fotografij: Sandra Bencic.
) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/15429448.jpg [title] => Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 011220.
Trg svetog Marka, Sabor RH.
4. sjednica Sabora RH.
Na fotografiji: Sandra Bencic.
) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/17124854.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Zagreb, 100321.
Gornji grad.
Saborska zastupnica Sandra Bencic.
) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672769.jpg [title] => Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Zagreb, 240111. Selska ulica 112c. Okrugli stol ”Novi Kazneni zakon - kaznena djela protiv spolne slobode i kaznenih djela protiv braka, obitelji i mladezi” - Ministarstvo pravosudja u suradnji sa Kucom ljudskih prava. Svrha je upoznati siru javnost s novinama koje Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Novog zakona predlaze. U ime radne skupine za izradu novog Kaznenogm zakona govorili su voditeljica radne skupine Ksenija Turkovic, sutkinja Vrhovnog suda RH Ana Garacic, Sandra Bencic i ivan Crncec ministarstvo pravosudja. ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672770.jpg [title] => Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Zagreb, 240111. Selska ulica 112c. Okrugli stol ”Novi Kazneni zakon - kaznena djela protiv spolne slobode i kaznenih djela protiv braka, obitelji i mladezi” - Ministarstvo pravosudja u suradnji sa Kucom ljudskih prava. Svrha je upoznati siru javnost s novinama koje Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Novog zakona predlaze. U ime radne skupine za izradu novog Kaznenogm zakona govorili su voditeljica radne skupine Ksenija Turkovic, sutkinja Vrhovnog suda RH Ana Garacic, Sandra Bencic i ivan Crncec ministarstvo pravosudja. ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672771.jpg [title] => Dragan Matic/Cropix/Cropix

Zagreb, 041215. Platforma 112 organizirala je u Europskom domu javnu raspravu Postizborni skener - Sto je dogovoreno i s kim?. Na fotografiji: Sandra Bencic, CMS. ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672772.jpg [title] => Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Zagreb, 260117.
Markov trg.
Uoci obiljezavanja prvih stotinu dana Vlade premijera Andreja Plenkovica, organizacije udruzene u Platformu 112 dale su svoj osvrt na konferenciji za novinare ispred Vlade na kojoj je govorila Sandra Bencic iz Centra za mirovne studije, Bernard Ivcic iz Zelene akcije i Jelena Berkovic iz GONG-a.
) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672773.jpg [title] => Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Rada Borić (desno) smatra da je prethodno aktivističko iskustvo njezine kolegice iz saborskih klupa ovoj veliki plus

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/20/25672774.jpg [title] => Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Zagreb, 280319.
Nacionalna sveucilisna knjiznica.
Konferencija za medije koalicije za izlazak na europske izbore politicke platforme Mozemo.
Na fotografiji: Teodor Celakoski, Dragan Markovina, Rada Boric, Sandra Bencic, Tomislav Tomasevic, Zorislav Antun Petrovic.
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prvi krug izbora tek što je završio, a u stožeru platforme Možemo već se naveliko slavilo.

Tog svibnja 2021. njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević pomeo je konkurenciju. Nekadašnji aktivist koji je karijeru izgradio na prosvjedima u Varšavskoj najavio je obračun s koruptivnom ostavštinom Milana Bandića i osvojio srca Zagrepčana. U prvom krugu osvojio je 45,13 posto glasova.

Za Možemo, novu političku opciju koja je sebe definirala kao zeleno-lijevu platformu, bio je to fenomenalan rezultat. Do prije dvije godine praktički nisu ni postojali na političkoj karti Hrvatske. A onda su u dvokoraku – godinu dana prije uspjeli su ući u Sabor, a sada im je do apsolutne većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nedostajao samo jedan mandat – postali pravi hit. Za skupinu aktivista bili su to, u punom smislu tih riječi, dani ponosa i slave.

A onda je uslijedio grom iz vedra neba. Sandru Benčić, jednu od predvodnica političkog trijumfa “možemosa”, novinari N1 televizije u izbornoj su noći pitali je li ona buduća hrvatska premijerka.

’Kakvo pitanje!’

Sandra Benčić ostala je zatečena.

– Ajme, Bože, kakvo pitanje! Sandra Benčić je saborska zastupnica i tako će i ostati. Nitko od nas ne razmišlja na taj način, mi razmišljamo o odgovornosti prema građanima, i idemo prema tome – kratko je kazala Benčić. Pitanje joj se u trenutku kad je fokus čitave zemlje bio na Zagrebu činilo pomalo neukusnim. Čak i ne-temom, da se poslužimo premijerovim rječnikom.

Ipak, ono je bilo itekako logično. Možemo je pokazalo da se nisu – kao neke druge nove opcije prije njih – ispuhali nakon početnog uzleta. I da imaju potencijala za dulje staze. A nakon prolaza u Sabor i trijumfa u Zagrebu, idući logičan cilj je utrka za poziciju premijera.

Dvije godine kasnije i to je došlo na red.

Možemo je ekspresno uvalilo košaricu Peđi Grbinu i njegovu posrnulom SDP-u. I za premijersku kandidatkinju izabralo pravnicu Sandru Benčić, mladu političarku progresivnih nazora koja se iz saborskih klupa, kao jedna od aktivnijih zastupnica, nikada nije libila ući u klinč s Andrejem Plenkovićem. I u lice mu reći što misli o koruptivnim aferama njegovih dužnosnika. I stanju u kojemu se Hrvatska nalazi tri desetljeća nakon osamostaljenja.

– U ovih 30 godina Hrvatska je postala zarobljenik jedne stranke koja doživljava ovu zemlju, njezine ljude i resurse kao svoj feud. Život bez stranačke iskaznice život je bez perspektive. Ogroman broj mladih zbog toga odlazi iz zemlje. To moramo zaustaviti jer vrijeme nam curi i vrlo brzo stvar će postati nepopravljiva – poručila je tom prigodom Benčić. Hrvatska je, prema njezinim riječima, imala svojih uspjeha. Obnovljena je nakon rata, ušla je u NATO, EU i Schengen. No nijedna Vlada, tvrdi ona, nije stvorila Hrvatsku zemljom za ljude. Nije osigurala kvalitetan život niti napravila da institucije budu po mjeri građana.

– Imamo pravo tražiti za sebe i svoju zemlju više od pukog preživljavanja, imamo pravo tražiti socijalnu i ekonomsku jednakost, imamo pravo tražiti da svi budu jednaki pred zakonom – ustvrdila je Sandra Benčić. I zacrtala prilično jasnu političku agendu u kojoj je glavna meta HDZ, glavni promotor loše politike premijer Plenković, a glavna, vjerojatno i najveća nada nova snaga koju nudi stranka Možemo.

Žestoki protuudar

Uslijedio je žestoki protuudar.

Javnost je tako doznala da je obrt Sandre Benčić pod ovrhom zbog neplaćanja računa. Da je na fakultetu diplomirala tek u 35. godini. Te da ne zna točno ispuniti ni vlastitu imovinsku karticu. Premijerska kandidatkinja zaboravila je, naime, u njoj navesti da plaća najamninu za stan, pa je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa protiv nje pokrenulo postupak.

Što je još gore za Sandru Benčić, već u startu se – i to na prilično banalnim stvarima – poskliznula o koru banane. I otvorila bokove napadima koji će je pratiti sve do finala kampanje. Etiketa koja joj se nalijepila nosi sa sobom jasnu, i za premijerske ambicije Sandre Benčić prilično lošu poruku: ne zna voditi računa ni o vlastitim financijama, kako bi onda vodila državu.

Ključni pritom neće biti birači HDZ-a, koji su njezinim propustom da u izbore uđe čista kao suza dobili municiju za protunapad na neugodnu kritičarku Vlade desnog centra koju oni zagovaraju. Nego lijevi birači, čitav onaj bazen koji se proteže od socijaldemokrata do zelene ljevice, a koji je u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa uredno ostajao doma. Ako njima bude zasmetala teza o budućoj premijerki koja je bila “vječni student” i čiji obrt ima dugove, onda su šanse Sandre Benčić u startu pokopane. Ako joj, međutim, ta tiha masa potencijalnih birača koja se već dugo razočarava u raznorazne lidere i liderčiće – i sada očajnički traži neku novu nadu kojoj će pokloniti svoje povjerenje – oprosti te sitne grijehe, onda je ovaj udar neće poljuljati. Upravo suprotno. Mogao bi joj dati priliku da – u uvjetima naglo povećane vidljivosti – dopre i do ljudi koji do sada o njoj nisu pretjerano puno znali.

Jer dvije godine u Saboru nisu dovoljne da šira javnost ikoga bolje upozna. Pa su i mnogi detalji iz biografije ove 45-godišnje političarke rodom iz Zaboka još uvijek nerasvijetljeni. Na Wikipediji, popularnoj koliko i površnoj Internet enciklopediji, o Sandri Benčić piše tek nekoliko šturih rečenica. Njezina službena biografija na web-stranici stranke Možemo kratko pobrojava njezin angažman u Centru za mirovne studije i Solidarnoj na zaštiti ljudskih prava i rodnu ravnopravnost, osnivanju jedne od prvih konzultantskih tvrtki za EU fondove, predavački staž na učilištu Algebra i poziv Vijeća Europe da im bude vanjska stručnjakinja za slobodu govora. Bila je članica Povjerenstva za postupanje po pritužbama u MUP-u i Savjeta za razvoj civilnog društva.

’Sjajna aktivistkinja’

I to bi manje-više bilo to.

Splitski novinar, voditelj i urednik popularne TV emisije “Cenzura” Eugen Jakovčić godinama je surađivao sa Sandrom Benčić u vrijeme dok je ona bila koordinatorica Kuće ljudskih prava.

– Sandra je bila sjajna aktivistkinja. Pisala je savršene tužbe Europskom sudu za ljudska prava, a svaki europski projekt koji bi pripremila prošao je. Sad joj prigovaraju da je dugo studirala, a sjećam se da je i prije diplome bolje radila posao pravnika od mnogih koji su diplomirali pravo. Ona je u tom periodu radila i stvarala – kaže u izjavi za Spektar Jakovčić.

Sandra Benčić dolazi iz prosječne građanske obitelji iz Zagorja. Ona i brat školovali su se radeći. Od tih je prihoda poslije i kupila stan od 38 kvadrata u Zagrebu, koji danas iznajmljuje. Paralelno s tim gurala je i svoju aktivističku priču. Kao klinka sudjelovala je na prvom Gay Prideu u Zagrebu, poslije je u ime platforme civilnog društva agitirala kontra referenduma o braku Željke Markić, potom i pravno štitila tražitelje azila…

---

image

Eugen Jakovčić: Sad joj prigovaraju da je dugo studirala, a sjećam se da je i prije diplome bolje radila posao pravnika od mnogih koji su diplomirali pravo

Darko Tomaš/Cropix
---

– Sandra je u tim ulogama bila briljantna. Ona je bistra, brzo shvaća i još brže reagira. U svemu je srčana i sve je radila sa željom da ljudima pomogne. Nosila ju je želja za pravednošću. Rijetko sam vidio osobu koja ima takvu energiju. Njoj je istinski stalo. Ona nije niknula iz nekog PR-ovskog inženjeringa. Ona naprosto nije fejk – zaključuje Jakovčić.

To što je nekada bila aktivistica kritičari joj pripisuju kao veliki minus. Rada Borić, njezina kolegica iz saborskih klupa, smatra pak da joj je to veliki plus. Sandru Benčić, kaže, poznaje godinama i ponosna je što u političkom prostoru postoji osoba koja posjeduje znanje i odlučnost, srčanost i empatiju.

– Donijeti u mainstream politiku “aktivističko iskustvo” prednost je, svidjelo se to kome ili ne. Njezina briga za druge, vrijeme koje će dijeliti s roditeljima djece oboljele od teških bolesti ili s obespravljenim radnicima i radnicama. Osvjedočila sam se mnogo puta da će Sandra uvijek staviti u prvi plan borbu za druge – na prosvjede je znala dolaziti i s povišenom temperaturom, a za vikend se sastajati s onima koji trebaju podršku – kaže nam Rada Borić.

Neugodne situacije

S premijerskom kandidatkinjom godinu je dana dijelila sobu u Klubu zastupnika.

– Tada sam se uvjerila da Klub pod njezinim vodstvom može biti i radno i veselo mjesto. Veselo, posebice u kasnim satima zasjedanja Sabora. Sandrina radna energija je nevjerojatna i, što je najvažnije, umije je prenijeti na druge – zaključuje Rada Borić.

---

image

Rada Borić (desno) smatra da je prethodno aktivističko iskustvo njezine kolegice iz saborskih klupa ovoj veliki plus

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix
---

Aktivizam i politički angažman često ju je znao dovoditi u neugodne situacije. Svojedobno je SOA, s Tomislavom Karamarkom na čelu, provodila sigurnosnu provjeru Sandre Benčić. Ona je tvrdila da je provjera u kojoj je agent Tomislav nazivao aktiviste iz udruge B.a.b.e. i raspitivao se o njoj bila protuzakonita. Ustavni sud naknadno je utvrdio da su joj tom prilikom prekršena ljudska prava. Kad joj je na Facebooku netko zaprijetio smrću i silovanjem, u roku od 15 minuta ušla mu je u trag, našla njegov broj telefona i nazvala ga. Bio je, posvjedočila je poslije Benčić, manji od makova zrna.

S kritičarima se nikada nije bojala suočiti. Tako i sada tvrdi da je za dug od 300 eura proziva stranka čiji su dužnosnici utajili milijune. Uvjerena je da Hrvatskoj može ponuditi novu nadu.

Sad je samo pitanje je li tu nadu potrošila već na prvom koraku.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Lucija Očko/Cropix Darko Tomaš/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Ranko Suvar/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Tomislav Kristo/Cropix Tomislav Kristo/Cropix Damjan Tadic/Cropix Goran Mehkek/Cropix Ranko Suvar/Cropix/Cropix Ranko Suvar/Cropix/Cropix Dragan Matic/Cropix/Cropix Davor Pongracic/Cropix/Cropix Ronald Gorsic/Cropix/Cropix Ronald Gorsic/Cropix/Cropix
Lucija Očko/Cropix

Sandra Benčić - ključan će za nju biti bazen birača koji se proteže od socijaldemokrata do zelene ljevice, onih koji su na zadnjih nekoliko izbora uredno ostajali doma

Darko Tomaš/Cropix

Eugen Jakovčić: Sad joj prigovaraju da je dugo studirala, a sjećam se da je i prije diplome bolje radila posao pravnika od mnogih koji su diplomirali pravo

Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 020622
Trg svetog Marka, Sabor RH.
Zastupnica stranke Mozemo Sandra Bencic.

Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 020622
Trg svetog Marka, Sabor RH.
Zastupnica stranke Mozemo Sandra Bencic.

Ranko Suvar/Cropix

Zagreb, 190923.
Hrvatski sabor, Trg sv. Marka.
Pocelo je jesensko zasjedanje Hrvatskog sabora nakon dvomjesecne ljetne stanke. Zasjedanje je pocelo aktualnim prijepodnevom u kojem su zastupnici postavljali pitanja clanovima Vlade.
Na fotografiji: Sandra Bencic

Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 170723.
Trg svetog Marka, Hrvatski sabor.
Konferencija za medije na kojoj je Sandra Bencic, kordinatorica stranke Mozemo govorila o vise aspekata odgovornosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovica u plinskoj aferi koja trese Hrvatsku.
Na fotografiji: Ursa Raukar Gamulin, Sandra Bencic, Ivana Kekin.

Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 040723.
Trg svetog Marka, Hrvatski sabor.
Izjava za medije zastupnice Mozemo Sandre Bencic na temu afere u HEP-u.
Na fotografiji: Sandra Bnecic.

Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 290623.
Trg svetog Marka. Sabor RH.
Izjava za medije zastupnice stranke Mozemo Sandre Bencic na temu nadolazecih izbora.
Na fotografiji: Sandra Bencic.

Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 200623.
Trg svetog Marka.
Nastavak 16. sjednice Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Pedja Grbin, Sandra Bencic.

Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 200623.
Trg svetog Marka.
Nastavak 16. sjednice Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Pedja Grbin, Sandra Bencic.

Tomislav Kristo/Cropix

Zagreb, 190423.
Markov trg, Hrvatski sabor.
Na fotografij: Sandra Bencic.

Tomislav Kristo/Cropix

Zagreb, 190423.
Markov trg, Hrvatski sabor.
Na fotografij: Sandra Bencic.

Damjan Tadic/Cropix

Zagreb, 011220.
Trg svetog Marka, Sabor RH.
4. sjednica Sabora RH.
Na fotografiji: Sandra Bencic.

Goran Mehkek/Cropix

Zagreb, 100321.
Gornji grad.
Saborska zastupnica Sandra Bencic.

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Zagreb, 240111. Selska ulica 112c. Okrugli stol ”Novi Kazneni zakon - kaznena djela protiv spolne slobode i kaznenih djela protiv braka, obitelji i mladezi” - Ministarstvo pravosudja u suradnji sa Kucom ljudskih prava. Svrha je upoznati siru javnost s novinama koje Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Novog zakona predlaze. U ime radne skupine za izradu novog Kaznenogm zakona govorili su voditeljica radne skupine Ksenija Turkovic, sutkinja Vrhovnog suda RH Ana Garacic, Sandra Bencic i ivan Crncec ministarstvo pravosudja.

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Zagreb, 240111. Selska ulica 112c. Okrugli stol ”Novi Kazneni zakon - kaznena djela protiv spolne slobode i kaznenih djela protiv braka, obitelji i mladezi” - Ministarstvo pravosudja u suradnji sa Kucom ljudskih prava. Svrha je upoznati siru javnost s novinama koje Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Novog zakona predlaze. U ime radne skupine za izradu novog Kaznenogm zakona govorili su voditeljica radne skupine Ksenija Turkovic, sutkinja Vrhovnog suda RH Ana Garacic, Sandra Bencic i ivan Crncec ministarstvo pravosudja.

Dragan Matic/Cropix/Cropix

Zagreb, 041215. Platforma 112 organizirala je u Europskom domu javnu raspravu Postizborni skener - Sto je dogovoreno i s kim?. Na fotografiji: Sandra Bencic, CMS.

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Zagreb, 260117.
Markov trg.
Uoci obiljezavanja prvih stotinu dana Vlade premijera Andreja Plenkovica, organizacije udruzene u Platformu 112 dale su svoj osvrt na konferenciji za novinare ispred Vlade na kojoj je govorila Sandra Bencic iz Centra za mirovne studije, Bernard Ivcic iz Zelene akcije i Jelena Berkovic iz GONG-a.

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Rada Borić (desno) smatra da je prethodno aktivističko iskustvo njezine kolegice iz saborskih klupa ovoj veliki plus

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Zagreb, 280319.
Nacionalna sveucilisna knjiznica.
Konferencija za medije koalicije za izlazak na europske izbore politicke platforme Mozemo.
Na fotografiji: Teodor Celakoski, Dragan Markovina, Rada Boric, Sandra Bencic, Tomislav Tomasevic, Zorislav Antun Petrovic.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sandra-bencic-empaticna-i-srcana-zagorka-vjecna-studentica-sa-sitnim-grijesima-moze-li-postati-premijerka-1325043 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2cbc843ac58e7bd3cc7e41b650242027d378a148 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sandra+Ben%C4%8Di%C4%87+-+empati%C4%8Dna+i+sr%C4%8Dana+Zagorka%2C+%E2%80%98vje%C4%8Dna+studentica%E2%80%98+sa+sitnim+grijesima.+Mo%C5%BEe+li+postati+premijerka%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsandra-bencic-empaticna-i-srcana-zagorka-vjecna-studentica-sa-sitnim-grijesima-moze-li-postati-premijerka-1325043 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsandra-bencic-empaticna-i-srcana-zagorka-vjecna-studentica-sa-sitnim-grijesima-moze-li-postati-premijerka-1325043 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OPORBENI PROFIL [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaOPORBENI PROFIL

Sandra Benčić - empatična i srčana Zagorka, ‘vječna studentica‘ sa sitnim grijesima. Može li postati premijerka?

Piše Marina Karlović-Sabolić
23. rujna 2023. - 19:25
Sandra Benčić - ključan će za nju biti bazen birača koji se proteže od socijaldemokrata do zelene ljevice, onih koji su na zadnjih nekoliko izbora uredno ostajali domaLucija Očko/Cropix

Prvi krug izbora tek što je završio, a u stožeru platforme Možemo već se naveliko slavilo.

Tog svibnja 2021. njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević pomeo je konkurenciju. Nekadašnji aktivist koji je karijeru izgradio na prosvjedima u Varšavskoj najavio je obračun s koruptivnom ostavštinom Milana Bandića i osvojio srca Zagrepčana. U prvom krugu osvojio je 45,13 posto glasova.

Za Možemo, novu političku opciju koja je sebe definirala kao zeleno-lijevu platformu, bio je to fenomenalan rezultat. Do prije dvije godine praktički nisu ni postojali na političkoj karti Hrvatske. A onda su u dvokoraku – godinu dana prije uspjeli su ući u Sabor, a sada im je do apsolutne većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini nedostajao samo jedan mandat – postali...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:44