StoryEditorOCM
Hrvatska‘Allied Solace‘

Sabor o sudjelovanju pripadnika HV-a u misiji NATO-a na Kosovu, ali i u Poljskoj te u Litvi

Piše hina
1. prosinca 2021. - 23:12

Saborski zastupnici sjednicu će u četvrtak nastaviti raspravom o prijedlozima odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u više međunarodnih mirovnih misija, među kojima i u operaciji NATO-a "Allied Solace“ u Republici Kosovu.

Republika Hrvatska će sudjelovanjem u toj operaciji doprinijeti osiguranju životnih uvjeta za evakuirane osobe u "Kampu Bechtel“ u Republici Kosovu, kao i ukupnim savezničkim naporima u toj operaciji. U tom smislu predlaže se sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji NATO-a "Allied Solace“ u Republici Kosovu s do tri pripadnika, navodi se u obrazloženju.

Podsjeća se kako je NATO u kolovozu 2021. evakuirao oko 120.000 osoba iz Afganistana kroz zračnu luku u Kabulu, što predstavlja najveću evakuacijsku misiju u povijesti Saveza. Vojne vlasti NATO-a započele su provedbu zadaće radi osiguranja sigurnog izmještanja evakuiranih osoba putem privremenih lokacija te dalje do trajnog preseljenja u neku od država članica NATO-a koje su solidarno pristale prihvatiti određeni broj evakuiranih osoba. Jedna od dvije europske lokacije za privremeni smještaj evakuiranih Afganistanaca je „Kamp Bechtel“ u Republici Kosovu.

Kamp je na korištenje NATO-u ponudila Vlada Republike Kosova, a opremljen je potrebnom infrastrukturom za smještaj oko 800 osoba. Određen dio evakuiranih osoba čine žene i djeca odnosno obitelji osoba koje su surađivale s NATO-om tijekom dvadesetogodišnjeg angažmana u Afganistanu.

Vrhovni zapovjednik savezničkih snaga za Europu (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) u svrhu provedbe dodijeljene zadaće zatražio je od savezničkih država da pridonesu aktivnosti privremenog zbrinjavanja sa specijalističkim zdravstvenim timovima kako bi se evakuiranim osobama pružila zdravstvena skrb. Ministarstvo obrane Republike Hrvatske koje uključuje i Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske provelo je raščlambu mogućnosti te je predložilo angažman zdravstvenog osoblja u Republici Kosovu.

Financijska sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u državnom proračunu Republike Hrvatske za 2021. i 2022. godinu na razdjelu Ministarstva obrane u skladu s predviđenim projekcijama financijskog plana Ministarstva obrane za 2022. i 2023. godinu.

Predviđena je i rasprava o prijedlogu odluka o sudjelovanja OSRH u sklopu aktivnosti pojačane prisutnosti NATO-a u Republici Poljskoj, Republici Litvi, operaciji potpore miru "Sea Guardian“ u  Sredozemlju, u operaciji koalicjskih snaga "Inherent Resolve“, u misiji potpore miru "NATO Misiji u Iraku“, u operaciji EU "Eunavfor Med Irini".

Saborski zastupnici će razmatrati i prijedlog odluke o slanju pripadnika OSRH na dužnosti u NATO zapovjednoj strukturi, NATO strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacijama i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 10:04