StoryEditorOCM
HrvatskaKOMENTAR

Politički lešinari, ostavite se nepalske sirotinje koja teško zarađuje da bi prehranila obitelji!

Piše Saša Ljubičić
21. rujna 2024. - 15:11

Nije prvi put da Zoran Milanović, kad su u pitanju manjine, predbacuje Romima, Srbima, a sada i Azijatima na radu u Hrvatskoj, neodržavanje osobne higijene?! Uvijek su te izjave na rubu, ne može ih se okarakterizirati kao rasističke sto posto, ali mirišu na njih.

Zapravo, da se ne radi o šefu države, vjerojatno bi ekspresno odgovarao za govor mržnje, ovako se to samo pripisuje njegovoj verbalnoj "lepršavosti", a riječ je o strašnim stvarima koje traže promptnu reakciju medija, pučke pravobraniteljice, nevladinih udruga i koga li sve već ne.   

Predstavniku romske zajednice Veljku Kajtaziju Milanović je svojedobno poručio "neka kaže tko je i neka se okupa u moru", a Srbinu Miloradu Pupovcu da je "prljavi Hrvat".

O stranim radnicima iz Azije predsjednik Milanović besjedi sljedeće: "To je bitno drugačija kultura od one s kojom su Hrvati i drugi odlazili u Njemačku, obukli se, istuširali, naučili jezik i izgledali kao Nijemci. To se ovdje neće dogoditi."

Sapun i parfem

image

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske

Nikola Brboleza/Cropix

(Rasna) čistoća po Milanoviću je očito pola njegova političkog programa, namijenjenog krajnjoj desnici, kojoj se svidjela još jedna Zokijeva "higijeničarska": "Građanska država je daleki, daleki dan, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, a onda parfem." Tako je, naime, polemizirao sa službenim Sarajevom, bolje rečeno s bošnjačkim političarima, želeći im valjda poručiti da su Hrvati za njih ako ne viša rasa, a onda barem bečka škola? 

Velim vam, nije baš da će Milanović druge okarakterizirati kao bića niže vrste, ali je u svojim političkim istupima "a la Skejo" sve bliži tome. I kako se izbori budu približavali, očito će zaoštravati retoriku prema nehrvatima, a možda i prema manjinama općenito? Odakle mi to? Pa nije li ministra Damira Habijana "istjerivao iz ormara", na što je on gospodski odgovorio šutnjom ne spuštajući se na predsjednikovu razinu. Dok se liberalna Hrvatska na to zgražala, homofobi su likovali. Netolerantna Hrvatska ima svog čovjeka na Pantovčaku. 

image

Nepalski radnici u Splitu

Sasa Buric/Cropix

Stranci im otimaju kruh 

Ni po muke da je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a ne kakva kafanska protuha, jedini u ispadima ovakve vrste.

Već se, doduše stidljivo i oprezno, u politički eter gura teza o tome da strani radnici otimaju kruh domaćima i da su oni razlog što su Hrvatima plaće i dnevnice male, jer nezahvalni Azijati pristaju raditi za siću.

Istraživanje na tu temu provedeno na petsto ispitanika pokazalo je da gotovo svaki četvrti građanin Hrvatske misli da će nam stranci oduzeti poslove, a sličan je i broj onih koji strahuju da će povećati razinu kriminala. Svaki treći anketirani boji se da će ugroziti naše vrijednosti i socijalni sustav.

image

Danica Baričević, saborska zastupnica HDZ-a

Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica Danica Baričević takve je strane radnike u televizijskom intevjuu opisala kao "škure, crne i male". Premda rođena u Mytlefordu, u Australiji, tipičnoj useljeničkoj zemlji koja je širokogrudno prihvatila strance, i premda su njezini roditelji u tuđini vrijedno zarađivali kruh na jednak način kao i Nepalci, Filipinci ili Indijci ovdje, Bračanki su dostavljači crne puti čuđenje u svijetu?!  

image

Gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj

Sasa Buric/Cropix

Nije drugačije ni s migrantima. Gro ih bježi od rata i teške sirotinje, a dio političke scene na njih gleda isključivo kao na teroriste. Sve su to, trumpovski rečeno, silovatelji i djecoubojice, a od takvih se, predlaže sinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, treba braniti organizirajući seoske straže?! Znači, pored policije i vojske, dignimo barikade i gurnimo civilima oružje u ruke pa neka pucaju u te "škure, crne, velike, male, ove i one", koji navaljuju šumama i gorama, odvedimo društvo u anarhiju.

Napadi na drugačije

Ne "puca" se po manjinama i migrantima, ekonomskim i političkim, zakonitim i ilegalnim, tek tako. Radi se to isključivo radi glasova jer su od Milanovićeva Pantovčaka do Penavina Vukovara svjesni da je dobar dio biračkog tijela isključiv, pa na izborima honorira napade na druge i drugačije: tako će se "domovinci" i Bulj hvatati SNV-a, HDZ-ovka Baričević će uzgred spomenuti "male, crne i škure po Zagrebu", a Milanović dati do znanja tko su čisti, a tko prljavi, iako je jasno da se ovdje radi samo o šporkim poslima. 

Politički lešinari, jasno i glasno, ostavite se sirotinje koja teško zarađuje da bi prehranila obitelji. Birači, ne nasjedajte na govor mržnje! Raspirivanje rasne, nacionalne i druge netrpeljivosti vodi nas u propast. Napadi na taj skroman i nedužan svijet koji nam ne otima, već dostavlja kruh svagdašnji, sve su češći. Zaustavimo rasiste svih vela!      

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 15:12