StoryEditorOCM
HrvatskaSKUPLJE LIJEČENJE

Police dopunskog osiguranja kod privatnika poskupjele i sto posto, evo što najavljuju u HZZO-u

Piše Silvana Uzinić
2. rujna 2024. - 07:36

Od kad su neke privatne osiguravateljske kuće podigle cijene dopunskog siguranja, a neke i drastično poput Croatia osiguranja u kojoj su neki iznosi skočili čak sto posto za stariju skupinu klijenata, veliki broj građana odbilo je sklopiti nastavak ugovora te se prebacio na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Potvrdu povećanog interesa za ugovaranjem police dopunskog zdravstvenog osiguranja dobili smo i u HZZO-u. Koliko novih ugovaratelja polica imaju u posljednja dva mjeseca, nisu nam htjeli reći.

I dok privatna osiguravajuća društva svoja poskupljenja pravdaju rastom cijena zdravstvenih usluga od 1. siječnja ove godine, u HZZO-u zasad ne razmišljaju o promjeni cjenika.

image

Iskaznica za liječenje u EU

Hzzo/

„HZZO kontinuirano i s pozornošću prati sve relevantne pokazatelje koji utječu na cijenu police te na temelju toga vrši izračune i analize kako bi prema potrebi mogao donijeti odgovarajuću odluku. Za sada nema razloga za promjene te cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a ostaje nepromijenjena”, javljaju nam im Zavoda.

Dodaju kako provode dopunsko zdravstveno osiguranje na načelima uzajamne međugeneracijske solidarnosti i jednakosti neovisno o životnoj dobi, zdravstvenom ili imovinskom stanju te nudi jednaku cijenu za sve kategorije osiguranika, a takav koncept HZZO vidi i u budućnosti.

image

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

/Slobodna Dalmacija

Naime, privatne kuće formirale su cjenik u skladu s dobi osiguranika pa se za starije od 60 godina, primjerice u Croatia osiguranju, ona kreće od 20 eura mjesečno i više.

“Korekcija cijena osiguranja te njihovo usklađivanje s rastućim troškovima poslovanja i inflacijom nažalost je nužno, ali i opravdano”, nedavno su medijima poručili iz Hrvatskog ureda za osiguranje koji okuplja 26 privatnih osiguravateljskih kuća.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje povećao je iznos participacije u skladu s porastom cijena zdravstvenih usluga poput cijene dnevne bolnice i kirurških zahvata. Primjerice, dan bolničkog liječenja s  20 poskupio je na 22 eura.

Vrijednosti koeficijenata izmijenjene su za dijagnostičko-terapijske skupine (DTS), dijagnostičko-terapijske postupke (DTP) i za dan bolničkog liječenja (DBL), objavili su iz HZZO-a. Tako je za DTS povećanje s 1.445,50 eura na 1.619 eura, za DTP s 9,30 na 10,20 eura. Osigurane osobe obvezne su sudjelovati u troškovima zdravstvene zaštite u visini od 20 posto pune cijene, ali ona maksimalno može biti 530,89 eura. Inače, najmanji iznos participacije poskupio je za 33 posto, a maksimalni je udvostručen.

image

CO DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Ipak, u HZZO-u do daljnjega neće poskupljivati policu dopunskog osiguranja sa 9,29 eura mjesečno i to za sve dobne skupine.

Za starije od 60 godina najpovoljniji mjesečni iznos zasad se nudi u Merkur osiguranje i iznosi 8,63 eura, a čak i u Triglav osiguranju nešto je niža cijena – 9,22 eura. U Allianz osiguranju je to 13,50 eura, u Wieneru za 12,50 eura... No, gotovo sve privatne osiguravateljske kuće najavile su poskupljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 13:10