StoryEditor
Hrvatskapremijer u makarskoj

Plenković: Ne mogu županijski zavodi za javno zdravstvo slati izjave koje odvraćaju od cijepljenja. Takve izjave su katastrofa

Piše PSD
16. veljače 2021. - 14:30
Paun Paunović/Cropix

Premijer Andrej Plenković se oko podneva u Makarskoj susreo s gradonačelnikom Jurom Brkanom i suradnicima te uručio govor o darovanju državne nekretnine. Nakon sastanka dao je još jednu izjavu za medije.

- Razgovarali smo o školstvu, prometu, zdravstvu, parku prirode Biokovo. Makarska kvalitetno funkcionira, rekao je premijer, a prenosi Dnevnik.hr.

I u Makarskoj je odgovarao na pitanja novinara te se osvrnuo na mjere prelaska granica.

- Danas ograničenja postoje da očuvamo zdravlje, a ne da spriječimo turizam. Mjere koje je donijela Njemačka odnose se na zimske mjesece, rekao je premijer i dodao kako će se o toj temi uskoro održati koordinacija na razini Europske unije. 

Ponovno je komentirao i najavu kako će se mijenjati zakon nakon izjava iz Primorsko-goranskog Zavoda za javno zdravtsvo, vezano uz cijepljenje starijih cjepivom AstraZenece. 

- Ne može netko sa županijske razine zavoda za javno zdravstvo voditi politiku suprotnoj onoj EU i slati izjave koje odvraćaju od cijepljenja. Takve izjave su štetne. Ne može županijska razina slati zbunjujuće poruke. Ta izjava je katastrofalna, rekao je premijer i dodao da nije sretan što županijski zavodi nisu suboordinirani onom nacionalnom.

Kazao je i da mu nije jasno kako istarski stožer misli otvoriti terase kafića 1. ožujka jer županijski stožeri mogu donositi samo mjere strože od onih koje donosi Nacionalni.

- Mislim, meni se čini da je ta nekakva želja pojedinih županijskih stožera da budu nešto kontra, kontra onoga što dolazi s nacionalne razine, čisto politikanstvo, poručuje Plenković.

- U čemu je poanta s otvaranjem kockarnica? Pa nismo mi to otvorili jer želimo da ljudi kockaju, nego znamo da ako su oni zatvoreni, oni ne plaćaju državi koncesiju, a mi moramo plaćati njima i troškove radnika i fiksne troškove koji su enormni. Pogledajte statistiku kome su sve isplaćeni fiksni troškovi – oni su treći na listi, kaže premijer, prenosi Dnevnik.hr.

- Treba podsjetiti, razumjeti da je Vlada napravila iskorak i da poduzima mjere u pravom trenutku, s obzirom na epidemiološku situaciju. Naše mjere, koje su komparativnon gledano bile puno blaže nego mnogima drugima, su omogućile nama poprilično normalan način života, smatra Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. veljača 2021 15:47