StoryEditorOCM
Hrvatskabizarno objašnjenje

Nadarena učenica ostala bez izravnog upisa u MIOC zbog nevjerojatnog razloga: ‘Vaša je kći bila u timu sama sa sobom‘

Piše Iva Pahlić/JL
3. srpnja 2024. - 15:41

- Vaša kći je bila u timu sama sa sobom i zato joj se bodovi ne priznaju kao pojedincu, odnosno nema pravo na izravan upis u srednju školu na temelju uspjeha postignutog na državnom natjecanju - objašnjenje je koje je dočekalo oca odlikašice koja se radovala upisu u prvi razred MIOC-a, piše Jutarnji list.

U petak u 14 sati njegova se kći prijavila u sustav za online upis u srednju školu jer su tad trebale biti objavljene ljestvice poretka. S obzirom na to da je u sedmom razredu osvojila treće mjesto na državnom natjecanju iz informatike, računala je na izravni upis u željenu XV. gimnaziju (MIOC) koja prema pravilniku izravno upisuje učenike koji su osvojili prva tri mjesta na natjecanjima iz Hrvatskog jezika, Matematike, Kemije, Fizike, Informatike ili prvog stranog jezika.

Informaciju joj je, kako tvrdi otac učenice, potvrdio i sam ravnatelj Nikola Dmitrović kad su proljetos posjetili Dane otvorenih vrata u MIOC-u. Oduševljena novim saznanjima radovala se 28. lipnju kad će upis konačno biti služben. Kad je vidjela da to nije slučaj, uslijedio je šok.

image

Priznanje s natjecanja

Privatni album

Prva pomisao cijele obitelji bila je da se radi o kakvoj pogrešci sustava jer je dobila dodatna dva boda za osvojeno treće mjesto kao član skupine. Kako je sat već otkucao 14 sati, u petak nisu uspjeli doći do nadležnih pa su nakon neizvjesnog vikenda krenuli u potragu za objašnjenjem.

Otac djevojčice Marko Šunjić tvrdi kako su se odmah obratili Agenciji za odgoj i obrazovanje, Povjerenstvu za informatiku, Carnetu i školi te su od svih, osim od Agencije, dobili informaciju kako se radi o pogrešci.

- Iz AZOO-a tvrde da je "Razvoj softwarea" isključivo timska kategorija te smatraju da je bila u timu sama sa sobom, iako je sudjelovala samostalno, te zbog toga nema pravo na izravan upis - rekao nam je Šunjić.

Ovo kontradiktorno objašnjenje bio je tek početak muka jer je nekoliko sekundi nakon razgovora kćeri morao objasniti da će ipak morati polagati prijemni ispit iz matematike koji je sutradan u 9 sati.

- Srušio joj se cijeli svijet. To je prijemni ispit za koji se djeca pripremaju po nekoliko mjeseci, a ona nije provela ni minute pripremajući se - tvrdi otac učenice koji ne sumnja da će i ovako upisati željenu školu.

Ipak, ovaj iznenadni stres, nevjerica i panika ostat će joj u pamćenju još neko vrijeme. Umjesto odlaska na zasluženi odmor za koji su već rezervirali karte, cijela obitelj nestrpljivo će čekati rezultate ispita.

image
Saša Burić/Cropix/Ilustracija

Na stranicama AZOO-a objavljene su propozicije spornog natjecanja u kojima za kategoriju Razvoj softvera jasno stoji sljedeće: "U kategorijama Razvoj softvera OŠ i SŠ učenik se može natjecati samostalno ili u timu s još najviše dva učenika iz svoje kategorije natjecanja, ukupno najviše tri učenika."

Prije dvije godine u jednakoj situaciji bila je sadašnja učenica MIOC-a koja se bez problema izravno upisala. Naime, ona je imala isti plasman u istoj kategoriji, školovala se u istoj školi i istom gradu.

- Ne tražimo povlašteni položaj za naše dijete, ne tražimo privilegije niti poseban tretman, tražimo samo zdravorazumsko tumačenje pravila koje su sami postavili. Sudjelovala je u natjecanju kao pojedinac i isto tako osvojila treće mjesto - zaključuje otac učenice.

Kad su iz Jutarnjeg lista kontaktirali AZOO rekli su im kako je njihova zadaća provođenje natjecanja te da je za pravilnik, koji propisuje elemente i kriterije za izbor kandidata za upis u srednju školu, zaduženo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

Iz ministarstva su nam odgovorili kako je za informatičko natjecanje u kategoriji "Razvoj softwarea" Agencija odredila propozicije da se radi o isključivo timskom natjecanju, stoga učenici koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na tom natjecanju ne mogu ostvariti pravo izravnog upisa već ostvaruju dodatne bodove.

- Propozicije svih natjecanja određuje Agencija za odgoj i obrazovanje te ih unosi u aplikaciju koja generira sustav bodovanja s državnih natjecanja, a dodijeljeni broj bodova učenicima preuzima se iz sustava Agencije u Nacionalni informacijski sustav prijava i upisa u srednje škole (NISPUSŠ).

Dodaju da ministarstvo ne može utjecati na izmjenu donesenih propozicija natjecanja iz nadležnosti Agencije za odgoj i obrazovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 15:42