StoryEditorOCM
HrvatskaŠEFICA RAČUNOVODSTVA

Modrićeva punica svjedočila na suđenju Mamićima, opisala je kako su se ‘vodile knjige‘ u Dinamu

Piše Nikola Patković/JL
14. svibnja 2024. - 13:16

Bivša šefica računvodstva Dinama Vesna Juraić, poznatija kao punica najboljeg hrvatskog nogometaša Luke Modrića, ponovno je sjela na stolicu za svjedoke Županijskog suda u Osijeku na suđenju Zdravku Mamiću i ostalim optuženima u aferi Dinamo II za nezakonito izvlačenje 19,1 milijuna eura iz Dinama. Juraić je vodila klupsko računovodstvo od 1995. do 2008. godine, piše Jutarnji list. 

Govoreći o modelu poslovanja kazala je kako joj nitko od nadređenih nije davao specifične upute o vođenju knjiga.

- Sve se radilo po uobičajenim propisima, a isplate igračima kao i plaćanja drugih obveza bila su preko računa. Nije bilo gotovinskih isplata. U računovodstvu se nisu knjižili ugovori s igračima, već samo fakture - kazala je Juraić, koja je na upit tužitelja Svena Miškovića odgovorila da je reviziju poslovanja radila tvrtka Audit na temelju dokumentacije koju im je dalo računovodstvo kluba.

Dugovi ŠDD-a izbrisani

- Kod transfera se nije u prihode knjižio cjelokupni iznos transfera, već samo ona rata koja dospijeva u toj godini, a ostatak se vodio vanknjižno. Ukupne prihode i rashode smo bilježili na način da smo promatrali sve što je prošlo preko računa i na temelju toga bismo dobili račun prihoda i rashoda, odnosno cjelokupno poslovanje kluba. Pri tome nismo bilježili prethodno upisane ugovore koji bi ukazivali da bi Dinamo trebao ostvarivati određena sredstva temeljem dogovorenih rata, kao niti obaveze koje Dinamo nekim igračima nije isplatio tijekom godine - rekla je Juraić.

Vezano uz dualno poslovanje Dinama, potvrdila je da je u isto vrijeme postojalo ŠDD i udruga, a kada je ŠDD zbog velikog duga završio u blokadi, poslovanje se prebacilo na ranije osnovanu udrugu, a skupa s time i svi zaposlenici i igrači.

- Dugovi ŠDD-a su ostali na ŠDD-u, a udruga počinje raditi bez ikakvih dugova. Mi smo u računovodstvu imali dvije pravne osobe – ŠDD i udrugu. Prije blokade ŠDD-a, udruga nije imala nikakvo financijsko poslovanje, već se ono odvijalo isključivo preko ŠDD-a, a nakon blokade svi dugovi prema igračima su ostali na ŠDD-u i ja ne znam što se s time dalje događalo – objasnila je Juraić kako se Dinamo, za razliku od svih drugih hrvatskih klubova, elegantno uz prešutno odobravanje države riješio enormnih dugova i nastavio poslovati kao da ih nikada nije bilo.

Ipak, neki su igrači pokrenuli tužbe zbog duga koje je prema njima imao ŠDD, a Juraić je za to doznala iz novina.

- Ne znam ništa o tome da bi neka inozemna tvrtka preuzimala obaveze koje je Dinamo imao prema nekim igračima, kao ni da su neki igrači iz vremena ŠDD-a ostali neisplaćeni. Ne sjećam se ni da bi nakon prelaska na udrugu došlo do takvih teškoća u poslovanju da se ne bi isplaćivale obveze - rekla je Juraić, koja je volonterski u svoje slobodno vrijeme vodila računovodstvo za Mamić Sport Agency.

- To mi je odobrio tadašnji direktor Dinama Zajec uz obrazloženje da to nije u koliziji. Tamo su bili zaposleni Damir Jozić, Nikky Vuksan, Amra Peternel i moja kćerka Vanja Bosnić, a vlasnik agencije bio je Zdravko Mamić. Nikada nisam vidjela ugovore između agencije i igrača - istaknula je Juraić, dodavši na upit Filipa Glavaša, branitelja Zdravka Mamića da je imala uvid u poslovni račun MSA, ali se ne sjeća je li bilo nekih uplata igrača prema agenciji, odnosno isplata agencije prema igračima.

Potvrdila je da je njezin zet Luka Modrić u vrijeme dok je bio u Dinamo imao ugovor s MSA.

image

Vesna Juraić, svjedokinja na suđenju Zdravku Mamiću
 

Nikola Patković

Lukina knjigovotkinja

- Kao i drugi igrači, on je dolazio u prostore agencije, tamo su učili engleski jezik... Mislim da je ugovor između Luke i MSA raskinut kada je on prešao u Real Madrid. U vrijeme kada je Luka 2008. godine transferiran u Tottenham, ja sam još uvijek bila zaposlena u Dinamu i knjižila sam računovodstveno taj transfer. Znam da je bila dogovorena isplata u ratama i podjela po aneksu, a ne znam je li bilo plaćanja nekom posredniku. U to je vrijeme Luka imao ugovor s MSA, menadžer mu je bio Vuksan, pa je bio i u kontaktu s Marijom Mamićem, a sjećam se i jedne fotografije na kojoj su Luka i Zoran Mamić u kontekstu odlaska u London vezano uz transfer u Tottenham - rekla je Modrićeva punica, koja je vodila knjigovodstvo i za svog sadašnjeg zeta u vrijeme dok je igrao za Dinamo te u njegovo ime ispostavljala fakture klubu.

Kazala je i da ne zna tko je nakon 2000. godine i Zdravkovog ulaska u Dinamo nastavio voditi MSA.

Glavaš ju je ponovno pitao i o gotovinskim isplatama, a ona je ponovila da nikada nije vidjela da se podizala gotovina za isplatu igrača.

- Ako je igračima nešto i plaćano u gotovini, to nije podizano s tuzemnog računa Dinama. Mi smo isplaćivali samo po fakturama, a ako igrač nije ispostavio fakturu moguće je i da nije dobio ugovorenu ratu. Takva rata nije knjižena kao dugovanje. Nisam vršila kontrolu ugovorenih obaveza koji nisu dolazili na naplatu, jer su se oni mijenjali i to nije bila moja obaveza. Prema tome, nisam mogla ni znati je li nekom igraču isplaćeno sve ili nije. Znala sam samo ono što je bilo u knjigovodstvenim ispravama. Ne bih znala za postojanje duga prema igraču, ako to nije fakturirano – zaključila je Juraić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 08:46