Nekoliko se čitatelja obratilo Jutarnjem listu i zamolilo ih da malo istražimo što se to u trgovinama nudi pod sokove, a mi smo prihvatili taj prijedlog i dali se u malo istraživanje.
Nije nam dugo trebalo da bi shvatili kako su proizvođači ovdje ugurali sve i svašta te kako je za kupovinu pravog soka potrebna dodatna edukacija, a mnogima i povećalo kako bi na deklaraciji provjerili što zapravo kupuju, piše Jutarnji list.
U našem kratkom videu pogledajte koliko smo pravih sokova uspjeli pronaći, a što su sve krivotvorine odnosno napici koji se prema službenim pravilima moraju zvati drugačije.
Prema propisima, naziv "voćni sok" može dobiti napitak koji ima 100-postotni voćni udjel te koji ne sadrži dodanih šećera, arome ili bojila, dok se napici u kojima se nalazi između 25 i 50 posto voća službeno nazivaju nektari i tako trebaju biti deklarirani na ambalaži.
Pregledavši police domaćih trgovina, primijetili smo kako na odjelima pića, barem kad su u pitanju sokovi, vlada cijela zbrka zbog čega je potrošaču nemoguće jednostavno se snalaziti među hrpom proizvoda, posebno kad oni nisu adekvatno označeni na prednjoj strani ambalaže.
Dobar dio čine nektari, a ne sokovi
Na mnogim trgovinskim deklaracijama piše kako je riječ o soku iako se on službeno tako ne smije zvati, a neki su proizvođači dosta transparentni pa na prednjoj strani velikim slovima navode o kakvom je piću riječ.
Dosta nas je pritom iznenadio poznati proizvođač Pago čiji dobar dio asortimana koji smo zatekli u trgovinama uopće nisu voćni sokovi nego nektari, a potrošač to često otkrije tek nakon što okrene proizvod na drugu stranu te uzme naočale kako bi pročitao sitnu deklaraciju.
"Držimo se pravilnika i nemamo nikakvog razloga nešto skrivati na prednjoj strani. Po propisu je deklaracija na stražnjoj strani jer se na prednjoj nerijetko niti ne može aplicirati", pojasnili su nam u odgovoru na naš upit.
Pojašnjavaju kako im je udio pravih voćnih sokova 56 ukupnog volumena brendova Pago, Hohes C i Granini, dok 44 posto otpada na nektare i pića.
"Naši su nektari pravi prirodni sokovi koji sadrže dodani šećer jer od pojedinih vrsta voća nije moguće napraviti pitki sok zbog izraženih dominantnih kiselina kao što su crni i crveni ribiz, borovnica, breskva i slično. Na tržištu imate proizvođače koji koriste sok od jabuke umjesto dodanog šećera i deklariraju ga kao 100-postotni sok od određenog voća i time potrošače dovode u zabludu jer je to zapravo miješani sok", poručili su iz Paga, piše Jutarnji list.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....