stdClass Object ( [id] => 1067022 [title] => Milom ili silom, banke isplaćuju izgubljene sporove u ‘slučaju Franak‘: mnogi koji su otplatili kredite u ‘švicarcima‘ još ne znaju svoja prava [alias] => milom-ili-silom-banke-isplacuju-izgubljene-sporove-u-slucaju-franak-mnogi-koji-su-otplatili-kredite-u-svicarcima-jos-ne-znaju-svoja-prava [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Budući da se radi o pitanju koje je od velikog društvenog značenja jer je riječ o sudbinama 125.000 hrvatskih obitelji, meni i nije toliko neočekivano da je Ustavni sud prebacio odlučivanje s Vijeća na cijeli Sud.

Uostalom, i ona prva odluka iz 2016. donesena je na sjednici Suda, a ne Vijeća – kazao nam je Goran Aleksić, koordinator Ekonomsko-pravnog tima udruge "Franak", nakon što je na Ustavnom sudu odgođena odluka o ustavnim tužbama banaka u predmetu "Franak".

Nakon sudskog epiloga na Vrhovnome sudu RH, koji je revizijom potvrdio pravomoćnost presude suca Radovana Dobronića, osuđene banke podigle su sedam ustavnih tužbi kojima zahtijevaju ukidanje revizije.

O tome je 22. prosinca raspravljalo Drugo vijeće za odlučivanje o ustavnim tužbama, koje je zaključio da se predmet zbog šireg značenja upućuje na stručni sastanak, odnosno sjednicu Suda koja će se održati u siječnju 2021. godine.

Dok se u redovima potrošača očekuje odluka Ustavnog suda, iz udruge "Franak" učestalo stižu i informacije o presudama koje su podnijeli oštećeni građani.

Dug po presudi

– U ovome trenutku imamo nekoliko stotina pravomoćnih presuda za preplaćene kamate iz nekonvertiranih kredita, ali svega nekoliko pravomoćnih za preplaćeni tečaj franka, jer je ništetnost CHF-a tek 2018. kolektivno potvrđena. Imamo i pravomoćne presude za preplaćene kamate iz euro i kunskih kredita – kazao nam je Aleksić.

Objašnjava i da sudska praksa nije ujednačena za konvertirane CHF kredite, revizije na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske (VSRH), a pokrenute su i za pozitivne i za negativne pravomoćne presude. Podsjetimo, u Hrvatskoj je 55.000 obitelji s konvertiranim kreditima.

---

image
Goran Aleksić iz udruge Franak
Davor Pongračić/Cropix
---

– Zacijelo će većina postupaka za konverzije biti u prekidu jer će Sud EU-a odlučivati o dvama pitanjima za konvertirane kredite, jedno Vrhovnog suda, i drugo Općinskog građanskog suda Zagreb, koje je postavljeno točno u sridu. Izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita pravomoćno su utvrđene ništetnima na nekoliko županijskih sudova. Konačno, najviše raduje činjenica o nedavnom pravomoćnom utvrđenju ništetnosti dvaju CHF ugovora – kaže Aleksić, dodajući kako na županijskim sudovima na tisuće presuda čeka pravomoćnost, a oko 30.000 tužbi je u postupku na prvome stupnju.

Na upit isplaćuju li banke potrošačima novac na temelju presuda, Aleksić kaže kako su, prema njegovim saznanjima, naplaćene sve pravomoćne presude u kojima je tražena isplata, bilo milom bilo ovrhom banke, jer ako se banka ogluši o presudu, slijedi ovršni postupak.

I pojedini građani koji su dobili presude kažu da moraju pokrenuti postupak prisilne naplate čak i za manje iznose. Jedan navodi da je Fina u njegovu slučaju ovih dana ovršila RBA za 24 tisuće kuna duga po presudi.

Goran Aleksić ističe i kako važno pravno shvaćanje o ništetnosti CHF ugovora još uvijek nije utvrđeno na Vrhovnome sudu RH.

– Za to pravno shvaćanje bitne su revizije koje se nalaze na VSRH, i ja očekujem da će se tijekom 2021. jasno i nedvojbeno iskristalizirati i pitanje ništetnosti ugovora i pitanje restitucije za konvertirane kredite. Vrhovni sud morat će potvrditi u revizijama i svoje pravno shvaćanje od 30. siječnja 2020. o zastarama preplaćenih kamata za euro i kunske kredite, ali i za ništetnost izlaznih naknada – ističe Aleksić i dodaje kako se postavlja i jedno potpuno novo pitanje, a to je pitanje prava na tužbu za naplaćene ulazne naknade za obradu kredita, po čemu je Sud EU-a u rujnu zauzeo stav da banka ne smije naplaćivati nikakvu ugovorenu naknadu koja nije transparentna, a takva je upravo ulazna naknada za obradu kredita.

Tako je već i Općinski građanski sud 17. prosinca 2020. donio prvostupanjsku presudu kojom se utvrđuje ništetnost ulaznih naknada u dvama kreditima s valutnom klauzulom euro, ugovorenima u HPB-u.

– U svemu tome nevjerojatna je činjenica da banke u arbitraži traže obeštećenje za konverzije, iako je to suprotno odluci Suda EU-a u slučaju Achmea. Banke u konverziji nisu imale štetu, nego su, dapače, ostale dužne sve iznose preplaćenih anuiteta i pripadajuće zatezne kamate. Gotovo sve države članice, ali ne i Austrija, čije su banke pokrenule arbitražu, izišle su 5. svibnja iz bilateralnih sporazuma jer su oni po presudi Achmea suprotni pravu EU-a. Europska komisija zaprijetila je tužbama Sudu EU-a svim članicama koje ne odustanu od arbitraža ili ne sklope nagodbe u vezi s njima, ali nagodbe moraju biti u skladu s pravom EU-a. Budući da je CHF ništetan, pravo EU-a nalaže bankama restituciju duga potrošačima, a ne da je država dužna nešto bankama. To je notorna činjenica – kaže Aleksić.

Arbitražna tijela

Što se tiče pitanja arbitraže, kontaktirali smo dr. Šimu Jozipovića, koji se bavi pravnim savjetovanjem poduzetnika, znanošću te obrazovanjem studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu, i to u području financijskog, korporacijskog i gospodarskog prava.

---

image
Dr.sc. Sime Jozipović
Vojko Bašić/Cropix
---

– U sporu Achmea protiv Slovačke, Sud EU-a zauzeo je stajalište da odredbe koje predviđaju nadležnost arbitražnih tijela u investicijskim sporovima unutar EU-a predstavljaju povredu europskog prava. Naime, arbitražnim odredbama iz međunarodnih ugovora, nadležnost za rješavanje sporova prenosi se na arbitražna tijela, čime se u značajnoj mjeri isključuje nacionalne sudove, a time posredno i sudove EU-a, koji jedini imaju ovlasti tumačenja europskog prava – objašnjava dr. Jozipović.

Dodaje kako su, kao reakciju na predmetnu odluku Suda, mnoge države članice u svrhu zaštite pravne sigurnosti te usklađivanja s europskim pravom, potpisale plurilateralni sporazum kojim se otkazuje većina bilateralnih investicijskih sporazuma između država članica EU-a. Međutim, neovisno o potpisivanju predmetnog sporazuma, europsko pravo vrijedi za sve države članice, te i države članice koje su odbile potpisati predmetni sporazum moraju poštovati presude sudova Europske unije. Ova činjenica u bitnome utječe i na međunarodne ugovore koji do sada nisu otkazani.

– Prije svega bi Europska komisija mogla pokrenuti postupke protiv država članica koje odbijaju uskladiti se s europskim pravom. Nadalje, za sve nove arbitražne odluke koje bi se mogle donijeti na temelju još važećih investicijskih sporazuma postoje dvije bitne barijere njihovoj valjanosti, odnosno provedbi. Prva prepreka postoji ako se arbitražni postupak vodio u nekoj državi članici EU-a, jer bi u tom slučaju postojala mogućnost zahtijevati poništenje predmetne odluke zbog njezine povrede europskog prava pred sudom te države članice - kaže dr. Jozipović.

- Druga prepreka postoji u pogledu na ovršnost. Da bi se arbitražna odluka mogla prisilno provesti, mora proći postupak pred nacionalnim pravosudnim tijelima. Stoga se može očekivati da bi se i arbitražni postupci koji su vođeni vezano uz još neotkazane sporazume mogli dovesti u pitanje pred nadležnim nacionalnim sudovima. U konkretnome će slučaju stoga ishod postupka u bitnome ovisiti o mjerodavnim arbitražnim propisima, lokaciji arbitraže i lokaciji imovine koju se želi ovršiti – zaključuje dr. Jozipović.

---

Prva priča: Želim sve do zadnje lipe!


Anita Perkov Kalebota, članica Upravnog odbora udruge "Franak", iznijela nam je svoje iskustvo.
– Podigla sam kredit za kupnju automobila Opel Corsa 2005. godine koji je glasio na 17.460 švicarskih franaka, te sam banku tužila zbog nezakonitih promjena kamatnih stopa po tom kreditu pred Općinskim sudom u Splitu 2015. godine. Iznos tužbe bio je 3500 kn te je postupak trajao nešto više od tri godine. Banka me je po pravomoćnoj presudi ŽS u Splitu kontaktirala i isplatila utuženi iznos s kamatama, ukupno oko 7000 kuna, 2019. godine.
Kako u vrijeme podnošenja tužbe 2015. valuta još nije bila sigurna, tada sam tužila samo kamatu, a prije nekoliko dana podnijela sam i tužbu za ostatak koji imam pravo potraživati. Pokrenula sam novi postupak protiv banke jer želim da vrate sve što su nezakonito oduzeli. Potraživanje po osnovi valute iznosi oko 11.000 kuna – kazala je Perkov Kalebota.

---

---

Druga priča: Priznali pogrešku


Građanin iz Siska, čiji su podaci poznati redakciji, uzeo je stambeni kredit u Novoj banci, koju je preuzela OTP banka.
Ugovor o kreditu u iznosu od 15.000 CHF sklopljen je u prosincu 2004., a otplaćen je u siječnju 2015. Ugovor je, kaže, napisan s uvjetima i odredbama koje je unaprijed jednostrano odredila banka, a kamatna stopa bila je "promjenjiva 5,39 posto" i tijekom otplate je porasla 39 posto, na 7,49 posto. Prva rata iznosila je 788,79 kuna, a tijekom vremena i s porastom tečaja CHF narasla je na 1104,69 kuna, što je porast za 40 posto.
Kako nam kažu u ovoj obitelji iz Siska, na tužbu, koju su podnijeli 12. lipnja 2019., odlučili su se zahvaljujući udruzi "Franak", posebno Goranu Aleksiću, kojega su pratili preko Facebooka. Ističu kako su savjeti i upute bili jasni i potkrijepljeni odgovarajućim dokumentima.
Tužbom su zahtijevali da se proglasi ništetnost ugovornih odredbi o valutnoj klauzuli i o promjenjivoj kamatnoj stopi, te da im OTP banka isplati iznos za koji su preplatili kredit i pripadajuću zateznu kamatu.
Općinski sud u Sisku, po sutkinji Andrei Vasiljević, donio je potkraj prosinca presudu u korist potrošača. Na tu presudu se OTP banka nije žalila te je presuda u roku od 30 dana postala pravomoćna, a banka je još prije isteka roka isplatila preplaćeni iznos sa zateznom kamatom u iznosu od oko 24.000 kuna, te još oko 10.000 kuna sudskih troškova. Uz to, ističu, nije manje važna moralna satisfakcija.
– U našem slučaju pravda je bila brza, barem što se tiče ovog dijela koji je odradilo pravosuđe. Zato sve pohvale Općinskom sudu u Sisku i sutkinji Andrei Vasiljević, pohvala našoj odvjetnici Sandri Panjković, koja je dobro sročila tužbu i vodila postupak, a na kraju pohvala OTP banci, koja nije suđenje otezala dalje, svjesna da tako može samo ugroziti svoju reputaciju, a u konačnici platiti još više – ističu naši sugovornici.
Ovoj priči dodajmo kako su u kreditima iz kasnijih godina, kad je tečaj CHF počeo osjetnije rasti i kad su potrošači zapadali u financijske probleme, anuiteti rasli i do čak 80 posto, pa ti potrošači imaju i puno veće obeštećenje u odnosu na veličinu kredita.

---

---

Aleksić: Banke duguju još 30 milijardi kuna!


– Moram naglasiti da 70.000 ljudi koji su otplatili CHF kredite prije konverzije nemaju što čekati, nego trebaju odmah tužiti banku. Svima njima banke duguju oko pola kunskog iznosa početne glavnice kredita, kao što i ljudi s euro i kunskim kreditima ugovorenima prije 2013. također imaju pravo na preplaćene kamate ako ih je banka povećavala. Ne znam koji je razlog da svi oni ne dižu tužbe. Poručujem svima njima da se jave udruzi "Franak" radi savjetovanja. Banke duguju 30 milijardi kuna opljačkanim obiteljima, koje većinom možda toga nisu ni svjesne – istaknuo je Aleksić.

---

---

image
Anita Perkov Kalebota, članica Upravnog odbora udruge 'Franak' 
Privatni album
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sudska trakavica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => sudska trakavica 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-04 12:36:44 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-27 10:51:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-12-27 10:51:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7575 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/04\/6565859.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/04\/15114366.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/04\/15458202.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/04\/15485426.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bruno Konjevi\u0107\/Cropix","Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix","Privatni album","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["S jednog od prosvjeda du\u017enika ispred sjedi\u0161ta\u00a0Hrvatske narodne banke na zagreba\u010dkom Trgu Hrvatskih velikana","Goran Aleksi\u0107 iz udruge Franak","Anita Perkov Kalebota, \u010dlanica Upravnog odbora udruge 'Franak'\u00a0","Dr.sc. Sime Jozipovi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1267","k_6565859_1280.jpg":"1280x1280","k_6565859_1024.jpg":"1024x1024","k_6565859_640.jpg":"640x640","k_6565859_480.jpg":"480x480","k_6565859_340.jpg":"340x340","k_6565859_220.jpg":"220x220","o_6565859_1280.jpg":"1280x844","o_6565859_1024.jpg":"1024x675","o_6565859_640.jpg":"640x422","o_6565859_480.jpg":"480x316","o_6565859_340.jpg":"340x224","o_6565859_220.jpg":"220x145","h_6565859_1280.jpg":"1280x854","h_6565859_1024.jpg":"1024x683","h_6565859_640.jpg":"640x427","h_6565859_480.jpg":"480x320","h_6565859_340.jpg":"340x227","h_6565859_220.jpg":"220x147","pp_6565859_1280.jpg":"1006x1280","pp_6565859_1024.jpg":"805x1024","pp_6565859_640.jpg":"503x640","pp_6565859_480.jpg":"377x480","pp_6565859_340.jpg":"267x340","pp_6565859_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1335","k_15114366_1280.jpg":"1280x1280","k_15114366_1024.jpg":"1024x1024","k_15114366_640.jpg":"640x640","k_15114366_480.jpg":"480x480","k_15114366_340.jpg":"340x340","k_15114366_220.jpg":"220x220","o_15114366_1280.jpg":"1280x890","o_15114366_1024.jpg":"1024x712","o_15114366_640.jpg":"640x445","o_15114366_480.jpg":"480x333","o_15114366_340.jpg":"340x236","o_15114366_220.jpg":"220x152","h_15114366_1280.jpg":"1280x854","h_15114366_1024.jpg":"1024x683","h_15114366_640.jpg":"640x427","h_15114366_480.jpg":"480x320","h_15114366_340.jpg":"340x227","h_15114366_220.jpg":"220x147","pp_15114366_1280.jpg":"1006x1280","pp_15114366_1024.jpg":"805x1024","pp_15114366_640.jpg":"503x640","pp_15114366_480.jpg":"377x480","pp_15114366_340.jpg":"267x340","pp_15114366_220.jpg":"173x220"},{"size0":"912x420","k_15458202_1280.jpg":"1280x1280","k_15458202_1024.jpg":"1024x1024","k_15458202_640.jpg":"640x640","k_15458202_480.jpg":"480x480","k_15458202_340.jpg":"340x340","k_15458202_220.jpg":"220x220","o_15458202_1280.jpg":"1280x589","o_15458202_1024.jpg":"1024x471","o_15458202_640.jpg":"640x294","o_15458202_480.jpg":"480x221","o_15458202_340.jpg":"340x156","o_15458202_220.jpg":"220x101","h_15458202_1280.jpg":"1280x854","h_15458202_1024.jpg":"1024x683","h_15458202_640.jpg":"640x427","h_15458202_480.jpg":"480x320","h_15458202_340.jpg":"340x227","h_15458202_220.jpg":"220x147","pp_15458202_1280.jpg":"1006x1280","pp_15458202_1024.jpg":"805x1024","pp_15458202_640.jpg":"503x640","pp_15458202_480.jpg":"377x480","pp_15458202_340.jpg":"267x340","pp_15458202_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3005","k_15485426_1280.jpg":"1280x1280","k_15485426_1024.jpg":"1024x1024","k_15485426_640.jpg":"640x640","k_15485426_480.jpg":"480x480","k_15485426_340.jpg":"340x340","k_15485426_220.jpg":"220x220","o_15485426_1280.jpg":"1280x2003","o_15485426_1024.jpg":"1024x1602","o_15485426_640.jpg":"640x1001","o_15485426_480.jpg":"480x751","o_15485426_340.jpg":"340x532","o_15485426_220.jpg":"220x344","h_15485426_1280.jpg":"1280x854","h_15485426_1024.jpg":"1024x683","h_15485426_640.jpg":"640x427","h_15485426_480.jpg":"480x320","h_15485426_340.jpg":"340x227","h_15485426_220.jpg":"220x147","pp_15485426_1280.jpg":"1006x1280","pp_15485426_1024.jpg":"805x1024","pp_15485426_640.jpg":"503x640","pp_15485426_480.jpg":"377x480","pp_15485426_340.jpg":"267x340","pp_15485426_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8027976 Threads: 1 Questions: 1664735799 Slow queries: 4952826 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112113719 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/milom-ili-silom-banke-isplacuju-izgubljene-sporove-u-slucaju-franak-mnogi-koji-su-otplatili-kredite-u-svicarcima-jos-ne-znaju-svoja-prava-1067022 [printLink] => /vijesti/hrvatska/milom-ili-silom-banke-isplacuju-izgubljene-sporove-u-slucaju-franak-mnogi-koji-su-otplatili-kredite-u-svicarcima-jos-ne-znaju-svoja-prava-1067022?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626664 [name] => slučaj franakk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-27 11:51:22 [main_article_id] => 0 [alias] => slucaj-franakk [link] => /tag/slucaj-franakk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 612400 [name] => krediti u švicarcima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-10 13:42:04 [main_article_id] => 0 [alias] => krediti-u-svicarcima [link] => /tag/krediti-u-svicarcima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sudska trakavica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milom ili silom, banke isplaćuju izgubljene sporove u ‘slučaju Franak‘: mnogi koji su otplatili kredite u ‘švicarcima‘ još ne znaju svoja prava [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/6565859.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bruno Konjević/Cropix [mainImageDesc] => S jednog od prosvjeda dužnika ispred sjedišta Hrvatske narodne banke na zagrebačkom Trgu Hrvatskih velikana [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/6565859.jpg [title] => Bruno Konjević/CropixS jednog od prosvjeda dužnika ispred sjedišta Hrvatske narodne banke na zagrebačkom Trgu Hrvatskih velikana ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/15114366.jpg [title] => Davor Pongračić/CropixGoran Aleksić iz udruge Franak ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/15458202.jpg [title] => Privatni albumAnita Perkov Kalebota, članica Upravnog odbora udruge 'Franak'  ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/04/15485426.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixDr.sc. Sime Jozipović ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Budući da se radi o pitanju koje je od velikog društvenog značenja jer je riječ o sudbinama 125.000 hrvatskih obitelji, meni i nije toliko neočekivano da je Ustavni sud prebacio odlučivanje s Vijeća na cijeli Sud.

Uostalom, i ona prva odluka iz 2016. donesena je na sjednici Suda, a ne Vijeća – kazao nam je Goran Aleksić, koordinator Ekonomsko-pravnog tima udruge "Franak", nakon što je na Ustavnom sudu odgođena odluka o ustavnim tužbama banaka u predmetu "Franak".

Nakon sudskog epiloga na Vrhovnome sudu RH, koji je revizijom potvrdio pravomoćnost presude suca Radovana Dobronića, osuđene banke podigle su sedam ustavnih tužbi kojima zahtijevaju ukidanje revizije.

O tome je 22. prosinca raspravljalo Drugo vijeće za odlučivanje o ustavnim tužbama, koje je zaključio da se predmet zbog šireg značenja upućuje na stručni sastanak, odnosno sjednicu Suda koja će se održati u siječnju 2021. godine.

Dok se u redovima potrošača očekuje odluka Ustavnog suda, iz udruge "Franak" učestalo stižu i informacije o presudama koje su podnijeli oštećeni građani.

Dug po presudi

– U ovome trenutku imamo nekoliko stotina pravomoćnih presuda za preplaćene kamate iz nekonvertiranih kredita, ali svega nekoliko pravomoćnih za preplaćeni tečaj franka, jer je ništetnost CHF-a tek 2018. kolektivno potvrđena. Imamo i pravomoćne presude za preplaćene kamate iz euro i kunskih kredita – kazao nam je Aleksić.

Objašnjava i da sudska praksa nije ujednačena za konvertirane CHF kredite, revizije na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske (VSRH), a pokrenute su i za pozitivne i za negativne pravomoćne presude. Podsjetimo, u Hrvatskoj je 55.000 obitelji s konvertiranim kreditima.

---

image
Goran Aleksić iz udruge Franak
Davor Pongračić/Cropix
---

– Zacijelo će većina postupaka za konverzije biti u prekidu jer će Sud EU-a odlučivati o dvama pitanjima za konvertirane kredite, jedno Vrhovnog suda, i drugo Općinskog građanskog suda Zagreb, koje je postavljeno točno u sridu. Izlazne naknade za prijevremenu otplatu kredita pravomoćno su utvrđene ništetnima na nekoliko županijskih sudova. Konačno, najviše raduje činjenica o nedavnom pravomoćnom utvrđenju ništetnosti dvaju CHF ugovora – kaže Aleksić, dodajući kako na županijskim sudovima na tisuće presuda čeka pravomoćnost, a oko 30.000 tužbi je u postupku na prvome stupnju.

Na upit isplaćuju li banke potrošačima novac na temelju presuda, Aleksić kaže kako su, prema njegovim saznanjima, naplaćene sve pravomoćne presude u kojima je tražena isplata, bilo milom bilo ovrhom banke, jer ako se banka ogluši o presudu, slijedi ovršni postupak.

I pojedini građani koji su dobili presude kažu da moraju pokrenuti postupak prisilne naplate čak i za manje iznose. Jedan navodi da je Fina u njegovu slučaju ovih dana ovršila RBA za 24 tisuće kuna duga po presudi.

Goran Aleksić ističe i kako važno pravno shvaćanje o ništetnosti CHF ugovora još uvijek nije utvrđeno na Vrhovnome sudu RH.

– Za to pravno shvaćanje bitne su revizije koje se nalaze na VSRH, i ja očekujem da će se tijekom 2021. jasno i nedvojbeno iskristalizirati i pitanje ništetnosti ugovora i pitanje restitucije za konvertirane kredite. Vrhovni sud morat će potvrditi u revizijama i svoje pravno shvaćanje od 30. siječnja 2020. o zastarama preplaćenih kamata za euro i kunske kredite, ali i za ništetnost izlaznih naknada – ističe Aleksić i dodaje kako se postavlja i jedno potpuno novo pitanje, a to je pitanje prava na tužbu za naplaćene ulazne naknade za obradu kredita, po čemu je Sud EU-a u rujnu zauzeo stav da banka ne smije naplaćivati nikakvu ugovorenu naknadu koja nije transparentna, a takva je upravo ulazna naknada za obradu kredita.

Tako je već i Općinski građanski sud 17. prosinca 2020. donio prvostupanjsku presudu kojom se utvrđuje ništetnost ulaznih naknada u dvama kreditima s valutnom klauzulom euro, ugovorenima u HPB-u.

– U svemu tome nevjerojatna je činjenica da banke u arbitraži traže obeštećenje za konverzije, iako je to suprotno odluci Suda EU-a u slučaju Achmea. Banke u konverziji nisu imale štetu, nego su, dapače, ostale dužne sve iznose preplaćenih anuiteta i pripadajuće zatezne kamate. Gotovo sve države članice, ali ne i Austrija, čije su banke pokrenule arbitražu, izišle su 5. svibnja iz bilateralnih sporazuma jer su oni po presudi Achmea suprotni pravu EU-a. Europska komisija zaprijetila je tužbama Sudu EU-a svim članicama koje ne odustanu od arbitraža ili ne sklope nagodbe u vezi s njima, ali nagodbe moraju biti u skladu s pravom EU-a. Budući da je CHF ništetan, pravo EU-a nalaže bankama restituciju duga potrošačima, a ne da je država dužna nešto bankama. To je notorna činjenica – kaže Aleksić.

Arbitražna tijela

Što se tiče pitanja arbitraže, kontaktirali smo dr. Šimu Jozipovića, koji se bavi pravnim savjetovanjem poduzetnika, znanošću te obrazovanjem studenata Ekonomskog fakulteta u Splitu, i to u području financijskog, korporacijskog i gospodarskog prava.

---

image
Dr.sc. Sime Jozipović
Vojko Bašić/Cropix
---

– U sporu Achmea protiv Slovačke, Sud EU-a zauzeo je stajalište da odredbe koje predviđaju nadležnost arbitražnih tijela u investicijskim sporovima unutar EU-a predstavljaju povredu europskog prava. Naime, arbitražnim odredbama iz međunarodnih ugovora, nadležnost za rješavanje sporova prenosi se na arbitražna tijela, čime se u značajnoj mjeri isključuje nacionalne sudove, a time posredno i sudove EU-a, koji jedini imaju ovlasti tumačenja europskog prava – objašnjava dr. Jozipović.

Dodaje kako su, kao reakciju na predmetnu odluku Suda, mnoge države članice u svrhu zaštite pravne sigurnosti te usklađivanja s europskim pravom, potpisale plurilateralni sporazum kojim se otkazuje većina bilateralnih investicijskih sporazuma između država članica EU-a. Međutim, neovisno o potpisivanju predmetnog sporazuma, europsko pravo vrijedi za sve države članice, te i države članice koje su odbile potpisati predmetni sporazum moraju poštovati presude sudova Europske unije. Ova činjenica u bitnome utječe i na međunarodne ugovore koji do sada nisu otkazani.

– Prije svega bi Europska komisija mogla pokrenuti postupke protiv država članica koje odbijaju uskladiti se s europskim pravom. Nadalje, za sve nove arbitražne odluke koje bi se mogle donijeti na temelju još važećih investicijskih sporazuma postoje dvije bitne barijere njihovoj valjanosti, odnosno provedbi. Prva prepreka postoji ako se arbitražni postupak vodio u nekoj državi članici EU-a, jer bi u tom slučaju postojala mogućnost zahtijevati poništenje predmetne odluke zbog njezine povrede europskog prava pred sudom te države članice - kaže dr. Jozipović.

- Druga prepreka postoji u pogledu na ovršnost. Da bi se arbitražna odluka mogla prisilno provesti, mora proći postupak pred nacionalnim pravosudnim tijelima. Stoga se može očekivati da bi se i arbitražni postupci koji su vođeni vezano uz još neotkazane sporazume mogli dovesti u pitanje pred nadležnim nacionalnim sudovima. U konkretnome će slučaju stoga ishod postupka u bitnome ovisiti o mjerodavnim arbitražnim propisima, lokaciji arbitraže i lokaciji imovine koju se želi ovršiti – zaključuje dr. Jozipović.

---

Prva priča: Želim sve do zadnje lipe!


Anita Perkov Kalebota, članica Upravnog odbora udruge "Franak", iznijela nam je svoje iskustvo.
– Podigla sam kredit za kupnju automobila Opel Corsa 2005. godine koji je glasio na 17.460 švicarskih franaka, te sam banku tužila zbog nezakonitih promjena kamatnih stopa po tom kreditu pred Općinskim sudom u Splitu 2015. godine. Iznos tužbe bio je 3500 kn te je postupak trajao nešto više od tri godine. Banka me je po pravomoćnoj presudi ŽS u Splitu kontaktirala i isplatila utuženi iznos s kamatama, ukupno oko 7000 kuna, 2019. godine.
Kako u vrijeme podnošenja tužbe 2015. valuta još nije bila sigurna, tada sam tužila samo kamatu, a prije nekoliko dana podnijela sam i tužbu za ostatak koji imam pravo potraživati. Pokrenula sam novi postupak protiv banke jer želim da vrate sve što su nezakonito oduzeli. Potraživanje po osnovi valute iznosi oko 11.000 kuna – kazala je Perkov Kalebota.

---

---

Druga priča: Priznali pogrešku


Građanin iz Siska, čiji su podaci poznati redakciji, uzeo je stambeni kredit u Novoj banci, koju je preuzela OTP banka.
Ugovor o kreditu u iznosu od 15.000 CHF sklopljen je u prosincu 2004., a otplaćen je u siječnju 2015. Ugovor je, kaže, napisan s uvjetima i odredbama koje je unaprijed jednostrano odredila banka, a kamatna stopa bila je "promjenjiva 5,39 posto" i tijekom otplate je porasla 39 posto, na 7,49 posto. Prva rata iznosila je 788,79 kuna, a tijekom vremena i s porastom tečaja CHF narasla je na 1104,69 kuna, što je porast za 40 posto.
Kako nam kažu u ovoj obitelji iz Siska, na tužbu, koju su podnijeli 12. lipnja 2019., odlučili su se zahvaljujući udruzi "Franak", posebno Goranu Aleksiću, kojega su pratili preko Facebooka. Ističu kako su savjeti i upute bili jasni i potkrijepljeni odgovarajućim dokumentima.
Tužbom su zahtijevali da se proglasi ništetnost ugovornih odredbi o valutnoj klauzuli i o promjenjivoj kamatnoj stopi, te da im OTP banka isplati iznos za koji su preplatili kredit i pripadajuću zateznu kamatu.
Općinski sud u Sisku, po sutkinji Andrei Vasiljević, donio je potkraj prosinca presudu u korist potrošača. Na tu presudu se OTP banka nije žalila te je presuda u roku od 30 dana postala pravomoćna, a banka je još prije isteka roka isplatila preplaćeni iznos sa zateznom kamatom u iznosu od oko 24.000 kuna, te još oko 10.000 kuna sudskih troškova. Uz to, ističu, nije manje važna moralna satisfakcija.
– U našem slučaju pravda je bila brza, barem što se tiče ovog dijela koji je odradilo pravosuđe. Zato sve pohvale Općinskom sudu u Sisku i sutkinji Andrei Vasiljević, pohvala našoj odvjetnici Sandri Panjković, koja je dobro sročila tužbu i vodila postupak, a na kraju pohvala OTP banci, koja nije suđenje otezala dalje, svjesna da tako može samo ugroziti svoju reputaciju, a u konačnici platiti još više – ističu naši sugovornici.
Ovoj priči dodajmo kako su u kreditima iz kasnijih godina, kad je tečaj CHF počeo osjetnije rasti i kad su potrošači zapadali u financijske probleme, anuiteti rasli i do čak 80 posto, pa ti potrošači imaju i puno veće obeštećenje u odnosu na veličinu kredita.

---

---

Aleksić: Banke duguju još 30 milijardi kuna!


– Moram naglasiti da 70.000 ljudi koji su otplatili CHF kredite prije konverzije nemaju što čekati, nego trebaju odmah tužiti banku. Svima njima banke duguju oko pola kunskog iznosa početne glavnice kredita, kao što i ljudi s euro i kunskim kreditima ugovorenima prije 2013. također imaju pravo na preplaćene kamate ako ih je banka povećavala. Ne znam koji je razlog da svi oni ne dižu tužbe. Poručujem svima njima da se jave udruzi "Franak" radi savjetovanja. Banke duguju 30 milijardi kuna opljačkanim obiteljima, koje većinom možda toga nisu ni svjesne – istaknuo je Aleksić.

---

---

image
Anita Perkov Kalebota, članica Upravnog odbora udruge 'Franak' 
Privatni album
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bruno Konjević/Cropix Davor Pongračić/Cropix Privatni album Vojko Bašić/Cropix
Bruno Konjević/Cropix
S jednog od prosvjeda dužnika ispred sjedišta Hrvatske narodne banke na zagrebačkom Trgu Hrvatskih velikana
Davor Pongračić/Cropix
Goran Aleksić iz udruge Franak
Privatni album
Anita Perkov Kalebota, članica Upravnog odbora udruge 'Franak' 
Vojko Bašić/Cropix
Dr.sc. Sime Jozipović
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/milom-ili-silom-banke-isplacuju-izgubljene-sporove-u-slucaju-franak-mnogi-koji-su-otplatili-kredite-u-svicarcima-jos-ne-znaju-svoja-prava-1067022 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dadc91a2c51b112277fe62098fa9735bbfb86311 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milom+ili+silom%2C+banke+ispla%C4%87uju+izgubljene+sporove+u+%E2%80%98slu%C4%8Daju+Franak%E2%80%98%3A+mnogi+koji+su+otplatili+kredite+u+%E2%80%98%C5%A1vicarcima%E2%80%98+jo%C5%A1+ne+znaju+svoja+prava&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilom-ili-silom-banke-isplacuju-izgubljene-sporove-u-slucaju-franak-mnogi-koji-su-otplatili-kredite-u-svicarcima-jos-ne-znaju-svoja-prava-1067022 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilom-ili-silom-banke-isplacuju-izgubljene-sporove-u-slucaju-franak-mnogi-koji-su-otplatili-kredite-u-svicarcima-jos-ne-znaju-svoja-prava-1067022 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sudska trakavica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasudska trakavica

Milom ili silom, banke isplaćuju izgubljene sporove u ‘slučaju Franak‘: mnogi koji su otplatili kredite u ‘švicarcima‘ još ne znaju svoja prava

27. prosinca 2020. - 11:51
S jednog od prosvjeda dužnika ispred sjedišta Hrvatske narodne banke na zagrebačkom Trgu Hrvatskih velikanaBruno Konjević/Cropix

Budući da se radi o pitanju koje je od velikog društvenog značenja jer je riječ o sudbinama 125.000 hrvatskih obitelji, meni i nije toliko neočekivano da je Ustavni sud prebacio odlučivanje s Vijeća na cijeli Sud.

Uostalom, i ona prva odluka iz 2016. donesena je na sjednici Suda, a ne Vijeća – kazao nam je Goran Aleksić, koordinator Ekonomsko-pravnog tima udruge "Franak", nakon što je na Ustavnom sudu odgođena odluka o ustavnim tužbama banaka u predmetu "Franak".

Nakon sudskog epiloga na Vrhovnome sudu RH, koji je revizijom potvrdio pravomoćnost presude suca Radovana Dobronića, osuđene banke podigle su sedam ustavnih tužbi kojima zahtijevaju ukidanje revizije.

O tome je 22. prosinca raspravljalo Drugo vijeće za odlučivanje o ustavnim tužbama, koje je zaključio da se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:50