stdClass Object ( [id] => 1386821 [title] => Milardović: Sa 30 superračunala i par operatera umjesto vlade možda bi nam bilo bolje, a ne bi puno koštalo [alias] => milardovic-sa-30-superracunala-i-par-operatera-umjesto-vlade-mozda-bi-nam-bilo-bolje-a-ne-bi-puno-kostalo [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izborna kampanja za Europski parlament kod nas se odvija u sjeni postizbornih preslagivanja za sastavljanje Vlade, pa ih doživljavamo kao nešto sporedno i manje važno. To, doduše, zorno pokazuje i izlaznost birača na te izbore, koja je redovito izuzetno niska, mada statistika pokazuje uzlazni trend – s nešto više od 20 posto na oko 30 posto prošli put. Jesu li hrvatski građani nedovoljno osviješteni o važnosti onoga što se događa u Parlamentu Europske unije, premda se zakonodavstvo prelijeva na domaću legislativu, što, dakle, utječe na njihov svakodnevni život? Izbori u lipnju utoliko su važniji nego svi prethodni, s obzirom na to da bi odabirom zastupnika mogli itekako utjecati na smjer kojim će se Unija kretati u trenutku kad se svijet usložnjava i raskida s postojećim odnosima – od geopolitičkih do gospodarskih. Europa je na raskrižju, tvrdi to i naš znanstvenik dr. Anđelko Milardović, čija knjiga o toj temi upravo izlazi iz tiska te smo porazgovarali s njim uoči skorašnje splitske promocije.

Iako je u knjizi analizirao zabrinjavajuće i sumorne okolnosti, u kojima je Stari kontinent poput stare gospođe koja odustaje od sebe i duboko tone u dekadenciju, autora ne napuštaju smisao za humor i dobro raspoloženje pa za početak poručuje da se “kandidirao” za predsjednika Europske komisije.

Van der Milardovich

– Moje novo prezime u sklopu kandidature za šefa EK-a je Van der Milardovich – smije se, a nešto slično bio je učinio i na izborima za Hrvatski sabor. Osim o tome kamo ide Europska unija, prokomentirali smo s dr. Van der Milardovichem i moguću putanju Hrvatske.

---

image

‘Unija je svoju sigurnost povjerila SAD-u, energetiku Rusiji, a proizvodnju je, zbog pohlepe, prebacila u Kinu. Za to vrijeme pružila je građanima neku vrstu supermarketa, stvorila je društvo trgovine, potrošnje, zabave, spektakla...‘

Jakov Prkić/Cropix
---

O čemu bi nasljednik Ursule von der Leyen trebao voditi računa i zašto je Europa na raskrižju?

– Europa je na raskrižju kao kulturni, civilizacijski i politički entitet. Ona se posljednjih 400 do 500 godina gibala uzlazno. Činile su je zemlje koje su imale veliku ulogu u osvajanju svijeta. Nije Europska unija omeđena samo geografskim granicama, nego i kulturnim, a one se ne poklapaju. Je li Portugal i u Brazilu? Jest. Bi li bilo SAD-a da nema naše rimske, sredozemne tradicije?

Europa je utemeljena na kršćanstvu, humanizmu i renesansi, a njezin je zemljovid rezultat volje za moći, odnosno ratovanja. Povijest Europe je povijest ratovanja. Nakon Drugog svjetskog rata zemlje se povezuju kao ekonomska zajednica za ugljen i čelik, pa time temelj njezine duhovne povezanosti, a to je kršćanstvo, prelazi u materijalnu. Međutim, time je napušten koncept volje za moći, odnosno ratovanja, te se usvaja koncept mira, i to tragom Kantove ideje vječnog mira...

... koji je trenutno ugrožen.

– Da. Sada je ponovno, kao više puta u povijesti, ugrožena i globalizacija kao planetarna volja za moći. Europska unija je svoju sigurnost povjerila Sjedinjenim Državama, energetiku Rusiji, a proizvodnju je, zbog pohlepe, prebacila u Kinu. Za to vrijeme pružila je građanima neku vrstu supermarketa, stvorila je društvo trgovine, potrošnje, zabave, spektakla... Već je pad Berlinskoga zida 1989. godine označio kraj ere bipolarnoga svijeta. Sada živimo u multipolarnom svijetu, a Europa se tek probudila.

Osam markera

Zvuče li nedavne Macronove riječi da Europa možda umire suviše zloguko?

– U situaciji smo kad Trump ima šanse ponovno dobiti izbore u Americi, a on bi Europu, koja nema svoju obrambenu politiku, mogao ostaviti na cjedilu. EU se, s obzirom na koncept mira, nije vojno razvijao, a ne zna se kuda će Putin ići. U tom smislu Macron je dijagnosticirao stanje, EU se našao u situaciji samouništenja. Europa se, nakon krize 2008. godine, 2015. suočila s velikom izbjegličkom krizom kao rezultatom prisilne globalizacije migracija. Od toga se vertiga ni danas, 2024., nije oporavila. Drugi veliki šok bio je Brexit (2016.) kao vid deglobalizacije Europe. Treći šok bila je pojava pandemije COVID-a 19 od 2019. do 2022. godine. A onda je pandemiju u 2022. godini zamijenila ruska agresija na Ukrajinu. Putko je udario na Ukrajinu i generirao deglobalizaciju. Pandemija i rat usporili su dobavne pravce i opskrbne linije energenata i roba. Europa se našla u krizi kao nikada poslije Drugoga svjetskoga rata. Stvorene su pretpostavke za kraj staroga unipolarnog svijeta, prema multipolarnom svijetu i novoj geopolitici. A naša draga Ursula se naknadnom pameću jedne noći probudila kao Alisa u zemlji čudesa i shvatila da nam treba geopolitička komisija. Politolozi su je odmah počeli kritizirati da ruši stare postavke s obzirom na to da Unija nije država, a sve oko nas su države.

U knjizi tvrdite da se Europa u vrijednosnom smislu počela urušavati već od sredine 19. stoljeća, a jedan podnaslov glasi “Od volje za moći do volje za ništa”. Možete li to objasniti?

– To je europski nihilizam. Još je Nietzsche naveo neke markere europskoga nihilizma kao što su “kriza kršćanskog morala,” i “propast moralnog izlaganja svijeta”. On kaže: “Propast moralnog izlaganja svijeta, koji više nema sankcije pošto je pokušalo pobjeći u neku onostranost: završava u nihilizmu.” Kraj onostranosti u smislu ideje Boga početak je europskog nihilizma. Uz pojam nihilizam vezuje se dekadencija. Europa je od volje za moć kroz povijest doprla do volje ni za što, odnosno volje za propadanje kao poraz života. Vrijednosnu propast, koja je uzrok i demografskog sloma, dobro opisuje scena iz filma “Titanic”. Europljani su ukrcani na brod i odlučili su uživati do kraja. Brod tone, a glazba svira. “Gospodo, bila mi je čast večeras svirati s vama!” Kad tonemo, tonemo uz glazbu, kavijar i šampanjac! Ovu metaforu upotrijebio sam u knjizi kod razrade demografske propasti kao samo jednog od osam markera Europe na raskrižju.

---

image

‘Kritikom globalizacije, tehnološkog napretka koji razara zajednicu, odbacivanjem tehničkog/tehnološkog modernizma, populizam reaktivno djeluje na pojavu umjetne inteligencije‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Koji su to markeri?

– Prvi je upravo napuštanje sustava vrijednosti, drugi je demografija, treći migracije, četvrti populizam, peti je umjetna inteligencija, zatim klimatske promjene, sedmi je deglobalizacija i njezin vertigo, osmi je geopolitika ili geopolitičko buđenje Europe, kad se, kao što sam rekao, princeza u ranu zoru budi iz slatkoga sna i suočava se s novim realizmom. Europska unija je nakon 1989. mislila da će stanje unipolarne zapadne globalizacije trajati vječno, zaboravila je cikličnu narav povijesti, naprosto se uljuljala. Krajem veljače 2024. na svojem je blogu Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, napisao: “Ako se trenutačne globalne geopolitičke napetosti nastave razvijati u smjeru ‘Zapada protiv ostatka’, postoji rizik da će budućnost Europe biti sumorna. Era zapadnjačke dominacije doista je definitivno završila. Iako je to teoretski shvaćeno, nismo baš izvukli sve praktične zaključke iz ove nove stvarnosti.”

Dakle, mogli bismo biti pesimisti. Osim u slučaju da se političari što prije razbude. Međutim, vidimo blijedu kampanju naših kandidata iako će u rukama nekih od njih biti budućnost Unije. Zašto ne čujemo nijednu od ovih važnih tema?

– Zato se ja i kandidiram, ha-ha... Ovi su političari svoje mozgove deponirali PR bojni, isto kao što su to učinili u kampanji za Sabor. I sve što mi čitamo uradci su te PR bojne, a to je propaganda. Ovo što ćemo gledati u kampanji za Europarlament bit će kao u kampanji za mandate u Saboru jer je ispražnjeno od političkog sadržaja. To je svođenje na komunikaciju koja se vodila oko šupljih tema, koje su kasnije analizirali oni komunikacijski stručnjaci koji se u politiku razumiju koliko i Mare u sadnju kivija na Sjevernom polu. Tko je od tih PR stručnjaka smislio da jedna krava bude glavni efekt u kampanji, podcijenio je birače i narugao im se. Izbori su spektakl i ništa više. Živimo u državi u kojoj je demokracija defektna, simulirana, a to se dogodilo i na europskoj razini. Političke elite sudjeluju u ubijanju društva.

Kod nas vidimo skretanje udesno i porast populizma. Može li se sličan rezultat očekivati i na izborima za Europski parlament?

– Može. Populizam je ustanak naroda protiv otuđenih struktura moći i nije fenomen samo Europe, nego planetarni, koji se u vidu desnog populizma poziva na identitetsku politiku i ideje “identitetskog pokreta”. Taj pokret promiče i vodi europska nova desnica Neue Rechte/Nouvelle Droite. Ona je metapolitičko gorivo europskih i šire desnih populističkih stranaka. Jedna od njih je Alternative Für Deutschland, kao korifej europskog postmodernog populizma, sa snažnom patronažom Moskve i njezina orijentalnog despocijskog vladara i kamarada Vladimira Putina. Kako je populizam reaktivne naravi, reagira i na pojavu umjetne inteligencije. Kritikom globalizacije, tehnološkog napretka koji razara zajednicu, odbacivanjem tehničkog/tehnološkog modernizma, populizam reaktivno djeluje na pojavu umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija također je, po vašem mišljenju, jedan od markera Europe na raskrižju. Kako?

 

– Umjetna inteligencija može se protumačiti kao najviši stupanj simbioze čovjeka i stroja. To je izazov za cijeli svijet i u Uniji su, srećom, shvatili da bi mogla biti izvan kontrole te su krenuli u regulaciju. Problem je što je regulacija uvijek korak iza. Ali Europa je u tom smislu ispred ostatka svijeta.

Mislim da je ispred ostatka i kad je riječ o klimatskim promjenama. Mnogi europski primorski gradovi razrađuju strategije zbog porasta razine mora. Mi, doduše, ne radimo ništa u vezi s tim.

---

image

‘Kandidati za Europski parlament svoje su mozgove deponirali PR bojni, isto kao što su to učinili u kampanji za Sabor. I sve što mi čitamo uradci su te PR bojne, a to je propaganda‘

Jakov Prkić/Cropix
---

– Čovjek se u nemilosrdnoj volji za moć pokušao nametnuti kao gospodar prirode i u tom pokušaju pokoravanja toliko je utjecao na okolni svijet da je ugrozio vlastiti opstanak. A priroda vraća na najbrutalniji način. Europa je deklarirala klimatsku neutralnost, donijela zakone o klimi. Splitska gradska uprava trebala bi planirati gradnju na Mosoru jer tu će biti prvi red do mora.

Umjesto vlade - superračunala

Kod nas još uvijek ne postoji ni strategija u vezi s migracijama, a o tome ste također pisali. Migracije su marker koji vas zaokuplja. Koliko migracije remete uljuljkanost Europske unije?

– Premda postoji zakonska regulacija, Europa je zbog izbjegličkih kriza 2015. i 2022. godine u posvemašnjem migracijskom kaosu. Teško se nosi s upravljanjem migracijama. Postupnim dolaskom migranata mijenja se identitet Europe. Hrvatska će uskoro zahvaljujući HDZ-u dobiti euroazijski identitet. To je Europa prošla. U tom smislu možemo samo pomisliti na “čudnu smrt Europe”. Naravna je stvar da pitanje migracija u Europi otvara konfliktne linije i aktivira reaktivne populističke odgovore. Ja sam pokrenuo Europski centar za migracijske studije i prije nekoliko mjeseci poslao sam promemoriju Vladi RH u želji da pomognem. Nisam dobio nikakav odgovor, a jedan utjecajan čovjek rekao mi je da mi nitko iz Vlade i neće odgovoriti s obzirom na to da su uskoro izbori, a kako mi je rekao, “ti nisi naša opcija”. Pa čija sam ja opcija? Brazilska?

Kod nas je trenutno situacija iščekivanja Vlade ili ponovljenih izbora. Što predviđate?

– Hrvatska je meka diktatura vladara Andrije Velikoga. Ona je stasavala polako i doživjela vrhunac. Zato priželjkujem promjenu ili nove izbore, jer ako HDZ dobije još jedan mandat, imat ćemo totalnu bolest demokracije. Vlast mora biti smjenjiva. Ako ovi ostanu još jedan mandat, dakle ukupno 12 godina na vlasti, od demokracije neće ostati ni slovo d. Pitam se odakle im pravo da nam 30 godina kradu život i govore nam što je dobro, a što loše. Pa tko ste vi? Naši su životi za njih kao kišne gliste. Nije to da su nam ukrali neki predmet, ukrali su nam vrijeme pa ih ne možeš tužiti. A vrijeme prolazi.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Izborni zakon pogoduje dvjema velikim strankama i definitivno je u funkciji produljivanja statusa quo, odnosno zarobljavanja države. Dok ne promijenimo izborni zakon, Hrvatska će ostati cementirana, a ovi europski fondovi i doznake nisu vječni. Dakle, na dulji rok mogli bismo očekivati slom. Jer imamo višestranačje s dominantnom jednom strankom, a to je kao što smo imali Savez komunista pedeset godina.

Ako se ne bude mogla složiti Vlada, ja predlažem da postavimo umjetnu inteligenciju, jer ona to može učiniti s obzirom na to da prirodna ovim ministrima ionako nedostaje. Trideset superračunala uz par operatera na četiri godine ne bi nas puno koštalo, a možda bi bilo bolje. Mi možemo i bez Vlade. U Belgiji je nisu imali 900 dana, zemlja je išla dalje, proračun se punio, nisu se zaduživali, nisu radili nikakvu štetu...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatska je meka diktatura koja je stasavala polako i doživjela vrhunac. Zato priželjkujem promjenu ili nove izbore. Vlast mora biti smjenjiva. Živimo u državi u kojoj je demokracija defektna, simulirana, a to se dogodilo i na europskoj razini. Ovo što ćemo gledati u kampanji za Europarlament bit će kao u kampanji za mandate u Saboru - ispražnjeno od političkog sadržaja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Politolog o izborima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Hrvatska je meka diktatura koja je stasavala polako i doživjela vrhunac. Zato priželjkujem promjenu ili nove izbore. Vlast mora biti smjenjiva. Živimo u državi u kojoj je demokracija defektna, simulirana, a to se dogodilo i na europskoj razini. Ovo što ćemo gledati u kampanji za Europarlament bit će kao u kampanji za mandate u Saboru - ispražnjeno od političkog sadržaja Politolog o izborima 2 0 12237 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-02 11:09:00 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-07 19:11:14 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-07 19:10:55 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Hrvatska je meka diktatura koja je stasavala polako i doživjela vrhunac. Zato priželjkujem promjenu ili nove izbore. Vlast mora biti smjenjiva. Živimo u državi u kojoj je demokracija defektna, simulirana, a to se dogodilo i na europskoj razini. Ovo š [metadata] => robots= author= title=Milardović: Sa 30 superračunala i par operatera umjesto vlade možda bi nam bilo bolje, a ne bi puno koštalo page_title=Milardović: Sa 30 superračunala i par operatera umjesto vlade možda bi nam bilo bolje, a ne bi puno koštalo [metakey] => anđelko milardović, izbori, populizam, umjetna inteligencija, Europa [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27015351.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27015357.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27015358.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27015356.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/02\/27015353.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prof. dr. sc. An\u0111elko Milardovi\u0107 pred europske izbore promovirat \u0107e svoju novu knjigu \u201cGlobalizacija i Europa na raskri\u017eju - Europa od volje za mo\u0107i do volje za ni\u0161ta\u201d<\/p>","

\u2018Unija je svoju sigurnost povjerila SAD-u, energetiku Rusiji, a proizvodnju je, zbog pohlepe, prebacila u Kinu. Za to vrijeme pru\u017eila je gra\u0111anima neku vrstu supermarketa, stvorila je dru\u0161tvo trgovine, potro\u0161nje, zabave, spektakla...\u2018<\/p>","

\u2018Kritikom globalizacije, tehnolo\u0161kog napretka koji razara zajednicu, odbacivanjem tehni\u010dkog\/tehnolo\u0161kog modernizma, populizam reaktivno djeluje na pojavu umjetne inteligencije\u2018<\/p>","

\u2018Kandidati za Europski parlament svoje su mozgove deponirali PR bojni, isto kao \u0161to su to u\u010dinili u kampanji za Sabor. I sve \u0161to mi \u010ditamo uradci su te PR bojne, a to je propaganda\u2018<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1370","hd_27015351_1920.jpg":"1920x1080","k_27015351_1280.jpg":"1280x1280","k_27015351_1024.jpg":"1024x1024","k_27015351_640.jpg":"640x640","k_27015351_480.jpg":"480x480","k_27015351_340.jpg":"340x340","k_27015351_220.jpg":"220x220","o_27015351_1280.jpg":"1280x913","o_27015351_1024.jpg":"1024x730","o_27015351_640.jpg":"640x456","o_27015351_480.jpg":"480x342","o_27015351_340.jpg":"340x242","o_27015351_220.jpg":"220x156","h_27015351_1280.jpg":"1280x854","h_27015351_1024.jpg":"1024x683","h_27015351_640.jpg":"640x427","h_27015351_480.jpg":"480x320","h_27015351_340.jpg":"340x227","h_27015351_220.jpg":"220x147","pp_27015351_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015351_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015351_640.jpg":"640x814","pp_27015351_480.jpg":"480x611","pp_27015351_340.jpg":"340x432","pp_27015351_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27015357_1920.jpg":"1920x1080","k_27015357_1280.jpg":"1280x1280","k_27015357_1024.jpg":"1024x1024","k_27015357_640.jpg":"640x640","k_27015357_480.jpg":"480x480","k_27015357_340.jpg":"340x340","k_27015357_220.jpg":"220x220","o_27015357_1280.jpg":"1280x853","o_27015357_1024.jpg":"1024x682","o_27015357_640.jpg":"640x426","o_27015357_480.jpg":"480x320","o_27015357_340.jpg":"340x226","o_27015357_220.jpg":"220x146","h_27015357_1280.jpg":"1280x854","h_27015357_1024.jpg":"1024x683","h_27015357_640.jpg":"640x427","h_27015357_480.jpg":"480x320","h_27015357_340.jpg":"340x227","h_27015357_220.jpg":"220x147","pp_27015357_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015357_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015357_640.jpg":"640x814","pp_27015357_480.jpg":"480x611","pp_27015357_340.jpg":"340x432","pp_27015357_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_27015358_1920.jpg":"1920x1080","k_27015358_1280.jpg":"1280x1280","k_27015358_1024.jpg":"1024x1024","k_27015358_640.jpg":"640x640","k_27015358_480.jpg":"480x480","k_27015358_340.jpg":"340x340","k_27015358_220.jpg":"220x220","o_27015358_1280.jpg":"1280x853","o_27015358_1024.jpg":"1024x682","o_27015358_640.jpg":"640x426","o_27015358_480.jpg":"480x320","o_27015358_340.jpg":"340x226","o_27015358_220.jpg":"220x146","h_27015358_1280.jpg":"1280x854","h_27015358_1024.jpg":"1024x683","h_27015358_640.jpg":"640x427","h_27015358_480.jpg":"480x320","h_27015358_340.jpg":"340x227","h_27015358_220.jpg":"220x147","pp_27015358_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015358_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015358_640.jpg":"640x814","pp_27015358_480.jpg":"480x611","pp_27015358_340.jpg":"340x432","pp_27015358_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1251","hd_27015356_1920.jpg":"1920x1080","k_27015356_1280.jpg":"1280x1280","k_27015356_1024.jpg":"1024x1024","k_27015356_640.jpg":"640x640","k_27015356_480.jpg":"480x480","k_27015356_340.jpg":"340x340","k_27015356_220.jpg":"220x220","o_27015356_1280.jpg":"1280x834","o_27015356_1024.jpg":"1024x667","o_27015356_640.jpg":"640x417","o_27015356_480.jpg":"480x312","o_27015356_340.jpg":"340x221","o_27015356_220.jpg":"220x143","h_27015356_1280.jpg":"1280x854","h_27015356_1024.jpg":"1024x683","h_27015356_640.jpg":"640x427","h_27015356_480.jpg":"480x320","h_27015356_340.jpg":"340x227","h_27015356_220.jpg":"220x147","pp_27015356_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015356_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015356_640.jpg":"640x814","pp_27015356_480.jpg":"480x611","pp_27015356_340.jpg":"340x432","pp_27015356_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_27015353_1920.jpg":"1920x1080","k_27015353_1280.jpg":"1280x1280","k_27015353_1024.jpg":"1024x1024","k_27015353_640.jpg":"640x640","k_27015353_480.jpg":"480x480","k_27015353_340.jpg":"340x340","k_27015353_220.jpg":"220x220","o_27015353_1280.jpg":"1280x876","o_27015353_1024.jpg":"1024x700","o_27015353_640.jpg":"640x438","o_27015353_480.jpg":"480x328","o_27015353_340.jpg":"340x232","o_27015353_220.jpg":"220x150","h_27015353_1280.jpg":"1280x854","h_27015353_1024.jpg":"1024x683","h_27015353_640.jpg":"640x427","h_27015353_480.jpg":"480x320","h_27015353_340.jpg":"340x227","h_27015353_220.jpg":"220x147","pp_27015353_1280.jpg":"1280x1628","pp_27015353_1024.jpg":"1024x1303","pp_27015353_640.jpg":"640x814","pp_27015353_480.jpg":"480x611","pp_27015353_340.jpg":"340x432","pp_27015353_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15559348 Threads: 2 Questions: 3211503577 Slow queries: 7243337 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236188601 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/milardovic-sa-30-superracunala-i-par-operatera-umjesto-vlade-mozda-bi-nam-bilo-bolje-a-ne-bi-puno-kostalo-1386821 [printLink] => /vijesti/hrvatska/milardovic-sa-30-superracunala-i-par-operatera-umjesto-vlade-mozda-bi-nam-bilo-bolje-a-ne-bi-puno-kostalo-1386821?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 467853 [name] => anđelko milardović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andelko-milardovic [link] => /tag/andelko-milardovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 617621 [name] => populizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-13 23:29:55 [main_article_id] => 0 [alias] => populizam [link] => /tag/populizam ) [3] => stdClass Object ( [id] => 249963 [name] => umjetna inteligencija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetna-inteligencija [link] => /tag/umjetna-inteligencija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 480931 [name] => Europa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europa [link] => /tag/europa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatska je meka diktatura koja je stasavala polako i doživjela vrhunac. Zato priželjkujem promjenu ili nove izbore. Vlast mora biti smjenjiva. Živimo u državi u kojoj je demokracija defektna, simulirana, a to se dogodilo i na europskoj razini. Ovo što ćemo gledati u kampanji za Europarlament bit će kao u kampanji za mandate u Saboru - ispražnjeno od političkog sadržaja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Politolog o izborima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Milardović: Sa 30 superračunala i par operatera umjesto vlade možda bi nam bilo bolje, a ne bi puno koštalo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27015351.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Prof. dr. sc. Anđelko Milardović pred europske izbore promovirat će svoju novu knjigu “Globalizacija i Europa na raskrižju - Europa od volje za moći do volje za ništa”

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27015351.jpg [title] =>

Prof. dr. sc. Anđelko Milardović pred europske izbore promovirat će svoju novu knjigu “Globalizacija i Europa na raskrižju - Europa od volje za moći do volje za ništa”

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27015357.jpg [title] =>

‘Unija je svoju sigurnost povjerila SAD-u, energetiku Rusiji, a proizvodnju je, zbog pohlepe, prebacila u Kinu. Za to vrijeme pružila je građanima neku vrstu supermarketa, stvorila je društvo trgovine, potrošnje, zabave, spektakla...‘

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27015358.jpg [title] =>

‘Kritikom globalizacije, tehnološkog napretka koji razara zajednicu, odbacivanjem tehničkog/tehnološkog modernizma, populizam reaktivno djeluje na pojavu umjetne inteligencije‘

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27015356.jpg [title] =>

‘Kandidati za Europski parlament svoje su mozgove deponirali PR bojni, isto kao što su to učinili u kampanji za Sabor. I sve što mi čitamo uradci su te PR bojne, a to je propaganda‘

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/02/27015353.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izborna kampanja za Europski parlament kod nas se odvija u sjeni postizbornih preslagivanja za sastavljanje Vlade, pa ih doživljavamo kao nešto sporedno i manje važno. To, doduše, zorno pokazuje i izlaznost birača na te izbore, koja je redovito izuzetno niska, mada statistika pokazuje uzlazni trend – s nešto više od 20 posto na oko 30 posto prošli put. Jesu li hrvatski građani nedovoljno osviješteni o važnosti onoga što se događa u Parlamentu Europske unije, premda se zakonodavstvo prelijeva na domaću legislativu, što, dakle, utječe na njihov svakodnevni život? Izbori u lipnju utoliko su važniji nego svi prethodni, s obzirom na to da bi odabirom zastupnika mogli itekako utjecati na smjer kojim će se Unija kretati u trenutku kad se svijet usložnjava i raskida s postojećim odnosima – od geopolitičkih do gospodarskih. Europa je na raskrižju, tvrdi to i naš znanstvenik dr. Anđelko Milardović, čija knjiga o toj temi upravo izlazi iz tiska te smo porazgovarali s njim uoči skorašnje splitske promocije.

Iako je u knjizi analizirao zabrinjavajuće i sumorne okolnosti, u kojima je Stari kontinent poput stare gospođe koja odustaje od sebe i duboko tone u dekadenciju, autora ne napuštaju smisao za humor i dobro raspoloženje pa za početak poručuje da se “kandidirao” za predsjednika Europske komisije.

Van der Milardovich

– Moje novo prezime u sklopu kandidature za šefa EK-a je Van der Milardovich – smije se, a nešto slično bio je učinio i na izborima za Hrvatski sabor. Osim o tome kamo ide Europska unija, prokomentirali smo s dr. Van der Milardovichem i moguću putanju Hrvatske.

---

image

‘Unija je svoju sigurnost povjerila SAD-u, energetiku Rusiji, a proizvodnju je, zbog pohlepe, prebacila u Kinu. Za to vrijeme pružila je građanima neku vrstu supermarketa, stvorila je društvo trgovine, potrošnje, zabave, spektakla...‘

Jakov Prkić/Cropix
---

O čemu bi nasljednik Ursule von der Leyen trebao voditi računa i zašto je Europa na raskrižju?

– Europa je na raskrižju kao kulturni, civilizacijski i politički entitet. Ona se posljednjih 400 do 500 godina gibala uzlazno. Činile su je zemlje koje su imale veliku ulogu u osvajanju svijeta. Nije Europska unija omeđena samo geografskim granicama, nego i kulturnim, a one se ne poklapaju. Je li Portugal i u Brazilu? Jest. Bi li bilo SAD-a da nema naše rimske, sredozemne tradicije?

Europa je utemeljena na kršćanstvu, humanizmu i renesansi, a njezin je zemljovid rezultat volje za moći, odnosno ratovanja. Povijest Europe je povijest ratovanja. Nakon Drugog svjetskog rata zemlje se povezuju kao ekonomska zajednica za ugljen i čelik, pa time temelj njezine duhovne povezanosti, a to je kršćanstvo, prelazi u materijalnu. Međutim, time je napušten koncept volje za moći, odnosno ratovanja, te se usvaja koncept mira, i to tragom Kantove ideje vječnog mira...

... koji je trenutno ugrožen.

– Da. Sada je ponovno, kao više puta u povijesti, ugrožena i globalizacija kao planetarna volja za moći. Europska unija je svoju sigurnost povjerila Sjedinjenim Državama, energetiku Rusiji, a proizvodnju je, zbog pohlepe, prebacila u Kinu. Za to vrijeme pružila je građanima neku vrstu supermarketa, stvorila je društvo trgovine, potrošnje, zabave, spektakla... Već je pad Berlinskoga zida 1989. godine označio kraj ere bipolarnoga svijeta. Sada živimo u multipolarnom svijetu, a Europa se tek probudila.

Osam markera

Zvuče li nedavne Macronove riječi da Europa možda umire suviše zloguko?

– U situaciji smo kad Trump ima šanse ponovno dobiti izbore u Americi, a on bi Europu, koja nema svoju obrambenu politiku, mogao ostaviti na cjedilu. EU se, s obzirom na koncept mira, nije vojno razvijao, a ne zna se kuda će Putin ići. U tom smislu Macron je dijagnosticirao stanje, EU se našao u situaciji samouništenja. Europa se, nakon krize 2008. godine, 2015. suočila s velikom izbjegličkom krizom kao rezultatom prisilne globalizacije migracija. Od toga se vertiga ni danas, 2024., nije oporavila. Drugi veliki šok bio je Brexit (2016.) kao vid deglobalizacije Europe. Treći šok bila je pojava pandemije COVID-a 19 od 2019. do 2022. godine. A onda je pandemiju u 2022. godini zamijenila ruska agresija na Ukrajinu. Putko je udario na Ukrajinu i generirao deglobalizaciju. Pandemija i rat usporili su dobavne pravce i opskrbne linije energenata i roba. Europa se našla u krizi kao nikada poslije Drugoga svjetskoga rata. Stvorene su pretpostavke za kraj staroga unipolarnog svijeta, prema multipolarnom svijetu i novoj geopolitici. A naša draga Ursula se naknadnom pameću jedne noći probudila kao Alisa u zemlji čudesa i shvatila da nam treba geopolitička komisija. Politolozi su je odmah počeli kritizirati da ruši stare postavke s obzirom na to da Unija nije država, a sve oko nas su države.

U knjizi tvrdite da se Europa u vrijednosnom smislu počela urušavati već od sredine 19. stoljeća, a jedan podnaslov glasi “Od volje za moći do volje za ništa”. Možete li to objasniti?

– To je europski nihilizam. Još je Nietzsche naveo neke markere europskoga nihilizma kao što su “kriza kršćanskog morala,” i “propast moralnog izlaganja svijeta”. On kaže: “Propast moralnog izlaganja svijeta, koji više nema sankcije pošto je pokušalo pobjeći u neku onostranost: završava u nihilizmu.” Kraj onostranosti u smislu ideje Boga početak je europskog nihilizma. Uz pojam nihilizam vezuje se dekadencija. Europa je od volje za moć kroz povijest doprla do volje ni za što, odnosno volje za propadanje kao poraz života. Vrijednosnu propast, koja je uzrok i demografskog sloma, dobro opisuje scena iz filma “Titanic”. Europljani su ukrcani na brod i odlučili su uživati do kraja. Brod tone, a glazba svira. “Gospodo, bila mi je čast večeras svirati s vama!” Kad tonemo, tonemo uz glazbu, kavijar i šampanjac! Ovu metaforu upotrijebio sam u knjizi kod razrade demografske propasti kao samo jednog od osam markera Europe na raskrižju.

---

image

‘Kritikom globalizacije, tehnološkog napretka koji razara zajednicu, odbacivanjem tehničkog/tehnološkog modernizma, populizam reaktivno djeluje na pojavu umjetne inteligencije‘

Jakov Prkić/Cropix
---

Koji su to markeri?

– Prvi je upravo napuštanje sustava vrijednosti, drugi je demografija, treći migracije, četvrti populizam, peti je umjetna inteligencija, zatim klimatske promjene, sedmi je deglobalizacija i njezin vertigo, osmi je geopolitika ili geopolitičko buđenje Europe, kad se, kao što sam rekao, princeza u ranu zoru budi iz slatkoga sna i suočava se s novim realizmom. Europska unija je nakon 1989. mislila da će stanje unipolarne zapadne globalizacije trajati vječno, zaboravila je cikličnu narav povijesti, naprosto se uljuljala. Krajem veljače 2024. na svojem je blogu Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost, napisao: “Ako se trenutačne globalne geopolitičke napetosti nastave razvijati u smjeru ‘Zapada protiv ostatka’, postoji rizik da će budućnost Europe biti sumorna. Era zapadnjačke dominacije doista je definitivno završila. Iako je to teoretski shvaćeno, nismo baš izvukli sve praktične zaključke iz ove nove stvarnosti.”

Dakle, mogli bismo biti pesimisti. Osim u slučaju da se političari što prije razbude. Međutim, vidimo blijedu kampanju naših kandidata iako će u rukama nekih od njih biti budućnost Unije. Zašto ne čujemo nijednu od ovih važnih tema?

– Zato se ja i kandidiram, ha-ha... Ovi su političari svoje mozgove deponirali PR bojni, isto kao što su to učinili u kampanji za Sabor. I sve što mi čitamo uradci su te PR bojne, a to je propaganda. Ovo što ćemo gledati u kampanji za Europarlament bit će kao u kampanji za mandate u Saboru jer je ispražnjeno od političkog sadržaja. To je svođenje na komunikaciju koja se vodila oko šupljih tema, koje su kasnije analizirali oni komunikacijski stručnjaci koji se u politiku razumiju koliko i Mare u sadnju kivija na Sjevernom polu. Tko je od tih PR stručnjaka smislio da jedna krava bude glavni efekt u kampanji, podcijenio je birače i narugao im se. Izbori su spektakl i ništa više. Živimo u državi u kojoj je demokracija defektna, simulirana, a to se dogodilo i na europskoj razini. Političke elite sudjeluju u ubijanju društva.

Kod nas vidimo skretanje udesno i porast populizma. Može li se sličan rezultat očekivati i na izborima za Europski parlament?

– Može. Populizam je ustanak naroda protiv otuđenih struktura moći i nije fenomen samo Europe, nego planetarni, koji se u vidu desnog populizma poziva na identitetsku politiku i ideje “identitetskog pokreta”. Taj pokret promiče i vodi europska nova desnica Neue Rechte/Nouvelle Droite. Ona je metapolitičko gorivo europskih i šire desnih populističkih stranaka. Jedna od njih je Alternative Für Deutschland, kao korifej europskog postmodernog populizma, sa snažnom patronažom Moskve i njezina orijentalnog despocijskog vladara i kamarada Vladimira Putina. Kako je populizam reaktivne naravi, reagira i na pojavu umjetne inteligencije. Kritikom globalizacije, tehnološkog napretka koji razara zajednicu, odbacivanjem tehničkog/tehnološkog modernizma, populizam reaktivno djeluje na pojavu umjetne inteligencije.

Umjetna inteligencija također je, po vašem mišljenju, jedan od markera Europe na raskrižju. Kako?

 

– Umjetna inteligencija može se protumačiti kao najviši stupanj simbioze čovjeka i stroja. To je izazov za cijeli svijet i u Uniji su, srećom, shvatili da bi mogla biti izvan kontrole te su krenuli u regulaciju. Problem je što je regulacija uvijek korak iza. Ali Europa je u tom smislu ispred ostatka svijeta.

Mislim da je ispred ostatka i kad je riječ o klimatskim promjenama. Mnogi europski primorski gradovi razrađuju strategije zbog porasta razine mora. Mi, doduše, ne radimo ništa u vezi s tim.

---

image

‘Kandidati za Europski parlament svoje su mozgove deponirali PR bojni, isto kao što su to učinili u kampanji za Sabor. I sve što mi čitamo uradci su te PR bojne, a to je propaganda‘

Jakov Prkić/Cropix
---

– Čovjek se u nemilosrdnoj volji za moć pokušao nametnuti kao gospodar prirode i u tom pokušaju pokoravanja toliko je utjecao na okolni svijet da je ugrozio vlastiti opstanak. A priroda vraća na najbrutalniji način. Europa je deklarirala klimatsku neutralnost, donijela zakone o klimi. Splitska gradska uprava trebala bi planirati gradnju na Mosoru jer tu će biti prvi red do mora.

Umjesto vlade - superračunala

Kod nas još uvijek ne postoji ni strategija u vezi s migracijama, a o tome ste također pisali. Migracije su marker koji vas zaokuplja. Koliko migracije remete uljuljkanost Europske unije?

– Premda postoji zakonska regulacija, Europa je zbog izbjegličkih kriza 2015. i 2022. godine u posvemašnjem migracijskom kaosu. Teško se nosi s upravljanjem migracijama. Postupnim dolaskom migranata mijenja se identitet Europe. Hrvatska će uskoro zahvaljujući HDZ-u dobiti euroazijski identitet. To je Europa prošla. U tom smislu možemo samo pomisliti na “čudnu smrt Europe”. Naravna je stvar da pitanje migracija u Europi otvara konfliktne linije i aktivira reaktivne populističke odgovore. Ja sam pokrenuo Europski centar za migracijske studije i prije nekoliko mjeseci poslao sam promemoriju Vladi RH u želji da pomognem. Nisam dobio nikakav odgovor, a jedan utjecajan čovjek rekao mi je da mi nitko iz Vlade i neće odgovoriti s obzirom na to da su uskoro izbori, a kako mi je rekao, “ti nisi naša opcija”. Pa čija sam ja opcija? Brazilska?

Kod nas je trenutno situacija iščekivanja Vlade ili ponovljenih izbora. Što predviđate?

– Hrvatska je meka diktatura vladara Andrije Velikoga. Ona je stasavala polako i doživjela vrhunac. Zato priželjkujem promjenu ili nove izbore, jer ako HDZ dobije još jedan mandat, imat ćemo totalnu bolest demokracije. Vlast mora biti smjenjiva. Ako ovi ostanu još jedan mandat, dakle ukupno 12 godina na vlasti, od demokracije neće ostati ni slovo d. Pitam se odakle im pravo da nam 30 godina kradu život i govore nam što je dobro, a što loše. Pa tko ste vi? Naši su životi za njih kao kišne gliste. Nije to da su nam ukrali neki predmet, ukrali su nam vrijeme pa ih ne možeš tužiti. A vrijeme prolazi.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Izborni zakon pogoduje dvjema velikim strankama i definitivno je u funkciji produljivanja statusa quo, odnosno zarobljavanja države. Dok ne promijenimo izborni zakon, Hrvatska će ostati cementirana, a ovi europski fondovi i doznake nisu vječni. Dakle, na dulji rok mogli bismo očekivati slom. Jer imamo višestranačje s dominantnom jednom strankom, a to je kao što smo imali Savez komunista pedeset godina.

Ako se ne bude mogla složiti Vlada, ja predlažem da postavimo umjetnu inteligenciju, jer ona to može učiniti s obzirom na to da prirodna ovim ministrima ionako nedostaje. Trideset superračunala uz par operatera na četiri godine ne bi nas puno koštalo, a možda bi bilo bolje. Mi možemo i bez Vlade. U Belgiji je nisu imali 900 dana, zemlja je išla dalje, proračun se punio, nisu se zaduživali, nisu radili nikakvu štetu...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Prof. dr. sc. Anđelko Milardović pred europske izbore promovirat će svoju novu knjigu “Globalizacija i Europa na raskrižju - Europa od volje za moći do volje za ništa”

Jakov Prkić/Cropix

‘Unija je svoju sigurnost povjerila SAD-u, energetiku Rusiji, a proizvodnju je, zbog pohlepe, prebacila u Kinu. Za to vrijeme pružila je građanima neku vrstu supermarketa, stvorila je društvo trgovine, potrošnje, zabave, spektakla...‘

Jakov Prkić/Cropix

‘Kritikom globalizacije, tehnološkog napretka koji razara zajednicu, odbacivanjem tehničkog/tehnološkog modernizma, populizam reaktivno djeluje na pojavu umjetne inteligencije‘

Jakov Prkić/Cropix

‘Kandidati za Europski parlament svoje su mozgove deponirali PR bojni, isto kao što su to učinili u kampanji za Sabor. I sve što mi čitamo uradci su te PR bojne, a to je propaganda‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/milardovic-sa-30-superracunala-i-par-operatera-umjesto-vlade-mozda-bi-nam-bilo-bolje-a-ne-bi-puno-kostalo-1386821 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=08a699f880ab4e61adb553efb71c8094df9023fb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Milardovi%C4%87%3A+Sa+30+superra%C4%8Dunala+i+par+operatera+umjesto+vlade+mo%C5%BEda+bi+nam+bilo+bolje%2C+a+ne+bi+puno+ko%C5%A1talo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilardovic-sa-30-superracunala-i-par-operatera-umjesto-vlade-mozda-bi-nam-bilo-bolje-a-ne-bi-puno-kostalo-1386821 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmilardovic-sa-30-superracunala-i-par-operatera-umjesto-vlade-mozda-bi-nam-bilo-bolje-a-ne-bi-puno-kostalo-1386821 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Hrvatska je meka diktatura koja je stasavala polako i doživjela vrhunac. Zato priželjkujem promjenu ili nove izbore. Vlast mora biti smjenjiva. Živimo u državi u kojoj je demokracija defektna, simulirana, a to se dogodilo i na europskoj razini. Ovo što ćemo gledati u kampanji za Europarlament bit će kao u kampanji za mandate u Saboru - ispražnjeno od političkog sadržaja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Politolog o izborima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPolitolog o izborima

Milardović: Sa 30 superračunala i par operatera umjesto vlade možda bi nam bilo bolje, a ne bi puno koštalo

Piše Silvana Uzinić
7. svibnja 2024. - 21:10
Prof. dr. sc. Anđelko Milardović pred europske izbore promovirat će svoju novu knjigu “Globalizacija i Europa na raskrižju - Europa od volje za moći do volje za ništa”Jakov Prkić/Cropix

Izborna kampanja za Europski parlament kod nas se odvija u sjeni postizbornih preslagivanja za sastavljanje Vlade, pa ih doživljavamo kao nešto sporedno i manje važno. To, doduše, zorno pokazuje i izlaznost birača na te izbore, koja je redovito izuzetno niska, mada statistika pokazuje uzlazni trend – s nešto više od 20 posto na oko 30 posto prošli put. Jesu li hrvatski građani nedovoljno osviješteni o važnosti onoga što se događa u Parlamentu Europske unije, premda se zakonodavstvo prelijeva na domaću legislativu, što, dakle, utječe na njihov svakodnevni život? Izbori u lipnju utoliko su važniji nego svi prethodni, s obzirom na to da bi odabirom zastupnika mogli itekako utjecati na smjer kojim će se Unija kretati u trenutku kad se svijet usložnjava i raskida s postojećim odnosima – od g...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 13:13