StoryEditorOCM
HrvatskaŽRTVE SISTEMA

Matanićeva najdraža glumica: ‘Manipulirao je svima nama, napravio od nas majmune, proračunato pikirao žrtve‘

Piše L.G./JL
6. travnja 2024. - 16:14

Nakon što je javnost saznala za priče žena koje je redatelj Dalibor Matanić seksualno uznemiravao oglasila se i glumica Tihana Lazović Trifunović. Ono po čemu je ta poruka posebice zanimljiva jest što je Lazović Trifunović glumila u nizu Matanićevih projekata, među kojima je i Zvizdan, nagrađen na festivalu u Cannesu, gdje je u natjecateljskom programu "Izvjestan pogled" osvojio i nagradu stručnoga žirija.

- To što moja suradnja sa Daliborom Matanićem nikada nije bila neprimjerena, neprofesionalna i neugodna, apsolutno ništa ne znači, štoviše potvrđuje da je vješto manipulirao nama koji smo godinama surađivali s njim, napravio od nas majmune i vrlo proračunato “pikirao” svoje žrtve koje su mahom mlade djevojke na početku svoje karijere. Te mlade djevojke, a i ja sam prilično nedavno bila mlada djevojka, žrtve su ne samo Dalibora Matanića nego cijelog sistema, počevši od Akademije dramske umjetnosti na kojoj se desetljećima štiti nasilnike, počevši od Tonka Lonze pa sve do aktulanog Ozrena Prohića, preko niza drugih prijavljenih profesora koji nisu zanimljivi javnosti kao Dalibor Matanić pa su ih, kao i svećenike pedofile koje se šalje iz župe u župu, preselili na neko mjesto na kojem su sigurni od kaznenog progona, ali i dalje bezbrižno stvaraju svoju “umjetnost” a neki, kako čujem, i dalje predaju na spomenutoj ustanovi.

Kada svoj mladi život započinjete na jednoj takvoj školi, kada su gore spomenuti profesori vaša jedina opcija, ako se njeguje šutnja i pognuta glava, ako se svaki oblik bunta kažnjava i čita kao “bila je neposlušna studentica, nećemo je primiti u ansambl”, onda nam je jasno zašto naši poslodavci imaju sindrom Boga i uživaju svoju poziciju maksimalno. Svi smo odgovorni. Stojim i podržavam sve djevojke i žene koje su ispričale svoje priče, nadam se da će ovo potaknuti i ostale žrtve da istupe, progovore i prijave. Ne samo Dalibora Matanića. Sve njih - napisala je glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:44