StoryEditorOCM
Hrvatskabivša premijerka

Kosor: Svijet gori, a Vijeće za obranu se ne sastaje; Putina u Hrvatsku nije pozvao Milanović nego predstavnik Vlade

Piše vijesti sd
5. listopada 2024. - 13:16
 Jadranka Kosor: Ova agonija koja traje i koja se produžava pokazuje nesuradnju i nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske koji nalaže suradnju Vlade RH i predsjednika oko pitanja vojske, pitanja slanja hrvatskih časnika nekamoSrđan Vrančić/Cropix

Bivša premijerka Jadranka Kosor na N1 televiziji kod novinarke Mašenke Vukadinović komentirala je prijepor između predsjednika Vlade i predsjednika Republike oko slanja hrvatskih časnika i dočasnika u NATO-ovu misiju potpore Ukrajini.

Jadranka Kosor rekla je da se javnost moram opredijeliti za nešto za što ne postoji dovoljno informacija: “Do svega ovoga ne bi došlo da je Andrej Plenković prihvatio pozive za održavanje sjednica Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sjednice oba vijeća trebale su biti održane davno prije, svijet gori i imamo krizna žarišta na nekoliko mjesta. Ukrajina je tako blizu i radi se o okrutnoj agresiji Rusije na Ukrajinu i o svemu tome trebalo je razgovarati na sjednicama Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Oni koji sjede na tim vijećima imaju sve podatke i one koji su klasificirani kao stroga tajna u slučaju NATO misije. Postoje ljudi koji imaju certifikate za uvide u NATO dokumente i na temelju toga uvida koji mi nemamo oni mogu odlučiti.”

image

‘Do svega ovoga ne bi došlo da je Andrej Plenković prihvatio pozive za održavanje sjednica Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost‘

Darko Tomaš/Cropix

“Ova agonija koja traje i koja se produžava pokazuje nesuradnju i nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske koji nalaže suradnju Vlade RH i predsjednika oko pitanja vojske, pitanja slanja hrvatskih časnika nekamo”, dodala je Kosor, piše N1.

Bivša premijerka komentirala je i glasovanje Hrvatskog sabora na tu temu: “Veći dio opozicije naveo je da će glasati protiv te odluke, odnosno da će glasati sukladno onome što je obrazložio predsjednik Republike. Pričekala bih da se to dogodi. Predsjednik Vlade ide s tim u Sabor bez obzira na to što realno može predvidjeti da će to pasti u Saboru. Ja bih s tim pričekala jer mi još uvijek nismo čuli što o tome misli predsjednik najveće oporbene stranke u Hrvatskoj, od kako je postao predsjednik SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić. On se zapravo povukao na pričuvne položaje i ne zbori o ovome, nije bio ni na sjednici na kojoj je bio glavni državni odvjetnik.”

image

‘Mi još uvijek nismo čuli što o tome misli predsjednik najveće oporbene stranke u Hrvatskoj, od kako je postao predsjednik SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić. On se zapravo povukao na pričuvne položaje i ne zbori o ovome‘

Ranko Šuvar/Cropix

“U svemu ovome je najtragikomičnija činjenica da je Domovinski pokret bio protiv, kada se prije dvije godine raspravljalo o tome, a sada kao dio vladajuće većine žarko brani odlazak hrvatskih časnika”, dodala je Kosor.

“Predsjednik govori sam o tim činjenicama, a na predsjednika nasrće cijela Vlada. Kojeg god ministra pitate, svi će reći, isto što govori i premijer, da je predsjednik u dealu s Vladimirom Putinom, da zastupa interese Rusije, što nije točno. Nije predsjednik Republike pozvao Vladimira Putina u posjet Hrvatskoj 2022. godine, nego je to učinio predstavnik Vlade, dva mjeseca prije napada na Ukrajinu”, objasnila je Kosor.

image

‘U svemu ovome je najtragikomičnija činjenica da je Domovinski pokret bio protiv, kada se prije dvije godine raspravljalo o tome, a sada kao dio vladajuće većine žarko brani odlazak hrvatskih časnika‘

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 13:16