stdClass Object ( [id] => 1278135 [title] => Konačno: pomoćnicima u nastavi rastu plaće! Njih 5000 napokon bi trebalo dobiti bolji radni status, doznajemo detalje [alias] => konacno-pomocnicima-u-nastavi-rastu-place-njih-5000-napokon-bi-trebalo-dobiti-bolji-radni-status-doznajemo-detalje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Potplaćeni, nerijetko marginalizirani u pravima, nesigurnog radnog statusa i bez adekvatne, kontinuirane edukacije, nešto manje od 5000 pomoćnika u nastavi u našim osnovnim i srednjim školama na kraju svake nastavne godine strepi hoće li uspjeti zadržati posao na jesen. To je zato jer ugovore o radu sklapaju na samo jednu nastavnu godinu. Djeca s teškoćama u čijem obrazovanju sudjeluju te njihovi roditelji žive u neizvjesnosti hoće li i u novoj školskoj godini dobiti istog asistenta, uz kojeg se dijete jako vezalo. I tako ukrug.

Dolaze li ipak bolji dani za pomoćnike u nastavi? Kaos oko brojnih nereguliranih pitanja vezanih uz to zanimanje, kao i sramotno niske plaće, koje u prosjeku iznose oko 2800 kuna neto, čini se, počinju se polako rješavati. Vodstvo Udruge pomoćnika u nastavi Pun-Hr izvijestilo je, naime, kako su se ovih dana sastali s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja Momirom Karinom i Ivom Ivanković, a jedno od obećanja koje su dobili na tom sastanku jest da već od svibnja, na plaćama koje će se isplatiti u lipnju, pomoćnici u nastavi mogu očekivati veće iznose.

– Potvrđeno je kako ide još jedan ciklus financiranja našeg rada iz Europskoga socijalnog fonda (ESF) za razdoblje od 2023. do 2027. godine, unatoč raznim spekulacijama koje čujemo u posljednje vrijeme. S obzirom na to, obaviješteni smo kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) podiže iznos kojim sufinancira naš rad s dosadašnjih 20 posto na 40 posto, te se bruto osnovna plaća podiže na 5200 kuna (a samim time i neto), i to za osnovnih 92,6 "sunčanih" sati mjesečno. Razliku do realne satnice inače isplaćuje osnivač – objasnili su predstavnici udruge na svojoj mrežnoj stranici. Ivan Milatić, predsjednik Nacionalne udruge pomoćnika u nastavi, koji je nazočio sastanku, konkretizirao je kako to znači da bi prosječna neto plaća pomoćnika u nastavi od lipnja trebala iznositi između 4000 i 4200 kuna.

– Na tome smo sastanku prvi put doznali niz šokantnih informacija, na primjer, da Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon što novac namijenjen pomoćnicima u nastavi doznači osnivačima škola, a to su županije i gradovi koji i isplaćuju plaće asistentima, više nema nikakvu odgovornost. Drugim riječima, ne kontrolira kako će ga i u kojem iznosu osnivači rasporediti. Uz to, s obzirom da osnivači isplaćuju razliku do realne satnice, na terenu se to određuje vrlo proizvoljno, odnosno godinama imamo situaciju da su između pojedinih županija, ili čak u pojedinim gradovima unutar iste županije, iznosi satnice, a time i plaća asistenata, potpuno neujednačeni – upozorava Ivan Milatić na problem koji se već dugi niz godina povlači vezano uz plaće ovih djelatnika.

Naime, prema kriterijima ESF-a, najniži iznos osnovne plaće za asistente treba iznositi 3775 kuna bruto, i ta sredstva MZO doznačuje osnivačima, a oni bi na to trebali dodati razliku do realnog iznosa. Međutim, nijednim propisom nije navedeno koliko bi to trebalo biti, ni koliki je maksimalan iznos plaće, pa se događa svašta. Čak i to, kao u Brodsko-posavskoj županiji, da se s pomoćnicima ugovori osnovna plaća od 3125 kuna bruto, što je niže od propisanog minimalnog iznosa ESF-a od 3775 kuna. U Koprivničko-križevačkoj županiji, pak, satnica rada asistenta iznosi 19 kuna neto (ili 2,5 eura) po satu, a u Zagrebu, u Centru za autizam, 40 kuna (oko 5,5 eura). Upravo ujednačenje satnice na razini cijele zemlje jedan je od prioriteta u radu udruge, kaže Milatić.

Pitamo ga može li se dogoditi da i sada, kada je najavljen rast plaća asistenata u nastavi, netko od osnivača ignorira uvećane iznose koje će im doznačiti Ministarstvo te ostave satnice na razini kao i dosad.

– Realno je moguće svašta. Međutim, sada smo doznali nešto što se godinama tajilo od nas, a to je da se za svaku nelogičnost i nepravilnost koja je vezana uz rad pomoćnika u nastavi, pa tako i iznose plaće, osoba treba obratiti inspekciji Ministarstva uprave i pravosuđa. Skandalozno je da smo mi tek na zadnjem sastanku doznali kako svako uskraćivanje prava asistenti trebaju prijaviti Ministarstvu uprave, umjesto što smo se uzalud godinama zbog toga obraćali administraciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji nisu ni spomenuli tu mogućnost – iznosi Ivan Milatić još primjera nemara prema radu i problemima s kojima se suočavaju pomoćnici u nastavi. Tako i za ubuduće – bilo kakvu nepravilnost u provedbi doznačenih sredstava osnivačima za pomoćnik/e u nastavi prijava treba ići Ministarstvu uprave ministra Ivana Malenice.

No ni tu nije kraj propustima.

Na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavnici Udruge Pun-Hr doznali su i kako svi asistenti u nastavi, kao i ostali djelatnici škola u kojima rade, imaju pravo na godišnji sistematski pregled. To zvuči doista nevjerojatno s obzirom da je velika većina asistenata dosad iz vlastita džepa financirala te preglede.

– Doznali smo i kako svi pomoćnici u nastavi imaju jednako pravo na godišnji sistematski pregled, kao i svi ostali djelatnici škola u kojima rade, te da se taj dio pokriva iz sredstava koje uplaćuje Ministarstvo. Dakle, škole su dužne, jednako kao i za ostale djelatnike, organizirati sistematski godišnji pregled za pomoćnike u nastavi, što financiraju osnivači iz doznačenih sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja – naglašava Milatić, dodajući kako se na isti način ovim zaposlenicima osiguravaju i božićnice, dar za djecu i svi prigodni darovi.

Niz je problema vezanih uz asistente u nastavi koji još čekaju na rješavanje, a svakako problematičnom zvuči činjenica što ne postoji konsenzus o tome je li rad pomoćnika u nastavi u djelokrugu ministra Radovana Fuchsa i Ministarstva znanosti i obrazovanja ili Ministarstva socijale ministra Marina Piletića. Ivan Milatić kaže kako je oformljena radna skupina koja se bavi rješavanjem te problematike i problematike statusa asistenata u nastavi, a jedan dio problema trebao bi se riješiti putem Zakona o osobnoj asistenciji, dio pak kroz novi Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.

– Možemo biti i pod Ministarstvom poljoprivrede, samo da nas stave u okvir i da se napokon regulira naš status i prava te zakonski prizna to zanimanje. Pomoćnici u nastavi nisu pomoćno-servisno osoblje u školama, nosači torbi i pratitelji djece od točke A do točke B. Pomoćnici djeci objašnjavaju gradivo koje ne razumiju, neki od nas, iako protuzakonito, uskaču učiteljima i profesorima u pomoć te vode i nastavu za njih. Dosta je lova u mutnom koje traje godinama! – odrješit je Ivan Milatić, koji se nada kako će se stvari u vezi s uvođenjem reda oko tog zanimanja napokon pokrenuti s mrtve točke.

– Očekujemo i sustavnu edukaciju za ljude koji rade kao pomoćnici u nastavi, kao i rješavanje svih postojećih problema, jer već sada imamo situaciju da sve manje ljudi želi obavljati ovaj posao, a djece s teškoćama kojima je potreban pomoćnik u nastavi sve je više. Samo u posljednje četiri godine broj te djece povećan je za 200 posto – napominje Milatić.

Ne budu li obećanja izrečena predstavnicima te udruge ispunjena, a jedno od njih – povećanje plaća asistenata – treba biti vidljivo već u lipnju, udruga Pun-Hr spremna je organizirati štrajk na kraju nastavne godine.

– Nadam se i želim da to ne bude potrebno. Štrajk je zadnja opcija, ali ako do toga dođe, onda to neće biti samo polusatni prosvjed na Markovu trgu, nego štrajk do ispunjenja naših zahtjeva – odlučno najavljuje Ivan Milatić.

---

Zbog loših uvjeta nemaju mogućnost korištenja naknade s burze

Jedan od gorućih problema vezanih uz status pomoćnika u nastavi jesu ugovori na određeno vrijeme, budući da oni ugovore o radu sklapaju samo na razdoblje dok traje nastava i moraju ih ponovno potpisivati svake školske godine. Tijekom ljetnih praznika prelaze na Hrvatski zavod za zapošljavanje i s neizvjesnošću čekaju jesen. Iz udruge Pun-Hr stoga su zatražili da se pomoćnicima u nastavi ugovori ne prekidaju na taj način, nego sklapaju barem na razdoblje od dvije do četiri godine ili po uzoru na one stalnih sezonaca, kako bi dijete kojemu pomažu u nastavi mogli pratiti do kraja. Također, pozdravljaju što će ubuduće razdoblje radnog odnosa nakon kojega imaju pravo na naknadu HZZ-a u iznosu od 75 posto dotadašnjeg primanja biti skraćeno na tri, umjesto dosadašnjih devet mjeseci u kontinuitetu.

– Imamo slučaj kolegice koja radi kao pomoćnica u nastavi maturantu, no budući da maturantima škola završava ranije, u svibnju, njoj će prema starom zakonu nedostajati 15 dana do devet mjeseci kontinuiranog rada. Tako neće imati mogućnost korištenja naknade s burze – upozorava Milatić na neke od problema.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veća prava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => veća prava 0 7435 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-31 13:18:30 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-03 08:55:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-04-03 08:55:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Konačno: pomoćnicima u nastavi rastu plaće! Njih 5000 napokon bi trebalo dobiti bolji radni status, doznajemo detalje [metakey] => pomoćnici u nastavi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/31\/19039904.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19039904_1920.jpg":"1920x1080","k_19039904_1280.jpg":"1280x1280","k_19039904_1024.jpg":"1024x1024","k_19039904_640.jpg":"640x640","k_19039904_480.jpg":"480x480","k_19039904_340.jpg":"340x340","k_19039904_220.jpg":"220x220","o_19039904_1280.jpg":"1280x853","o_19039904_1024.jpg":"1024x682","o_19039904_640.jpg":"640x426","o_19039904_480.jpg":"480x320","o_19039904_340.jpg":"340x226","o_19039904_220.jpg":"220x146","h_19039904_1280.jpg":"1280x854","h_19039904_1024.jpg":"1024x683","h_19039904_640.jpg":"640x427","h_19039904_480.jpg":"480x320","h_19039904_340.jpg":"340x227","h_19039904_220.jpg":"220x147","pp_19039904_1280.jpg":"1280x1628","pp_19039904_1024.jpg":"1024x1303","pp_19039904_640.jpg":"640x814","pp_19039904_480.jpg":"480x611","pp_19039904_340.jpg":"340x432","pp_19039904_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4080630 Threads: 4 Questions: 121716029 Slow queries: 53214 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3708619 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/konacno-pomocnicima-u-nastavi-rastu-place-njih-5000-napokon-bi-trebalo-dobiti-bolji-radni-status-doznajemo-detalje-1278135 [printLink] => /vijesti/hrvatska/konacno-pomocnicima-u-nastavi-rastu-place-njih-5000-napokon-bi-trebalo-dobiti-bolji-radni-status-doznajemo-detalje-1278135?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 337553 [name] => pomoćnici u nastavi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomocnici-u-nastavi [link] => /tag/pomocnici-u-nastavi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veća prava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Konačno: pomoćnicima u nastavi rastu plaće! Njih 5000 napokon bi trebalo dobiti bolji radni status, doznajemo detalje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/31/19039904.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/31/19039904.jpg [title] => Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Potplaćeni, nerijetko marginalizirani u pravima, nesigurnog radnog statusa i bez adekvatne, kontinuirane edukacije, nešto manje od 5000 pomoćnika u nastavi u našim osnovnim i srednjim školama na kraju svake nastavne godine strepi hoće li uspjeti zadržati posao na jesen. To je zato jer ugovore o radu sklapaju na samo jednu nastavnu godinu. Djeca s teškoćama u čijem obrazovanju sudjeluju te njihovi roditelji žive u neizvjesnosti hoće li i u novoj školskoj godini dobiti istog asistenta, uz kojeg se dijete jako vezalo. I tako ukrug.

Dolaze li ipak bolji dani za pomoćnike u nastavi? Kaos oko brojnih nereguliranih pitanja vezanih uz to zanimanje, kao i sramotno niske plaće, koje u prosjeku iznose oko 2800 kuna neto, čini se, počinju se polako rješavati. Vodstvo Udruge pomoćnika u nastavi Pun-Hr izvijestilo je, naime, kako su se ovih dana sastali s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja Momirom Karinom i Ivom Ivanković, a jedno od obećanja koje su dobili na tom sastanku jest da već od svibnja, na plaćama koje će se isplatiti u lipnju, pomoćnici u nastavi mogu očekivati veće iznose.

– Potvrđeno je kako ide još jedan ciklus financiranja našeg rada iz Europskoga socijalnog fonda (ESF) za razdoblje od 2023. do 2027. godine, unatoč raznim spekulacijama koje čujemo u posljednje vrijeme. S obzirom na to, obaviješteni smo kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) podiže iznos kojim sufinancira naš rad s dosadašnjih 20 posto na 40 posto, te se bruto osnovna plaća podiže na 5200 kuna (a samim time i neto), i to za osnovnih 92,6 "sunčanih" sati mjesečno. Razliku do realne satnice inače isplaćuje osnivač – objasnili su predstavnici udruge na svojoj mrežnoj stranici. Ivan Milatić, predsjednik Nacionalne udruge pomoćnika u nastavi, koji je nazočio sastanku, konkretizirao je kako to znači da bi prosječna neto plaća pomoćnika u nastavi od lipnja trebala iznositi između 4000 i 4200 kuna.

– Na tome smo sastanku prvi put doznali niz šokantnih informacija, na primjer, da Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon što novac namijenjen pomoćnicima u nastavi doznači osnivačima škola, a to su županije i gradovi koji i isplaćuju plaće asistentima, više nema nikakvu odgovornost. Drugim riječima, ne kontrolira kako će ga i u kojem iznosu osnivači rasporediti. Uz to, s obzirom da osnivači isplaćuju razliku do realne satnice, na terenu se to određuje vrlo proizvoljno, odnosno godinama imamo situaciju da su između pojedinih županija, ili čak u pojedinim gradovima unutar iste županije, iznosi satnice, a time i plaća asistenata, potpuno neujednačeni – upozorava Ivan Milatić na problem koji se već dugi niz godina povlači vezano uz plaće ovih djelatnika.

Naime, prema kriterijima ESF-a, najniži iznos osnovne plaće za asistente treba iznositi 3775 kuna bruto, i ta sredstva MZO doznačuje osnivačima, a oni bi na to trebali dodati razliku do realnog iznosa. Međutim, nijednim propisom nije navedeno koliko bi to trebalo biti, ni koliki je maksimalan iznos plaće, pa se događa svašta. Čak i to, kao u Brodsko-posavskoj županiji, da se s pomoćnicima ugovori osnovna plaća od 3125 kuna bruto, što je niže od propisanog minimalnog iznosa ESF-a od 3775 kuna. U Koprivničko-križevačkoj županiji, pak, satnica rada asistenta iznosi 19 kuna neto (ili 2,5 eura) po satu, a u Zagrebu, u Centru za autizam, 40 kuna (oko 5,5 eura). Upravo ujednačenje satnice na razini cijele zemlje jedan je od prioriteta u radu udruge, kaže Milatić.

Pitamo ga može li se dogoditi da i sada, kada je najavljen rast plaća asistenata u nastavi, netko od osnivača ignorira uvećane iznose koje će im doznačiti Ministarstvo te ostave satnice na razini kao i dosad.

– Realno je moguće svašta. Međutim, sada smo doznali nešto što se godinama tajilo od nas, a to je da se za svaku nelogičnost i nepravilnost koja je vezana uz rad pomoćnika u nastavi, pa tako i iznose plaće, osoba treba obratiti inspekciji Ministarstva uprave i pravosuđa. Skandalozno je da smo mi tek na zadnjem sastanku doznali kako svako uskraćivanje prava asistenti trebaju prijaviti Ministarstvu uprave, umjesto što smo se uzalud godinama zbog toga obraćali administraciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji nisu ni spomenuli tu mogućnost – iznosi Ivan Milatić još primjera nemara prema radu i problemima s kojima se suočavaju pomoćnici u nastavi. Tako i za ubuduće – bilo kakvu nepravilnost u provedbi doznačenih sredstava osnivačima za pomoćnik/e u nastavi prijava treba ići Ministarstvu uprave ministra Ivana Malenice.

No ni tu nije kraj propustima.

Na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavnici Udruge Pun-Hr doznali su i kako svi asistenti u nastavi, kao i ostali djelatnici škola u kojima rade, imaju pravo na godišnji sistematski pregled. To zvuči doista nevjerojatno s obzirom da je velika većina asistenata dosad iz vlastita džepa financirala te preglede.

– Doznali smo i kako svi pomoćnici u nastavi imaju jednako pravo na godišnji sistematski pregled, kao i svi ostali djelatnici škola u kojima rade, te da se taj dio pokriva iz sredstava koje uplaćuje Ministarstvo. Dakle, škole su dužne, jednako kao i za ostale djelatnike, organizirati sistematski godišnji pregled za pomoćnike u nastavi, što financiraju osnivači iz doznačenih sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja – naglašava Milatić, dodajući kako se na isti način ovim zaposlenicima osiguravaju i božićnice, dar za djecu i svi prigodni darovi.

Niz je problema vezanih uz asistente u nastavi koji još čekaju na rješavanje, a svakako problematičnom zvuči činjenica što ne postoji konsenzus o tome je li rad pomoćnika u nastavi u djelokrugu ministra Radovana Fuchsa i Ministarstva znanosti i obrazovanja ili Ministarstva socijale ministra Marina Piletića. Ivan Milatić kaže kako je oformljena radna skupina koja se bavi rješavanjem te problematike i problematike statusa asistenata u nastavi, a jedan dio problema trebao bi se riješiti putem Zakona o osobnoj asistenciji, dio pak kroz novi Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.

– Možemo biti i pod Ministarstvom poljoprivrede, samo da nas stave u okvir i da se napokon regulira naš status i prava te zakonski prizna to zanimanje. Pomoćnici u nastavi nisu pomoćno-servisno osoblje u školama, nosači torbi i pratitelji djece od točke A do točke B. Pomoćnici djeci objašnjavaju gradivo koje ne razumiju, neki od nas, iako protuzakonito, uskaču učiteljima i profesorima u pomoć te vode i nastavu za njih. Dosta je lova u mutnom koje traje godinama! – odrješit je Ivan Milatić, koji se nada kako će se stvari u vezi s uvođenjem reda oko tog zanimanja napokon pokrenuti s mrtve točke.

– Očekujemo i sustavnu edukaciju za ljude koji rade kao pomoćnici u nastavi, kao i rješavanje svih postojećih problema, jer već sada imamo situaciju da sve manje ljudi želi obavljati ovaj posao, a djece s teškoćama kojima je potreban pomoćnik u nastavi sve je više. Samo u posljednje četiri godine broj te djece povećan je za 200 posto – napominje Milatić.

Ne budu li obećanja izrečena predstavnicima te udruge ispunjena, a jedno od njih – povećanje plaća asistenata – treba biti vidljivo već u lipnju, udruga Pun-Hr spremna je organizirati štrajk na kraju nastavne godine.

– Nadam se i želim da to ne bude potrebno. Štrajk je zadnja opcija, ali ako do toga dođe, onda to neće biti samo polusatni prosvjed na Markovu trgu, nego štrajk do ispunjenja naših zahtjeva – odlučno najavljuje Ivan Milatić.

---

Zbog loših uvjeta nemaju mogućnost korištenja naknade s burze

Jedan od gorućih problema vezanih uz status pomoćnika u nastavi jesu ugovori na određeno vrijeme, budući da oni ugovore o radu sklapaju samo na razdoblje dok traje nastava i moraju ih ponovno potpisivati svake školske godine. Tijekom ljetnih praznika prelaze na Hrvatski zavod za zapošljavanje i s neizvjesnošću čekaju jesen. Iz udruge Pun-Hr stoga su zatražili da se pomoćnicima u nastavi ugovori ne prekidaju na taj način, nego sklapaju barem na razdoblje od dvije do četiri godine ili po uzoru na one stalnih sezonaca, kako bi dijete kojemu pomažu u nastavi mogli pratiti do kraja. Također, pozdravljaju što će ubuduće razdoblje radnog odnosa nakon kojega imaju pravo na naknadu HZZ-a u iznosu od 75 posto dotadašnjeg primanja biti skraćeno na tri, umjesto dosadašnjih devet mjeseci u kontinuitetu.

– Imamo slučaj kolegice koja radi kao pomoćnica u nastavi maturantu, no budući da maturantima škola završava ranije, u svibnju, njoj će prema starom zakonu nedostajati 15 dana do devet mjeseci kontinuiranog rada. Tako neće imati mogućnost korištenja naknade s burze – upozorava Milatić na neke od problema.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/konacno-pomocnicima-u-nastavi-rastu-place-njih-5000-napokon-bi-trebalo-dobiti-bolji-radni-status-doznajemo-detalje-1278135 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dff9f73b95a3ce525782d5a85996461b1ae4144e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kona%C4%8Dno%3A+pomo%C4%87nicima+u+nastavi+rastu+pla%C4%87e%21+Njih+5000+napokon+bi+trebalo+dobiti+bolji+radni+status%2C+doznajemo+detalje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkonacno-pomocnicima-u-nastavi-rastu-place-njih-5000-napokon-bi-trebalo-dobiti-bolji-radni-status-doznajemo-detalje-1278135 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkonacno-pomocnicima-u-nastavi-rastu-place-njih-5000-napokon-bi-trebalo-dobiti-bolji-radni-status-doznajemo-detalje-1278135 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veća prava [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaveća prava

Konačno: pomoćnicima u nastavi rastu plaće! Njih 5000 napokon bi trebalo dobiti bolji radni status, doznajemo detalje

Piše Marijana Cvrtila
3. travnja 2023. - 10:55

Potplaćeni, nerijetko marginalizirani u pravima, nesigurnog radnog statusa i bez adekvatne, kontinuirane edukacije, nešto manje od 5000 pomoćnika u nastavi u našim osnovnim i srednjim školama na kraju svake nastavne godine strepi hoće li uspjeti zadržati posao na jesen. To je zato jer ugovore o radu sklapaju na samo jednu nastavnu godinu. Djeca s teškoćama u čijem obrazovanju sudjeluju te njihovi roditelji žive u neizvjesnosti hoće li i u novoj školskoj godini dobiti istog asistenta, uz kojeg se dijete jako vezalo. I tako ukrug.

Dolaze li ipak bolji dani za pomoćnike u nastavi? Kaos oko brojnih nereguliranih pitanja vezanih uz to zanimanje, kao i sramotno niske plaće, koje u prosjeku iznose oko 2800 kuna neto, čini se, počinju se polako rješavati. Vodstvo Udruge pomoćnika u ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:58