StoryEditorOCM
Hrvatskamoguć i štrajk

Kaos u državnoj tvrtki pod teretom dugova: ‘Servis aviona i pripreme za protupožarnu sezonu su pod znakom pitanja‘

Piše Krešimir Žabec/JL
26. studenog 2023. - 21:28

Uprava Zrakoplovno-tehničkog centra, čiji je jedini član Ivica Vidović, svojim postupcima ugrožava pripreme za predstojeću protupožarnu sezonu i početak rada Hitne helikopterske medicinske službe (HHMS), tvrdi Samostalni sindikat radnika u zrakoplovstvu u svom pismu koje su u četvrtak uputili na sve relevantne državne adrese.

Zbog postupaka Uprave, navodi se u pismu, radnici su spremni ići i u štrajk.

U prostorima ZTC-a predviđena je baza HHMS-a koja bi trebala biti spremna 5. prosinca. Za tu je namjenu potrebno urediti prostoriju za dežurne liječnike, sagraditi nadstrešnicu za vozila Hitne pomoći te helidrom za helikoptere. Cijeli je projekt vrijedan 62,5 milijuna eura i sufinancira se sredstvima EU. Kako neslužbeno doznajemo, izvođač je obustavio radove opremanja baze jer mu Uprava ZTC-a odbija platiti dosad obavljene radove.

image
Luka Gerlanc/

Upućuju ga na Ministarstvo zdravstva, iako je s njim ugovor potpisao ZTC. Dosad je uređena prostorija za liječnike, a sve je ostalo na čekanju te sugovornici Jutarnjeg lista smatraju kako nije realno da služba počne s radom predviđenog datuma.

Nadalje, ukazuje se i na nepotrebne troškove u vezi s helidromom. Prema navodima naših izvora, nakon što je utvrđena lokacija helidroma Uprava je naknadno naručila snimanje prostora dronom, što je plaćeno nekoliko tisuća eura.

Sugovornici također upozoravaju kako su pripreme za protupožarnu sezonu i servis aviona već sada problematične te se naglašava kako je prošlogodišnja sezona prošla bez problema samo zahvaljujući činjenici da su se radnici sami organizirali i odradili svoj dio posla.

Radnici ZTC-a već nekoliko mjeseci rade na nadogradnji helikoptera Black Hawk. Kako tvrtka nije certificirana za rad na tim helikopterima, posao je dobila češka tvrtka ČLS, a posao rade radnici ZTC-a u suradnji s nekoliko djelatnika češke tvrtke. Naši izvori tvrde kako se prije nekoliko dana jedan radnik češke tvrtke ozlijedio na radu i tada je ustanovljeno da uopće nije prijavljen te da, navodno, radi na crno, što je ozbiljan prekršaj.

Drugi je problem što češka kompanija, iako joj je sve plaćeno, navodno nije isporučila sve potrebne dijelove te su oni izrađeni u radionicama ZTC-a, a troškovi toga su iznimno veliki. Naši sugovornici smatraju kako Uprava tvrtke ne pokazuje namjeru da to naplate od Čeha.

image
Michal Cizek/Afp

U pismu premijeru i drugim institucijama sindikat ukazuje i na problem da predsjednik Uprave odbija potpisati kolektivni ugovor te svojim diskrecijskim odlukama odlučuje kome će i za koliko povećati te kome će dodijeliti novčane nagrade. Prema navodima naših izvora, nedavno su podijeljene novčane nagrade za oko 60 radnika, od kojih su barem dvojica bila na bolovanju u razdoblju za koje su nagrađeni. Na upit o visini nagrada, razlozima njihove dodjele i kolikom su broju radnika isplaćene od ZTC-a nismo dobili odgovor.

ZTC je u 100-postotnom vlasništvu države i jedina je tvrtka koja za državu održava vojne avione i helikoptere te protupožarne avione. Sindikat tvrdi kako se država prema njima ponaša maćehinski. Odlukom Vlade tvrtka je prije nekoliko godina skinuta s popisa strateških kompanija i dana je u nadležnost CERP-a jer se planiralo da u sklopu nabave borbenih aviona Barak izraelska tvrtka Elbit preuzme ZTC. Nakon što je posao s Izraelcima propao na ZTC se zaboravilo. Osim toga, Uprava CERP-a je bez obrazloženja odbila ponudu finske tvrtke Patria o višemilijunskom ulaganju u kompaniju kako bi ona bila osposobljena za održavanje, popravljanje i remontiranje helikoptera i aviona zapadne proizvodnje. Uprava tvrtke nedavno je odbila suradnju francuske tvrtke Grob Aircraft France. Sve to u sindikatu navodi na razmišljanje da je možda na djelu namjerno uništavanje tvrtke.

image
Jure Miskovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:27