StoryEditorOCM
HrvatskaVELIKA ŠKRTICA

Kako nas varaju: Ove vrste voća i povrća morate uvijek, ali baš uvijek, vagati prije kupovine

Piše Dora Koretić/JL
20. prosinca 2023. - 08:37

Iako većinom u rinfuzi, neke vrste voća i povrća u trgovačkim se centrima nude predpakirani u posudicama ili mrežicama, a mnogi potrošači odabiru upravo ovakva pakiranja kako bi se poštedjeli biranja i čekanja pred trgovačkim vagama, piše Jutarnji list. 

No iskustvo Velike škrtice pokazuje kako je i kod predpakiranog voća uvijek potrebno provjeriti odgovara li deklarirana težina stvarnoj težini proizvoda jer se dosta često zna dogoditi da se one međusobno razlikuju.

Naravno, to varira od voća do voća, a razlika u težini uglavnom se događa kod istih vrsta - kao što su recimo citrusi - naranče, limuni, grejp i mandarine. Naime, riječ je o voću koje u sebi sadrži dosta vode, a kako ono stajanjem dehidrira, na kraju se nerijetko dogodi da nakon što već neko vrijeme leži u kašetama u trgovini, ono postane lakše od deklarirane težine pa se postavlja pitanja zašto ga uopće kupiti?

Velika škrtica napravila je eksperiment - odabrali smo tri mrežice jednog citrusa na kojemu je pisalo kako teži jedan kilogram, a kad smo ih jednu za drugom stavili na vagu, shvatili smo da niti jedno pakiranje nema deklariranu težinu i da je vrlo vjerojatno riječ o proizvodu koji u trgovini stoji već neko vrijeme.

U našem kratkom i poučnom videu pogledajte o kojem je proizvodu riječ i koliko su se razlikovale deklarirana i stvarna težina proizvoda, a saznajte i koje još druge vrste voće i povrća biste umjesto predpakirane ipak trebali kupovati u rinfuzi.

Barem vam vam je stalo do vašeg novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:44