StoryEditor
Hrvatska'krnji' sastav

Izabrano 11 sudaca novoosnovanog Visokoga kaznenoga suda: među njima su i neka dobro poznata imena, dio mjesta ostao nepopunjen

Piše Marin Dešković/Jutarnji list
8. studenog 2019. - 14:56

Marijan Bitanga, Ivan Turudić, Tanja Pavelin, Sanja Katušić-Jergović, mr.sc. Ljiljana Stipišić, dr.sc. Lana Pető Kujundžić, Snježana Hrupek-Šabijan, Željko Horvatović, Tomislav Juriša, Marija Balenović i Sanda Janković izabrani su za suce novoosnovanog Visokoga kaznenoga suda.

Državno sudbeno vijeće (DSV) obavilo je u srijedu razgovore s “preostalim” kandidatima. Razgovori su obavljeni s ukupno 17 od 21 kandidata, nakon što je još petero sudaca koji su ostvarili pravo na razgovor - odustalo od natječaja.

Nakon što je DSV danas obavio razgovore s preostala četiri kandidata, službeno je objavljeno tko su suci koji će u budućnosti de facto činiti vrh lanca odlučivanja u kaznenoj sferi sudovanja u državi, piše Jutarnji list.

Naime, Visoki kazneni sud je “hijerarhijski” postavljen između Županijskih sudova te Vrhovnoga suda, odnosno odlučivat će o žalbama na odluke Županijskih sudova, što je  do sada činio Vrhovni sud. Dakle, odluke Visokog kaznenoga suda bit će pravomoćne, a u nadležnosti kaznenoga odjela Vrhovnoga suda ostat će samo tzv. izvanredni pravni lijekovi.

No, premda je natječaj raspisan za ukupno 15 sudaca, a kandidata ima više nego dovoljno, DSV je izabrao samo 11 sudaca.

Visoki kazneni sud tako će prvim danom 2020. godine proraditi u “krnjem” sastavu. Jutarnji list je i prije izbora sudaca imao informaciju kako neće biti i zabrano svih 15 sudaca, pa smo DSV upitali na temelju koje odredbe “smanjuju” broj izabranih sudaca. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Da DSV izabere manji broj sudaca od onih za koje je raspisan natječaj ne bi bio prvi takav slučaj, međutim nikada se to nije dogodilo u tolikom opsegu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 16:57