StoryEditorOCM
Hrvatskaveć se pregovara

Hrvatska vojska opasno se naoružava: nabavljaju HIMARS-e, Bayraktare, korvete..., trošit će se milijarde

Piše Vijesti SD
2. kolovoza 2024. - 09:58

Hrvatska nabavlja nova, moćna oružja. Naime, nakon nabave 12 Rafala, stiže pošiljka za kopneno i naoružanje na moru. 

Kako piše Večernji list, prema planovima koji još uvijek nisu objavljeni, izgled HV-a već 2028. bi trebao biti “neprepoznatljiv”, ali u pozitivnom smislu. Puno moderniji i napredniji.

Do 2026. u pogonima slavonskobrodskog Đure Đakovića, uz suradnju s englesko-američkom tvrtkom Bae Systems, bit će obnovljeno i modernizirano svih 62 oklopnih borbenih vozila Bradley M2A2 ODS.  MORH u ovoj godini naručuje proizvodnju 30 novih Patrija, koje će po finskoj licenciji izgledno proizvesti također Đuro Đaković.  Uz postojećih 14 njemačkih Panzer Haubica PzH 2000, kalibra 155 mm, planira se nabava dodatnih. Vojni stručnjaci smatraju da će Hrvatska nabaviti i mobilnu artiljeriju na kotačima uz samohodnu artiljeriju na gusjenicama, a tu dolaze u obzir švedski Archer od 155 mm ili francuski Caesar od 155 mm.

Ono što kopnenoj vojsci treba jest i nova raketna artiljerija koja će zamijeniti sadašnje višecijevne raketne bacače kalibra 122 i 128 mm, koji su uglavnom istočne proizvodnje ili proizvedeni u SFRJ. Premda je još sve obavijeno tajnom, jasno je koje oružje ovdje dolazi primarno u obzir, a dokazano na ukrajinskom bojištu. Riječ je, naravno, o višecijevnom raketnom bacaču na kotačima M142 Himars koji može ispaljivati nekoliko vrsta raketa dometa od 70 pa do 300 kilometara. Istodobno bi se realizirala i nabava tog sustava s dvostruko većim paljbenim kapacitetom, smještenim na gusjeničaru, M270 MLRS. Nabava takvog oružja znatno će uvećati vatrenu moć hrvatske kopnene vojske i predstavljat će jako sredstvo odvraćanja, piše Večernji. 

Uz ovu opremu treba nabaviti i relevantnu PZO zaštitu za ove postrojbe, najbolje u kombinaciji protuavionskog topa i spregnutih protuavionskih raketa kraćeg dometa. Za te svrhe bila bi primjerena nabavka npr. njemačkog vozila Skyranger 30, kojeg proizvodi Rheinmetall Air Defence AG.

U dugoročni plan nabavke če biti zacrtana i nabavka vjerojatno novih tenkova. Postoje tri mogućnosti – njemački Leopard A7+ ili čak ‘osmica’, koju nabavlja primjerice Mađarska, zatim američki Abrams, te francuski Leclerc. Računa se da bi Hrvatskoj za prvu ruku trebalo barem 50-ak do 60-ak tenkova.

U svakom slučaju, budu li realizirane ovakve nabavke u kopnenoj vojsci, jasno je da će se trebati ići i na formiranje dodatne, treće gardijske brigade, piše Večernji list.

U krugovima HRZ-a smatraju da će kompletirati eskadrilu Black Hawkova do 2028., možda i prije, te da postoji mogućnost i za nabavku još neke vrste helikoptera kojih se rješavaju Amerikanci.  U vojnim krugovima smatraju da HRZ treba nabaviti i “pravi” borbeni helikopter, teško da će to biti američki Apache, koji je izuzetno skup, ali bi trebalo krenuti stopama češkog ratnog zrakoplovstva koje je nabavilo malo rabljene američke Bell AH-1Z Viper.

image
Daniel Vogl/Dpa Picture-alliance Via Afp

Hrvatska vlada uskoro će donijeti odluku o još jednoj velikoj vojnoj nabavci. Tiče se to napokon i Hrvatske ratne mornarice (HRM). To će biti višenamjenska korveta.

Višenamjenska bi značilo da posjeduje sposobnosti za gađanje ciljeva u zraku, na kopnu i protupodmorničku borbu. Prava višenamjenska korveta, a riječ je o brodu od 100-njak metara dužine, istisnine od 1000 do 2000 tona, posjeduje protuavionske, protubrodske rakete, po mogućnosti kojima se mogu gađati i ciljevi na kopnu, te torpeda za protupodmorničku borbu. Još se ne zna za koju vrst korvete će se Hrvatska odlučiti.  Za našu ulogu u Jadranu s mogućnošću izlaska na Sredozemlje, u mornaričkim krugovima kažu potrebne su nam dvije do četiri korvete. Svaka stoji otprilike 400 milijuna eura. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 05:25