StoryEditorOCM
Hrvatskapravne akrobacije

Gostovanje cirkusa u Puli podijelilo ljude, aktivisti su bijesni: ‘To je nekaradno, neprirodno ponašanje!‘

Piše vijesti sd
8. kolovoza 2023. - 10:16
Cirkus na pulskoj zaobilaznici koji je izazvao nezadovoljstvo zaštitara životinja, dijela javnosti i Grada PuleGoran Šebelić/Cropix

Cirkusi su atrakcija, najčešće za djecu, kojima je to prilika da osim klauna i akrobata vide i egzotične životinje. Međutim, dio javnosti, ponajviše aktivisti, upozoravaju na probleme s kojima su u cirkusima suočene životinje.

K tome, u Hrvatskoj je držanje divljih životinja u cirkusima i zakonom zabranjeno, odnosno nisu dopušteni trikovi i akrobacije, do kojih se često dolazi mukotrpnom, pa i okrutnom dresurom.

Unatoč takvoj zakonskoj regulativi cirkusi i dalje postoje, a jedan koji je stigao na pulsku zaobilaznicu suproststavio je protivnike i zagovornike cirkusa.

image

‘Deva ispada domaća životinja. Pa možda negdje jest, ali u Hrvatskoj zasigurno nije‘, kaže Luka Oman iz Prijatelja životinja

Goran Šebelić/Cropix

"Sa životinjama nije humano, ni ti ljudi koji plaćaju za to, ni djeca koja se dovode, nije to normalno okruženje, ne bi to trebalo biti u našem gradu", navodi Danijela u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Line Dollar.

Istog je stava i Grad Pula, ali su nemoćni. Parcela na kojoj je cirkus u vlasništvu je države, a pravo upravljanja imaju Hrvatske vode. Gradu je preostalo jedino da im zabrani oglašavanje plakatima po gradu.

"Deva ispada domaća životinja. Pa možda negdje jest, ali u Hrvatskoj zasigurno nije. Nema u cirkusu prirodnih ponašanja životinja,to je upravo jedno nakaradno, neprirodno ponašanje", kaže Luka Oman iz Prijatelja životinja, piše Dnevnik.hr.

image

Deve su atrakcija za djecu i dio turista

Goran Šebelić/Cropix

"Mi smo dobri prema životinjama, želim da svi dođu i vide što radimo sa životinjama i onda sude. Žive život, kao i ja, ovakav odmalena, poznaju i nas i ljude i svjetla. Nije im to problem, kad im je to poznato od rođenja", rekla je akrobatkinja Jenny iz cirkusa

U kontroli je bio i Državni inspektorat te utvrdio da životinje imaju odgovarajući smještaj i hranu i da ne pokazuju strah ni agresivnost.

Dodatne provjere predviđene su tijekom izvođenja predstave koja će biti danas.

Očito, prema hrvatskim običajima cirkus nastavlja s radom, unatoč zakonskim propisima koji zabranjuju takvo držanje životinja.

image

‘Nema u cirkusu prirodnih ponašanja životinja, to je upravo jedno nakaradno, neprirodno ponašanje‘, tvrdi Luka Oman (ilustracija)

Biljana Gaurina/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:26