StoryEditorOCM
Hrvatskadiskriminacija

Evo kako nas deru: ista majica u popularnoj trgovini kod nas košta 25 eura, u ostatku EU-a 5 eura manje!

Piše Dora Koretić/JL
5. lipnja 2024. - 08:32

Hrvatska je, čini se, raj za napuhavanje cijena, ali neki su si trgovci po tom pitanju ipak dali malo više oduška od drugih, piše Dora Koretić za Jutarnji list.

Najbolje se to vidi na primjeru trgovina koje posluju na području cijele Europske unije, pa je onda vrlo jednostavno uspoređivati njihove cijene kod nas te u ostatku Europe. Na sreću, većina njih na robu stavlja etikete na kojima se vide iznosi cijena na različitim tržištima, a one su u Hrvatskoj u pravilu drastično više od ostalih.

Jutarnji list je posljednjih tjedana primio velik broj prigovora potrošača na cijene u jednoj popularnoj trgovini na čijim se etiketama mogla vidjeti prilično velika razlika u cijenama identičnih proizvoda u Hrvatskoj i zemljama kao što su Njemačka, Nizozemska, Austrija, Slovenija, Francuska, Slovačka i slično. Stoga su je odlučili posjetiti i snimiti kratki video.

Na primjeru recimo jedne majice vidi se kako u svim nabrojenim zemljama koje imaju euro njezina cijena iznosi 19.99 eura, jedino je Hrvatska cijena fiksirana na 24.99 eura, što je 25 posto više.

Preračunali su potom i protuvrijednost u eurima za one zemlje koje i dalje imaju nacionalne valute - u Rumunjskoj ta majica stoji 90 leva, što je 18.09 eura, dok su cijene u Poljskoj i Češkoj također malo više, ali ne kao u Hrvatskoj (oko 20 eura).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 10:56