StoryEditorOCM
HrvatskaPAKLENI PLAN

Dvije bankarice ‘digle‘ klijentima skoro 2 milijuna eura! Županijski tužitelj iznio detalje: ‘Razotkrio ih štediša...‘

Piše SPLIT SD
15. lipnja 2024. - 07:59

Otkriveni su detalji izvlačenja 1,8 milijuna eura iz banke u Čakovcu, zbog čega su uhićene dvije bankarice, piše Danica.hr.

Za teške zloporabe osumnjičene su direktorica (50) poslovnice banke te osobna bankarica (55) koja je imala brojne imućnije klijente. Bankarice su skovale pakleni plan, ali sve im je palo u vodu nakon što je jedan klijent shvatio da je ostao bez novca.

Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvije žene zbog sumnje u počinjenje produljenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Sumnja se da su od listopada do prosinca lani u Čakovcu u prostorijama banke, i to 50-godišnjakinja kao direktorica poslovnice, a 55-godišnjakinja kao osobna bankarica, nudile klijentima oročenje depozita s kamatom od 1 posto mjesečno i rokom od 6 mjeseci, iako takav proizvod nije bio u ponudi banke.

Koristeći povjerenje klijenata stečeno višegodišnjim poslovnim odnosom s 55-godišnjakinjom kao osobnom bankaricom, navodile su klijente da za potrebe sklapanja ugovora o oročenom depozitu potpišu dokumente o isplatama gotovog novca s njihovih osobnih računa iako novac nisu primili.

Navodile su ih i da donesu gotov novac u banku koji su bile dužne položiti na račun banke kao depozit, što one nisu činile. Sumnja se da ugovore o oročenim depozitima nisu vodile u službenim evidencijama banke, a isplaćen novac s računa klijenata ili donesenu gotovinu su zadržavale za sebe.

“Na opisani način okrivljenice su si ostvarile protupravnu imovinsku korist na štetu banke u ukupnom iznosu od 1.812.650 eura”, ističu županijski tužitelji u Varaždinu.

Sutkinja istrage je protiv obje okrivljenice odredila jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog utjecaja na svjedoke u istrazi, a protiv 50-godišnjakinje i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, piše Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2024 08:00