StoryEditorOCM
Hrvatskaturudić odlučio

DORH slučaj Dujić prebacio drugim tužiteljima; ODO u Šibeniku, koje je odbacilo prijavu, tvrdi da sukoba interesa nema

Piše Vijesti SD/ Dušan Miljuš/ JL
16. listopada 2024. - 16:44

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić utvrdio je propuste u odbacivanju prijave protiv Anne Dujić, kćeri šefa Hrvatskih šuma. Mlada policajka iz Šibenika prijavila je Annu Dujić koja ju je umalo pregazila ne bi li prošla cestovnu blokadu postavljenu zbog požara te joj uputila nekoliko psovki. Anna Dujić prijavljena je za prisilu prema službenoj osobi, ali je prijava odbačena piše Večernji list

Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku odbacilo je kaznenu prijavu za koju je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske utvrdilo je propuste u postupanju tog državnog odvjetništva. 

Doneseno rješenje o odbačaju kaznene prijave ukazuje se preuranjenim, s obzirom na to da po zaprimanju izvješća Policijske uprave šibensko-kninske Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku nije naložilo ili provelo dodatne izvide u svrhu pribavljanja svih relevantnih podataka za donošenje odluke, a koje će sve okolnosti biti potrebno nastavno utvrditi.

- Osim toga je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske zaključilo da je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku, po zaprimanju policijskog izvješća, trebalo zatražiti povjeravanje postupanja u tom predmetu drugom stvarno nadležnom državnom odvjetništvu, radi otklanjanja svake sumnje u nepristranost i objektivnost državnog odvjetništva, a imajući u vidu okolnost da je sestra prijavljenice zaposlenica u tom državnom odvjetništvu - stoji u priopćenju DORH-a. 

Navedeno je i da slijedom toga, Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske je donio odluku kojom je postupanje u ovom predmetu povjerio drugom stvarno nadležnom državnom odvjetništvu, koje će, uzimajući u obzir sve bitne okolnosti koje utječu na odabir načina postupanja, poduzeti dodatne radnje radi utvrđivanja svih odlučnih činjenica u ovom predmetu.

Odgovor šibenskog državnog odvjetništva 

Samo dva sata ranije, šibensko Županijsko državno odvjetništvo odgovorilo je na upit Jutarnjem listu o tome je li bilo sukoba interesa u postupanju protiv Anne Dujić i druga postavljena pitanja. U njihovom je odgovoru stajalo da toga nije bilo.

Odgovor je potpisao Branko Čvrljak, zamjenik županijske državne odvjetnice i glasnogovornik i tamošnjeg tužiteljstva.

"Obavješćujem vas i da je sestra Anne Dujić službenica koja je zaposlena kao savjetnica u građansko-upravnom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku, a kako se u konkretnom slučaju radi o predmetu iz nadležnosti kaznenog odjela, imajući u vidu naprijed navedeno, ocijenjeno je da ne postoji mogući sukob interesa niti da to može utjecati na pristranost u postupanju, niti je utjecalo na donošenje odluke u predmetu"; navodi se u odgovoru na naš upit.

Također su u odgovoru naveli da je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv Anne Dujić na temelju članka 206. stavak. 1. točka 4. Zakona o kaznenom postupku.

Kazali su da ne mogu udovoljiti zahtjevu Jutarnjeg lista da im dostave odbačaj kaznene prijave jer nisu ispunjeni zakonski uvjeti da bi se to rješenje dostavilo.

Vezano za preispitivanje navoda policajke da je bila izložena pritiscima, naveli su da je oštećena policajka navela u svom iskazu da je bila izložena pritiscima nadređenih da ne podnosi kaznenu prijavu te da je na koncu podnijela kaznenu prijavu. Nadalje, ocijenjeno je da iz spisa ne proizlazi da bi ista bila izložena pritiscima da prijavu ne podnese, zbog čega nisu u tom pravcu vršene daljnje provjere, tvrdi šibensko tužiteljstvo.

Samo dva sata kasnije iz DORH-a je stigao odgovor koji u potpunosti opovrgava sve ono što su tvrdili u šibenskom tužiteljstvu.

Kako Jutarnji doznaje, oni su odgovor na naš upit sročili samostalno i u centrali u DORH-u nisu imali pojma da će na ovaj način odgovoriti na naš upit. Naime, njihov odgovor u potpunosti se pobija onim što je ustanovljeno unutarnjim nadzorom koji je rezultirao činjenicom da je šibensko tužiteljstvo maknuto sa slučaja Anne Dujić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 18:37