StoryEditorOCM
HrvatskaGRAĐANI SE ŽALE

Cijene u trgovinama i salonima su odletjele u nebo: Ovo su neki od primjera brutalnog poskupljenja

Piše Vijesti SD
8. rujna 2024. - 09:02

U posljednjih dvije godine znatno su poskupile osnovne prehrambene namirnice. Stručnjaci nisu optimistični po pitanju smanjenja inflacije. Na visoke cijene požalio se i predsjednik Zoran Milanović. Kako i ne bi kad je od 65 proizvoda, njih 48 znatno poskupjelo u samo dvije godine. Stručnjaci nisu optimistični po pitanju smanjenja inflacije, piše Dnevnik.hr.

Svinjski but prije dvije godine na akciji se mogao naći za dva eura i 79 centi – danas je na akciji pet eura. Muško šišanje stajalo je pet eura i 30 centi, danas je osam. Brašno je u dvije godine skočilo sa 62 centa na dva eura i 45.

"100 posto su otišle cijene, npr. grah je sedam eura, naranče četiri. Jako smiješno", rekao je Tomislav iz Zagreba.

"Vlada ništa ne poduzima po tome, slobodno tržište, trgovine, trgovački lanci rade što žele. Mislim da tu nema pomoći", rekla je Orhideja iz Zagreba.

image

Ilustracija

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Ovo su neki od primjera poskupljenja. Bečki odrezak u restoranu u kolovozu 2022. stajao je osam eura i 23 centa, danas je jedanaest i pol. Pizza je s nešto više od pet eura skočila na šest i pol.

Kava u restoranu je bila euro, sada je euro i 30, a mljevena kava jednog proizvođača je s dva eura i 92 centa skočila na četiri eura i devet centi. Analizu je radila udruga za zaštitu potrošača. Iako je 30 proizvoda zamrznutih cijena, kažu to nije dovoljno.

"Problem je što tih proizvoda nema dovoljno i nitko to ne kontrolira i mi smo to upozorili. Što vrijedi da je Vlada donijela odluku da su zamrznuti ako ih ne mogu kupiti po tim cijenama. Tražili smo da se ta lista proizvoda proširi barem na ovih 50 koje smo popisivali", rekla je Ana Knežević iz Udruge za zaštitu potrošača.

image

Ilustracija

Ante Cizmic/Cropix

Jer zamrznute cijene - teško se primijete.

"Uopće ne, neistinito. Nažalost, ali je sve neistinito", rekla je Ana iz Zagreba, a Omer je dodao:

"Lažu sve živo. Lažu!"

Zato će se primijetiti rast cijene plina i struje.

"Svako povećanje cijena energenata rezultirat će povećanjem cijena proizvoda ili usluga jer ipak su energenti sastavni dio proizvodnje", rekla je Branka Prišlić iz Glasa poduzetnika.

Ipak, kava u kafiću ne bi trebala ići gore, smiruju ugostitelji. Kažu - dobro je što se subvencije postupno smanjuju.

"Vjerujem da smo se sad nekako ustabilili, voljeli bi i da se rastereti trošak rada koji je postao najskuplji. Kada bi rasteretili rad evo možda bi mogli ići i na niže, ali u ovom trenutku smo tako kako jesmo", rekla je Žaklina Troskot, predsjednica nacionalne udruge ugostitelja.

image

Ilustracija

Ante Cizmic/Cropix

Ekonomski stručnjaci se slažu da energetika ne bi trebala imati negativan utjecaj, ali to ne znači da je kraj inflaciji.

- Hrana je najznačajniji segment i najbitniji. Ove godine opet klimatski uvjet nisu bili dobri za ukupan prinos i u tom kontekstu teško da ćemo iz uvoza dostići tendencije snižavanja cijena - rekao je ekonomski analitičar Hrvoje Japunčić.

Inflacija bi mogla i dalje odskakati od europskog prosjeka. Pa se i predsjednik požalio.

- Moja supruga ide u trgovinu cijelo vrijeme i već pet godina govori kako je sve skupo. Nije baš da mi živimo teško, ali je skupo, cijene su visoke - rekao je Milanović.

Pad cijena ne možemo očekivati tako brzo, pogotovo oko onog najvažnijeg - hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 09:02