StoryEditorOCM
HrvatskaAPARTMANI

Cijene nekretnina ‘eksplodirale‘ u jednoj hrvatskoj regiji: ‘Ono što je bilo 10.000 eura, sad je 50.000 eura‘

Piše VIJESTI SD
18. svibnja 2024. - 17:44

Turistička sezona se zahuktava, no kad je riječ o tržištu nekretnina na obali, ono se hladi već neko vrijeme. Trend pada prodaje koji je počeo prošle godine nastavlja se i ove, a za to je najveći razlog ekonomska kriza.

"Glavni razlog za usporavanje prodaje nekretnina na obali je recesija na njemačkom tržištu. Na nekim lokacijama čak do 90 posto kupaca su stranci, a uvijek su na prva tri mjesta Nijemci, Austrijanci i Slovenci", kaže Lana Mihaljinac Knežević, članica Predsjedništva Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u za Dnevnik.hr.

Prosječna realizirana cijena kvadrata na obali lani je iznosila nešto manje od 2600 eura što je daleko od cijena o kojima često slušamo, a koje su dva do tri puta veće.

Direktor Dogma nekretnina iz Rijeke Branko Papeš potvrđuje kako je došlo do usporavanja tržišta na obali za 20-ak posto. Najviše se traže se kuće za odmor s bazenima od 500 do 700 tisuće eura. Najčešće su kupci strani državljani ili povratnici u Hrvatsku. 

Jozo iz Frankurta pogleda tri nekretnine i jednu kupi. A Sebastian..."

"Unazad dvije godine 36 posto realiziranih kupovina su bili strani državljani, no u 50 posto slučajeva je to ex YU dijaspora s naglaskom na hrvatsku dijasporu. Postoji bitna razlika u radu sa strancima i našim ljudima. Kad stranac dođe kod kupovati nekretninu to je kao da mi idemo u Albaniju ili Maroko. Nemaju povjerenja, ne pričaju naš jezik, ne razumiju naš zakonodavni sustav, nisu emotivno vezani za Hrvatsku. I brzina odluke o kupnji koju donosi naš čovjek i stranac je neusporediva“, ističe Papeš za Dnevnik.hr, pa plastično opisuje: "Kad nam dođe Jozo iz Frankfurta, pogleda tri nekretnine, a jednu kupi. Kada dođe Sabastian Müller, stomatolog iz Münchena, on pogleda pet, sedam ili 15 nekretnina, traži sve podatke, kreće cjenkanje, i onda dolazi njegov odvjetnik nakon pet mjeseci. I onda se često kupnja niti ne realizira".

Ipak, kupci iz inozemstva dobro znaju da niti u Hrvatskoj više ne mogu kupiti kućicu kraj mora za 40-ak tisuća eura. Od lokacija po potražnji i dalje prednjači Istra koja je lako dostupna automobilom, pogotovo za Austrijance i Nijemce, dok primjerice Česi najviše traže Dalmaciju. Atraktivna je i okolica Zadra, Splita, a od otoka Krk, Brač…

Cijene u Gorskom kotaru su eksplodirale

Iako je malo udaljeniji od mora, Gorski kotar postao je iznimno tražena destinacija za kupnju nekretnina za odmor. 

"Cijene su doslovce eksplodirale od korone naovamo. Prije se zemljište moglo kupiti za 7500 do 10.000 eura, a danas je cijena 40 do 50 tisuća eura. To se sad lagano prelijeva i na Liku. Tako da tko planira investiciju, to je sigurno lokacija gdje treba ulagati", kaže Papeš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 09:01