StoryEditorOCM
Hrvatskapripremite se!

Čeka li nas idući tjedan ono što sad proživljava Grčka? Tamo trenutačno ne rade škole. Meteorolog: ‘Jača vrela masa...‘

Piše S.N./JL
14. lipnja 2024. - 10:10

Nakon nekoliko oblačnih dana s nižim temperaturama, pred nama je, kako se čini, još jedan prilično izražen toplinski val, a temperature bi se početkom tjedna, prognozira IstraMet, ponegdje mogle približiti 40 Celzijevih stupnjeva. No kako će istovremeno sa zapada Europe pristizati vlažna i hladna zračna masa s Atlantika, mogli bismo svjedočiti žestokim olujama.

Slično u svojoj objavi na Facebooku prognozira i meteorolog Nedim Sladić s Nova bh te kaže kako će početkom idućeg tjedna doći će to jačanja vrele zračne mase s prostora sjeverne Afrike zbog čega se uz pretežno sunčano vrijeme očekuju izuzetno visoke temperature zraka koje će u većem dijelu ovih prostora prijeći 35, a lokalno mogu dosegnuti vrijednost i od 40 °C.

‘Prosječne geopotencijalne vrijednosti sredinom idućeg tjedna rastu iznad 584 dam, što je povezano s jačanjem vrele zračne mase s prostora sjeverne Afrike u sklopu termobaričkog grebena. Parcijalna gustoća/debljina zraka (partial air thickness) u prvih 5 km visine koja prelazi brojku od 584 dam povezana je sa suptropskom, tj. afričkom zračnom masom. Zahvaljujući tome, oko 20.06.2024. uz pretežno sunčano vrijeme očekujemo izuzetno visoke temperature zraka koje će u većem dijelu zemlje prijeći 35, a lokalno dosegnuti i vrijednost od 40 °C‘, kaže Sladić, prenosi Jutarnji list.

Kako izgleda život na tako visokim temperaturama već su iskusili stanovnici i posjetitelji Grčke i Turske. Naime, ondje je na nekim područjima u proteklih nekoliko dana izmjerena temperatura i do 45 Celzijevih stupnjeva. Zbog visokih temperatura u dijelovima Grčke zatvorene su škole, a grčko ministarstvo rada pozvalo je ljude u javnom i privatnom sektoru da, ako je moguće, rade od kuće.

Za brojne turiste koji su trenutačno u Ateni, grčki Crveni križ postavio je štandove na središnjem trgu Sintagma i na Akropoli, gdje osoblje dijeli besplatnu vodu, piše Hina.

Ljudima se savjetuje da izbjegavaju izlaske van u vrućim podnevnim satima, da piju puno vode, izbjegavaju alkohol, ne jedu previše i izbjegavaju intenzivno vježbanje na otvorenom.

Mnogi gradovi i općine u Grčkoj otvaraju javne, klimatizirane zgrade u kojima utočište mogu potražiti beskućnici ili oni koji u svojim domovima nemaju rashladne uređaje.

I turska meteorološka služba također je upozorila na toplinski val i temperature od oko 45 stupnjeva Celzija, a savjetuje se izbjegavanje boravka na otvorenom u vremenu od 11 do 16 sati, posebice starijim osobama, djeci i kroničnim bolesnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 10:11