stdClass Object ( [id] => 571510 [title] => Bernardić o novoj objavi e-mailova: Jelenić ne istražuje grupu Borg jer štiti Plenkovića [alias] => bernardic-o-novoj-objavi-e-mailova-jelenic-ne-istrazuje-grupu-borg-jer-stiti-plenkovica [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je za novu objavu mailova grupe Borg, po kojima se Lex Agrokor u posljednji tren mijenjao kako bi se pogodovalo američkom fondu Knighthead, prozvao glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da, unatoč sve više dokaza da se pokušavala prikriti pljačka Agrokora putem tog zakona, ne čini ništa jer štiti premijera.

"Posve smo sigurni da štiti samog predsjednika Vlade“, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare i dodao kako je sada sasvim jasno da je "danas odgovornost samo i jedino na glavnom državnom odvjetniku Jeleniću, a on nažalost po tom pitanju ne čini ništa dok građani i dalje gube povjerenje u institucije“.

"Štiti li Jelenić nekoga? Možda samog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića“, zapitao se Bernardić te naglasio kako su u SDP-u danas posve sigurni da "ovdje više nije u pitanju politička odgovornost, nego i kaznena“.

Istaknuo je kako i ovi mailovi koje je objavilo portal N1 potvrđuju da su u SDP-u bili u pravu i da je cijeli zakon "namještaljka koja je Plenkovićevim savjetnicima, grupi Borg, omogućila da izvuku stotine milijuna kuna iz Agrokora".

"Slikovito, grupa Plenkovićevih prijatelja na čelu s odvjetnikom Borisom Šavorićem, koja je u tajnosti pisala lex Agrokor kako bi se poslije na njemu obogatili, omogućila je lešinarskom fondu Knighthead da kupi obveznice za 20, a proda za 100. Odnosno, da kupi nešto u bescjenje, a kasnije to masno naplati. To se zove pogodovanje i trgovanje povlaštenim informacijama, a to je kazneno djelo“, izjavio je čelnik SDP-a. 

Ocijenio je i da su iz zakona izbacili nadzor i kontrolu bivšeg izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka te podnošenje izvještaja, sve kako bi pokušali prikriti legalnu pljačku. 

"Ovo je pitanje za DORH pa opet pitam gdje je Jelenić? Svaki dan je dokaza sve više, a glavni državni odvjetnik i dalje ne čini ništa. Zašto? Štiti li samog predsjednika Vlade? Danas smo posve sigurni - da“, rekao je Bernardić. 

To je, smatra, priznao i premijer Plenković kada je smijenio Ramljaka i ministricu gospodarstva Martinu Dalić te pozvao savjetnike da vrate novac koji nikada nije vraćen, a riječ je o stotinama milijuna kuna. "Pitam se postoji li možda dogovor oko toga na koji način će mu njegovi prijatelji tu uslugu vratiti? Bilo bi zgodno da to javnost sazna“, kazao je.

Upitan hoće li onda SDP podignuti kaznenu prijavu kada je DORH već ne pokreće, Bernardić je odgovorio kako ne može odgovoriti jednoznačno, prozivajući DORH da radi u "slow motion modu" te napominjući da je i zataškavanje kaznenog djela također kazneno djelo.

Apsolutno neprihvatljivim smatra da guverner HNB-a Boris Vujčić sudjeluje na promociji knjige bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, pogotovo nakon curenja mailova.

Nakon što je jedan krak "afere SMS" stigao i do Vlade Galića, savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Bernardić je ocijenio kako je riječ o unutarstranačkom sukobu u HDZ-u te istaknuo da obje afere, i Borg i SMS, vode prema vrhu HDZ-a.

Kolinda: Nije mi poznato

Vezano za objavu novih mailova vezanih uz grupu Borg po kojima se Lex Agrokor u posljednji tren mijenjao kako bi se pogodovalo američkom fondu Knighthead, Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović danas je kazala da joj ovi podaci nisu bili poznati i da ih je saznala iz medija te se nada da će se uskoro o njima očitovati DORH i ostale nadležne institucije.

Komentirala je da cijela ta afera "nažalost nije zatvorena" te poručila neka institucije odrade svoj posao do kraja i neka se sasvim istraži.

"Temeljna razlika između SMS afere i onoga što se događalo u Agrokoru činjenica je da je skupina visokih ozbiljnih državnih dužnosnika komunicirala preko nedopustivih sredstava komunikacije u izradi jednog zakona koji je bio ključan za stabilizaciju i opstanak hrvatskog gospodarstva i sprječavanje domino efekta. To mi je kao predsjednici dalo dojam da je u pitanju bila nacionalna sigurnost jer su se zaobilazile institucije i koristila sredstva koja nisu bila primjerena ", ustvrdila je Grabar Kitarović.

Ponovila je kako bi, da je na mjestu savjetnika iz grupe Borg, vratila novac jer je "čast važnija od novca".

Marić: Nisam upoznat sa situacijom oko objave novih mailova o grupi Borg

Ministar financija Zdravko Marić nije u utorak želio komentirati objave novih mailova vezanih uz grupu Borg, po kojima se Lex Agrokor u posljednji tren mijenjao kako bi se pogodovalo američkom fondu Knighthead, rekavši kako nema takvih saznanja što se tiče njegovog ministarstva, za koje tvrdi da radi na odgovoran i transparentan način.

"Nisam upoznat, nisam stigao pogledati, vidio sam samo naslove, nisam uopće znao o čemu se radi", izjavio je Marić novinarima na Danima financijskih institucija.

Tvrdi kako nema takvih saznanja što se tiče njegovog ministarstva, te da njegovo ministarstvo radi na velikom broju zakona, ali na "krajnje odgovoran, službeni, transparentan način".

Veliki je broj zakona koji se izrađuju u Ministarstvu financija, bilo da se radio o poreznom ili financijskom sustavu. Ministarstvo je uvijek i samo isključivi nositelj svih tih zakona, naglasio je.

"Ako i uključujemo druge ljude, poglavito u financijskom sustavu - predstavnike HNB-a, HANFA-e i ostalih, sve je to na krajnje odgovoran, službeni, transparentan način, tako da što se tiče ministarstva financija možete biti bezbrižni po pitanju toga. Naravno, ima razno-raznih komentara i legitimnih zahtjeva, koji dolaze od različitih interesnih skupina, da se u određenom sustavu napravi ovo ili ono, ali na kraju je naša konačna riječ", kazao je Marić.

N1 je objavio u utorak mailove koje su 30. ožujka 2107., dan uoči usvajanja prijedloga Lex Agrokor na Vladi, razmijenili tadašnja ministrica gospodarstva Martina Dalić i Branimir Bricelj, član grupe poznate pod nazivom Borg, koja je radila Lex Agrokor.

Iz njih se, kako navodi N1, vidi da su toga dana u prijedlog unesene izmjene koje su omogućile Knighthead fondu da kroz roll up kredit ostvari goleme profite, a ostali goleme gubitke. Knighthead je, pišu, zahvaljujući tome "u punom iznosu naplatio obveznice koje je kupovao u bescjenje od prodavatelja koji nisu znali za Lex Agrokor".

Kuščević nakon objave novih mailova: Agrokor je zatvorena tema 

Ministar uprave Lovro Kuščević u utorak je, nakon što je N1 objavio nove mailove vezane uz grupu Borg po kojima se Lex Agrokor u posljednji tren mijenjao kako bi se pogodovalo američkom fondu Knighthead, izjavio kako je Agrokor - zatvorena tema.

Ponovio je da su je zatvorena tako što su se spasili deseci tisuća radnih mjesta i spriječio kolaps koji je prijetio hrvatskom gospodarstvu.

"Nove mailove, istinite ili lažne, doživljavam kao recikliranje te odavno potrošene i zatvorene teme", rekao je Kuščević je novinarima u Ministarstvu uprave nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za projekt "e-Poslovanje".

N1 je objavio u utorak mailove koje su 30. ožujka 2107., dan uoči usvajanja prijedloga Lex Agrokor na Vladi, razmijenili tada ministrica gospodarstva Martina Dalić i Branimir Bricelj, član grupe poznate pod nazivom Borg, koja je radila Lex Agrokor.

Iz njih se, kako navodi N1, vidi da su toga dana u prijedlog unesene izmjene koje su omogućile Knighthead fondu da kroz roll up kredit ostvari goleme profite, a ostali goleme gubitke. Knighthead je, pišu, zahvaljujući tome "u punom iznosu naplatio obveznice koje je kupovao u bescjenje od prodavatelja koji nisu znali za Lex Agrokor."  

U tekstu praćenom faksimilima mailova, N1 navodi da Bricelj svojim izmjenama oslobađa budućeg izvanrednog povjerenika gotovo svih kontrola - izbacuje odredbu koja je predviđala da izvanredni povjerenik mora dobiti odobrenje Vjerovničkog vijeća za angažman savjetnika, uvodi Privremeno vjerovničko vijeće, koje po originalnom zakonskom tekstu nije niti trebalo postojati.

Navode iz prepiske i napomenu da se doradi tekst kako bi se moglo utjecati na stand still aranžman, Todorićev samostalni pokušaj dogovora s vjerovnicima i dopisuju odredbu da će se aktiviranjem Lex prekinuti eventualni stečajni postupci.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => lex agrokor se mijenjao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-10-23 16:52:48 [created_by] => 3126 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-10-23 16:58:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-10-23 16:52:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2455 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/10/23/SD Portal/10388737.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1278" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7789198 Threads: 3 Questions: 1635950813 Slow queries: 4861409 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111395394 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/bernardic-o-novoj-objavi-e-mailova-jelenic-ne-istrazuje-grupu-borg-jer-stiti-plenkovica-571510 [printLink] => /vijesti/hrvatska/bernardic-o-novoj-objavi-e-mailova-jelenic-ne-istrazuje-grupu-borg-jer-stiti-plenkovica-571510?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 321378 [name] => Agrokor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => agrokor [link] => /tag/agrokor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 315963 [name] => davor bernardić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-bernardic [link] => /tag/davor-bernardic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 247269 [name] => andrej plenković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrej-plenkovic [link] => /tag/andrej-plenkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 456882 [name] => Dražen Jelenić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => drazen-jelenic [link] => /tag/drazen-jelenic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 387826 [name] => grupa borg [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grupa-borg [link] => /tag/grupa-borg ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => lex agrokor se mijenjao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bernardić o novoj objavi e-mailova: Jelenić ne istražuje grupu Borg jer štiti Plenkovića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3126 [name] => Hina [username] => hina [email] => hina@sd.hr [password] => $2y$10$P7lYw6PCgzwz42YfCkI7ROEdPBrtMrSzCBlQHrbuDVWbduDdUz96y [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hina-3126 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1644 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/e903af0c78b05bd682a4e75b05422a06?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/23/SD Portal/10388737.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/10/23/SD Portal/10388737.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je za novu objavu mailova grupe Borg, po kojima se Lex Agrokor u posljednji tren mijenjao kako bi se pogodovalo američkom fondu Knighthead, prozvao glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da, unatoč sve više dokaza da se pokušavala prikriti pljačka Agrokora putem tog zakona, ne čini ništa jer štiti premijera.

"Posve smo sigurni da štiti samog predsjednika Vlade“, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare i dodao kako je sada sasvim jasno da je "danas odgovornost samo i jedino na glavnom državnom odvjetniku Jeleniću, a on nažalost po tom pitanju ne čini ništa dok građani i dalje gube povjerenje u institucije“.

"Štiti li Jelenić nekoga? Možda samog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića“, zapitao se Bernardić te naglasio kako su u SDP-u danas posve sigurni da "ovdje više nije u pitanju politička odgovornost, nego i kaznena“.

Istaknuo je kako i ovi mailovi koje je objavilo portal N1 potvrđuju da su u SDP-u bili u pravu i da je cijeli zakon "namještaljka koja je Plenkovićevim savjetnicima, grupi Borg, omogućila da izvuku stotine milijuna kuna iz Agrokora".

"Slikovito, grupa Plenkovićevih prijatelja na čelu s odvjetnikom Borisom Šavorićem, koja je u tajnosti pisala lex Agrokor kako bi se poslije na njemu obogatili, omogućila je lešinarskom fondu Knighthead da kupi obveznice za 20, a proda za 100. Odnosno, da kupi nešto u bescjenje, a kasnije to masno naplati. To se zove pogodovanje i trgovanje povlaštenim informacijama, a to je kazneno djelo“, izjavio je čelnik SDP-a. 

Ocijenio je i da su iz zakona izbacili nadzor i kontrolu bivšeg izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka te podnošenje izvještaja, sve kako bi pokušali prikriti legalnu pljačku. 

"Ovo je pitanje za DORH pa opet pitam gdje je Jelenić? Svaki dan je dokaza sve više, a glavni državni odvjetnik i dalje ne čini ništa. Zašto? Štiti li samog predsjednika Vlade? Danas smo posve sigurni - da“, rekao je Bernardić. 

To je, smatra, priznao i premijer Plenković kada je smijenio Ramljaka i ministricu gospodarstva Martinu Dalić te pozvao savjetnike da vrate novac koji nikada nije vraćen, a riječ je o stotinama milijuna kuna. "Pitam se postoji li možda dogovor oko toga na koji način će mu njegovi prijatelji tu uslugu vratiti? Bilo bi zgodno da to javnost sazna“, kazao je.

Upitan hoće li onda SDP podignuti kaznenu prijavu kada je DORH već ne pokreće, Bernardić je odgovorio kako ne može odgovoriti jednoznačno, prozivajući DORH da radi u "slow motion modu" te napominjući da je i zataškavanje kaznenog djela također kazneno djelo.

Apsolutno neprihvatljivim smatra da guverner HNB-a Boris Vujčić sudjeluje na promociji knjige bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, pogotovo nakon curenja mailova.

Nakon što je jedan krak "afere SMS" stigao i do Vlade Galića, savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, Bernardić je ocijenio kako je riječ o unutarstranačkom sukobu u HDZ-u te istaknuo da obje afere, i Borg i SMS, vode prema vrhu HDZ-a.

Kolinda: Nije mi poznato

Vezano za objavu novih mailova vezanih uz grupu Borg po kojima se Lex Agrokor u posljednji tren mijenjao kako bi se pogodovalo američkom fondu Knighthead, Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović danas je kazala da joj ovi podaci nisu bili poznati i da ih je saznala iz medija te se nada da će se uskoro o njima očitovati DORH i ostale nadležne institucije.

Komentirala je da cijela ta afera "nažalost nije zatvorena" te poručila neka institucije odrade svoj posao do kraja i neka se sasvim istraži.

"Temeljna razlika između SMS afere i onoga što se događalo u Agrokoru činjenica je da je skupina visokih ozbiljnih državnih dužnosnika komunicirala preko nedopustivih sredstava komunikacije u izradi jednog zakona koji je bio ključan za stabilizaciju i opstanak hrvatskog gospodarstva i sprječavanje domino efekta. To mi je kao predsjednici dalo dojam da je u pitanju bila nacionalna sigurnost jer su se zaobilazile institucije i koristila sredstva koja nisu bila primjerena ", ustvrdila je Grabar Kitarović.

Ponovila je kako bi, da je na mjestu savjetnika iz grupe Borg, vratila novac jer je "čast važnija od novca".

Marić: Nisam upoznat sa situacijom oko objave novih mailova o grupi Borg

Ministar financija Zdravko Marić nije u utorak želio komentirati objave novih mailova vezanih uz grupu Borg, po kojima se Lex Agrokor u posljednji tren mijenjao kako bi se pogodovalo američkom fondu Knighthead, rekavši kako nema takvih saznanja što se tiče njegovog ministarstva, za koje tvrdi da radi na odgovoran i transparentan način.

"Nisam upoznat, nisam stigao pogledati, vidio sam samo naslove, nisam uopće znao o čemu se radi", izjavio je Marić novinarima na Danima financijskih institucija.

Tvrdi kako nema takvih saznanja što se tiče njegovog ministarstva, te da njegovo ministarstvo radi na velikom broju zakona, ali na "krajnje odgovoran, službeni, transparentan način".

Veliki je broj zakona koji se izrađuju u Ministarstvu financija, bilo da se radio o poreznom ili financijskom sustavu. Ministarstvo je uvijek i samo isključivi nositelj svih tih zakona, naglasio je.

"Ako i uključujemo druge ljude, poglavito u financijskom sustavu - predstavnike HNB-a, HANFA-e i ostalih, sve je to na krajnje odgovoran, službeni, transparentan način, tako da što se tiče ministarstva financija možete biti bezbrižni po pitanju toga. Naravno, ima razno-raznih komentara i legitimnih zahtjeva, koji dolaze od različitih interesnih skupina, da se u određenom sustavu napravi ovo ili ono, ali na kraju je naša konačna riječ", kazao je Marić.

N1 je objavio u utorak mailove koje su 30. ožujka 2107., dan uoči usvajanja prijedloga Lex Agrokor na Vladi, razmijenili tadašnja ministrica gospodarstva Martina Dalić i Branimir Bricelj, član grupe poznate pod nazivom Borg, koja je radila Lex Agrokor.

Iz njih se, kako navodi N1, vidi da su toga dana u prijedlog unesene izmjene koje su omogućile Knighthead fondu da kroz roll up kredit ostvari goleme profite, a ostali goleme gubitke. Knighthead je, pišu, zahvaljujući tome "u punom iznosu naplatio obveznice koje je kupovao u bescjenje od prodavatelja koji nisu znali za Lex Agrokor".

Kuščević nakon objave novih mailova: Agrokor je zatvorena tema 

Ministar uprave Lovro Kuščević u utorak je, nakon što je N1 objavio nove mailove vezane uz grupu Borg po kojima se Lex Agrokor u posljednji tren mijenjao kako bi se pogodovalo američkom fondu Knighthead, izjavio kako je Agrokor - zatvorena tema.

Ponovio je da su je zatvorena tako što su se spasili deseci tisuća radnih mjesta i spriječio kolaps koji je prijetio hrvatskom gospodarstvu.

"Nove mailove, istinite ili lažne, doživljavam kao recikliranje te odavno potrošene i zatvorene teme", rekao je Kuščević je novinarima u Ministarstvu uprave nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za projekt "e-Poslovanje".

N1 je objavio u utorak mailove koje su 30. ožujka 2107., dan uoči usvajanja prijedloga Lex Agrokor na Vladi, razmijenili tada ministrica gospodarstva Martina Dalić i Branimir Bricelj, član grupe poznate pod nazivom Borg, koja je radila Lex Agrokor.

Iz njih se, kako navodi N1, vidi da su toga dana u prijedlog unesene izmjene koje su omogućile Knighthead fondu da kroz roll up kredit ostvari goleme profite, a ostali goleme gubitke. Knighthead je, pišu, zahvaljujući tome "u punom iznosu naplatio obveznice koje je kupovao u bescjenje od prodavatelja koji nisu znali za Lex Agrokor."  

U tekstu praćenom faksimilima mailova, N1 navodi da Bricelj svojim izmjenama oslobađa budućeg izvanrednog povjerenika gotovo svih kontrola - izbacuje odredbu koja je predviđala da izvanredni povjerenik mora dobiti odobrenje Vjerovničkog vijeća za angažman savjetnika, uvodi Privremeno vjerovničko vijeće, koje po originalnom zakonskom tekstu nije niti trebalo postojati.

Navode iz prepiske i napomenu da se doradi tekst kako bi se moglo utjecati na stand still aranžman, Todorićev samostalni pokušaj dogovora s vjerovnicima i dopisuju odredbu da će se aktiviranjem Lex prekinuti eventualni stečajni postupci.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/bernardic-o-novoj-objavi-e-mailova-jelenic-ne-istrazuje-grupu-borg-jer-stiti-plenkovica-571510 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bb6e4a6396dea3b27677d38e4ca634f3ca701542 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bernardi%C4%87+o+novoj+objavi+e-mailova%3A+Jeleni%C4%87+ne+istra%C5%BEuje+grupu+Borg+jer+%C5%A1titi+Plenkovi%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbernardic-o-novoj-objavi-e-mailova-jelenic-ne-istrazuje-grupu-borg-jer-stiti-plenkovica-571510 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbernardic-o-novoj-objavi-e-mailova-jelenic-ne-istrazuje-grupu-borg-jer-stiti-plenkovica-571510 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => lex agrokor se mijenjao [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskalex agrokor se mijenjao

Bernardić o novoj objavi e-mailova: Jelenić ne istražuje grupu Borg jer štiti Plenkovića

23. listopada 2018. - 18:52

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je za novu objavu mailova grupe Borg, po kojima se Lex Agrokor u posljednji tren mijenjao kako bi se pogodovalo američkom fondu Knighthead, prozvao glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića da, unatoč sve više dokaza da se pokušavala prikriti pljačka Agrokora putem tog zakona, ne čini ništa jer štiti premijera.

"Posve smo sigurni da štiti samog predsjednika Vlade“, rekao je Bernardić na konferenciji za novinare i dodao kako je sada sasvim jasno da je "danas odgovornost samo i jedino na glavnom državnom odvjetniku Jeleniću, a on nažalost po tom pitanju ne čini ništa dok građani i dalje gube povjerenje u institucije“.

"Štiti li Jelenić nekoga? Možda samog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića“, zapitao se Bernardić...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 13:30