StoryEditorOCM
HrvatskaBORAC ZA ISTINU

Antun Ivanković dobio svoj trg: Počast čovjeku koji je otkrio Nicolierova ubojicu

Piše Snježana Šetka
13. lipnja 2024. - 17:47

Otkrivanjem spomen ploče i otvorenjem Trga Antuna Ivankovića, Općina Tovarnik odala je počast svome mještaninu Antunu Ivankoviću, hrvatskom branitelju, publicistu i borcu za istinu o Domovinskom ratu i Hrvatskoj.

Dan uoči svetog Ante Trg je otvoren na svečanosti koja je okupila mještane Tovarnika koji su došli iskazati počast svome mještaninu koji je umro 2022. godine u 56-oj godini. Široj javnosti je ostao najviše poznat po otkriću ubojice Jeana Michela Nicoliera, francuskog dragovoljca HOS-a nestalog u Vukovaru.

Antun Ivanković bio je pripadnik vukovarske 4. bojne 3. GBR ZNG-a, a svoj život posvetio je promicanju istine i otkrivanju počinitelja ratnih zločina na području Tovarnika i Srijema. Bio je voditelj ureda Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije te predsjednik Udruge dr. Ante Starčević Tovarnik. Kao producent i koscenarist, sudjelovao je u stvaranju niza nagrađivanih dokumentarnih filmova, a također je bio suautor i nakladnik značajnih knjiga o povijesti Tovarnika i Srijema. Posebno je značajno njegovo zalaganje za dolazak obitelji ubijenog francuskog dragovoljca Jeana-Michela Nicoliera u Hrvatsku i dodjeljivanje odličja njegovoj majci.

image

OTVORENJE TRGA I SPOMEN PLOČE ANTUNU IVANKOVIĆU U TOVARNIKU

Nakon ceremonije otvorenja trga i otkrivanja spomen ploče, prikazan je dokumentarno-vjerski film “Naša Gospa Bapska” redatelja i scenarista Branka Ištvančića. Koautor ideje i scenarija filma je Antun Ivanković, a produkciju potpisuju Udruga Artizana i Udruga dr. Ante Starčević Tovarnik. Ovaj film je bio posljednji rad Antuna Ivankovića koji je gostovao i u Dalmaciji s filmom posvećenom Ivanu Anđeliću Doktoru, vukovarskoj legendi i zapovjedniku sa Sajmišta.

Ivanković je još krajem 2011. godine kao predsjednik Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, koja otkriva počinitelje ratnih zločina u Srijemu, dao Odjelu za ratne zločine Policijske uprave vukovarsko-srijemske izjavu u kojoj tvrdi da je prikupio podatke koji upućuju na to da je francuskog dragovoljca, branitelja Vukovara i pripadnika HOS-a, iz vukovarske bolnice odvedenog na Ovčaru, Jean-Michela Nicoliera ispred hangara na Ovčari ubio Spasoje Petković, zvan Štuka, o čemu su pisali i mediji u Srbiji.

image

OTVORENJE TRGA I SPOMEN PLOČE ANTUNU IVANKOVIĆU U TOVARNIKU

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 11:19