stdClass Object ( [id] => 1342256 [title] => Ako itko zna što su rasna diskriminacija i aparthejd, znaju ljudi u Južnoj Africi. I evo što o tome imaju reći Izraelu [alias] => ako-itko-zna-sto-su-rasna-diskriminacija-i-aparthejd-znaju-ljudi-u-juznoj-africi-i-evo-sto-o-tome-imaju-reci-izraelu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Barbarsko razaranje Gaze i pokolj palestinskog naroda imaju svoju cijenu: sve više zemalja prekida diplomatske odnose s Izraelom ili povlači ambasadore iz Tel Aviva. Led je 31. listopada probila ljevičarska vlada Bolivije, već sutradan njezin su primjer slijedili Kolumbija, Čile i Jordan, dan potom i Bahrein, a do danas su se diplomatskom bojkotu Izraela pridružili Turska, Čad, Honduras i Belize. Prošlog tjedna tom se klubu priključila i Južna Afrika.

Kako vidimo, zasad u taj klub ulaze samo zemlje Latinske Amerike, Afrike i Azije. Još nijedna zemlja kolektivnog Zapada – pa tako ni Europe – nije se usudila na takav način prozvati Izrael zbog nerazmjerne reakcije na Hamasov napad od 7. listopada. Najbliža tome je Španjolska, čija se socijalistička vlada nalazi pod pritiskom svojeg lijevog krila – oličenog u ministricama iz Podemosa – koje zahtijeva odlučnu diplomatsku reakciju protiv Izraela.

Tako ministrica socijalnih prava Ione Belarra – inače šefica Podemosa – traži “raskidanje diplomatskih odnosa s Izraelom” i da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegovi suradnici odgovorni za bombardiranje civila u Gazi izvedu pred Međunarodni sud pravde, dok njezina stranačka kolegica, ministrica za rodnu jednakost Irene Montero poziva i da se Izraelu uvedu sankcije:

– Nema ništa hitnije nego prekinuti ovaj genocid. Trebamo konačno prekinuti diplomatske odnose s Izraelom, uvesti mu embargo na oružje i nametnuti gospodarske sankcije kako bismo zaustavili Netanyahua – kaže Montero.

---

image

"Zid aparthejda" - tako palestinci zovu dugačke separacijske zidove koje su na Zapadnoj obali izgradili Izraelci

Jaafar Ashtiyeh/Afp
---

‘Terorist’ Mandela

To je, zasad, vrhunac europskog i zapadnog bunta protiv onoga što gledamo u Gazi. Dok ostatak svijeta izraelsko postupanje prema palestinskim civilima ocjenjuje terminima u rasponu od “ratnih zločina” i “zločina protiv čovječnosti” do “genocida”, “etničkog čišćenja” i “aparthejda”, u europskoj politici jedino je krajnja ljevica svjesna da će nas potomci jednog dana pitati: “Zašto ste 2023. mirno gledali onaj užas u Gazi i zašto niste ništa poduzeli da se to zaustavi?”

U takvoj situaciji, možda je zanimljiv pogled na Izrael iz Južne Afrike. Jer ako netko zna što su rasna diskriminacija i aparthejd, onda to znaju tamošnji ljudi.

Vladajuća južnoafrička partija Afrički nacionalni kongres (ANC) osnovana je 1912., ali je sve do 1990. djelovala u ilegali. S misijom da se bori za prava crnih Južnoafrikanaca, svoju političku slavu i uzastopne izborne pobjede (od prvih multirasnih izbora 1994. ANC redovito osvaja više od 60 posto glasova, osim što je na zadnjim izborima iz 2019. dobio “samo” 58 posto) duguje upravo svojoj višedesetljetnoj borbi protiv aparthejda, koji je početkom 90-ih konačno i ukinut, što je povijesnog vođu ANC-a Nelsona Mandelu učinilo globalnom ikonom.

No u desetljećima prije toga Mandela je kao “terorist” služio doživotnu robiju, a ANC je bio osuđen od vlada Južne Afrike, SAD-a i Velike Britanije kao “teroristička organizacija”, baš kao danas Hamas. I nije to jedina poveznica Južne Afrike i Palestine: ANC je i prije izraelsku okupaciju palestinske zemlje uspoređivao s južnoafričkim aparthejdom, a nekidan je stranka donijela odluku o prekidu veza s Izraelom.

– Ne možemo sjediti prekriženih ruku i gledati genocidne akcije izraelskog režima. Afrički nacionalni kongres će podržati parlamentarni prijedlog koji poziva vladu da zatvori izraelsko veleposlanstvo u Južnoj Africi i prekine sve diplomatske odnose s Izraelom – rekla je 16. studenoga glasnogovornica ANC-a Mahlengi Bhengu-Motsiri.

Dan prije južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji je i predsjednik ANC-a, objavio je da je pozvao Međunarodni kazneni sud (ICC) da istraži “ratne zločine Izraela” – ističući “genocidne zračne napade” na Gazu i “odbijanje izraelske vlade da poštuje međunarodno pravo” – uz opasku da je preporuka donesena u dogovoru “s mnogim drugim zemljama”.

---

image

Prosvjednici u francuskom gradu Montpellieru s transparentom na komeu piše "Izrael, država aparthejda"

Sylvain Thomas/Afp
---

Bantustani i enklave

Rekosmo da je ANC i prije izraelsku okupaciju Palestine uspoređivao s aparthejdom u nekadašnjoj Južnoj Africi. Da bismo ocijenili je li ta teza utemeljena, moramo ocrtati osnovne karakteristike tog nekadašnjeg južnoafričkog društva, kako bismo ga mogli usporediti s izraelskim društvom.

Rasna diskriminacija prema crncima u Južnoj Africi datira još od dolaska bijelih kolonizatora u 17. stoljeću – preciznije: otkad je Nizozemska istočnoindijska kompanija 1652. osnovala trgovačku stanicu na Rtu dobre nade – ali se termin “aparthejd” odnosi na razdoblje od 1948. do početka 90-ih, kada je Južnom Afrikom vladala Nacionalna stranka, krajnje desna bjelačka partija s rasističkom agendom.

U najkraćem, aparthejd je sustav rasne segregacije – dvoslojni pravni sustav osmišljen da zadrži političku, društvenu i ekonomsku dominaciju bijele manjine u zemlji – koji je Nacionalna stranka 1948. uvela kao službenu politiku Južne Afrike. Sama riječ “aparthejd” znači “razdvajanje”, ili “stanje odvojenosti”.

Zakon o registraciji stanovništva iz 1950. klasificirao je sve Južnoafrikance u četiri rasne grupe: bijelce, crnce, Indijce i mulate, pri čemu su najviši status imali bijelci, a najniži crni Afrikanci (Afrikaneri). U gradovima su stvarane zone nedostupne crncima, nego isključivo bijelcima, uključujući odvojene dijelove autobusa, ulica i parkova. Da bi uopće došao u grad, Afrikaner je morao od bijelog poslodavca ishoditi više propusnica – jednu za dopuštenje boravka, drugu za dopuštenje stanovanja, treću za dopuštenje kretanja noću...

Prvih godina režima, početkom 50-ih, svake godine bilo bi zatvoreno najmanje 250.000 Afrikanera, mahom zbog kršenja zabrane kretanja. A koji put ta bi se brojka penjala i do milijun godišnje: tako su 1953. zbog nepoštovanja zakona o propusnicama zatvorena 986.593 Afrikanera, a njih 861.269 je i osuđeno.

Prema studiji “Južna Afrika – prevladavanje aparthejda”, koju je izdao Centar za afričke studije američkog Sveučilišta Michigan, za pola stoljeća aparthejda svaki crni stanovnik Južne Afrike bio je u prosjeku jednom godišnje priveden u policiju na ispitivanje, te je u najvećem broju slučajeva fizički maltretiran.

Knesset negira Palestince

O rasnoj kategoriji ovisilo je i mjesto stanovanja. Kako se navodi u spomenutoj studiji Sveučilišta Michigan, kao rezultat zakona o aparthejdu u razdoblju između 1960. i 1983. iz svojih je domova izbačeno i protjerano 3,5 milijuna crnih Afrikanaca, koji su prisilno premješteni u segregirana naselja, što se smatra jednom od najvećih masovnih deložacija u modernoj historiji, usporedivoj možda tek s masovnim deložacijama milijuna palestinskih civila iz njihovih domova od 1948. do danas.

Ova ciljana preseljenja imala su za cilj segregaciju crne populacije u deset svojevrsnih rezervata poznatih kao “bantustani”. Ti su rezervati za Afrikanere obuhvaćali oko 10 posto površine države (9,6 posto), dok je bjelačkoj manjini pripadalo 90 posto teritorija (90,4 posto).

---

image

Cyril Ramaphosa, predsjednik Južne Afrike

Phill Magakoe/Afp
---

Mnoge promatrače ovi bantustani podsjećaju na palestinske enklave razbacane između rijeke Jordan i Sredozemnog mora, ali valja reći da su Palestinci teritorijalno ipak prošli nešto bolje od svojih južnoafričkih parnjaka: “palestinski bantustani” – Zapadna obala i Pojas Gaze – danas obuhvaćaju “čak” 22 posto teritorija povijesne Palestine, dok Izraelci danas drže “tek” 78 posto zemlje.

Aparthejd je s vremenom sve više izolirao Južnu Afriku na međunarodnoj sceni, dok je istodobno u zemlji rastao crnački otpor, predvođen ANC-om. Tijekom 70-ih i 80-ih taj je otpor postajao sve militantniji, što je izazvalo brutalne obračune između bjelačke vlade i crne gerile, uz tisuće mrtvih i zatvorenih.

U takvim okolnostima krajem 80-ih dolazi do pregovora između vladajuće Nacionalne partije i dojučerašnjih “terorista” iz ANC-a, uz slabljenje i postupno ukidanje aparthejda: nakon što su Mandela i drugi ANC-ovi čelnici 1990. pušteni iz zatvora, 1991. se ukida Zakon o aparthejdu, što se 1993. deklarira i u novom Ustavu, a na prvim multirasnim izborima iz 1994. pobjeđuje – Nelson Mandela.

Tako je završila priča o aparthejdu u Južnoj Africi. Sada ostaje da vidimo kakav je u toj priči Izrael.

Palestinske teritorije Izrael drži pod okupacijom već 75 godina, ali međunarodne organizacije za ljudska prava tek odnedavno povezuju politike izraelskih vlasti s aparthejdom. Za potrebe ovog teksta poslužit ćemo se izvještajem Human Rigts Watcha (HRW) iz travnja 2021., pod naslovom “Prag je prijeđen: Izraelske vlasti i zločini aparthejda i progona”.

Riječ se o izvještaju u kojem HRW na više od 200 stranica iscrpno dokumentira razne oblike diskriminacije kojima su izloženi Palestinci u Izraelu i na okupiranim teritorijima Zapadne obale (uključujući Istočni Jeruzalem) i Pojasa Gaze.

“Širom ovih područja i u većini aspekata života izraelske vlasti metodično privilegiraju Židove Izraelce i diskriminiraju Palestince”, stoji na početku izvještaja, u kojem se navodi da autori “ne namjeravaju uspoređivati Izrael s Južnom Afrikom pod aparthejdom, niti utvrđivati je li Izrael ‘država aparthejda’”. Umjesto toga, izvještaj “procjenjuje spadaju li određeni postupci i politike izraelskih vlasti (...) u zločine aparthejda i progona definirane međunarodnim pravom”.

Pritom se ističe da je međunarodna zajednica s vremenom odvojila termin “aparthejd” od izvornog južnoafričkog konteksta, razvila univerzalnu pravnu zabranu njegove prakse i definirala ga kao zločin protiv čovječnosti u Međunarodnoj konvenciji o suzbijanju i kažnjavanju iz 1973. (“Konvencija o aparthejdu”) i Rimskom statutu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) iz 1998. godine.

Prema tim dokumentima, zločin aparthejda sadrži tri osnovna elementa: namjeru da se održi sustav dominacije jedne rasne skupine nad drugom, sustavno ugnjetavanje jedne rasne skupine nad drugom, te nehumana djela koja se provode u skladu s tim politikama.

Prvi element, postojanje dominacijske namjere Izraelaca prema Palestincima, HRW dokazuje s više primjera. Među ostalim, Knesset je 2018. donio ustavni zakon kojim je Izrael potvrđen kao “nacionalna država židovskog naroda”, te je proglašeno da je pravo na samoodređenje “jedinstveno za židovski narod”, bez spomena Palestinaca.

---

image

Demonstracije protiv aparthejda u Južnoj Africi  prije 28 godina

 

Afp
---

’Struje nema, voda je kritično’

U izvještaju se ističe i izraelska politika “razdvajanja” Palestinaca između Zapadne obale i Gaze, koja sprječava kretanje ljudi i robe između tih enklava, kao i “judaizacija” područja sa značajnim udjelom palestinske populacije, uključujući Jeruzalem, Galileju i Negev.

“Ova politika, koja ima za cilj maksimizirati židovsku izraelsku kontrolu nad zemljom, koncentrira većinu Palestinaca (...) u gusto naseljene i nedovoljno funkcionalne enklave, te im ograničava pristup zemljištu i stanovanju, istovremeno potičući rast obližnjih židovskih zajednica”, pišu autori izvještaja.

Što se tiče drugog elementa aparthejda, sustavnog ugnjetavanja jedne rasne skupine nad drugom, HRW navodi da na okupiranim teritorijima “izraelske vlasti tretiraju Palestince odvojeno i nejednako u odnosu na židovske izraelske doseljenike”.

“Na okupiranoj Zapadnoj obali Izrael podvrgava Palestince drakonskom vojnom zakonu i provodi segregaciju, uglavnom zabranjujući Palestincima ulazak u naselja. U opkoljenom Pojasu Gaze Izrael nameće generalizirano zatvaranje, oštro ograničavajući kretanje ljudi i robe”, kaže se u izvještaju, te se opisuju posljedični teški uvjeti života u Gazi:

“Ta su ograničenja otežala pristup osnovnim uslugama, devastirajući gospodarstvo i čineći da se 80 posto stanovništva oslanja na humanitarnu pomoć. Obitelji u Gazi zadnjih se godina moraju snalaziti bez električne energije između 12 i 20 sati dnevno. Vode je također kritično malo”, stoji u izvještaju.

Ako žele izaći iz enklava, Palestinci moraju od izraelskih vlasti dobiti propusnicu. Također, unutar Zapadne obale Izrael zabranjuje nositeljima palestinskih iskaznica da ulaze u područja poput Istočnog Jeruzalema, osim ako osiguraju teško dostupne dozvole, što je još jedna paralela s nekadašnjom Južnom Afrikom, čiji su starosjedioci u eri aparthejda za dolazak i boravak u gradovima također morali ishoditi posebne dozvole.

“Fragmentacija palestinskog stanovništva, dijelom namjerno projektirana izraelskim ograničenjima kretanja i boravka, nastavlja cilj dominacije i pomaže prikrivati stvarnost izraelskih vlada koje u različitom stupnju provode represiju nad palestinskom populacijom u korist židovsko-izraelske dominantne skupine”, pišu autori izvještaja.

---

image

Sjajna fotografija koja dovoljno govori sama za sebe

Trevor Samson/Afp
---

’Prag je prijeđen’

Treći element aparthejda, rekosmo, čine “nehumana djela”. Prema Konvenciji o aparthejdu i Rimskom statutu, tu spadaju “prisilni transfer”, “izvlaštenje zemljišne imovine”, “stvaranje zasebnih rezervata i geta” te uskraćivanje “prava na odlazak i povratak u svoju zemlju”, odnosno “prava na državljanstvo”. HRW tvrdi da su izraelske vlasti počinile svako od tih djela.

Autori izvještaja ovdje navode “opsežna ograničenja kretanja 4,7 milijuna Palestinaca” na okupiranim teritorijima i “oduzimanje velikog dijela njihove zemlje”, kao i “nametanje oštrih uvjeta” za gradnju palestinskih domova, “uključujući kategorično uskraćivanje građevinskih dozvola u velikim dijelovima Zapadne obale, što je dovelo do toga da su tisuće Palestinaca napustile domove pod uvjetima koji predstavljaju prisilno premještanje”.

Odnosno, kako rezimiraju autori: “Svaka izraelska vlada od 1967. provodi ili održava nasilnu politiku na palestinskim okupiranim teritorijima.”

Generalno, Human Rights Watch zaključuje da je izraelska vlada pokazala namjeru da održi dominaciju židovskih Izraelaca nad Palestincima širom Izraela i na okupiranim teritorijima, te da je ta namjera povezana sa sustavnim ugnjetavanjem Palestinaca i nehumanim djelima počinjenima protiv njih. Kad se ta tri elementa nađu zajedno, ta kombinacija tvori zločin aparthejda.

“Godinama govorimo da smo blizu aparthejda i vjerujem da je sada jasno da je prag prijeđen”, zaključili su te 2021. autori HRW-ova izvještaja o Izraelu i Palestini, upozorivši na službenom računu organizacije da “svijet mora djelovati u ime milijuna Palestinaca žrtava institucionalne diskriminacije”.

Izvještaj je objavljen prije dvije i pol godine. Otada su Izrael i Hamas vodili dva rata u Gazi – ovaj drugi još traje – koji su samo dodatno pogoršali položaj žrtava aparthejda.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako netko zna što su rasna diskriminacija i aparthejd, onda to znaju ljudi u Južnoj Africi. Tamošnja vladajuća partija Afrički nacionalni kongres (ANC) i prije je izraelsku okupaciju palestinske zemlje uspoređivala s južnoafričkim aparthejdom, a nekidan je donijela odluku o prekidu veza s Izraelom. ‘Ne možemo sjediti prekriženih ruku i gledati genocidne akcije izraelskog režima’, poručili su iz ANC-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POGLED IZ PRETORIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Ako netko zna što su rasna diskriminacija i aparthejd, onda to znaju ljudi u Južnoj Africi. Tamošnja vladajuća partija Afrički nacionalni kongres (ANC) i prije je izraelsku okupaciju palestinske zemlje uspoređivala s južnoafričkim aparthejdom, a nekidan je donijela odluku o prekidu veza s Izraelom. ‘Ne možemo sjediti prekriženih ruku i gledati genocidne akcije izraelskog režima’, poručili su iz ANC-a POGLED IZ PRETORIJE 2 0 14197 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-22 07:31:38 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-26 12:31:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-26 12:31:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ako netko zna što su rasna diskriminacija i aparthejd, onda to znaju ljudi u Južnoj Africi. Tamošnja vladajuća partija Afrički nacionalni kongres (ANC) i prije je izraelsku okupaciju palestinske zemlje uspoređivala s južnoafričkim aparthejdom, a nekidan je donijela odluku o prekidu veza s Izraelom. ‘Ne možemo sjediti prekriženih ruku i gledati genocidne akcije izraelskog režima’, poručili su iz ANC-a [metadata] => robots= author= title=Ako itko zna što su rasna diskriminacija i aparthejd, znaju ljudi u Južnoj Africi. I evo što o tome imaju reći Izraelu page_title=Ako itko zna što su rasna diskriminacija i aparthejd, znaju ljudi u Južnoj Africi. I evo što o tome imaju reći Izraelu [metakey] => Izrael, Palestina, Južna Afrika, Nelson Mandela , Afriki nacionalni kongres, ANC, Aparthejd, rasna diskriminacija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26099390.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/25973858.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26078648.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/24528703.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26099387.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/22\/26099389.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Walter Dhladhla\/Afp","Phill Magakoe\/Afp","Sylvain Thomas\/Afp","Jaafar Ashtiyeh\/Afp"," Afp","Trevor Samson\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nelson Mandela, lider borbe protiv aparthejda: U desetlje\u0107ima prije ukidanja aparthejda i prije nego \u0161to je postao globalna ikona Mandela je kao \u2018terorist\u2018 slu\u017eio do\u017eivotnu robiju, a ANC su vlade Ju\u017ene Afrike, SAD-a i Velike Britanije osudile kao \u2018teroristi\u010dku organizaciju\u2018<\/p>","

Cyril Ramaphosa, predsjednik Ju\u017ene Afrike<\/p>","

Prosvjednici u francuskom gradu Montpellieru s transparentom na komeu pi\u0161e \u201dIzrael, dr\u017eava aparthejda\u201d<\/p>","

\u201dZid aparthejda\u201d - tako palestinci zovu duga\u010dke separacijske zidove koje su na Zapadnoj obali izgradili Izraelci<\/p>","

Demonstracije protiv aparthejda u Ju\u017enoj Africi\u00a0 prije 28 godina<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Sjajna fotografija koja dovoljno govori sama za sebe<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26099390_1920.jpg":"1920x1080","k_26099390_1280.jpg":"1280x1280","k_26099390_1024.jpg":"1024x1024","k_26099390_640.jpg":"640x640","k_26099390_480.jpg":"480x480","k_26099390_340.jpg":"340x340","k_26099390_220.jpg":"220x220","o_26099390_1280.jpg":"1280x853","o_26099390_1024.jpg":"1024x682","o_26099390_640.jpg":"640x426","o_26099390_480.jpg":"480x320","o_26099390_340.jpg":"340x226","o_26099390_220.jpg":"220x146","h_26099390_1280.jpg":"1280x854","h_26099390_1024.jpg":"1024x683","h_26099390_640.jpg":"640x427","h_26099390_480.jpg":"480x320","h_26099390_340.jpg":"340x227","h_26099390_220.jpg":"220x147","pp_26099390_1280.jpg":"1280x1628","pp_26099390_1024.jpg":"1024x1303","pp_26099390_640.jpg":"640x814","pp_26099390_480.jpg":"480x611","pp_26099390_340.jpg":"340x432","pp_26099390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25973858_1920.jpg":"1920x1080","k_25973858_1280.jpg":"1280x1280","k_25973858_1024.jpg":"1024x1024","k_25973858_640.jpg":"640x640","k_25973858_480.jpg":"480x480","k_25973858_340.jpg":"340x340","k_25973858_220.jpg":"220x220","o_25973858_1280.jpg":"1280x853","o_25973858_1024.jpg":"1024x682","o_25973858_640.jpg":"640x426","o_25973858_480.jpg":"480x320","o_25973858_340.jpg":"340x226","o_25973858_220.jpg":"220x146","h_25973858_1280.jpg":"1280x854","h_25973858_1024.jpg":"1024x683","h_25973858_640.jpg":"640x427","h_25973858_480.jpg":"480x320","h_25973858_340.jpg":"340x227","h_25973858_220.jpg":"220x147","pp_25973858_1280.jpg":"1280x1628","pp_25973858_1024.jpg":"1024x1303","pp_25973858_640.jpg":"640x814","pp_25973858_480.jpg":"480x611","pp_25973858_340.jpg":"340x432","pp_25973858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26078648_1920.jpg":"1920x1080","k_26078648_1280.jpg":"1280x1280","k_26078648_1024.jpg":"1024x1024","k_26078648_640.jpg":"640x640","k_26078648_480.jpg":"480x480","k_26078648_340.jpg":"340x340","k_26078648_220.jpg":"220x220","o_26078648_1280.jpg":"1280x853","o_26078648_1024.jpg":"1024x682","o_26078648_640.jpg":"640x426","o_26078648_480.jpg":"480x320","o_26078648_340.jpg":"340x226","o_26078648_220.jpg":"220x146","h_26078648_1280.jpg":"1280x854","h_26078648_1024.jpg":"1024x683","h_26078648_640.jpg":"640x427","h_26078648_480.jpg":"480x320","h_26078648_340.jpg":"340x227","h_26078648_220.jpg":"220x147","pp_26078648_1280.jpg":"1280x1628","pp_26078648_1024.jpg":"1024x1303","pp_26078648_640.jpg":"640x814","pp_26078648_480.jpg":"480x611","pp_26078648_340.jpg":"340x432","pp_26078648_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x650","hd_24528703_1920.jpg":"1920x1080","k_24528703_1280.jpg":"1280x1280","k_24528703_1024.jpg":"1024x1024","k_24528703_640.jpg":"640x640","k_24528703_480.jpg":"480x480","k_24528703_340.jpg":"340x340","k_24528703_220.jpg":"220x220","o_24528703_1280.jpg":"1280x812","o_24528703_1024.jpg":"1024x650","o_24528703_640.jpg":"640x406","o_24528703_480.jpg":"480x304","o_24528703_340.jpg":"340x215","o_24528703_220.jpg":"220x139","h_24528703_1280.jpg":"1280x854","h_24528703_1024.jpg":"1024x683","h_24528703_640.jpg":"640x427","h_24528703_480.jpg":"480x320","h_24528703_340.jpg":"340x227","h_24528703_220.jpg":"220x147","pp_24528703_1280.jpg":"1280x1628","pp_24528703_1024.jpg":"1024x1303","pp_24528703_640.jpg":"640x814","pp_24528703_480.jpg":"480x611","pp_24528703_340.jpg":"340x432","pp_24528703_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1255","hd_26099387_1920.jpg":"1920x1080","k_26099387_1280.jpg":"1280x1280","k_26099387_1024.jpg":"1024x1024","k_26099387_640.jpg":"640x640","k_26099387_480.jpg":"480x480","k_26099387_340.jpg":"340x340","k_26099387_220.jpg":"220x220","o_26099387_1280.jpg":"1280x836","o_26099387_1024.jpg":"1024x669","o_26099387_640.jpg":"640x418","o_26099387_480.jpg":"480x313","o_26099387_340.jpg":"340x222","o_26099387_220.jpg":"220x143","h_26099387_1280.jpg":"1280x854","h_26099387_1024.jpg":"1024x683","h_26099387_640.jpg":"640x427","h_26099387_480.jpg":"480x320","h_26099387_340.jpg":"340x227","h_26099387_220.jpg":"220x147","pp_26099387_1280.jpg":"1280x1628","pp_26099387_1024.jpg":"1024x1303","pp_26099387_640.jpg":"640x814","pp_26099387_480.jpg":"480x611","pp_26099387_340.jpg":"340x432","pp_26099387_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1786x2488","hd_26099389_1920.jpg":"1920x1080","k_26099389_1280.jpg":"1280x1280","k_26099389_1024.jpg":"1024x1024","k_26099389_640.jpg":"640x640","k_26099389_480.jpg":"480x480","k_26099389_340.jpg":"340x340","k_26099389_220.jpg":"220x220","o_26099389_1280.jpg":"1280x1783","o_26099389_1024.jpg":"1024x1426","o_26099389_640.jpg":"640x891","o_26099389_480.jpg":"480x668","o_26099389_340.jpg":"340x473","o_26099389_220.jpg":"220x306","h_26099389_1280.jpg":"1280x854","h_26099389_1024.jpg":"1024x683","h_26099389_640.jpg":"640x427","h_26099389_480.jpg":"480x320","h_26099389_340.jpg":"340x227","h_26099389_220.jpg":"220x147","pp_26099389_1280.jpg":"1280x1628","pp_26099389_1024.jpg":"1024x1303","pp_26099389_640.jpg":"640x814","pp_26099389_480.jpg":"480x611","pp_26099389_340.jpg":"340x432","pp_26099389_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7930844 Threads: 2 Questions: 1651866998 Slow queries: 4910888 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111812297 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ako-itko-zna-sto-su-rasna-diskriminacija-i-aparthejd-znaju-ljudi-u-juznoj-africi-i-evo-sto-o-tome-imaju-reci-izraelu-1342256 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ako-itko-zna-sto-su-rasna-diskriminacija-i-aparthejd-znaju-ljudi-u-juznoj-africi-i-evo-sto-o-tome-imaju-reci-izraelu-1342256?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 271339 [name] => Izrael [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izrael [link] => /tag/izrael ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679334 [name] => Palestina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palestina [link] => /tag/palestina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 413747 [name] => južna afrika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juzna-afrika [link] => /tag/juzna-afrika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 325130 [name] => Nelson Mandela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nelson-mandela [link] => /tag/nelson-mandela ) [4] => stdClass Object ( [id] => 738219 [name] => Afriki nacionalni kongres [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-26 13:32:04 [main_article_id] => 0 [alias] => afriki-nacionalni-kongres [link] => /tag/afriki-nacionalni-kongres ) [5] => stdClass Object ( [id] => 738220 [name] => ANC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-26 13:32:04 [main_article_id] => 0 [alias] => anc [link] => /tag/anc ) [6] => stdClass Object ( [id] => 738221 [name] => Aparthejd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-26 13:32:05 [main_article_id] => 0 [alias] => aparthejd [link] => /tag/aparthejd ) [7] => stdClass Object ( [id] => 680893 [name] => rasna diskriminacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-12 09:32:14 [main_article_id] => 0 [alias] => rasna-diskriminacija [link] => /tag/rasna-diskriminacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako netko zna što su rasna diskriminacija i aparthejd, onda to znaju ljudi u Južnoj Africi. Tamošnja vladajuća partija Afrički nacionalni kongres (ANC) i prije je izraelsku okupaciju palestinske zemlje uspoređivala s južnoafričkim aparthejdom, a nekidan je donijela odluku o prekidu veza s Izraelom. ‘Ne možemo sjediti prekriženih ruku i gledati genocidne akcije izraelskog režima’, poručili su iz ANC-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POGLED IZ PRETORIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako itko zna što su rasna diskriminacija i aparthejd, znaju ljudi u Južnoj Africi. I evo što o tome imaju reći Izraelu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26099390.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Walter Dhladhla/Afp [mainImageDesc] =>

Nelson Mandela, lider borbe protiv aparthejda: U desetljećima prije ukidanja aparthejda i prije nego što je postao globalna ikona Mandela je kao ‘terorist‘ služio doživotnu robiju, a ANC su vlade Južne Afrike, SAD-a i Velike Britanije osudile kao ‘terorističku organizaciju‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26099390.jpg [title] => Walter Dhladhla/Afp

Nelson Mandela, lider borbe protiv aparthejda: U desetljećima prije ukidanja aparthejda i prije nego što je postao globalna ikona Mandela je kao ‘terorist‘ služio doživotnu robiju, a ANC su vlade Južne Afrike, SAD-a i Velike Britanije osudile kao ‘terorističku organizaciju‘

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/25973858.jpg [title] => Phill Magakoe/Afp

Cyril Ramaphosa, predsjednik Južne Afrike

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26078648.jpg [title] => Sylvain Thomas/Afp

Prosvjednici u francuskom gradu Montpellieru s transparentom na komeu piše ”Izrael, država aparthejda”

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/24528703.jpg [title] => Jaafar Ashtiyeh/Afp

”Zid aparthejda” - tako palestinci zovu dugačke separacijske zidove koje su na Zapadnoj obali izgradili Izraelci

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26099387.jpg [title] => Afp

Demonstracije protiv aparthejda u Južnoj Africi  prije 28 godina

 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/22/26099389.jpg [title] => Trevor Samson/Afp

Sjajna fotografija koja dovoljno govori sama za sebe

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Barbarsko razaranje Gaze i pokolj palestinskog naroda imaju svoju cijenu: sve više zemalja prekida diplomatske odnose s Izraelom ili povlači ambasadore iz Tel Aviva. Led je 31. listopada probila ljevičarska vlada Bolivije, već sutradan njezin su primjer slijedili Kolumbija, Čile i Jordan, dan potom i Bahrein, a do danas su se diplomatskom bojkotu Izraela pridružili Turska, Čad, Honduras i Belize. Prošlog tjedna tom se klubu priključila i Južna Afrika.

Kako vidimo, zasad u taj klub ulaze samo zemlje Latinske Amerike, Afrike i Azije. Još nijedna zemlja kolektivnog Zapada – pa tako ni Europe – nije se usudila na takav način prozvati Izrael zbog nerazmjerne reakcije na Hamasov napad od 7. listopada. Najbliža tome je Španjolska, čija se socijalistička vlada nalazi pod pritiskom svojeg lijevog krila – oličenog u ministricama iz Podemosa – koje zahtijeva odlučnu diplomatsku reakciju protiv Izraela.

Tako ministrica socijalnih prava Ione Belarra – inače šefica Podemosa – traži “raskidanje diplomatskih odnosa s Izraelom” i da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegovi suradnici odgovorni za bombardiranje civila u Gazi izvedu pred Međunarodni sud pravde, dok njezina stranačka kolegica, ministrica za rodnu jednakost Irene Montero poziva i da se Izraelu uvedu sankcije:

– Nema ništa hitnije nego prekinuti ovaj genocid. Trebamo konačno prekinuti diplomatske odnose s Izraelom, uvesti mu embargo na oružje i nametnuti gospodarske sankcije kako bismo zaustavili Netanyahua – kaže Montero.

---

image

"Zid aparthejda" - tako palestinci zovu dugačke separacijske zidove koje su na Zapadnoj obali izgradili Izraelci

Jaafar Ashtiyeh/Afp
---

‘Terorist’ Mandela

To je, zasad, vrhunac europskog i zapadnog bunta protiv onoga što gledamo u Gazi. Dok ostatak svijeta izraelsko postupanje prema palestinskim civilima ocjenjuje terminima u rasponu od “ratnih zločina” i “zločina protiv čovječnosti” do “genocida”, “etničkog čišćenja” i “aparthejda”, u europskoj politici jedino je krajnja ljevica svjesna da će nas potomci jednog dana pitati: “Zašto ste 2023. mirno gledali onaj užas u Gazi i zašto niste ništa poduzeli da se to zaustavi?”

U takvoj situaciji, možda je zanimljiv pogled na Izrael iz Južne Afrike. Jer ako netko zna što su rasna diskriminacija i aparthejd, onda to znaju tamošnji ljudi.

Vladajuća južnoafrička partija Afrički nacionalni kongres (ANC) osnovana je 1912., ali je sve do 1990. djelovala u ilegali. S misijom da se bori za prava crnih Južnoafrikanaca, svoju političku slavu i uzastopne izborne pobjede (od prvih multirasnih izbora 1994. ANC redovito osvaja više od 60 posto glasova, osim što je na zadnjim izborima iz 2019. dobio “samo” 58 posto) duguje upravo svojoj višedesetljetnoj borbi protiv aparthejda, koji je početkom 90-ih konačno i ukinut, što je povijesnog vođu ANC-a Nelsona Mandelu učinilo globalnom ikonom.

No u desetljećima prije toga Mandela je kao “terorist” služio doživotnu robiju, a ANC je bio osuđen od vlada Južne Afrike, SAD-a i Velike Britanije kao “teroristička organizacija”, baš kao danas Hamas. I nije to jedina poveznica Južne Afrike i Palestine: ANC je i prije izraelsku okupaciju palestinske zemlje uspoređivao s južnoafričkim aparthejdom, a nekidan je stranka donijela odluku o prekidu veza s Izraelom.

– Ne možemo sjediti prekriženih ruku i gledati genocidne akcije izraelskog režima. Afrički nacionalni kongres će podržati parlamentarni prijedlog koji poziva vladu da zatvori izraelsko veleposlanstvo u Južnoj Africi i prekine sve diplomatske odnose s Izraelom – rekla je 16. studenoga glasnogovornica ANC-a Mahlengi Bhengu-Motsiri.

Dan prije južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, koji je i predsjednik ANC-a, objavio je da je pozvao Međunarodni kazneni sud (ICC) da istraži “ratne zločine Izraela” – ističući “genocidne zračne napade” na Gazu i “odbijanje izraelske vlade da poštuje međunarodno pravo” – uz opasku da je preporuka donesena u dogovoru “s mnogim drugim zemljama”.

---

image

Prosvjednici u francuskom gradu Montpellieru s transparentom na komeu piše "Izrael, država aparthejda"

Sylvain Thomas/Afp
---

Bantustani i enklave

Rekosmo da je ANC i prije izraelsku okupaciju Palestine uspoređivao s aparthejdom u nekadašnjoj Južnoj Africi. Da bismo ocijenili je li ta teza utemeljena, moramo ocrtati osnovne karakteristike tog nekadašnjeg južnoafričkog društva, kako bismo ga mogli usporediti s izraelskim društvom.

Rasna diskriminacija prema crncima u Južnoj Africi datira još od dolaska bijelih kolonizatora u 17. stoljeću – preciznije: otkad je Nizozemska istočnoindijska kompanija 1652. osnovala trgovačku stanicu na Rtu dobre nade – ali se termin “aparthejd” odnosi na razdoblje od 1948. do početka 90-ih, kada je Južnom Afrikom vladala Nacionalna stranka, krajnje desna bjelačka partija s rasističkom agendom.

U najkraćem, aparthejd je sustav rasne segregacije – dvoslojni pravni sustav osmišljen da zadrži političku, društvenu i ekonomsku dominaciju bijele manjine u zemlji – koji je Nacionalna stranka 1948. uvela kao službenu politiku Južne Afrike. Sama riječ “aparthejd” znači “razdvajanje”, ili “stanje odvojenosti”.

Zakon o registraciji stanovništva iz 1950. klasificirao je sve Južnoafrikance u četiri rasne grupe: bijelce, crnce, Indijce i mulate, pri čemu su najviši status imali bijelci, a najniži crni Afrikanci (Afrikaneri). U gradovima su stvarane zone nedostupne crncima, nego isključivo bijelcima, uključujući odvojene dijelove autobusa, ulica i parkova. Da bi uopće došao u grad, Afrikaner je morao od bijelog poslodavca ishoditi više propusnica – jednu za dopuštenje boravka, drugu za dopuštenje stanovanja, treću za dopuštenje kretanja noću...

Prvih godina režima, početkom 50-ih, svake godine bilo bi zatvoreno najmanje 250.000 Afrikanera, mahom zbog kršenja zabrane kretanja. A koji put ta bi se brojka penjala i do milijun godišnje: tako su 1953. zbog nepoštovanja zakona o propusnicama zatvorena 986.593 Afrikanera, a njih 861.269 je i osuđeno.

Prema studiji “Južna Afrika – prevladavanje aparthejda”, koju je izdao Centar za afričke studije američkog Sveučilišta Michigan, za pola stoljeća aparthejda svaki crni stanovnik Južne Afrike bio je u prosjeku jednom godišnje priveden u policiju na ispitivanje, te je u najvećem broju slučajeva fizički maltretiran.

Knesset negira Palestince

O rasnoj kategoriji ovisilo je i mjesto stanovanja. Kako se navodi u spomenutoj studiji Sveučilišta Michigan, kao rezultat zakona o aparthejdu u razdoblju između 1960. i 1983. iz svojih je domova izbačeno i protjerano 3,5 milijuna crnih Afrikanaca, koji su prisilno premješteni u segregirana naselja, što se smatra jednom od najvećih masovnih deložacija u modernoj historiji, usporedivoj možda tek s masovnim deložacijama milijuna palestinskih civila iz njihovih domova od 1948. do danas.

Ova ciljana preseljenja imala su za cilj segregaciju crne populacije u deset svojevrsnih rezervata poznatih kao “bantustani”. Ti su rezervati za Afrikanere obuhvaćali oko 10 posto površine države (9,6 posto), dok je bjelačkoj manjini pripadalo 90 posto teritorija (90,4 posto).

---

image

Cyril Ramaphosa, predsjednik Južne Afrike

Phill Magakoe/Afp
---

Mnoge promatrače ovi bantustani podsjećaju na palestinske enklave razbacane između rijeke Jordan i Sredozemnog mora, ali valja reći da su Palestinci teritorijalno ipak prošli nešto bolje od svojih južnoafričkih parnjaka: “palestinski bantustani” – Zapadna obala i Pojas Gaze – danas obuhvaćaju “čak” 22 posto teritorija povijesne Palestine, dok Izraelci danas drže “tek” 78 posto zemlje.

Aparthejd je s vremenom sve više izolirao Južnu Afriku na međunarodnoj sceni, dok je istodobno u zemlji rastao crnački otpor, predvođen ANC-om. Tijekom 70-ih i 80-ih taj je otpor postajao sve militantniji, što je izazvalo brutalne obračune između bjelačke vlade i crne gerile, uz tisuće mrtvih i zatvorenih.

U takvim okolnostima krajem 80-ih dolazi do pregovora između vladajuće Nacionalne partije i dojučerašnjih “terorista” iz ANC-a, uz slabljenje i postupno ukidanje aparthejda: nakon što su Mandela i drugi ANC-ovi čelnici 1990. pušteni iz zatvora, 1991. se ukida Zakon o aparthejdu, što se 1993. deklarira i u novom Ustavu, a na prvim multirasnim izborima iz 1994. pobjeđuje – Nelson Mandela.

Tako je završila priča o aparthejdu u Južnoj Africi. Sada ostaje da vidimo kakav je u toj priči Izrael.

Palestinske teritorije Izrael drži pod okupacijom već 75 godina, ali međunarodne organizacije za ljudska prava tek odnedavno povezuju politike izraelskih vlasti s aparthejdom. Za potrebe ovog teksta poslužit ćemo se izvještajem Human Rigts Watcha (HRW) iz travnja 2021., pod naslovom “Prag je prijeđen: Izraelske vlasti i zločini aparthejda i progona”.

Riječ se o izvještaju u kojem HRW na više od 200 stranica iscrpno dokumentira razne oblike diskriminacije kojima su izloženi Palestinci u Izraelu i na okupiranim teritorijima Zapadne obale (uključujući Istočni Jeruzalem) i Pojasa Gaze.

“Širom ovih područja i u većini aspekata života izraelske vlasti metodično privilegiraju Židove Izraelce i diskriminiraju Palestince”, stoji na početku izvještaja, u kojem se navodi da autori “ne namjeravaju uspoređivati Izrael s Južnom Afrikom pod aparthejdom, niti utvrđivati je li Izrael ‘država aparthejda’”. Umjesto toga, izvještaj “procjenjuje spadaju li određeni postupci i politike izraelskih vlasti (...) u zločine aparthejda i progona definirane međunarodnim pravom”.

Pritom se ističe da je međunarodna zajednica s vremenom odvojila termin “aparthejd” od izvornog južnoafričkog konteksta, razvila univerzalnu pravnu zabranu njegove prakse i definirala ga kao zločin protiv čovječnosti u Međunarodnoj konvenciji o suzbijanju i kažnjavanju iz 1973. (“Konvencija o aparthejdu”) i Rimskom statutu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) iz 1998. godine.

Prema tim dokumentima, zločin aparthejda sadrži tri osnovna elementa: namjeru da se održi sustav dominacije jedne rasne skupine nad drugom, sustavno ugnjetavanje jedne rasne skupine nad drugom, te nehumana djela koja se provode u skladu s tim politikama.

Prvi element, postojanje dominacijske namjere Izraelaca prema Palestincima, HRW dokazuje s više primjera. Među ostalim, Knesset je 2018. donio ustavni zakon kojim je Izrael potvrđen kao “nacionalna država židovskog naroda”, te je proglašeno da je pravo na samoodređenje “jedinstveno za židovski narod”, bez spomena Palestinaca.

---

image

Demonstracije protiv aparthejda u Južnoj Africi  prije 28 godina

 

Afp
---

’Struje nema, voda je kritično’

U izvještaju se ističe i izraelska politika “razdvajanja” Palestinaca između Zapadne obale i Gaze, koja sprječava kretanje ljudi i robe između tih enklava, kao i “judaizacija” područja sa značajnim udjelom palestinske populacije, uključujući Jeruzalem, Galileju i Negev.

“Ova politika, koja ima za cilj maksimizirati židovsku izraelsku kontrolu nad zemljom, koncentrira većinu Palestinaca (...) u gusto naseljene i nedovoljno funkcionalne enklave, te im ograničava pristup zemljištu i stanovanju, istovremeno potičući rast obližnjih židovskih zajednica”, pišu autori izvještaja.

Što se tiče drugog elementa aparthejda, sustavnog ugnjetavanja jedne rasne skupine nad drugom, HRW navodi da na okupiranim teritorijima “izraelske vlasti tretiraju Palestince odvojeno i nejednako u odnosu na židovske izraelske doseljenike”.

“Na okupiranoj Zapadnoj obali Izrael podvrgava Palestince drakonskom vojnom zakonu i provodi segregaciju, uglavnom zabranjujući Palestincima ulazak u naselja. U opkoljenom Pojasu Gaze Izrael nameće generalizirano zatvaranje, oštro ograničavajući kretanje ljudi i robe”, kaže se u izvještaju, te se opisuju posljedični teški uvjeti života u Gazi:

“Ta su ograničenja otežala pristup osnovnim uslugama, devastirajući gospodarstvo i čineći da se 80 posto stanovništva oslanja na humanitarnu pomoć. Obitelji u Gazi zadnjih se godina moraju snalaziti bez električne energije između 12 i 20 sati dnevno. Vode je također kritično malo”, stoji u izvještaju.

Ako žele izaći iz enklava, Palestinci moraju od izraelskih vlasti dobiti propusnicu. Također, unutar Zapadne obale Izrael zabranjuje nositeljima palestinskih iskaznica da ulaze u područja poput Istočnog Jeruzalema, osim ako osiguraju teško dostupne dozvole, što je još jedna paralela s nekadašnjom Južnom Afrikom, čiji su starosjedioci u eri aparthejda za dolazak i boravak u gradovima također morali ishoditi posebne dozvole.

“Fragmentacija palestinskog stanovništva, dijelom namjerno projektirana izraelskim ograničenjima kretanja i boravka, nastavlja cilj dominacije i pomaže prikrivati stvarnost izraelskih vlada koje u različitom stupnju provode represiju nad palestinskom populacijom u korist židovsko-izraelske dominantne skupine”, pišu autori izvještaja.

---

image

Sjajna fotografija koja dovoljno govori sama za sebe

Trevor Samson/Afp
---

’Prag je prijeđen’

Treći element aparthejda, rekosmo, čine “nehumana djela”. Prema Konvenciji o aparthejdu i Rimskom statutu, tu spadaju “prisilni transfer”, “izvlaštenje zemljišne imovine”, “stvaranje zasebnih rezervata i geta” te uskraćivanje “prava na odlazak i povratak u svoju zemlju”, odnosno “prava na državljanstvo”. HRW tvrdi da su izraelske vlasti počinile svako od tih djela.

Autori izvještaja ovdje navode “opsežna ograničenja kretanja 4,7 milijuna Palestinaca” na okupiranim teritorijima i “oduzimanje velikog dijela njihove zemlje”, kao i “nametanje oštrih uvjeta” za gradnju palestinskih domova, “uključujući kategorično uskraćivanje građevinskih dozvola u velikim dijelovima Zapadne obale, što je dovelo do toga da su tisuće Palestinaca napustile domove pod uvjetima koji predstavljaju prisilno premještanje”.

Odnosno, kako rezimiraju autori: “Svaka izraelska vlada od 1967. provodi ili održava nasilnu politiku na palestinskim okupiranim teritorijima.”

Generalno, Human Rights Watch zaključuje da je izraelska vlada pokazala namjeru da održi dominaciju židovskih Izraelaca nad Palestincima širom Izraela i na okupiranim teritorijima, te da je ta namjera povezana sa sustavnim ugnjetavanjem Palestinaca i nehumanim djelima počinjenima protiv njih. Kad se ta tri elementa nađu zajedno, ta kombinacija tvori zločin aparthejda.

“Godinama govorimo da smo blizu aparthejda i vjerujem da je sada jasno da je prag prijeđen”, zaključili su te 2021. autori HRW-ova izvještaja o Izraelu i Palestini, upozorivši na službenom računu organizacije da “svijet mora djelovati u ime milijuna Palestinaca žrtava institucionalne diskriminacije”.

Izvještaj je objavljen prije dvije i pol godine. Otada su Izrael i Hamas vodili dva rata u Gazi – ovaj drugi još traje – koji su samo dodatno pogoršali položaj žrtava aparthejda.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Walter Dhladhla/Afp Phill Magakoe/Afp Sylvain Thomas/Afp Jaafar Ashtiyeh/Afp  Afp Trevor Samson/Afp
Walter Dhladhla/Afp

Nelson Mandela, lider borbe protiv aparthejda: U desetljećima prije ukidanja aparthejda i prije nego što je postao globalna ikona Mandela je kao ‘terorist‘ služio doživotnu robiju, a ANC su vlade Južne Afrike, SAD-a i Velike Britanije osudile kao ‘terorističku organizaciju‘

Phill Magakoe/Afp

Cyril Ramaphosa, predsjednik Južne Afrike

Sylvain Thomas/Afp

Prosvjednici u francuskom gradu Montpellieru s transparentom na komeu piše ”Izrael, država aparthejda”

Jaafar Ashtiyeh/Afp

”Zid aparthejda” - tako palestinci zovu dugačke separacijske zidove koje su na Zapadnoj obali izgradili Izraelci

Afp

Demonstracije protiv aparthejda u Južnoj Africi  prije 28 godina

 

Trevor Samson/Afp

Sjajna fotografija koja dovoljno govori sama za sebe

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ako-itko-zna-sto-su-rasna-diskriminacija-i-aparthejd-znaju-ljudi-u-juznoj-africi-i-evo-sto-o-tome-imaju-reci-izraelu-1342256 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a18ffb958fd8df587c6808499cc20204390f80af [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+itko+zna+%C5%A1to+su+rasna+diskriminacija+i+aparthejd%2C+znaju+ljudi+u+Ju%C5%BEnoj+Africi.+I+evo+%C5%A1to+o+tome+imaju+re%C4%87i+Izraelu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fako-itko-zna-sto-su-rasna-diskriminacija-i-aparthejd-znaju-ljudi-u-juznoj-africi-i-evo-sto-o-tome-imaju-reci-izraelu-1342256 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fako-itko-zna-sto-su-rasna-diskriminacija-i-aparthejd-znaju-ljudi-u-juznoj-africi-i-evo-sto-o-tome-imaju-reci-izraelu-1342256 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako netko zna što su rasna diskriminacija i aparthejd, onda to znaju ljudi u Južnoj Africi. Tamošnja vladajuća partija Afrički nacionalni kongres (ANC) i prije je izraelsku okupaciju palestinske zemlje uspoređivala s južnoafričkim aparthejdom, a nekidan je donijela odluku o prekidu veza s Izraelom. ‘Ne možemo sjediti prekriženih ruku i gledati genocidne akcije izraelskog režima’, poručili su iz ANC-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POGLED IZ PRETORIJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPOGLED IZ PRETORIJE

Ako itko zna što su rasna diskriminacija i aparthejd, znaju ljudi u Južnoj Africi. I evo što o tome imaju reći Izraelu

Piše Damir Pilić
26. studenog 2023. - 13:31
Nelson Mandela, lider borbe protiv aparthejda: U desetljećima prije ukidanja aparthejda i prije nego što je postao globalna ikona Mandela je kao ‘terorist‘ služio doživotnu robiju, a ANC su vlade Južne Afrike, SAD-a i Velike Britanije osudile kao ‘terorističku organizaciju‘Walter Dhladhla/Afp

Barbarsko razaranje Gaze i pokolj palestinskog naroda imaju svoju cijenu: sve više zemalja prekida diplomatske odnose s Izraelom ili povlači ambasadore iz Tel Aviva. Led je 31. listopada probila ljevičarska vlada Bolivije, već sutradan njezin su primjer slijedili Kolumbija, Čile i Jordan, dan potom i Bahrein, a do danas su se diplomatskom bojkotu Izraela pridružili Turska, Čad, Honduras i Belize. Prošlog tjedna tom se klubu priključila i Južna Afrika.

Kako vidimo, zasad u taj klub ulaze samo zemlje Latinske Amerike, Afrike i Azije. Još nijedna zemlja kolektivnog Zapada – pa tako ni Europe – nije se usudila na takav način prozvati Izrael zbog nerazmjerne reakcije na Hamasov napad od 7. listopada. Najbliža tome je Španjolska, čija se socijalistička vlada nalazi pod...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 04:51