StoryEditor
Crna kronikaDVOSTRUKA MJERILA

Za razliku od Lepoglave, u Zatvoru u Splitu nikad se ne istražuje tko unosi mobitele: ‘kripte‘ i androidi masno se plaćaju i koriste po istražnim ćelijama

21. siječnja 2022. - 21:33

Tijekom cijele prošle godine u Kaznionicu Lepoglava su se švercali mobiteli sa SIM karticama,steroidi, sredstva za smirenje i CD-ovi s filmovima. Po završetku kriminalističkog istraživanja prijavljeno je pet osoba, među kojima su  zatvorenici Amir Mafalani (40) i Armend Musliu (44)  te Mafalanijeva majka Branka Mafalani (65).

Osim njih prijavljena su i dva zaposlenika i ovlaštene osobe Kaznionice bez kojih nije moguće unijeti nelegalne stvari: Marijan Končevski (56), strukovni učitelj za stolare na Odjelu za rad i strukovnu izobrazbu i Robert Teodor Šepak (51), viši stručni savjetnik u Odjela tretmana u Lepoglavi.

Nelegalne radnje odvijale su se pod tajnim mjerama nadzora snimanjem telefonskih razgovora po nalogu USKOK-a koji je nad svima otvorio istragu zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Prema saznanjima istražitelja mobitel se plaćao po 500 eura, a CD-ovi po par stotina kuna. Te cijene slažu se s našim saznanjima o unosu nelegalnih supstanci u zatvorski sustav, konkretno Zatvor u Splitu.

image
Željko Rajić čita "Anu Karenjinu" u ćeliji
Privatni album

Naime, nakon što smo došli u posjed fotografija snimljenih u ćeliji na odjelu gdje se nalaze istražni zatvorenici, istražili smo crn tržište dostave zabranjenih predmeta i supstanci u zatvor. Tako smo doznali da se iPhone za kriptiranu, tj. zaštićenu komunikaciju na crnom tržištu može kupiti za 1300 eura.

Uz njega se dobije punjač i tri mjeseca posebne pretplate, komunikacije pod kriptozaštitom. U to se dodaje i trošak unosa unutar zatvora, koji ovisi o dogovoru, a kreće se od 500 do 1000 eura, ovisi radi li se o standardnom androidu ili kriptiranom mobitelu.

Osim plaćanja zabranjene robe u gotovini, u zatvoru na splitskim Bilicama su pojedini zatvorenici imali privilegije jer su pozajmljivali novac pravosudnim policajcima. Po par tisuća eura za koje zatvorenici nisu tražili kamate, koje su im uz dilanje glavni izvor zarade na slobodi.

Na fotografijama koje smo dobili snimljen je bio  Željko Rajić (37), optužen kao šef najpoznatije zločinačke iz Splita zagrljen sa Sandrom Firićem (30) iz Solina, optuženim za ubojstvo i još dvojicom manje poznatih istražnih zatvorenika. Kada smo poslali upit Ministarstvu pravosuđa, Upravi za zatvorski sustav odakle zatvorenicima na istražnom odjelu mobitel kojim su napravljene fotografije te je li provedena istraga kako je unesen dobili smo odgovor:

- Pretpostavka je da su objavljene fotografije učinjene mobitelom koji je pretragom izuzet od osoba lišenih slobode Zatvora u Splitu. Mobitel iz navedene sobe, kao i drugi nedopušteni uređaji koji se pronađu kod osoba lišenih slobode, predaju se Ministarstvu unutarnjih poslova, nadležnoj policijskoj postaji na vještačenje i daljnja postupanja.

image
Zatvor u Splitu
Nikola Vilić/Cropix

Ističemo da je dio mobitela kriptiran stoga nadležna tijela zatvorskog sustava nisu upoznata sa sadržajem koji se na njima nalazi. Sve okolnosti navedenog slučaja istražuju nadležna tijela - naveli su nam .

Nakon toga tri puta smo u razmaku od tri tjedna poslali upit kada je zaplijenjen kriptirani mobitel o kojem govore, ali nisu nam odgovorili ni na jedan. Zbunjujuće je, naime, što je kriptirani mobitel nađen na Bilicama kod Željka Rajića u veljači 2020. godine, a fotografije iz ćelija su snimljene od travnja do srpnja 2021. godine.

To je bilo lako utvrditi jer znamo da je jedna osoba na fotografijama  provela točno toliko vremena u istražnom zatvoru na Bilicama. Tako da snimke nikako nisu mogle nastati Rajićevim zaplijenjenim mobitelom, već drugim, novim prošvercanim.

Međutim, za razliku od slučaja u Lepoglavi kada se krenulo u istragu i našlo krivce s obje strane brave, u Splitu se to nije dogodio. I u svim ostalim slučajevima zapljene mobitela, kojih je bilo dosta, provedu se stegovni postupci protiv zatvorenika i pritvorenika i tu završava lanac odgovornosti.

Iz same činjenice da iz Uprave za zatvorski sustav nisu voljni odgovoriti na konkretno pitanje, jasno je da ni njih ne zanima utvrđivanje istine. Koji je razlog različitih tretmana Kaznionice Lepoglava i Zatvora u Splitu, možemo samo nagađati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. kolovoz 2022 11:51