StoryEditorOCM
Crna kronikasuđenje u zagrebu

Vozač BMW-om usmrtio pješaka na zebri. Sudac ga oslobodio nakon žalbe, sudac je sve obrazložio

Piše vijesti sd
15. svibnja 2024. - 10:50

Muškarca koji je svojim BMW-om usmrtio pješaka na zebri ovih je dana sud oslobodio, uz tumačenje kako nema dokaza da je počinio kazneno djelo.

Teška se nesreća dogodila još u svibnju 2018. godine oko 21.20 sati na semaforiziranom križanju Ulice Dubrava i Kapucinske u Zagrebu. Prema optužnici, Krešimir (47) je BMW-om naletio na pješaka (74) koji je prelazio zebru na crveno na semaforu. Na mjestu je poginuo, prenosi Danica.hr.

Vozač je u svibnju 2021. bio proglašen krivim i osuđen na godinu dana zatvora uvjetno, ali nakon žalbe Županijski sud ukida presudu i postupak vraća na novo suđenje. U ponovljenom postupku ovih dana vozač je oslobođen.

Nakon iskaza svih svjedoka te mišljenja prometnog vještaka, sudac je zaključio kako nema dokaza da je vozač počinio kazneno djelo. Krešimir se branio kako je BMW-om prošao na žuto na semaforu jer se nije mogao pravodobno zaustaviti, a pješak je s lijeve strane pretrčavao zebru na svoje crveno.

Sudski prometni vještak zaključio je kako je Krešimir u trenutku kočenja vozio brzinom od 67 kilometara na sat.

“Dakle, proizlazi da vozač upravo zbog usredotočenosti na promjenu svjetla na semaforu, kojim je bilo regulirano kretanje vozila na raskrižju, nije mogao pravovremeno uočiti nailazak pješaka na kolnik i pravodobnom reakcijom izbjeći nalet na njega.

Tim više jer je pješak prelazio kolnik na upaljeno crveno svjetlo na semaforu za njegov smjer kretanja, pa je i uslijed takvog neočekivanog nailaska pješaka vozač zakašnjelom reakcijom kočenjem vozila naletio na njega.

Iz nalaza i mišljenja vještaka za promet proizlazi da je Krešimir postupio kao svaki prosječni vozač koji na promjenu svjetala na semaforu fiksira pogled udesno i prema gore, zbog čega mu pješak koji dolazi s lijeve strane ostaje izvan vidnog polja”, zaključio je sudac.

Presuda je nepravomoćna i Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu na nju se može žaliti u zakonom predviđenom roku, piše Danica.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 20:34